Lemon curd

Lemon curd zelf maken

Lemon curd is een lobbige saus op basis van citroen, boter, ei en suiker. Een heerlijke “curd” die het ontzettend goed doet in zoete baksels, scones, toetjes of gewoon lekker in de yoghurt. Van deze Britse heerlijkheid blijf je snoepen!

Waarom ik, als liefhebber van citroen, nog geen recept voor lemon curd op mijn blog had staan mag Joost weten maar ik vond het de hoogste tijd om dit heerlijke, klassieke recept met je te delen.

Wat is lemon curd?

Lemon curd is een van oorsprong Brits recept voor een dikke, lobbige saus op basis van citroen, ei, boter en suiker. Veelal geserveerd bij een high tea omdat het een perfecte combinatie is met scones en clotted cream maar ook in toetjes of andere zoete baksels doet lemon curd het erg goed. Het is een saus waarin zoet en zuur een geweldig lekkere combinatie vormen.

Wanneer je citroenrasp gebruikt in een recept wordt er vaak aangeraden om biologische citroenen te gebruiken. Dit omdat deze niet bespoten zijn. Zorg er daarnaast voor dat je rijpe citroenen gebruikt zodat je de smaakvolle rasp hebt en het meeste sap uit de citroenen kunt persen.

Au-bain-marie, liever nie’

Lemon curd wordt vaak au-bain-marie gemaakt.  Bij au-bain-marie wordt er een pannetje met water op het vuur gedaan waarin je een andere pan of kom hangt en hierin het gerecht bereidt. Zelf ben ik niet zo dol op deze bereidingswijze omdat ik het vaak niet zo handig vind. In dit geval heb ik er dan ook voor gekozen het recept niet au-bain-marie te maken maar gewoon de lemon curd te bereiden in een pannetje met een dikke bodem. Wanneer je er gewoon bij blijft en constant blijft roeren kan er weinig misgaan.

Lemon curd

Kun je lemon curd bewaren?

Lemon curd kun je heel goed bewaren. Wanneer je een schoon potje gebruikt en deze uitkookt voor je hem gaat gebruiken kun je deze klassiek Engelse saus heel erg goed bewaren. Uitkoken doe je door het potje in een pannetje met water te doen en deze vervolgens een half uurtje mee te koken zodat het potje volledig gedesinfecteerd is. Afgesloten kun je het ongeveer 2 á 3 weken bewaren in de koelkast.

Lemon curd

Lemon curd

Lemon curd

Het stap-voor-stap recept voor zelfgemaakte lemon curd
4.17 van 61 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 1 potje lemon curd

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 citroenen
  • 2 eieren (middel)
  • 175 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Boen de citroenen schoon en rasp de schil van beide citroenen. Doe de rasp in een pannetje met een dikke bodem en voeg hier ook het sap van beide citroenen aan toe samen met de boter en suiker.
  • Zet het pannetje op een laag vuur en zodat de boter kan smelten en de suiker oplost in de boter.
  • Terwijl het pannetje op het vuur staat kluts je beide eitjes in een ruime kom.
  • Zodra de boter is gesmolten en de suiker opgelost is giet je dit beetje bij beetje door het eimengsel. Elke keer tussendoor goed roeren. Wanneer je beetje bij beetje van de warme boter/suiker/citroen bij het ei doet heb je de minste kans dat het ei gaat stollen. Doe je dit wel in één keer dan heb je roerei. Zodra je vrijwel de hele inhoud van het hele pannetje door het eimengsel heb gedaan giet je het weer terug in de pan. Zet het pan op laag vuur en kook de lemon curd vervolgens in tot een dikke pasta vergelijkbaar met yoghurt of vla. Blijf erbij en roer constant want de lemon curd kan snel aanbranden.
  • Zodra de lemon curd de juiste substantie heeft giet je het door een zeefje in een (weck)potje. Het zeefje gebruik je zodat je een mooie gladde lemon curd krijgt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1762kcal | Koolhydraten: 196g | Eiwitten: 14g | Vetten: 110g | Verzadigd vet: 67g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Lemon curd

51 thoughts on “Lemon curd zelf maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept