Lemon curd is een lobbige saus op basis van citroen, boter, ei en suiker. Een heerlijke “curd” die het ontzettend goed doet in zoete baksels, scones, toetjes of gewoon lekker in de yoghurt. Van deze Britse heerlijkheid blijf je snoepen!
Waarom ik, als liefhebber van citroen, nog geen recept voor lemon curd op mijn blog had staan mag Joost weten maar ik vond het de hoogste tijd om dit heerlijke, klassieke recept met je te delen.
Wat is lemon curd?
Lemon curd is een van oorsprong Brits recept voor een dikke, lobbige saus op basis van citroen, ei, boter en suiker. Veelal geserveerd bij een high tea omdat het een perfecte combinatie is met scones en clotted cream maar ook in toetjes of andere zoete baksels doet lemon curd het erg goed. Het is een saus waarin zoet en zuur een geweldig lekkere combinatie vormen.
Wanneer je citroenrasp gebruikt in een recept wordt er vaak aangeraden om biologische citroenen te gebruiken. Dit omdat deze niet bespoten zijn. Zorg er daarnaast voor dat je rijpe citroenen gebruikt zodat je de smaakvolle rasp hebt en het meeste sap uit de citroenen kunt persen.
Au-bain-marie, liever nie’
Lemon curd wordt vaak au-bain-marie gemaakt. Bij au-bain-marie wordt er een pannetje met water op het vuur gedaan waarin je een andere pan of kom hangt en hierin het gerecht bereidt. Zelf ben ik niet zo dol op deze bereidingswijze omdat ik het vaak niet zo handig vind. In dit geval heb ik er dan ook voor gekozen het recept niet au-bain-marie te maken maar gewoon de lemon curd te bereiden in een pannetje met een dikke bodem. Wanneer je er gewoon bij blijft en constant blijft roeren kan er weinig misgaan.
Kun je lemon curd bewaren?
Lemon curd kun je heel goed bewaren. Wanneer je een schoon potje gebruikt en deze uitkookt voor je hem gaat gebruiken kun je deze klassiek Engelse saus heel erg goed bewaren. Uitkoken doe je door het potje in een pannetje met water te doen en deze vervolgens een half uurtje mee te koken zodat het potje volledig gedesinfecteerd is. Afgesloten kun je het ongeveer 2 á 3 weken bewaren in de koelkast.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 citroenen
- 2 eieren (middel)
- 175 gram suiker
- 125 gram roomboter (ongezouten)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Boen de citroenen schoon en rasp de schil van beide citroenen. Doe de rasp in een pannetje met een dikke bodem en voeg hier ook het sap van beide citroenen aan toe samen met de boter en suiker.
- Zet het pannetje op een laag vuur en zodat de boter kan smelten en de suiker oplost in de boter.
- Terwijl het pannetje op het vuur staat kluts je beide eitjes in een ruime kom.
- Zodra de boter is gesmolten en de suiker opgelost is giet je dit beetje bij beetje door het eimengsel. Elke keer tussendoor goed roeren. Wanneer je beetje bij beetje van de warme boter/suiker/citroen bij het ei doet heb je de minste kans dat het ei gaat stollen. Doe je dit wel in één keer dan heb je roerei. Zodra je vrijwel de hele inhoud van het hele pannetje door het eimengsel heb gedaan giet je het weer terug in de pan. Zet het pan op laag vuur en kook de lemon curd vervolgens in tot een dikke pasta vergelijkbaar met yoghurt of vla. Blijf erbij en roer constant want de lemon curd kan snel aanbranden.
- Zodra de lemon curd de juiste substantie heeft giet je het door een zeefje in een (weck)potje. Het zeefje gebruik je zodat je een mooie gladde lemon curd krijgt. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Zoo Lekker! Heb het al veel te lang niet zelf gemaakt. Grappig, ik vind au bain marie ook wat onhandig 😉
Eef says:
Wat toevallig haha! Zo’n gedoe af en toe he 😉
Anne-Marie says:
Echt lekker, lemoncurd. Ik maak het niet al te vaak want een potje eet ik zo leeg 🙂
Eef says:
Hahaha dat is echt heel herkenbaar 😉
MARIJKE says:
Ik heb dit nog nooit gegeten en nog nooit gemaakt. Gek eigenlijk want het klinkt super lekker!!
Eef says:
Zeker een keer maken maar pas op voor je het weet maak je het heel vaak 😉
kelly says:
Wat een verwennerij! Deze komt bovenaan mn todo lijstje…ook super dat je t zo lang kan bewaren!!!!..hmmm..
Eef says:
Zeker op je lijstje zetten, het is een echte aanrader!
A bite of cravings says:
Wat leuk om dit een keer zelf te maken! Vind het inderdaad ook altijd lekker om het in baksels te gebruiken. Top! X
Eef says:
Maakt het extra lekker 😉
Laura Roberts says:
Kan ik dit ook gebruiken als taart-vulling? Evtueel lemoncurd vermengen met slagroom?
Eef says:
Ja juist, heerlijk! Gebruik alleen niet teveel dan wordt je taart namelijk vochtig maar kijk eens naar een lemon meringue pie bijvoorbeeld (even googlen) die maak je met lemon curd. Zelf heb ik hem nog niet op mijn blog staan maar dat is een heerlijke taart met lemon curd 🙂
Letitia says:
Mag je de pot direct sluiten of moet je de curd best even laten afkoelen ? Komt er dan geen velletje op ? Grtjes
Eef says:
Als je hem na het maken direct in een pot doet en deze afsluit komt er geen velletje op. Als je het niet afsluit of zonder deksel wil laten afkoelen dan kan dat maar doe er dan even een velletje huishoudfolie overheen tegen de curd aan om een velletje te voorkomen. Fijne jaarwisseling!
