Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas. Een heerlijk bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. De aardappeltjes zijn langzaam gegaard in de oven in een romige saus met ui, knoflook en Parmezaanse kaas. Makkelijk om te maken en zo lekker.

Meestal denk je bij kerst waarschijnlijk aan het hoofdgerecht, maar lekkere bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Stoofpeertjes in bessensap, haricots verts in spek en deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas maken er gezamenlijk en waar feestmaal van.

Aardappelgratin voorbereiden

Nu hou ik van lekkere en écht makkelijke gerechten en bij kerst wil het liefst dat je ze een beetje kunt voorbereiden. Vaak heb je het al druk genoeg in de keuken en dan is het fijn als je de dag ervoor alvast wat dingen hebt kunnen voorbereiden. Dat laatste kan prima met deze aardappelgratin. Wordt ‘ie stiekem alleen maar lekkerder van. Op het moment suprême hoef je de gratin alleen nog maar even in de oven te verwarmen. Handig he 😉

Laagje voor laagje

Wat deze aardappelgratin zo lekker maakt is dat hij laagje voor laagje is opgebouwd. Een laagje saus, een laagje dunne aardappelschijfjes, een laagje saus, een laagje… je begrijpt het wel. Door de aardappelgratin op deze manier op te bouwen trekken de smaken goed in de aardappelschijfjes en krijg je een ontzettend lekkere, smaakvolle en romige aardappelschotel. Heerlijk!

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Makkelijk recept voor aardappelgratin met Parmezaanse kaas
4.28 van 22 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 250 ml kookroom
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 theelepel tijm (vers - alleen de blaadjes)
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Schil de aardappels ondertussen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die in huis hebt).
  • Snij de ui en de knoflook fijn.
  • Verhit de roomboter en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
  • Meng daarna de volgende ingrediënten door elkaar: de ui, knoflook, kookroom, 75 gram Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe (let op met het zout, de Parmezaanse kaas is al vrij zout van zichzelf).
  • Verdeel 1/3 van de dunne plakjes aardappel over een ovenschaal en schenk hierover 1/3 van het mengsel. Herhaal dit tot de aardappels en het mengsel op zijn.
  • Strooi de overige Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 60 tot 90 minuten.
  • Test of de aardappels gaar zijn en als de bovenkant mooi goudbruin is, is de gratin klaar. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 385kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 17g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

25 thoughts on “Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept