Aardbeienslof. Met Moederdag in aantocht heb ik toch een lekker recept voor je! Namelijk het recept voor een overheerlijke aardbeienslof. Precies zoals ik ‘m ken van vroeger en op z’n allerlekkerst vind. Perfect ook nu met de Hollandse aardbeien in het seizoen. En, misschien wel het allerbelangrijkste, mijn moeder is er dol op!
En met Moederdag maak je natuurlijk het liefst iets waar je moeder dol op is. Ik kan me nog goed herinneren dat vroeger tijdens verjaardagen er vaak wel een aardbeienslof, of een slof met ander fruit, voorbij kwam. Nu is mijn moeder sowieso gek op taartjes en gebak, maar een slof met aardbei is toch wel een van de favorieten.
Recept aardbeienslof
Een aardbeienslof van een goede bakker vind ik vaak al heerlijk. Het leek mij leuk om er eentje zelf te maken. Regelmatig duik ik samen met Dominique de keuken in om lekkere dingen te koken voor mijn blog of voor foodfotografie opdrachten voor klanten. Samenwerken gaat simpelweg sneller en is ook ontzettend leuk. We kunnen lekker sparren samen om recepten nóg beter, makkelijker en lekkerder te maken. Binnenkort zal ik haar eens netjes aan jullie voorstellen, mocht je haar nog niet voorbij hebben zien komen op instagram 😉 . Alle credits voor dit heerlijke recept gaan naar haar, zij heeft het bedacht, uitgewerkt en gemaakt. Proeven hebben we samen gedaan en ik kan je vertellen: hij is fantastisch lekker!

Sloffendeeg maken
Wat heb je allemaal nodig voor het maken van sloffendeeg? Dat valt eigenlijk best wel mee. Wat alleen wel handig, of beter gezegd, essentieel is, is een sloffenring. Dat is een metalen ring waarin je de slof bakt zodat deze de vorm behoudt tijdens het bakken. Je maakt een lap van het deeg en steekt daar de sloffenring in, het overtollige deeg haal je weg. De meeste vormen kun je zelf aanpassen in grootte, zo kun je zelf bepalen hoe groot je de slof wilt maken.

Hoe maak ik een aardbeienslof?
Dat laat ik Dominique je even vertellen: “ik heb de klassieke wijze in mijn hoofd gehouden tijdens het bedenken en maken van dit recept, maar er toch ook een eigen draai aan gegeven. Zodat het een aardbeienslof is geworden zoals ik ‘m het allerlekkerst vind. En daarbij ook nog een klein trucje toegevoegd zodat je zeker bent van een mooie opstaande rand van jouw slof. Daarover meer in het recept! Terug naar de bereidingswijze. Voor de slof maak je allereerst het sloffendeeg, wat een heel eenvoudig deegje is om te maken. Vervolgens maak je amandelspijs (dat je overigens ook kant en klaar kunt kopen, maar ik maak ‘m net zo makkelijk even zelf) en de room. En dan is het een kwestie van de slof garneren en genieten maar.” Dankjewel voor je heerlijke recept Dominique!


Ingrediënten
- 125 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 90 gram boter
- 50 gram witte basterdsuiker
- 15 gram vanillesuiker
- 1 eidooier
- 1 theelepel citroenrasp
- snufje zout
- 75 gram blanke amandelen (fijngemalen)
- 75 gram fijne kristalsuiker
- half ei (ca. 35 gr)
- 100 ml melk
- 75 gr suiker
- ½ vanillestokje
- 1 eidooier
- 20 gram maizena
- 75 gram slagroom
- 1 zakje slagroomversteviger
- 250 gram verse aardbeien
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- We beginnen met het maken van het sloffendeeg. Kneed hiervoor alle ingrediënten kort tot een samenhangend deegje. Vorm het tot een plak, wikkel in folie en leg een uurtje in de koelkast.
- Meng vervolgens alles voor het amandelspijs door elkaar in een kom en doe dit in een spuitzak. Bewaar in de koelkast.*
- Nu gaan we aan de slag met het laatste onderdeel, de Zwitserse room. Doe hiervoor de melk samen met de helft van de suiker en de merg van het halve vanillestokje in een pannetje. Breng aan de kook.
- Kluts in een andere kom de eidooier en de rest van de suiker door elkaar tot een glad papje. Voeg de maizena toe en roer nog even goed door.
- Doe een beetje van de kokende melk hierbij en blijf goed roeren zodat je 'familie maakt' (zoals dat heet) en het ei niet stolt door de warmte, maar mengt.
- Schenk voorzichtig, beetje bij beetje bij de resterende melk in het pannetje en laat 1-2 minuten heel zachtjes inkoken tot het indikt terwijl je goed blijft roeren.
- Giet in een kom, dek af met wat vershoudfolie op de room en laat goed afkoelen in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Rol het deeg uit op een vel bakpapier tot een plak van ca. 1 cm dikte. Vet de sloffenring even in en druk vervolgens in het deeg.
- Verwijder het omliggende deeg. Het omliggende deeg hoef je niet weg te gooien, dit verdeel je over de rand van het deeg zodat de randen van de slof zeker weten wat hoger worden.
- Verdeel de amandelspijs met de spuitzak over het midden van het deeg, laat rondom ca. 1,5 cm vrij.
- Bak de sloffenbodem in 25-30 minuten mooi bruin en gaar. Laat de sloffenbodem dan helemaal afkoelen.
- Klop de slagroom stijf met de slagroomversteviger en roer de afgekoelde banketbakkersroom erdoor. Dit is je Zwitserse room. Verdeel dit over de sloffenbodem.
- Maak de aardbeien schoon, halveer eventueel en verdeel over de sloffenbodem. Eet smakelijk!
- Als je kant en klaar amandelspijs gebruikt, voeg daar dan nog wel het ei aan toe om het wat soepeler te maken.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Wat kunnen sommige mensen naar doen wat de commentaar betreft
Kan ik niet tegen 😣.
In deze tijd waar je zelf bloemetjes kunt eten
Ik eet de kroontjes ook , maar vooral vind ik het zo mooi staan 💖
Goed van jou Eefje 💝
Welke maat slof hoort bij dit recept? Of lees ik daar overheen?🙈
Dag Christie, de sloffenring staat met een linkje onder de ingrediënten!
Ja die heb ik! Maar voor hoeveel personen moet ik welke maat slof hanteren? Ik wil bijvoorbeeld een voor 10-12personen maken?
Maak je dan 2 van …. Net zo makkelijk
Vreemde foto, eten jullie ook de kroontjes op? Ziet er niet aantrekkelijk uit. Jammer!
Jammer dat je dat vindt, maar ik vind het juist wel mooi 😉 De kroontjes van aardbeien zijn gewoon eetbaar en als je dat nou helemaal niets vind: haal ze er dan gerust af.
Je koopt zeker nooit een aardbeienslof bij een goede bakker? Vaak zitten hier ook de kroontjes op de aardbeien. Dus vind ik het een erg flauwe opmerking van je Diederik!
Ook het eerste wat ik dacht. ???? tjes eraf en dan ziet het er al stuk appetijtelijker uit.
Verder heerlijk recept
Zelf een slof bakken staat al tijden op mijn to-bake lijstje maar dit is de eerste keer dat ik lees over een sloffenring! Lijkt me idd essentieel 😉 Thanks voor de tip en fijne moederdag 🙂
Ilona! Hoe is het met je? Wat lief dat je even een berichtje achter laat. Begin je wel te missen op ’the gram’ 😉