fbpx
Coq au vin

Coq au vin

Coq au vin een échte Franse klassieker! Coq au vin betekent eigenlijk kip in (rode) wijn. Een erg lekker en feestelijk stoofpotje wat het ontzettend goed doet tijdens de kerstdagen. Makkelijk om te maken, ideaal om voor te bereiden en zo ontzettend lekker!

Je hebt trouwens ook coq au vin blanc, de naam zegt het al een beetje, dat is een versie met witte wijn.

Coq au vin is echt zo’n gerecht wat alleen maar lekkerder wordt als je ‘m een dag eerder klaar maakt. Laten we wel wezen voor de kerstdagen is dat natuurlijk perfect.

Coq au vin voorbereiden

Mijn moeder maakte deze Franse stoofschotel vroeger altijd graag tijdens de feestdagen. Heerlijk, het hele huis rook ernaar en ‘s avonds een tafel vol met heerlijke bijgerechten en het Franse stoofpotje als spektakelstuk. Dit recept is dan ook hoe zij dit heerlijke gerecht maakt.

Als je dit gerecht een dag van te voren wilt klaarmaken volg dan het recept en laat alleen de champignons en spekreepjes uit de pan. Champignons hebben de neiging veel vocht op te nemen waardoor het lekkerder is ze pas voor het serveren even kort op te bakken en er daarna aan toe te voegen. De sprekreepjes bak je wel uit, laat je goed afkoelen, bewaar je daarna in een afgesloten bakje in de koelkast en voeg je toe als je de Coq au Vin gaat opwarmen. Anders kan het geheel erg zoutig worden.

Coq au vin recept

Lekker voor erbij

Denk eens aan deze heerlijke en makkelijke bijgerechten voor bij de coq au vin:

Coq au vin - kip in rode wijnsaus

Coq au vin

Coq au vin een échte Franse klassieker! Coq au vin betekent eigenlijk kip in rode wijn. Een ontzettend lekker en feestelijk stoofpotje.
4.27 van 19 stemmen
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 4 kippendijen
  • 4 kippenbouten
  • 500 ml volle rode wijn
  • 380 ml gevogeltefond
  • 1 rode ui
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 6 sjalotten
  • 375 gram winterpenen (ca. 3 stuks)
  • 3 tenen knoflook
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 takjes tijm (vers)
  • 2 blaadjes laurier (gedroogd)
  • 2 eetlepels peterselie (vers - fijngesneden)
  • roomboter, zwarte peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil en snij de winterpeen in plakjes.
  • Snipper de rode ui en snij de knoflook fijn.
  • Snipper 3 sjalotjes en de andere 3 ontdoe je alleen van hun velletje.
  • Maak de champignons schoon en halveer ze (grote champignons snij je in kwartjes).
  • Bak de spekreepjes uit in een ruime pan zonder extra vet toe te voegen. (Zorg voor een ruime pan omdat we hierin het hele recept voor coq au vin gaan maken en alle ingrediënten er wel in moeten passen. Je gebruikt dus één pan tijdens de gehele bereidingswijze).
  • Als de spekreepjes zijn uitgebakken schep je deze uit de pan en leg je ze op wat keukenpapier.
  • Voeg nu 2 eetlepels roomboter toe aan het vet van de spekreepjes.
  • Bestrooi de kippenbouten met versgemalen peper & zeezout en bak ze om en om in een paar minuten goudbruin in de roomboter en het vet van de spekjes.
  • Herhaal dit met kippendijnen en voeg hierbij de ontvelde sjalotten toe, bak even mee. Schep de kip en de sjalotten daarna uit de pan en leg deze ook even apart.
  • Doe nu de gesnipperde ui, knoflook en wortel in de pan bij het braadvet en bak ze even goed aan tot de geuren vrijkomen en de ui glazig begint te worden.
  • Voeg dan 3 eetlepels bloem toe en bak dit op laag vuur rustig aan.
  • Voeg beetje bij beetje de rode wijn toe tot er een licht gebonden saus ontstaat.
  • Voeg dan de gevogeltefond toe samen met de laurier, tijm, basterdsuiker, versgemalen peper en zeezout.
  • Breng dit aan de kook en voeg dan de kip toe. Zet het vuur laag en laat dit circa 60 minuten lekker zachtjes pruttelen.
  • Na 60 minuten haal je de tijm & laurier uit de pan.
  • Neem nu een aparte koekenpan en verhit hierin 2 eetlepels roomboter.
  • Bak de champignons op middelhoog vuur even een paar minuten aan. Haal de champignons uit de pan en voeg ze bij de kip.
  • Ook de spekjes en hele sjalotten gaan nu bij de coq au vin en laat dit in zijn  geheel nog even een paar minuten zachtjes pruttelen.
  • Breng de coq au Vin op smaak met versgemalen peper en zeezout. Bestrooi met wat vers gesneden peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 677kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 52g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 9g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Coq au vin

Coq au vin Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

15 reacties op “Coq au vin”

  1. Hoi, ik ga het zo maken en ik las dat er n rode ui gesneden moet worden, maar die zie ik niet bij de ingrediënten lijst staan. Klopt dat?

      1. ATM Hendriks-Busch

        5 sterren
        Hallo Eef,
        Dit recept lijkt me echt heerlijk en ik wil het graag maken voor de kerst maar ik vraag me af waarom er kippendijen plus nog eens kippenbouten in het recept staan. De kippenbouten moeten toch langer sudderen dan de kippendijen? Worden die kippendijen dan niet veel te gaar na een uur sudderen?
        En is het de bedoeling om die kippenbouten aan tafel af te kluiven of haal je de kip van tevoren van het bot af? Hoor het heel graag van je.
        Leuke site heb je trouwens!
        Hartelijke groeten,
        Gonnie

        1. Eef

          Hi Gonnie, daarom gebruik ik dijfilet. Dat is vetter en kan prima tegen het lange stoven. De bouten hebben nog huid dus dat geeft vet en smaak aan de coq au vin. Ik haal zelf het vlees er wel af omdat ik het makkelijker vind eten maar je kunt het ook ieder zelf laten doen (is net waar je voorkeur naar uitgaat). Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀

          1. ATM Hendriks-Busch

            Hallo Eef, dank voor je snelle reactie.
            Snij je de kippendijen ook in hapklare stukjes?
            Ik ga dit recept vandaag maken in de slowcooker.
            Daarna in de diepvries en dan met kerstmis er uit.
            Met kerst dan nog alleen de champignons en de spekjes toevoegen. Dank voor dit recept, lijkt me heerlijk!.
            Hartelijke groet, Gonnie

          2. Eef

            Nee hoor die laat ik heel. Mocht het heel groot zijn snij ik hem weleens door de midden, maar meer dan dat eigenlijk ook niet. Eet smakelijk alvast en fijne dagen 🙂

      1. Eef

        Ja dat zou wel moeten kunnen denk ik hoor. De bouten geven veel smaak maar als je het vervangt voor dijen en het verder lekker op smaak brengt moet het (denk ik) geen probleem zijn. Reken ongeveer 2 kippendijen voor 1 bout, je hebt dan natuurlijk wel een stuk meer vlees 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top