Zelf Patat maken

Zelf Patat maken

Al een tijdje had ik het op mijn kook-to-do lijstje: zelf patat maken. Maar dan wél echt lekkere, knapperige patat. Ik heb het wel eens eerder geprobeerd, maar echt lekker knapperig werden ze niet. Een beetje slap eigenlijk en dat ondanks het feit dat ik ze twee keer frituurde. Laatst zag ik bij het tv-programma ‘Wie is de Chef’ een van de deelnemers maizena bij de ongebakken patat doen en ik dacht dát moet ik eens proberen!

En jawel, knapperige patat was het resultaat. Ik kan je één ding vertellen: nadat je deze patat zelf hebt gemaakt, wil je eigenlijk niets anders meer. Vandaag de gouden regels om zelf de lekkerste patat te maken én wat je ervoor nodig hebt.

Gouden regels bakken van patat

Er zijn eigen 4 gouden regels bij het bakken van patat. Met de drie van de vier was ik zelf al bekend, maar de derde, het toevoegen van de maizena was een schot in de roos. Ein-de-lijk die knapperige, waanzinnig lekkere zelfgemaakte patat, yum! De hoogste tijd om mijn 4 tips met jullie te delen zodat je ook kan genieten van zelfgemaakte patat en ja, het is even een werkje om alle patatjes te snijden maar geloof mij; het is het meer dan waard.

Zelf patat maken

  1. Kies een mooie iets kruimige aardappel en het liefst mooie grote aardappels zodat je mooie lange patat krijgt. Kwaliteit is hierbij belangrijk. Een mooie, goede, iets kruimige aardappel geeft je straks de lekkerste patatjes.
  2. Frituur in twee keer op twee temperaturen. Eerst op 140 graden voorfrituren, laten afkoelen en dan op 190 graden ze goudbruin en knapperig frituren.
  3. Schoon frituurolie. Het liefst gebruik je schone en verse olie om je patat in te frituren. Wist je trouwens dat het voedingscentrum adviseert om de 5-7 beurten de olie te vervangen?
  4. Last but not least: bedek je patat met maizena voor je het gaat bakken. Gewoon ongeveer 1 eetlepeltje erbij per ruime hand ongebakken patat. Even goed husselen in een ruime kom tot de maizena goed verdeeld is over de patatjes.

Dit keer geen bereidingstijd en geen exacte afmetingen omdat dit echt afhankelijk is van hoeveel je wilt maken. Veel eters zorgen voor veel patat en maak je het voor jezelf of voor twee personen, dan kijk je gewoon op het oog hoeveel patat je wilt maken.

Zelf Patat maken

Zelf patat maken

Zelf Patat maken. Een tijdrovend klusje maar het is het meer dan waard; de lekkerste patat maak je immers gewoon helemaal zelf.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Afkoelen: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 250-500 gram iets kruimige aardappelen
  • maizena
  • zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de aardappelen en snij er patatjes van. Je kunt zelf de grootte bepalen. Ik ging voor middelgroot. Liever dunne Franse frietjes of juist dikke Vlaamse frieten? Hou er dan rekening mee dat je ze iets langer frituurt (of juist korter bij de dunne Franse frietjes).
  • Leg de gesneden frietjes op keukenpapier en dep ze goed droog. Doe de frietjes in een ruime kom en bestrooi ze met wat maizena. Hussel de patatjes goed door elkaar zodat er overal een laagje maizena op zit.
  • De frietjes frituur je in twee keer (eerst op een lage temperatuur en dan op een hoge temperatuur) én in kleine porties. Verwarm eerst je frituur op 140 graden.
  • Doe dan een ruime hand patat in de frituur voor ongeveer 4-5 minuten. Haal de patat uit de frituur en doe deze in een (hittebestendige) kom waarin je ruim keukenpapier hebt gedaan. Herhaal dit met alle patat en laat deze goed afkoelen voor de volgende stap.
  • Verwarm de frituur nu op 190 graden en frituur weer per ruime hand de patat maar nu voor ongeveer 3 minuten tot ze mooi goud bruin zijn. Weer in een ruime kom met keukenpapier het vet laten absorberen en klaar zijn de allerlekkerste zelfgemaakte patat.

handig om te weten:

Bereidingstijd en hoeveelheden zijn heel afhankelijk van hoeveel je wil maken. Bepaal op het oog hoeveel patat je wil maken.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 193kcal | Koolhydraten: 44g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf Patat maken

18 thoughts on “Zelf Patat maken

  • Er gaat echt niks boven zelfgemaakte patat. Maizena heb ik nog nooit gebruikt en eigenlijk worden ze wel altijd knapperig. Ik denk altijd dat dat afkoelen het belangrijkste is..

