Op zoek naar de citroencake der citroencakes? Zoek niet verder! Deze smeuïge cake is precies waarnaar je op zoek bent. Zoetig met die lekkere frisse citroensmaak en een waanzinnige glazuur waarvan je het liefst een hele kom he-le-maal voor jezelf hebt. Zo lekker is deze citroencake met glazuur a la Starbucks. Het is natuurlijk niet voor niets de citroencake der citroencakes.
Het recept voor deze citroencake is van de Belgische Louie. Dit recept vind je inmiddels op meerdere foodblogs. Niet zo gek want hij is heerlijk en daardoor twijfelde ik wel even of ik hem ook zou plaatsen. Ik bedoel, als er al (veel) anderen zijn die het recept ook online hebben staan, wat voegt mijn recept dan nog toe? Daar dacht ik even over na en kwam toen al snel tot de conclusie dat elke citroenliefhebber dit recept zou moeten maken. Daardoor zou hij eigenlijk simpelweg op elke foodblog moeten staan zodat je bijna niet anders kunt doen dan hem maken 😉 . Deze is zo lekker dat je dat simpelweg moet. Oh, en ik zou Eef niet zijn als ik natuurlijk weer een eigen twist aan het recept heb gegeven waardoor hij nog net even lekkerder (lees: meer citroen-ig) is.
Citroencake met heel veel citroen
Ik ben echt dol op citroen en gebruik het dan ook regelmatig in de keuken. Denk aan zoete recepten zoals lemon curd of panna cotta met citroen en yoghurt, maar ook aan hartige gerechten zoals kip uit de oven met citroen, tijm en knoflook of in een lekkere pastasalade met avocado. Het liefst gebruik ik verse citroenen. Liefst biologisch zodat ik ze kan raspen en daarna het sap eruit pers. De rasp laat ik drogen en bewaar ik dan ook vaak gedroogd (soms vries ik het). Citroenrasp kun je eenvoudig laten drogen door het uit te spreiden over een keukenpapiertje en als het droog is bewaar je in het een afgesloten potje. Zo kun je makkelijk een beetje rasp door je gerecht doen als je het koken bent. Dat was de extra tip van flip voor vandaag 😉 . Nu ga ik je verder niet langer in spanning houden en je het recept der recepten voor deze heerlijke citroencake geven.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram suiker
- 200 gram bloem
- 140 gram poedersuiker
- 40 gram roomboter (kamertemperatuur)
- 10 gram bakpoeder
- 125 ml zonnebloemolie
- 75 ml citroensap
- 3 eieren (middel)
- 2 eetlepels melk
- ½ eetlepel citroenrasp
- 1 theelepel citroenextract (+ extra voor de glazuur)
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
- Neem een ruime kom en doe hierin de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en een snuf zout. Meng dit door elkaar.
- Meng in een andere kom de eieren, citroenextract, zonnebloemolie en citroensap.
- Mix het eiermengsel door de bloem en voeg hier tot slot nog de roomboter aan toe. Meng tot een glad beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm en bak de citroencake ca. 45 minuten in de oven.
- Laat de cake na het bakken volledig afkoelen.
- Zodra de cake volledig afgekoeld is ga je de glazuur maken.
- Meng hier voor de poedersuiker met de melk.
Voeg de melk eetlepel voor eetlepel toe. Je wilt een dikkige, witte glazuur hebben en hiervoor heb je niet heel veel melk nodig. Voeg het rustig beetje voor beetje toe zodat je controle hierover hebt. Voeg tot slot nog een paar druppels citroenextract toe. - Zet de cake op een rooster of velletje bakpapier en giet de glazuur over de cake. Garneer eventueel met een beetje extra citroenrasp.
- Zet de cake in de koelkast tot de glazuur hard is geworden.
- Bewaar de cake (afgedekt) in de koelkast. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Fleur says:
Vandaag gebakken. Echt héérlijk! Neem straks stiekem nog een plakje.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Mariska says:
Is citroen extract anders dan verse citroen sap ? Kan je ook citroen sap gebruiken voor het glazuur ?
Eef says:
Ja dat is iets heel anders 😉 Nee, dat zou ik je niet aanraden.
Lola says:
Citroensap is prima om glazuur mee te maken. Enige verschil is dat in het extract vodka erbij is gegooid om zodoende extract te maken.
Cynthia says:
Hi Eef,
Welk citroenextract heb je gebruikt?
Groet,
Cynthia
Eef says:
Gewoon zo’n potje citroen extract uit de winkel, niets aparts 🙂
Dina van Overveld says:
Ik wil deze cake als plaatcake maken, kan dat? Dan moet ie er minder lang in neem ik aan…?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat zou moeten kunnen lijkt me, ik denk inderdaad dat de oventijd korter is dus hou het goed in de gaten!
Cecilia says:
Het is een top fantastische cake en super lekker heb nu aantal keren gemaakt
Mvg cecilia de keuken princess
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Daphne says:
Waarom gebruik je Ook zonnebloemolie en niet alleen boter? Zou alleen boter niet nog lekkerder zijn?
