Coq Au Vin

Coq au Vin

Coq au vin een échte Franse klassieker! Coq au vin betekent eigenlijk kip in wijn en in dit geval rode wijn. Je hebt ook Coq au vin blanc die is met witte wijn maar voor deze feestdagen houden we het op rode wijn. Dit is echt zo’n gerecht wat alleen maar lekkerder wordt als je ‘m een dag eerder klaar maakt. Laten we wel wezen voor de kerst is dit natuurlijk perfect: weinig omkijken naar, de voorbereiding doe je lekker de dag ervoor én je serveert een gerecht wat jij en je tafelgenoten zeker lekker gaan vinden!

Mijn moeder maakte deze Franse stoofschotel graag tijdens de feestdagen.Heerlijk, het hele huis rook ernaar en ‘s avonds een tafel vol met heerlijke bijgerechten én Coq au Vin. Dit recept is dan ook hoe zij dit heerlijke gerecht maakt.
Je kunt trouwens als je wilt dit gerecht een dag van te voren klaarmaken volg dan het recept en laat alleen de champignons en spekreepjes uit de pan. Champignons hebben de neiging veel vocht op te nemen waardoor het lekkerder is ze pas voor het serveren even kort op te bakken en daarna aan de Coq au vin toe te voegen. De sprekreepjes bak je wel uit, laat je goed afkoelen, bewaar je daarna in een afgesloten bakje in de koelkast en voeg je toe als je de Coq au Vin gaat opwarmen.

Zelfgemaakte frietjes zijn een heerlijk bijgerecht voor op de kersttafel bij de Coq au vin. Snij ze extra dun zoals Franse frietjes om in de Franse sfeer te blijven. Qua groenten zou ik gaan voor de Brusselse Spruitjes met Cranberry’s en Gorgonzola of wat dacht je van Zuurkoolrolletjes met (jawel) Franse mosterd. Ook lekker zijn de haricots verts rolletjes in een jasje van Pancetta een echte favoriet die veel mensen lekker vinden. Zo! Genoeg inspiratie voor aan de kersttafel dacht ik zo. De hoogste tijd om aan de slag te gaan met deze Franse klassieker: Coq au vin.

Wat heb je nodig voor Coq au Vin:

Voorbereiding: 25  minuten | Kooktijd: 70 minuten | Totale tijd: 1 uur en 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

  • 4  kippendijen (liefst met bot)
  • 2  kippenbouten
  • 500 ml volle rode wijn
  • 340 ml gevogeltefond
  • 250 gr kastanje champignons
  • 125 gr gerookte spekreepjes
  • 6 flinke sjalotten
  • 3 winterpenen (ca. 500 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode ui
  • 3 el bloem
  • 2 tl witte basterdsuiker
  • 2 takjes tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 2 eetlepels vers gesneden peterselie
  • versgemalen zwarte peper & zeezout
  • roomboter

Hoe je Coq au Vin maakt:

1. We beginnen met de voorbereiding en dat betekent het volgende:

  • Schil & snij de winterpeen in plakjes
  • Snipper de rode ui
  • Snipper 3 sjalotjes en de andere 3 ontdoe je alleen van hun velletje
  • Maak de champignons schoon en halveer ze (grote champignons snij je in kwartjes)
  • Snij de knoflook fijn

2. Bak de spekreepjes uit in een ruime (kook)pan zonder extra vet toe te voegen. (Zorg voor een ruime pan omdat we vanuit hier het hele recept voor de Coq au vin gaan maken en alle ingrediënten er wel in moeten passen. Je gebruikt dus één pan tijdens de gehele bereidingswijze). Als de spekreepjes zijn uitgebakken schep je deze uit de pan en leg je ze op wat keukenpapier.

3. Voeg nu 2 eetlepels roomboter toe aan het vet van de spekreepjes en bak de ontvelde (dus niet de gesnipperde) sjalotten goudbruin op middelhoog vuur. Schep ze uit de pan en leg ze op een apart bordje.

