Lemon curd

Lemon curd zelf maken

Lemon curd is een lobbige saus op basis van citroen, boter, ei en suiker. Een heerlijke “curd” die het ontzettend goed doet in zoete baksels, scones, toetjes of gewoon lekker in de yoghurt. Van deze Britse heerlijkheid blijf je snoepen!

Waarom ik, als liefhebber van citroen, nog geen recept voor lemon curd op mijn blog had staan mag Joost weten maar ik vond het de hoogste tijd om dit heerlijke, klassieke recept met je te delen.

Wat is lemon curd?

Lemon curd is een van oorsprong Brits recept voor een dikke, lobbige saus op basis van citroen, ei, boter en suiker. Veelal geserveerd bij een high tea omdat het een perfecte combinatie is met scones en clotted cream maar ook in toetjes of andere zoete baksels doet lemon curd het erg goed. Het is een saus waarin zoet en zuur een geweldig lekkere combinatie vormen.

Wanneer je citroenrasp gebruikt in een recept wordt er vaak aangeraden om biologische citroenen te gebruiken. Dit omdat deze niet bespoten zijn. Zorg er daarnaast voor dat je rijpe citroenen gebruikt zodat je de smaakvolle rasp hebt en het meeste sap uit de citroenen kunt persen.

Au-bain-marie, liever nie’

Lemon curd wordt vaak au-bain-marie gemaakt.  Bij au-bain-marie wordt er een pannetje met water op het vuur gedaan waarin je een andere pan of kom hangt en hierin het gerecht bereidt. Zelf ben ik niet zo dol op deze bereidingswijze omdat ik het vaak niet zo handig vind. In dit geval heb ik er dan ook voor gekozen het recept niet au-bain-marie te maken maar gewoon de lemon curd te bereiden in een pannetje met een dikke bodem. Wanneer je er gewoon bij blijft en constant blijft roeren kan er weinig misgaan.

Lemon curd

Kun je lemon curd bewaren?

Lemon curd kun je heel goed bewaren. Wanneer je een schoon potje gebruikt en deze uitkookt voor je hem gaat gebruiken kun je deze klassiek Engelse saus heel erg goed bewaren. Uitkoken doe je door het potje in een pannetje met water te doen en deze vervolgens een half uurtje mee te koken zodat het potje volledig gedesinfecteerd is. Afgesloten kun je het ongeveer 2 á 3 weken bewaren in de koelkast.

Lemon curd

Lemon curd

Het stap-voor-stap recept voor zelfgemaakte lemon curd
4.23 van 44 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 1 potje lemon curd

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 citroenen
  • 2 eieren (middel)
  • 175 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Boen de citroenen schoon en rasp de schil van beide citroenen. Doe de rasp in een pannetje met een dikke bodem en voeg hier ook het sap van beide citroenen aan toe samen met de boter en suiker.
  • Zet het pannetje op een laag vuur en zodat de boter kan smelten en de suiker oplost in de boter.
  • Terwijl het pannetje op het vuur staat kluts je beide eitjes in een ruime kom.
  • Zodra de boter is gesmolten en de suiker opgelost is giet je dit beetje bij beetje door het eimengsel. Elke keer tussendoor goed roeren. Wanneer je beetje bij beetje van de warme boter/suiker/citroen bij het ei doet heb je de minste kans dat het ei gaat stollen. Doe je dit wel in één keer dan heb je roerei. Zodra je vrijwel de hele inhoud van het hele pannetje door het eimengsel heb gedaan giet je het weer terug in de pan. Zet het pan op laag vuur en kook de lemon curd vervolgens in tot een dikke pasta vergelijkbaar met yoghurt of vla. Blijf erbij en roer constant want de lemon curd kan snel aanbranden.
  • Zodra de lemon curd de juiste substantie heeft giet je het door een zeefje in een (weck)potje. Het zeefje gebruik je zodat je een mooie gladde lemon curd krijgt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1762kcal | Koolhydraten: 196g | Eiwitten: 14g | Vetten: 110g | Verzadigd vet: 67g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Lemon curd

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

41 reacties op “Lemon curd zelf maken”

