Citroencake

Citroencake (met glazuur) a la Starbucks

Op zoek naar de citroencake der citroencakes? Zoek niet verder! Deze smeuïge cake is precies waarnaar je op zoek bent. Zoetig met die lekkere frisse citroensmaak en een waanzinnige glazuur waarvan je het liefst een hele kom he-le-maal voor jezelf hebt. Zo lekker is deze citroencake met glazuur a la Starbucks. Het is natuurlijk niet voor niets de citroencake der citroencakes.

Het recept voor deze citroencake is van de Belgische Louie. Dit recept vind je inmiddels op meerdere foodblogs. Niet zo gek want hij is heerlijk en daardoor twijfelde ik wel even of ik hem ook zou plaatsen. Ik bedoel, als er al (veel) anderen zijn die het recept ook online hebben staan, wat voegt mijn recept dan nog toe? Daar dacht ik even over na en kwam toen al snel tot de conclusie dat elke citroenliefhebber dit recept zou moeten maken. Daardoor zou hij eigenlijk simpelweg op elke foodblog moeten staan zodat je bijna niet anders kunt doen dan hem maken 😉 . Deze is zo lekker dat je dat simpelweg moet. Oh, en ik zou Eef niet zijn als ik natuurlijk weer een eigen twist aan het recept heb gegeven waardoor hij nog net even lekkerder (lees: meer citroen-ig) is.

Citroencake met heel veel citroen

Ik ben echt dol op citroen en gebruik het dan ook regelmatig in de keuken. Denk aan zoete recepten zoals lemon curd of panna cotta met citroen en yoghurt, maar ook aan hartige gerechten zoals kip uit de oven met citroen, tijm en knoflook of in een lekkere pastasalade met avocado. Het liefst gebruik ik verse citroenen. Liefst biologisch zodat ik ze kan raspen en daarna het sap eruit pers. De rasp laat ik drogen en bewaar ik dan ook vaak gedroogd (soms vries ik het). Citroenrasp kun je eenvoudig laten drogen door het uit te spreiden over een keukenpapiertje en als het droog is bewaar je in het een afgesloten potje. Zo kun je makkelijk een beetje rasp door je gerecht doen als je het koken bent. Dat was de extra tip van flip voor vandaag 😉 . Nu ga ik je verder niet langer in spanning houden en je het recept der recepten voor deze heerlijke citroencake geven.

Citroencake (met glazuur) a la Starbucks

Citroencake

Citroencake

Heerlijke citroencake a la Starbucks met een zalige frisse en zure frosting eroverheen.
4.39 van 70 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur
Hoeveelheid: 10 plakjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 225 gram suiker
  • 200 gram bloem
  • 140 gram poedersuiker
  • 40 gram roomboter (kamertemperatuur)
  • 10 gram bakpoeder
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 75 ml citroensap
  • 3 eieren (middel)
  • 2 eetlepels melk
  • ½ eetlepel citroenrasp
  • 1 theelepel citroenextract (+ extra voor de glazuur)
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
  • Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en een snuf zout. Meng dit door elkaar.
  • Meng in een andere kom de eieren, citroenextract, zonnebloemolie en citroensap.
  • Mix het eiermengsel door de bloem en voeg hier tot slot nog de roomboter aan toe. Meng tot een glad beslag.
  •  Giet het beslag in de cakevorm en bak de citroencake ca. 45 minuten in de oven.
  • Laat de cake na het bakken volledig afkoelen.
  • Zodra de cake volledig afgekoeld is ga je de glazuur maken.
  • Meng hier voor de poedersuiker met de melk.
    Voeg de melk eetlepel voor eetlepel toe. Je wilt een dikkige, witte glazuur hebben en hiervoor heb je niet heel veel melk nodig. Voeg het rustig beetje voor beetje toe zodat je controle hierover hebt. Voeg tot slot nog een paar druppels citroenextract toe.
  • Zet de cake op een rooster of velletje bakpapier en giet de glazuur over de cake. Garneer eventueel met een beetje extra citroenrasp.
  • Zet de cake in de koelkast tot de glazuur hard is geworden.
  • Bewaar de cake (afgedekt) in de koelkast. Eet smakelijk!

handig om te weten:

Tip: een handig trucje om de cakevorm te bedekken met bakpapier is door het bakpapier eerst even tot een prop te frummelen en deze daarna nat te maken. Dan kun je hem makkelijk in de vorm vouwen.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 376kcal | Koolhydraten: 53g | Eiwitten: 4g | Vetten: 17g | Verzadigd vet: 4g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Citroencake

55 thoughts on “Citroencake (met glazuur) a la Starbucks

  • Hey, ik maakte je cake vandaag maar na 45 minuten was hij van boven mooi bruin aan het worden maar van binnen nog helemaal rauw beslag, heb je een idee wat er verkeerd gegaan is? Het is een heteluchtoven en wat.. temperamentvol.