Laura Roberts says:
Kan ik dit ook gebruiken als taart-vulling? Evtueel lemoncurd vermengen met slagroom?
Eef says:
Ja juist, heerlijk! Gebruik alleen niet teveel dan wordt je taart namelijk vochtig maar kijk eens naar een lemon meringue pie bijvoorbeeld (even googlen) die maak je met lemon curd. Zelf heb ik hem nog niet op mijn blog staan maar dat is een heerlijke taart met lemon curd 🙂
Ilze says:
Heerlijk recept!
Eef says:
Dankjewel! Leuk om te lezen 🙂
Ilze says:
Heerlijk recept!
Eef says:
Dankjewel! Leuk om te lezen 🙂
Anya says:
Heerlijk !! Ik kocht het bij appie ..totdat ik dit recept zag ..echter doe ik 2 hele bio citroenen in de blender dan de overige ingredienten inc vanillepoeder er door 😉 ik doe het door de yochurt en op de hutencheese op brood zo lekker heb voor 1 euro 50 aan ingredienten 3 week curd lemon heerlijk met dit weer
Anya says:
Heerlijk !! Ik kocht het bij appie ..totdat ik dit recept zag ..echter doe ik 2 hele bio citroenen in de blender dan de overige ingredienten inc vanillepoeder er door 😉 ik doe het door de yochurt en op de hutencheese op brood zo lekker heb voor 1 euro 50 aan ingredienten 3 week curd lemon heerlijk met dit weer
Ilse-Marijn says:
Super lekker! Ik maak het altijd au bain-marie, maar ik ga dit eens proberen! ????
Eef says:
Is net even makkelijker 😉
Mario says:
Lemon curd is één van de lekkerste ingrediënten en een potje lepel je inderdaad zo leeg zo lekker is dat… met lemon curd En een (vers gebakken) cake en vers fruit maak je de heerlijkste vruchten slof ongelofelijk lekker ik garandeer je , maak er maar meteen 2 want anders heeft je visite nog niks
Eef says:
Jaaa lekker he 🙂
Hannie says:
Vanmorgen dit gemaakt is goed gelukt en echt heerlijk.
Elshof says:
Bij mij komt er boter los van de rest toen ik het in het potje deed. Hoe kan dat
Eef says:
Hoe bedoel je? Toen het afgekoeld was?
Sigrid says:
Zoo lekker
Op brood
Pannenkoeken
En taart vulling
En…. lepeltje snoepen natuurlijk
Eef says:
Lekker he 😀
Marieke says:
Hoi, kun je ook lemoncurd maken met het sap uit zo’n geel plastic flesje? Die heb ik nog staan… geen citroenen op voorraad 😉
Eef says:
Dat moet wel kunnen alleen heb je dan geen rasp en dat voegt wel echt veel smaak toe
Marjolijn says:
3 Weken geleden voor het eerst gemaakt en vandaag op herhaling. Super lekker en zo gemakkelijk. Dank je wel. Voor altijd in mijn favorieten! ❤️
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Floortje says:
Wat is dit een waanzinnig lekker recept ?. Ik wilde lemoncurd ijs maken en had te weinig in mijn gekochte potje . Dus maar zelfgemaakt volgens jou recept ! Ik wil niet meer anders ! Top recept ?
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Guus Wetzels says:
Zijn de eieren op deze manier gepasteuriseerd?
Eef says:
In principe wel, als je het zeker wilt weten dan zou ik altijd even een keukenthermometer gebruiken om dit te controleren. Zeker als je er gevoelig voor bent.
Marjan says:
Hallo Eef,
ik heb een vraag, ik ben van 8 biologische citroenen limoncello aan het maken. De citroenen heb ik uitgeperst en het sap heb in de vriezer gedaan. Nu lijkt het mij lekker om lemoncurd te maken maar weet jij of dit ook zonder geraspte schil kan? Want die zit namelijk al in de fles met alcohol voor de limoncello ?
Of kan ik 2 biologische citroenen raspen en de rest van het sap hierbij doen voor de lemoncurd? Of zijn dan de verhoudingen zoek?
Alvast bedankt voor je reactie!
Groetjes van Marjan
Eef says:
Hi Marjan, je kunt het zonder de rasp maken, maar rasp zorgt wel voor een lekkere intense smaak. Je kunt uiteraard ook een deel van het sap invriezen als je het graag wilt bewaren zodat je verhoudingen voor lemon curd kunt aanhouden 🙂
Wilma says:
Klinkt super lekker, ben dol op lemon curd. Ik had een vraagje kan je deze ook wecken, zodat het langer houdbaar blijft? Dan kan ik wat meer in eens maken en heb ik het altijd op voorraad.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan zeker!
Philip says:
hoe krijg je dat zo mooi in t glaasje?
Met een spuitzak?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Philip, je kunt het er gewoon met een lepel of behulp van een trechter in gieten! Zeef hem wel eerst, dan is hij mooi glad. Je mag uiteraard ook een spuitzak gebruiken als je dat fijn vindt, als de lemoncurd nog warm is is hij wat vloeibaarder en dus makkelijker om er in te gieten. 😉 Hij dikt dan vanzelf in als hij is afgekoeld.
manuella says:
Kun je met deze lemon curd een bicuitdeeg taart vullen?
Of wordt de taart dan te nat.
Eef says:
Lastig om zo te zeggen, ik heb het zelf nog nooit geprobeerd. Het zou kunnen dat de bodem wat nat wordt, curd is natuurlijk nattig.