Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook

Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook

Bij kip uit de oven hoort patat en trouwens ook appelmoes. Zo is dat nou eenmaal. Er zijn van die dingen in het leven die onlosmakelijk met elkaar vonden zijn. Die dingen waarmee je bent opgegroeid en die je zelf nog steeds graag nog net zo doet als toen. Dus als wij kip uit de oven eten dan doen we dat met patat én appelmoes, punt. Wel vergeten we dan die o zo belangrijke appelmoes uit de oven op de foto erbij te zetten 😉 . Nu eten we niet zo vaak kip uit de oven maar laatst had ik een dagje vrij en wou vriendlief graag kip, patat én appelmoes eten. Nou, dat is geen probleem maar van die kip daar maak ik iets speciaals van. Ik kocht een mooi kippetje, nam ‘m mee naar huis en besloot te experimenten met citroen, knoflook en tijm. Een geslaagd experiment want deze Kip uit de Oven met Citroen, Tijm en Knoflook is verrukkelijk!

Als je trouwens even tijd hebt maak dan lekker die patatjes zelf. In het artikel ‘Zelf Patat Maken‘ lees je precies hoe je dit kunt doen. Dit zou je namelijk prima kunnen doen terwijl je de kip in de oven hebt zitten. Afhankelijk van de grote van je kip zal zij toch wel een uurtje of anderhalf á twee vertoeven in de oven en dan kun je natuurlijk mooi die patatjes klaar maken. Desalniettemin smaakt deze Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook ook prima met diepvries patatjes hoor maar hé die zelfgemaakte patatjes zijn toch net ietsje lekkerder…

Even over die tijd in de oven. Je kunt een vleesthermometer gebruiken en als de kern van de kip minimaal 75 graden heeft bereikt dan is ‘ie klaar. Heb je nou niet zo’n vleesthermometer dan kun je uitgaan van circa 30 minuten per 500 gram.  In dit recept ga ik uit van een kip die ongeveer 1350 gram weegt. Een onsje meer of minder maakt qua recept/ kruiden niet zo gek veel uit waardoor je dit recept ook prima kunt gebruiken voor een iets zwaardere of juist iets lichtere kip. Deze kip heeft een kleine 2 uur in de oven gestaan; na 1,5 uur zet ik de oven lager qua temperatuur (ca. 150 graden) en laat ik de kip nog een halfuurtje zachtjes door garen.

Een korte tip vooraf: peterselie plantjes zijn meestal niet zo dol op mij. Helaas maar waar. Gelukkig hun vriendjes tijm & basilicum wel maar dat is weer een ander verhaal. Peterselie plantjes gaan namelijk nogal snel slap hangen of verpieteren bij mij. Met deze reden heb ik dan ook meestal een doosje diepvries peterselie in mijn vriezer liggen (zie foto) zelf vind ik dat erg handig want zo heb ik altijd semi-verse peterselie bij de hand.

Het recept voor Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook

Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook

Wat heb je nodig voor Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook:

Bereidingstijd: ca. 2 uur
Aantal personen: 4

 • 1 hele kip (ca. 1350 gram)
 • 1 citroen
 • 4 tenen knoflook
 • verse tijm (ongeveer 8 á 9 gram)
 • 1 el fijngesneden peterselie
 • 1 el paprikapoeder
 • 1 tl oregano
 • versgemalen zwarte peper & zeezout
 • roomboter

Hoe je Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook maakt:

1. Verwarm de oven voor op 180 graden.

2. Als eerste rasp je de citroen, snij je de uien fijn, 1 knoflookteen snij je fijn en de andere 3 plet je met een mes.

3. Snij de geraspte citroen doormidden en snij 1 helft in 4 parten. Deze 4 parten doe je samen met de knoflook en ca. 5 gram aan verse stengeltjes tijm vul je de binnenkant van de kip (de opening kun je vinden onder de poten). Leg de kip daarna in een ovenschaal.

4. Bestrooi de kip met versgemalen zwarte peper en zeezout naar smaak. Verdeel de geraspte citroen, gesnipperde ui, fijngesneden knoflook, peterselie, paprikapoeder en oregano over de kip. Verdeel 1 eetlepel roomboter over de bovenkant van de kip en zet de kip in de oven.

5. Elk half uur tot de kip klaar is verdeel je opnieuw een eetlepel roomboter over de bovenkant tot je genoeg vocht op de bodem van je ovenschaal hebt welke je over de kip kunt lepelen. In principe zou je genoeg moeten hebben aan 2 á 3 eetlepels bij een oven tijd van ongeveer 2 uur. Na 1,5 uur in de oven zet je de temperatuur lager (ca. 150 graden) en laat je de kip nog een halfuurtje door garen nadat je het vocht uit de ovenschaal weer over de kip hebt gedaan.

Serveer met patatjes & appelmoes én lekker frisse salade erbij.

Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & KnoflookEet smakelijk!

4 reacties op “Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook

 • Ooo..dit is heerlijk!! Ik maak ook regelmatig citroen knoflook kip, maar jij steekt er wel veel meer werk in hoor. Na het kruiden gaat die bij mij in een braadzak de oven in en kijk er niet meer naar om tot die gaar is! 🙂 En Kip , patat en appelmoes blijft de gouden combinatie!…oke en ketchup dan.

  • Eefkooktzo says:

   Nee joh geen ketchup. Haha ach lekker doen wat je zelf lekker vindt toch 😉 ? Qua extra werk valt het reuze mee maar zelf vind ik het dan ook het allerlekkerst als de kip van binnen ook goed gekruid is zodat de smaken het vlees intrekken in de oven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.