Citroencake

Citroencake (met glazuur) a la Starbucks

Op zoek naar de citroencake der citroencakes? Zoek niet verder! Deze smeuïge cake is precies waarnaar je op zoek bent. Zoetig met die lekkere frisse citroensmaak en een waanzinnige glazuur waarvan je het liefst een hele kom he-le-maal voor jezelf hebt. Zo lekker is deze citroencake met glazuur a la Starbucks. Het is natuurlijk niet voor niets de citroencake der citroencakes.

Het recept voor deze citroencake is van de Belgische Louie. Dit recept vind je inmiddels op meerdere foodblogs. Niet zo gek want hij is heerlijk en daardoor twijfelde ik wel even of ik hem ook zou plaatsen. Ik bedoel, als er al (veel) anderen zijn die het recept ook online hebben staan, wat voegt mijn recept dan nog toe? Daar dacht ik even over na en kwam toen al snel tot de conclusie dat elke citroenliefhebber dit recept zou moeten maken. Daardoor zou hij eigenlijk simpelweg op elke foodblog moeten staan zodat je bijna niet anders kunt doen dan hem maken 😉 . Deze is zo lekker dat je dat simpelweg moet. Oh, en ik zou Eef niet zijn als ik natuurlijk weer een eigen twist aan het recept heb gegeven waardoor hij nog net even lekkerder (lees: meer citroen-ig) is.

Citroencake met heel veel citroen

Ik ben echt dol op citroen en gebruik het dan ook regelmatig in de keuken. Denk aan zoete recepten zoals lemon curd of panna cotta met citroen en yoghurt, maar ook aan hartige gerechten zoals kip uit de oven met citroen, tijm en knoflook of in een lekkere pastasalade met avocado. Het liefst gebruik ik verse citroenen. Liefst biologisch zodat ik ze kan raspen en daarna het sap eruit pers. De rasp laat ik drogen en bewaar ik dan ook vaak gedroogd (soms vries ik het). Citroenrasp kun je eenvoudig laten drogen door het uit te spreiden over een keukenpapiertje en als het droog is bewaar je in het een afgesloten potje. Zo kun je makkelijk een beetje rasp door je gerecht doen als je het koken bent. Dat was de extra tip van flip voor vandaag 😉 . Nu ga ik je verder niet langer in spanning houden en je het recept der recepten voor deze heerlijke citroencake geven.

Citroencake (met glazuur) a la Starbucks

Citroencake

Heerlijke citroencake a la Starbucks met een zalige frisse en zure frosting eroverheen.
0 van 0 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 140 gram poedersuiker
  • 40 gram roomboter kamertemperatuur
  • 10 gram bakpoeder
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 75 ml citroensap
  • 3 eieren middel
  • 2 eetlepels melk
  • ½ eetlepel citroenrasp
  • 1 theelepel citroenextract + extra voor de glazuur
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor 180 graden.
  • Vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
  • Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en een snuf zout. Meng dit door elkaar.
  • Meng in een andere kom de eieren, citroenextract, zonnebloemolie en citroensap.
  • Mix het eiermengsel door de bloem en voeg hier tot slot nog de roomboter aan toe. Meng tot een glad beslag.
  •  Giet het beslag in de cakevorm en bak de citroencake ca. 45 minuten in de oven.
  • Laat de cake na het bakken volledig afkoelen.
  • Zodra de cake volledig afgekoeld is ga je de glazuur maken.
  • Meng hier voor de poedersuiker met de melk.
    Voeg de melk eetlepel voor eetlepel toe. Je wilt een dikkige, witte glazuur hebben en hiervoor heb je niet heel veel melk nodig. Voeg het rustig beetje voor beetje toe zodat je controle hierover hebt. Voeg tot slot nog een paar druppels citroenextract toe.
  • Zet de cake op een rooster of velletje bakpapier en giet de glazuur over de cake. Garneer eventueel met een beetje extra citroenrasp.
  • Zet de cake in de koelkast tot de glazuur hard is geworden.
  • Bewaar de cake (afgedekt) in de koelkast. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: een handig trucje om de cakevorm te bedekken met bakpapier is door het bakpapier eerst even tot een prop te frummelen en deze daarna nat te maken. Dan kun je hem makkelijk in de vorm vouwen.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 4g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 4g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Citroencake

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top