  1. Wat een verwennerij! Deze komt bovenaan mn todo lijstje…ook super dat je t zo lang kan bewaren!!!!..hmmm..

  2. A bite of cravings

    Wat leuk om dit een keer zelf te maken! Vind het inderdaad ook altijd lekker om het in baksels te gebruiken. Top! X

    1. Ja juist, heerlijk! Gebruik alleen niet teveel dan wordt je taart namelijk vochtig maar kijk eens naar een lemon meringue pie bijvoorbeeld (even googlen) die maak je met lemon curd. Zelf heb ik hem nog niet op mijn blog staan maar dat is een heerlijke taart met lemon curd 🙂

        1. Eef

          Als je hem na het maken direct in een pot doet en deze afsluit komt er geen velletje op. Als je het niet afsluit of zonder deksel wil laten afkoelen dan kan dat maar doe er dan even een velletje huishoudfolie overheen tegen de curd aan om een velletje te voorkomen. Fijne jaarwisseling!

  3. EKZ

    Ja juist, heerlijk! Gebruik alleen niet teveel dan wordt je taart namelijk vochtig maar kijk eens naar een lemon meringue pie bijvoorbeeld (even googlen) die maak je met lemon curd. Zelf heb ik hem nog niet op mijn blog staan maar dat is een heerlijke taart met lemon curd 🙂

  4. Heerlijk !! Ik kocht het bij appie ..totdat ik dit recept zag ..echter doe ik 2 hele bio citroenen in de blender dan de overige ingredienten inc vanillepoeder er door 😉 ik doe het door de yochurt en op de hutencheese op brood zo lekker heb voor 1 euro 50 aan ingredienten 3 week curd lemon heerlijk met dit weer

  5. Heerlijk !! Ik kocht het bij appie ..totdat ik dit recept zag ..echter doe ik 2 hele bio citroenen in de blender dan de overige ingredienten inc vanillepoeder er door 😉 ik doe het door de yochurt en op de hutencheese op brood zo lekker heb voor 1 euro 50 aan ingredienten 3 week curd lemon heerlijk met dit weer

  6. 5 sterren
    Lemon curd is één van de lekkerste ingrediënten en een potje lepel je inderdaad zo leeg zo lekker is dat… met lemon curd En een (vers gebakken) cake en vers fruit maak je de heerlijkste vruchten slof ongelofelijk lekker ik garandeer je , maak er maar meteen 2 want anders heeft je visite nog niks

  7. Hoi, kun je ook lemoncurd maken met het sap uit zo’n geel plastic flesje? Die heb ik nog staan… geen citroenen op voorraad 😉

  8. 5 sterren
    3 Weken geleden voor het eerst gemaakt en vandaag op herhaling. Super lekker en zo gemakkelijk. Dank je wel. Voor altijd in mijn favorieten! ❤️

  9. Wat is dit een waanzinnig lekker recept 😍. Ik wilde lemoncurd ijs maken en had te weinig in mijn gekochte potje . Dus maar zelfgemaakt volgens jou recept ! Ik wil niet meer anders ! Top recept 👌

    1. Eef

      In principe wel, als je het zeker wilt weten dan zou ik altijd even een keukenthermometer gebruiken om dit te controleren. Zeker als je er gevoelig voor bent.

  10. Hallo Eef,

    ik heb een vraag, ik ben van 8 biologische citroenen limoncello aan het maken. De citroenen heb ik uitgeperst en het sap heb in de vriezer gedaan. Nu lijkt het mij lekker om lemoncurd te maken maar weet jij of dit ook zonder geraspte schil kan? Want die zit namelijk al in de fles met alcohol voor de limoncello 😂
    Of kan ik 2 biologische citroenen raspen en de rest van het sap hierbij doen voor de lemoncurd? Of zijn dan de verhoudingen zoek?
    Alvast bedankt voor je reactie!
    Groetjes van Marjan

    1. Eef

      Hi Marjan, je kunt het zonder de rasp maken, maar rasp zorgt wel voor een lekkere intense smaak. Je kunt uiteraard ook een deel van het sap invriezen als je het graag wilt bewaren zodat je verhoudingen voor lemon curd kunt aanhouden 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top