    • Het recept is geschreven voor boven en onderwarmte dus dat zal het verschil zijn. Sowieso kun je cakes in basis beter niet in een heteluchtoven bakken, maar gewoon de onder en bovenwarmte stand geeft doorgaans een veel beter resultaat dus daar is dit recept ook op geschreven 🙂

  • Hi, ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen geen citroenextract. Is het dan aan te raden om wat extra citroensap en/of schil erin te doen? Ik hoor het graag!

    • Dr. Oetker heeft zakjes kant en klare glazuur. Ik heb het in een smeltpan (au bain marie) gesmolten, en het exctract erdoorheen gemengd en daarnaa het geheel over de cake gegoten.
      Scheelt een boel geknoei met poedersuiker en het droogt mooi wit op.

      Je kunt ook vanille extraxt of sinaasappel extract gebruiken voor een andere twist in dit recept.

  • Superlekkerrrr! Zou hij ook met minder suiker kunnen? Ik houd van suiker, alleen vind ik het hier iets te veel overheersen. Zo ja, wat is het minimum aantal gram suiker dat erin moet om hem te laten slagen als cake?

  • Hoi Eef, wat een heerlijke cake, is topfavoriet hier in huis! Zou dit recept ook geschikt bij voor een ronde bakvorm (om er zo een stapeltaart mee te maken?)

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat leuk om te lezen! Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar denk dat het wel moet lukken met dit recept. Deel het vooral of het gelukt is, daar hebben anderen dan ook weer wat aan 🙂

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat vervelend om te horen. Het klinkt alsof er toch iets is misgegaan. Inzakken van cake komt vaak door overmixen. Afhankelijk van je oven (en wellicht een grotere cakevorm?) kan het zijn dat de cake eerder gaar is, iedere oven is immers anders.

  • Masía del Barranco says:

    5 sterren
    Heerlijk deze citroencake! Heb hem al meermaals gemaakt en de gasten zijn er steeds helemaal gek op! Dank je wel voor het recept!

  • 5 sterren
    Perfecte cake. Heb arachideolie gebruikt bij gebrek aan andere olie.
    Is echt een blijvertje.
    Heerlijk luchtig met het juiste “zuurtje”

  • chris. Meelberghs says:

    Een Engelse vriendin verrast ons regelmatig “Lemon drizzle cake”ze doet er ook glazuur op en doorprikt de bovenkant van de cake om er extra citroensap in te laten doordringen. Het enige nadeel ,hij is binnen enkele dagen op, ook al zijn we maar met zijn zo heerlijk !Deze cake doet me er aan denken, alleen de gaatjes bovenop ontbreken.

  • 4 sterren
    Hi Eef,

    In citroen extract zit alcohol. Weet jij of dit verdampt met het bakken? Wil het namelijk maken voor mijn collegas en omdat we werken met kinderen wil ik liever geen “alcohol aanbieden”

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Inge, dat is begrijpelijk! De alcohol verdampt voor het grootste deel, maar 100% kan ik je niet zeggen. Je kunt het ook vervangen door wat extra citroenrasp en misschien wat citroenlimonade-siroop, als je dat gaat gebruiken zou ik naar smaak iets minder suiker toevoegen!

  • Ik heb vandaag de cake proberen te maken. De oven staat op boven en onderwarmte, maar na 45 minuten was de cake bruin van boven en van binnen nog volledig rauw beslag! Voor de rest alle stappen en verhoudingen gevolgd volgens het recept. Wat kan hier fout gegaan zijn?

    • Ik vermoed zo te horen de instellingen van je oven, misschien alleen bovenwarmte aangezien hij bruin van boven was of per ongeluk de grillstand aangezet? Na 45 minuten zou de cake in geen enkele oven nog rauw van binnen kunnen zijn met boven- en onderwarmte of hetelucht namelijk

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept