fbpx
Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas. Een heerlijk bijgerecht voor tijdens het kerstdiner. De aardappeltjes zijn langzaam gegaard in de oven in een romige saus met ui, knoflook en Parmezaanse kaas. Makkelijk om te maken en zo lekker.

Meestal denk je bij kerst waarschijnlijk aan het hoofdgerecht, maar lekkere bijgerechten mogen natuurlijk niet ontbreken. Stoofpeertjes in bessensap, haricots verts in spek en deze aardappelgratin met Parmezaanse kaas maken er gezamenlijk en waar feestmaal van.

Aardappelgratin voorbereiden

Nu hou ik van lekkere en écht makkelijke gerechten en bij kerst wil het liefst dat je ze een beetje kunt voorbereiden. Vaak heb je het al druk genoeg in de keuken en dan is het fijn als je de dag ervoor alvast wat dingen hebt kunnen voorbereiden. Dat laatste kan prima met deze aardappelgratin. Wordt ‘ie stiekem alleen maar lekkerder van. Op het moment suprême hoef je de gratin alleen nog maar even in de oven te verwarmen. Handig he 😉

Aardappelgratin makenLaagje voor laagje

Wat deze aardappelgratin zo lekker maakt is dat hij laagje voor laagje is opgebouwd. Een laagje saus, een laagje dunne aardappelschijfjes, een laagje saus, een laagje… je begrijpt het wel. Door de aardappelgratin op deze manier op te bouwen trekken de smaken goed in de aardappelschijfjes en krijg je een ontzettend lekkere, smaakvolle en romige aardappelschotel. Heerlijk!

Aardappelgratin met room en Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Makkelijk recept voor aardappelgratin met Parmezaanse kaas
4 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 750 gram aardappels (iets kruimig)
  • 250 ml kookroom
  • 125 gram Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 eetlepel roomboter (ongezouten)
  • 1 theelepel tijm (vers - alleen de blaadjes)
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappels ondertussen en snij ze in zo dun mogelijke plakjes (gebruik hiervoor een mandoline als je die in huis hebt).
    Aardappels in dunne plakjes snijden
  • Snij de ui en de knoflook fijn.
  • Meng de volgende ingrediënten door elkaar: de ui, knoflook, kookroom, 75 gram Parmezaanse kaas en de tijm. Voeg naar smaak peper en zout toe (let op met het zout, de Parmezaanse kaas is al vrij zout van zichzelf).
  • Verdeel 1/3 van de dunne plakjes aardappel over een ovenschaal en schenk hierover 1/3 van het mengsel. Herhaal dit tot de aardappels en het mengsel op zijn.
  • Strooi de overige Parmezaanse kaas over de aardappels en zet de ovenschaal in de oven voor ongeveer 60 tot 90 minuten.
  • Test of de aardappels gaar zijn en als de bovenkant mooi goudbruin is, is de gratin klaar. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 385kcal | Koolhydraten: 43g | Eiwitten: 17g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 9g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas

Aardappelgratin met Parmezaanse kaas Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

6 reacties op “Aardappelgratin met Parmezaanse kaas”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top