Aardappelgratin met Parmezaanse kaas. Een heerlijk bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. De aardappeltjes zijn langzaam gegaard in de oven in een romige saus met ui, knoflook en Parmezaanse kaas. Makkelijk om te maken en zo lekker.
Meestal denk je bij kerst waarschijnlijk aan het hoofdgerecht, maar lekkere bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Stoofpeertjes in bessensap, haricots verts in spek en deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas maken er gezamenlijk en waar feestmaal van.
Aardappelgratin voorbereiden
Nu hou ik van lekkere en écht makkelijke gerechten en bij kerst wil het liefst dat je ze een beetje kunt voorbereiden. Vaak heb je het al druk genoeg in de keuken en dan is het fijn als je de dag ervoor alvast wat dingen hebt kunnen voorbereiden. Dat laatste kan prima met deze aardappelgratin. Wordt ‘ie stiekem alleen maar lekkerder van. Op het moment suprême hoef je de gratin alleen nog maar even in de oven te verwarmen. Handig he 😉
Laagje voor laagje
Wat deze aardappelgratin zo lekker maakt is dat hij laagje voor laagje is opgebouwd. Een laagje saus, een laagje dunne aardappelschijfjes, een laagje saus, een laagje… je begrijpt het wel. Door de aardappelgratin op deze manier op te bouwen trekken de smaken goed in de aardappelschijfjes en krijg je een ontzettend lekkere, smaakvolle en romige aardappelschotel. Heerlijk!

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 gram aardappels (iets kruimig)
- 250 ml kookroom
- 125 gram Parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
- 1 theelepel tijm (vers - alleen de blaadjes)
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil de aardappels ondertussen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die in huis hebt).
- Snij de ui en de knoflook fijn.
- Verhit de roomboter en fruit de ui en knoflook tot deze glazig zijn.
- Meng daarna de volgende ingrediënten door elkaar: de ui, knoflook, kookroom, 75 gram Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe (let op met het zout, de Parmezaanse kaas is al vrij zout van zichzelf).
- Verdeel 1/3 van de dunne plakjes aardappel over een ovenschaal en schenk hierover 1/3 van het mengsel. Herhaal dit tot de aardappels en het mengsel op zijn.
- Strooi de overige Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 60 tot 90 minuten.
- Test of de aardappels gaar zijn en als de bovenkant mooi goudbruin is, is de gratin klaar. Eet smakelijk!
10 reacties op “Aardappelgratin met Parmezaanse kaas”
Op hoeveel graden warm je de gratin later weer op?
Ook op 180 graden en dan met een velletje aluminiumfolie erover voor ongeveer 20-30 minuten.
Het opwarmen op hoeveel graden en hoelang?????
Op 180 graden en dan met een velletje aluminiumfolie erover voor ongeveer 20-30 minuten.
Zou ik, omdat ik er graag ringen uit wil steken om daarmee de boren op te maken, ook rösti of geraspte aardappelen kunnen gebruiken?
Ja dat zou prima kunnen, leuk idee!
En die boter gooi je weg?
Er was iets fout gegaan in het recept zie ik, staat er nu bij: stap 4, je gebruikt de boter om de ui en knoflook aan te fruiten. Dankjewel voor je berichtje.
Mijn man en ik hebben zitten smullen.
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