fbpx
Zelf Patat maken

Zelf Patat maken

Al een tijdje had ik het op mijn kook-to-do lijsjte: zelf patat maken maar dan wél echt lekkere, knapperige patat. Ik heb het wel eens eerder geprobeerd maar echt lekker knapperig werden ze niet. Een beetje slap eigenlijk en dat ondanks het feit dat ik ze twee keer frituurde. Laatst zag ik bij het tv-programma ‘Wie is de Chef’ een van de deelnemers maizena bij de ongebakken patat doen en ik dacht dát moet ik eens proberen! En jawel, knapperige patat was het resultaat. Ik kan je één ding vertellen: nadat je deze patat zelf hebt gemaakt wil je eigenlijk niets anders meer. Vandaag de gouden regels om zelf de lekkerste patat te maken én wat je ervoor nodig hebt.

Er zijn eigen 4 gouden regels bij het bakken van patat. Met de drie van de vier was ik zelf al bekend maar de derde het toevoegen van de maizena was een schot in de roos! Ein-de-lijk die knapperige, waanzinnig lekkere zelfgemaakte patat, yum! De hoogste tijd om mijn 4 tips met jullie te delen zodat je zelf ook kan genieten van zelfgemaakte patat en ja, het is even een werkje om alle patatjes te snijden maar geloof mij; het is het meer dan waard!
1. Kies een mooie iets kruimige aardappel en het liefst mooie grote aardappels zodat je mooie lange patat krijgt. Kwaliteit is hierbij belangrijk. Een mooie goede iets kruimige aardappel geeft je straks de lekkerste patatjes.
2. Frituur in twee keer op twee temperaturen. Eerst op 140 graden voor frituren, laten afkoelen en dan op 190 graden ze goudbruin en knapperig frituren.
3. Schoon frituur olie. Het liefst gebruik je schoon en verse olie om je patat in te frituren. Wist je trouwens dat het voedingscentrum adviseert om, om de 5-7 beurten de olie te vervangen?
4. Last but not least: bedek je patat met maizena voor je het gaat bakken. Gewoon ongeveer 1 eetlepeltje erbij per ruime hand ongebakken patat. Even goed om husselen in een ruime kom tot de maizena goed verdeeld is over de patatjes.

Dit keer geen bereidingstijd en geen exacte afmetingen omdat dit echt afhankelijk is van hoeveel je wilt maken. Veel eters zorgen voor veel patat en maak je het voor jezelf of voor twee personen dan kijk je gewoon op het oog hoeveel patat je wilt maken.

Wat heb je om zelf patat te maken:

 • Iets kruimige aardappelen
 • Maizena
 • Zout

Zelf patat maken:

1. Schil de aardappelen en snij er patatjes van. Je kunt zelf de grote die je lekker vind snijden. Zelf heb ik ze middelgroot gesneden. Liever dunne Franse frietjes of juist dikke Vlaamse frieten? Geen probleem maar hou er dan wel rekening mee dat je ze iets langer frituurt (of juist korter bij de dunne Franse frietjes).

2. Leg de gesneden frietjes op keukenpapier en dep ze goed droog. Doe de frietjes in een ruime kom en bestrooi ze met wat maizena. Schud de kom of hussel de patatjes goed door elkaar zodat er overal een laagje maizena op zit.

3. De frietjes frituur je in twee keer (eerst op een lage temperatuur en dan op een hoge temperatuur) én in kleine porties. Verwarm eerst je frituur op 140 graden.

4. Als je frituur is verwarmd dan doe je een ruime hand patat in de frituur voor ongeveer 4 á 5 minuten. Haal de patat uit de frituur en doe deze in een (hittebestendige) kom waarin je ruim keukenpapier hebt gedaan. Herhaal dit met alle patat en laat de deze goed afkoelen voor de volgende stap.

5. Verwarm de frituur nu op 190 graden en frituur weer per ruime hand de patat maar nu voor ongeveer 3 minuten tot ze mooi goud bruin zijn. Weer in een ruime kom met keukenpapier het vet laten absorberen en klaar zijn de allerlekkerste zelfgemaakte patat.

Zelf Patat makenEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

17 reacties op “Zelf Patat maken”

 1. Er gaat echt niks boven zelfgemaakte patat. Maizena heb ik nog nooit gebruikt en eigenlijk worden ze wel altijd knapperig. Ik denk altijd dat dat afkoelen het belangrijkste is..

 2. Nog nooit gedaan maar ik ben om eerlijk te zijn helemaal niet zo’n liefhebber van patat……Toch wil ik het wel een keer doen, is toch een beetje een must (en man en zoon zullen me dankbaar zijn!)

 3. Ik heb mijn patat (frietjes, noemen ze dat in Vlaanderen waar ik ben opgegroeid) altijd zelf gemaakt, maar nooit op het idee gekomen om er maizena bij te doen. Dat ga ik eens een keertje proberen. Kijken wat het verschil is.

  1. Zelf vond ik ze door de maizena toch iets knapperig geworden dan dat ik ze maakte zonder. Laat het zeker even weten als jij het ook hebt geprobeerd, ben heel benieuwd 🙂

 4. Ik maak wel graag patat van zoete aardappel, maar voor dit soort ga ik lekker naar de frituur. Overigens vind ik het wel echt heerlijk een patatje op zijn tijd.

 5. Gaat niks boven heerlijke zelfgemaakte goed knapperige frieten! Ik heb geen frituurpan, maar maak mijn Eigen frietjes in de oven. Duurt vaak wel lang eer ze goed knapperig zijn, Maar smeer ze dan ook altijd in met olie en bloem en aan het einde wat grof zeezout erover. Ook erg lekker!

    1. Ja fijn is de Airfryer hé! Ik heb er sinds een jaartje ook één en ben er zo blij mee. Deze patatjes kun je er ook prima in maken inderdaad 🙂

 6. Pingback: Kip uit de Oven met Citroen, Tijm & Knoflook | Eef Kookt Zo

 7. Een SUPER HINT 10keer lekkerder!
  toevoegen van de maizena was een schot in de roos! Ein-de-lijk die knapperige, waanzinnig lekkere zelfgemaakte patat.

 8. Pingback: Coq au Vin | Eef Kookt Zo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top