  • Anne-Marie Otter says:

    Nog nooit gedaan maar ik ben om eerlijk te zijn helemaal niet zo’n liefhebber van patat……Toch wil ik het wel een keer doen, is toch een beetje een must (en man en zoon zullen me dankbaar zijn!)

  • sunny mama says:

    Ik heb mijn patat (frietjes, noemen ze dat in Vlaanderen waar ik ben opgegroeid) altijd zelf gemaakt, maar nooit op het idee gekomen om er maizena bij te doen. Dat ga ik eens een keertje proberen. Kijken wat het verschil is.

    • Eefkooktzo says:

      Zelf vond ik ze door de maizena toch iets knapperig geworden dan dat ik ze maakte zonder. Laat het zeker even weten als jij het ook hebt geprobeerd, ben heel benieuwd 🙂

  • Ik maak wel graag patat van zoete aardappel, maar voor dit soort ga ik lekker naar de frituur. Overigens vind ik het wel echt heerlijk een patatje op zijn tijd.

  • Gaat niks boven heerlijke zelfgemaakte goed knapperige frieten! Ik heb geen frituurpan, maar maak mijn Eigen frietjes in de oven. Duurt vaak wel lang eer ze goed knapperig zijn, Maar smeer ze dan ook altijd in met olie en bloem en aan het einde wat grof zeezout erover. Ook erg lekker!

  • Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook | Eef Kookt Zo says:

    […] je trouwens even tijd hebt maak dan lekker die patatjes zelf. In het artikel ‘Zelf Patat Maken‘ lees je precies hoe je dit kunt doen. Dit zou je namelijk prima kunnen doen terwijl je de […]

  • Een SUPER HINT 10keer lekkerder!
    toevoegen van de maizena was een schot in de roos! Ein-de-lijk die knapperige, waanzinnig lekkere zelfgemaakte patat.

  • Coq au Vin | Eef Kookt Zo says:

    […] Zelfgemaakte frietjes zijn een heerlijk bijgerecht voor op de kersttafel bij de Coq au vin. Snij ze extra dun zoals Franse frietjes om in de Franse sfeer te blijven. Qua groenten zou ik gaan voor de Brusselse Spruitjes met Cranberry’s en Gorgonzola of wat dacht je van Zuurkoolrolletjes met (jawel) Franse mosterd. Ook lekker zijn de haricots verts rolletjes in een jasje van Pancetta een echte favoriet die veel mensen lekker vinden. Zo! Genoeg inspiratie voor aan de kersttafel dacht ik zo. De hoogste tijd om aan de slag te gaan met deze Franse klassieker: Coq au vin. […]

  • Brian Weber says:

    Hallo, Die maisena is helemaal niet nodig. Een makkelijke manier en nog iets gezondere manier om de friet heerlijk knapperig te krijgen is het volgende.
    Nadat je de frietjes gesneden hebt was ze dan eerst even. Hierdoor spoel je al veel zetmeel van de aardappel weg (dit is ook funest voor je olie) Daarna laat je de aardappels volledig onder water staan voor een uur met een flinke scheur Azijn. Daarna zeeg je de patat en spoel je ze goed af en droog je ze. Dan ga je beginnen met voorbakken. Ook nog een tip, als je patat afgekoeld is,fries ze even in voor een uurtje. Doordat de patat bevroren is wordt de buiten kant knapperig en de binnen kant lekker zacht. Ja het is meer werk, maar het is het zo waard. Als ik frietjes maar voor mijn vrouw en 3 zoons. dan moet ik minimaal 2 KG aardappels gebruiken anders heb ik gewoon te weinig. ^^

    Als het te veel werk is met het invriezen, oké dat snap ik maar ik raad zeker aan om het water en azijn gedeelte toe te passen. reken met 1liter water ongeveer 50ml azijn.

    Succes, ik hoor graag wat je er van vind!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept