Volg mij:
Bijgerechten

Aardappelpuree (basisrecept + variatietips)

Aardappelpuree

Aardappelpuree, een basisrecept wat niet mag ontbreken en welke het fantastisch doet tijdens het kerstdiner! Ik ga je vandaag het makkelijke recept geven voor de lekkerste zelfgemaakte aardappelpuree + lekkere variatietips. Zo maak jij zelf thuis de lekkerste én luchtigste aardappelpuree.

Aardappelpuree, om het zelf thuis te maken heb je slechts een handjevol ingrediënten nodig. Verder een stamper of, als je hem in huis hebt, een pureeknijper. Met dit laatste krijg je het aller-aller-luchtigste resultaat, maar mocht je hem niet in huis hebben is er geen man over boord. Sterker nog, ik heb er ook geen en maak het gewoon met een stamper. Net zo makkelijk én net zo lekker alleen ietsje minder luchtig dus 😉 .

Aardappelpuree zelf maken

Aardappelpuree uit een pakje heb ik nooit helemaal begrepen. De moeite om het zelf te maken is het niet, moeilijk is het al zeker niet en het is niet te vergelijken qua smaak. Daarnaast kun je met zelfgemaakte aardappelpuree volop variëren qua smaak. Ik ga je direct ook een paar lekkere variatietips geven. Voor ik het vergeet, dit is dus MIJN basisrecept. Ik gebruik namelijk crème fraîche in de aardappelpuree. Niet geheel voor de hand liggend, maar geloof mij dit is fan-tas-tisch lekker! Eenmaal geprobeerd wil je niet anders meer. Geloof mij maar.

Variatietips voor zelfgemaakte aardappelpuree

Lekkere variatietips om te variëren met zelfgemaakte aardappelpuree:

  • Voeg geraspte kaas (ongeveer 250 gram) toe aan de puree voor een heerlijke aardappelpuree met kaas
  • Voeg een beetje (Franse) mosterd naar smaak toe aan de aardappelpuree. Helemaal lekker als je de aardappelpuree in een ovenschotel gebruikt met bijvoorbeeld zuurkool en spek.
  • Voeg groenten toe aan de aardappelpuree. Vervang de helft van de aardappels eens voor (gekookte) knolselderij of pastinaak. Handige manier om meer groenten te eten.

Dit zijn mijn favoriete variatietips met zelfgemaakte aardappelpuree. Mocht je er zelf ook nog een hebben laat het dan weten in de reacties. Altijd leuk om te lezen!

Tip: je kunt hem ook prima voorbereiden. Maak dan de aardappelpuree bijvoorbeeld ‘s morgens of een dag van te voren klaar. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast (afgedekt). Vlak voor je hem gaat serveren verwarm je de oven voor op 180 graden, bedek je schaal waar je de aardappelpuree in hebt gedaan met aluminiumfolie en verwarm je de puree in ca. 30 minuten. Op deze manier wordt hij trouwens nog net iets luchtiger.

Aardappelpuree zelf maken


Het recept voor aardappelpuree:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: bijgerecht voor ca. 4-6 personen

Wat heb je nodig voor aardappelpuree (ingrediënten):

  • 1 kilo aardappels (iets kruimig)
  • 200 gram crème fraîche
  • 50 ml melk
  • 1 eetlepel verse peterselie (fijngesneden)
  • peper, zout en nootmuskaat

Hoe maak je zelf aardappelpuree:

  1. Schil de aardappels en snijd ze stukken.
  2. Kook de aardappels in ruim water met een snuf zout in ca. 20 minuten gaar.
  3. Giet af en kook ze nog enkele minuten droog zodat het meeste vocht verdampt is (des te droger de aardappels – des te luchtiger de puree).
  4. Stamp de aardappels fijn met een stamper of gebruik een pureeknijper mocht je deze in huis hebben.
  5. Terwijl je aan het stampen bent voeg je de melk, crème fraîche en de peterselie toe.
  6. Breng de aardappelpuree verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Garneer eventueel met een paar blaadjes peterselie en beetje beetje olijfolie. Eet smakelijk!

Aardappelpuree

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

5 Reacties

  • Beantwoorden Ineke

    Ik doe altijd een ei erdoor als de purée gemaakt is. Even goed doorroeren en verwarmen en je krijgt een prachtige lichtgele purée met een super smaak.Echt een aanrader!

    24 december 2018 at 23:44
    • Beantwoorden Eef

      Wat een lekkere tip Ineke, dank voor je aanvulling.

      30 december 2018 at 14:26
  • Beantwoorden Ineke

    Ik doe er ook een rauw ei in even goed doorroeren met het vuur aan. Word de purée heerlijk lunchtig van en een super lekkere smaak!

    27 december 2018 at 12:13
  • Beantwoorden Jaimy's Kitchen

    Goddelijk! Mag vast ook na de feestdagen toch?

    30 december 2018 at 14:42
  • Laat een reactie achter