Aardappelgratin met Parmezaanse kaas. Een heerlijk bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. De aardappeltjes zijn langzaam gegaard in de oven in een romige saus met ui, knoflook en Parmezaanse kaas. Makkelijk om te maken en zo lekker.
Meestal denk je bij kerst waarschijnlijk aan het hoofdgerecht, maar lekkere bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Stoofpeertjes in bessensap, haricots verts in spek en deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas maken er gezamenlijk en waar feestmaal van.
Aardappelgratin voorbereiden
Nu hou ik van lekkere en écht makkelijke gerechten en bij kerst wil het liefst dat je ze een beetje kunt voorbereiden. Vaak heb je het al druk genoeg in de keuken en dan is het fijn als je de dag ervoor alvast wat dingen hebt kunnen voorbereiden. Dat laatste kan prima met deze aardappelgratin. Wordt ‘ie stiekem alleen maar lekkerder van. Op het moment suprême hoef je de gratin alleen nog maar even in de oven te verwarmen. Handig he 😉
Laagje voor laagje
Wat deze aardappelgratin zo lekker maakt is dat hij laagje voor laagje is opgebouwd. Een laagje saus, een laagje dunne aardappelschijfjes, een laagje saus, een laagje… je begrijpt het wel. Door de aardappelgratin op deze manier op te bouwen trekken de smaken goed in de aardappelschijfjes en krijg je een ontzettend lekkere, smaakvolle en romige aardappelschotel. Heerlijk!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappels (iets kruimig)
- 250 ml kookroom
- 125 gram Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
- 1 theelepel tijm (vers - alleen de blaadjes)
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de aardappels ondertussen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die in huis hebt).
- Snij de ui en de knoflook fijn.
- Verhit de roomboter en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
- Meng daarna de volgende ingrediënten door elkaar: de ui, knoflook, kookroom, 75 gram Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe (let op met het zout, de Parmezaanse kaas is al vrij zout van zichzelf).
- Verdeel 1/3 van de dunne plakjes aardappel over een ovenschaal en schenk hierover 1/3 van het mengsel. Herhaal dit tot de aardappels en het mengsel op zijn.
- Strooi de overige Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 60 tot 90 minuten.
- Test of de aardappels gaar zijn en als de bovenkant mooi goudbruin is, is de gratin klaar. Eet smakelijk!
Joke says:
Op hoeveel graden warm je de gratin later weer op?
Eef says:
Ook op 180 graden en dan met een velletje aluminiumfolie erover voor ongeveer 20-30 minuten.
Wil hemmer says:
Het opwarmen op hoeveel graden en hoelang?????
Eef says:
Op 180 graden en dan met een velletje aluminiumfolie erover voor ongeveer 20-30 minuten.
Mieke Peschier says:
Zou ik, omdat ik er graag ringen uit wil steken om daarmee de boren op te maken, ook rösti of geraspte aardappelen kunnen gebruiken?
Eef says:
Ja dat zou prima kunnen, leuk idee!
Robin says:
En die boter gooi je weg?
Eef says:
Er was iets fout gegaan in het recept zie ik, staat er nu bij: stap 4, je gebruikt de boter om de ui en knoflook aan te fruiten. Dankjewel voor je berichtje.
Monique says:
Mijn man en ik hebben zitten smullen.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie ????
Kirsten says:
Zijn de aardappels al voorgekookt?
Eef says:
Nee die zijn rauw. Ze koken in de gratin.
Hoestende Avonturier says:
Gisteravond gemaakt en net de nog betere left overs op. Heerlijk, bedankt voor het recept!
Toke Mekers says:
Vanmiddag druk geweest met dit heerlijke recept, ik heb er gesneden voor gegaard gehaktballetjes en prei aan toegevoegd.
Ik heb voor gekookte aardappelen ervoor gebruikt, en dan kan je ze prima flinterdun snijden.
Nu nog gaan proeven over pakweg half uurtje..
Dank je wel Erg, voor je recept😊 groetjes van Toke
Toke Mekers says:
Sorry ,
Ik zie een foutje.
Ik bedoelde natuurlijk Eef.
Groetjes van Toke
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
haha, typo’s maken we allemaal 😉 #kangebeuren
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Toke! Ik hoop dat het jullie gesmaakt heeft, bedankt voor je leuke reactie 🙂
Mark says:
Ik wil dit de dag voor het kerstdiner voorbereiden. Houd ik op die dag alle stappen aan, dus inclusief 60-90 minuten oventijd? En op de dag dat we hem willen eten dan nog een keer 30 minuten onder een alu vel??
Eef says:
Ja dat zou ik doen inderdaad. Misschien is 30 wat veel, maar kijk na een minuut of 20 even en verlaag eventueel de oven temperatuur iets.
Mariette says:
Eef kan ik dit ook 2 dgn voor kerst maken en met kerst gebruiken?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wij hebben alleen ervaring met 1 dag van tevoren maken (en daar werd ‘ie alleen maar lekkerder van!), 2 dagen lijkt ons ook prima 🙂