4. Bestrooi de kippenbouten met versgemalen peper & zeezout en bak ze om en om in een paar minuten goudbruin in dezelfde pan. Herhaal dit met kippendijnen. Schep de de kip uit de pan en leg deze ook even apart.

5. Doe nu de gesnipperde ui, knoflook en wortel in de pan bij het braadvet en bak ze even goed aan tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden. Voeg dan 3 eetlepels bloem toe en bak dit op laag vuur rustig aan. Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe tot er een licht gebonden saus ontstaat.

6. Voeg dan de gevogeltefond toe samen met de laurier, tijm, basterdsuiker, versgemalen peper en zeezout. Breng dit aan de kook en voeg dan de kip toe. Zet het vuur laag en laat dit circa 60 minuten lekker zachtjes pruttelen.

7. Na 60 minuten haal je de tijm & laurier uit de pan.

8. Neem nu een aparte koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels roomboter. Bak de champignons op middelhoog vuur even een paar minuten aan. Haal de champignons uit de pan en voeg ze bij de kip. Ook de spekjes en hele sjalotten gaan nu bij de Coq au vin en laat dit in zijn  geheel nog even een paar minuten zachtjes pruttelen.

9. Breng de Coq au Vin op smaak met versgemalen peper & zeezout en bestrooi met wat vers gesneden peterselie.

Coq au vinEet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

22 gedachtes op “Coq au Vin”

    1. Hi Yvonne, ik gebruik kippenbouten met vel. Het velletje zorgt tijdens de bereiding voor lekker veel smaak. Na het pruttelen is de kip zo lekker gaar en mals dat je het velletje er zo af kunt trekken. Groetjes, Eef

  1. Dit recept klopt helemaal! Vol vertrouwen het recept stap voor stap gevolgd, zonder voorproeven.. en het eindresultaat was goddelijk! En dan heb ik zeker niet overdreven. Een favorietje!

  2. Ha Eef,

    Dit ziet er heerlijk uit! Ik wil dit misschien maken voor een groep mensen, maar hoe eet je dit? Iedereen een kippendij plus de bouillon (als soep)? Wat doe je dan met de twee kippenpoten? Of serveer je de kip zonder bouillon in een schaal (als vleesgerecht)? Dankjewel alvast!

    1. Hi Anja, coq au vind is echt een gerecht wat je samen met andere (bij)gerechten serveert. Zo kan iedereen een (soep)lepel uit de pan nemen met wat saus, groenten, kip en spekjes. Serveer hierbij aardappeltjes of aardappelpuree en een of meerdere groentes. Kies overigens wel echt een lekkere wijn uit. Het is juist een handig gerecht om te maken als er meerdere mensen komen dineren. Eet smakelijk alvast 🙂

      1. Hi Eef,
        Lijkt me een heerljk recept.
        Vraagje:
        Het is een gerecht voor voor 4 personen. Waarom gebruik je 4 dijen en 2 bouten.
        Is het de bedoeling dat je het vlees van te voren van het bot haalt?
        Wim

        1. Hi Wim, nee hoor je hoeft het vlees niet van de botten af te halen. Meestal valt het vlees wel van de bouten en de dijen door het lange koken maar je kunt ook extra toevoegen als je per persoon gelijke stukken kip wilt. Door de lange bereidingstijd heb je dit ook met de dijen en ook deze kun je eventueel in stukken verdelen maar mijn ervaring is dat juist hierdoor iedereen gewoon een lekkere hoeveelheid vlees heeft 🙂 Maar je mag altijd meer toevoegen natuurlijk! Eet smakelijk alvast.

  3. Afgelopen week -praktisch volgens recept – gemaakt, was heerlijk !!
    3 sjalotten gesnipperd en drie niet, prima idee. Staat ook leuk bij het serveren ! Ben trouwens bij wijnwinkel langs gegaan voor advies over de wijn.
    Al met al echt een aanrader !

  4. Afgelopen week -praktisch volgens recept – gemaakt, was heerlijk !!
    3 sjalotten gesnipperd en drie niet, prima idee. Staat ook leuk bij het serveren ! Ben trouwens bij wijnwinkel langs gegaan voor advies over de wijn.
    Al met al echt een aanrader !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top