Coq au vin is een échte Franse klassieker! Coq au vin betekent eigenlijk kip in (rode) wijn. Een erg lekker en feestelijk stoofpotje wat het ontzettend goed doet tijdens de kerstdagen. Makkelijk om te maken, ideaal om voor te bereiden en zo ontzettend lekker!
Je hebt trouwens ook coq au vin blanc, de naam zegt het al een beetje, dat is een versie met witte wijn.
Coq au vin is echt zo’n gerecht wat alleen maar lekkerder wordt als je ‘m een dag eerder klaar maakt. Laten we wel wezen voor de kerstdagen is dat natuurlijk perfect.
Coq au vin voorbereiden
Mijn moeder maakte deze Franse stoofschotel vroeger altijd graag tijdens de feestdagen. Heerlijk, het hele huis rook ernaar en ‘s avonds een tafel vol met heerlijke bijgerechten en het Franse stoofpotje als spektakelstuk. Dit recept is dan ook hoe zij dit heerlijke gerecht maakt.
Als je dit gerecht een dag van te voren wilt klaarmaken volg dan het recept en laat alleen de champignons en spekreepjes uit de pan. Champignons hebben de neiging veel vocht op te nemen waardoor het lekkerder is ze pas voor het serveren even kort op te bakken en er daarna aan toe te voegen. De sprekreepjes bak je wel uit, laat je goed afkoelen, bewaar je daarna in een afgesloten bakje in de koelkast en voeg je toe als je de Coq au Vin gaat opwarmen. Anders kan het geheel erg zoutig worden.

Lekker voor erbij
Denk eens aan deze heerlijke en makkelijke bijgerechten voor bij de coq au vin:
- haricots verts in spek
- aardappelgratin met Parmezaanse kaas
- witlof gratin uit de oven
- stoofpeertjes met bessensap
- aardappelpuree.


Ingrediënten
- 4 kippendijen
- 4 kippenbouten
- 500 ml volle rode wijn
- 380 ml gevogeltefond
- 1 rode ui
- 250 gram kastanjechampignons
- 125 gram gerookte spekreepjes
- 6 sjalotten
- 375 gram winterpenen (ca. 3 stuks)
- 3 tenen knoflook
- 3 eetlepels bloem
- 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
- 2 takjes tijm (vers)
- 2 blaadjes laurier (gedroogd)
- 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
- roomboter, zwarte peper en zout
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Schil en snij de winterpeen in plakjes.
- Snipper de rode ui en snij de knoflook fijn.
- Snipper de helft van de sjalotjes en de andere helft ontdoe je alleen van hun velletje.
- Maak de champignons schoon en halveer ze (grote champignons snij je in kwartjes).
- Bak de spekreepjes uit in een ruime pan zonder extra vet toe te voegen. (Zorg voor een ruime pan omdat we hierin het hele recept voor coq au vin gaan maken en alle ingrediënten er wel in moeten passen. Je gebruikt dus één pan tijdens de gehele bereidingswijze).
- Als de spekreepjes zijn uitgebakken schep je deze uit de pan en leg je ze op wat keukenpapier.
- Voeg nu 2 eetlepels roomboter toe aan het vet van de spekreepjes.
- Bestrooi de kippenbouten met versgemalen peper & zeezout en bak ze om en om in een paar minuten goudbruin in de roomboter en het vet van de spekjes.
- Herhaal dit met kippendijnen en voeg hierbij de ontvelde sjalotten toe, bak even mee. Schep de kip en de sjalotten daarna uit de pan en leg deze ook even apart.
- Doe nu de gesnipperde sjalot, rode ui, knoflook en wortel in de pan bij het braadvet en bak ze even goed aan tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden.
- Voeg dan 3 eetlepels bloem toe en bak dit op laag vuur rustig aan.
- Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe tot er een licht gebonden saus ontstaat.
- Voeg dan de gevogeltefond toe samen met de laurier, tijm, basterdsuiker, versgemalen peper en zeezout.
- Breng dit aan de kook en voeg dan de kip toe. Zet het vuur laag en laat dit circa 60 minuten lekker zachtjes pruttelen.
- Na 60 minuten haal je de tijm & laurier uit de pan.
- Neem nu een aparte koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels roomboter.
- Bak de champignons op middelhoog vuur even een paar minuten aan. Haal de champignons uit de pan en voeg ze bij de kip.
- Ook de spekjes en hele sjalotten gaan nu bij de coq au vin en laat dit in zijn geheel nog even een paar minuten zachtjes pruttelen.
- Breng de coq au Vin op smaak met versgemalen peper en zeezout. Bestrooi met wat vers gesneden peterselie. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Dag Eef,
Ik merk dat Cees reeds gevraagd had, maar ik zie geen antwoord, of het recept idem is als men witte wijn wil gebruiken?
Jos
Je kunt zeker voor witte wijn kiezen, de smaak en kleur zal dan wel anders worden. Maar het is zeker het testen waard!
Hoe serveer je dit gezellig bij een dinertje? Gewoon pan of schaal op tafel of op 1 of ander manier mooi de borden opmaken?
Persoonlijk zou ik de coq au vin in een mooie schaal of pan serveren! 🙂
Hi Eef,
Echt super heerlijk gerecht! Ik heb alleen kippendijen gebruikt en wat extra wortel en champignons toegevoegd. Toen de kip gaar was heb ik de stukken uit de pan gehaald en de saus laten indikken. Spekjes en champignons apart gebakken en tijdens het opwarmen toegevoegd. Top recept! Bedankt!
Klinkt super, dankjewel Joyce!
Het gerecht gemaakt precies zoals beschreven. Aan het eind heb ik ook opeens een bord met gesnipperde rode uit over 🤪
Gaan die er dus niet in?
Hi Elly, haha heeft het verder wel goed gesmaakt? De rode ui gaat er samen met de sjalotjes bij, zoals beschreven in het recept!
Ik ben het nu aan het uitproberen voor kerst, maar Ik ben er alleen nog niet achter wanneer je de rode ui toevoegt?
Is het gelukt? Je gebruikt geen rode ui in dit recept, wel sjalotten. In het recept staat precies wanneer je deze toevoegt. 🙂
Hi Eef. Dit recept al een paar keer gemaakt. Echt lekker. Ik voeg alleen wat meer groente toe. Iets meer wortel en ook wat meer champignons Ook een paar stengels bleekselderij. Is ook lekker.
Heerlijke toevoeging!