Eef says:
Ook lekker, maar het zorgt voor een andere structuur. Olie zorgt vaak voor een zachtere, smeuïgere textuur en het mengt makkelijker.
Sabine says:
Dit recept is zooo goed, heb hem al meerdere keren gemaakt. Ik voeg er ook altijd 2 à 3 eetlepels maanzaad aan toe voor een nootachtige smaak en extra textuur ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Bedankt voor je reactie. En die variatie klinkt heerlijk! Goede tip 🙂
Caroline says:
Ik zou de volgende keer als ik het maak de roomboter die er op het laatst doorgaat, smelten en laten afkoelen. Nu wilde het niet mengen.
Lodewijk de Ruiter says:
Erg lekker, hele cake in mijn eentje opgegeten (alleen wonen -> lockdown -> heerlijke cake -> coronakilo’s)
Eef says:
Hahaha wat leuk om te lezen 😀 enjoy 😉
Anke says:
Hey, ik maakte je cake vandaag maar na 45 minuten was hij van boven mooi bruin aan het worden maar van binnen nog helemaal rauw beslag, heb je een idee wat er verkeerd gegaan is? Het is een heteluchtoven en wat.. temperamentvol.
Eef says:
Het recept is geschreven voor boven en onderwarmte dus dat zal het verschil zijn. Sowieso kun je cakes in basis beter niet in een heteluchtoven bakken, maar gewoon de onder en bovenwarmte stand geeft doorgaans een veel beter resultaat dus daar is dit recept ook op geschreven 🙂
Anke says:
Ahh dankjewel voor je antwoord! De cake is alsnog wel lekker maar heeft er bijna 90 minuten in gestaan dus wel wat droog 😛 ik zal hem een keer maken als ik een degelijke oven tot m’n beschikking heb;)
Saskia says:
Ik kreeg de tip om hem 70 minuten op 160 te doen en dat lijkt te werken! Hier ook combimagnetron.
Jessica says:
Bedankt voor de tip!
Hilde says:
Vandaag gemaakt! Goed gelukt en superlekker! Deze ga ik zeker vaker maken :). Dank voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Robin says:
Hi, ziet er heerlijk uit! Ik heb alleen geen citroenextract. Is het dan aan te raden om wat extra citroensap en/of schil erin te doen? Ik hoor het graag!
Eef says:
Het lekkerste is om hiervoor citroen extract te gebruiken, met citroensap krijg je niet hetzelfde resultaat helaas
Frederique says:
@Robin en @Eef, bij gebrek aan citroenextract heb ik Limoncello gebruikt. Dat geeft ook een heerlijk resultaat. Eigenlijk is dat ook een soort citroenextract, maar dan met wat alcohol erbij????.
Hgr Frederique
Eef says:
Klinkt heerlijk!
Desiree Burgers says:
Hoe krijg jij het lazuur zo mooi wit? Bij mij blijft het doorzichtig op de cake…
Eef says:
Iets dikker mengen misschien? Je kunt ook wat melk of room gebruiken ipv water dat werkt ook top.
Saskia says:
Dr. Oetker heeft zakjes kant en klare glazuur. Ik heb het in een smeltpan (au bain marie) gesmolten, en het exctract erdoorheen gemengd en daarnaa het geheel over de cake gegoten.
Scheelt een boel geknoei met poedersuiker en het droogt mooi wit op.
Je kunt ook vanille extraxt of sinaasappel extract gebruiken voor een andere twist in dit recept.
Sanne says:
Superlekkerrrr! Zou hij ook met minder suiker kunnen? Ik houd van suiker, alleen vind ik het hier iets te veel overheersen. Zo ja, wat is het minimum aantal gram suiker dat erin moet om hem te laten slagen als cake?
Eef says:
Ligt helemaal aan de verhoudingen dus ik zou er gewoon lekker mee experimenteren 🙂
Lara says:
Hoi Eef, ziet er heerlijk uit. Hoe lang van te voren zou je deze kunnen maken? Dank alvast voor je reactie!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel. Je kunt de cake 2-3 dagen sowieso goed bewaren. Hopelijk beantwoord dat je vraag 🙂
Rebekka says:
Niet top, heb het recept helemaal gevolgd maar de cake was compleet ingezakt en al na 30 minuten gaar
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat vervelend om te horen. Het klinkt alsof er toch iets is misgegaan. Inzakken van cake komt vaak door overmixen. Afhankelijk van je oven (en wellicht een grotere cakevorm?) kan het zijn dat de cake eerder gaar is, iedere oven is immers anders.
Masía del Barranco says:
Heerlijk deze citroencake! Heb hem al meermaals gemaakt en de gasten zijn er steeds helemaal gek op! Dank je wel voor het recept!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, dat horen we graag, dank je wel 🙂 🙂
Mieke says:
Perfecte cake. Heb arachideolie gebruikt bij gebrek aan andere olie.
Is echt een blijvertje.
Heerlijk luchtig met het juiste “zuurtje”
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Mieke, wat fijn!!