Soms, heel soms, heb ik van die manies, dat ik helemaal weg ben van een bepaald ingrediënt. Een tijdje geleden waren dat sinaasappels en inmiddels ben ik over op tropische vruchten zoals mango en passievrucht. Hierdoor kwam ik op het idee om eens zelf een heerlijke passievrucht curd te maken, geen slecht idee kan ik je vertellen 😉 .
Passievrucht heeft een lekkere fris, zoete en zure smaak. Heerlijk om zo te eten, maar ook door je bakje yoghurt ‘s morgens en al helemaal door zoete baksels bijvoorbeeld. Door de suiker in de curd wordt dit een gevalletje van perfecte smaakbalans (het zoete en het zure) en dat is me toch een partijtje lekker!
Passievrucht curd
Ik was lichtelijk verbaasd, dan wel, trots op mezelf omdat ik ‘s morgens een potje passievrucht curd had gemaakt om ‘s middags te gebruiken voor een ander recept (ook dat recept komt eraan 😉 ). En dat ‘s middags dat potje nog zo goed als intact was (oké, op een paar theelepeltje na dan…). Want wees gewaarschuwd, passievrucht curd is echt schandalig lekker!
Meer curd?
Ben je net als ik dol op curd? Probeer dan ook eens een van mijn andere curd recepten zoals de klassieker lemon curd. Of wat dacht je van lime curd, grapefruit curd of sinaasappel curd? Yes, je vindt ze allemaal op mijn blog. Stuk voor stuk heerlijk, stuk voor stuk lastig om met je vingers vanaf te blijven 😉 .

Passievrucht curd
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 100 gram suiker
- 75 gram passievrucht (vruchtvlees*)
- 75 gram roomboter (ongezouten)
- 3 eidooiers (middel)
- 1 theelepel citroensap
HANDIG OM TE HEBBEN:
- 1 glazen pot
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de passievrucht samen met de boter en suiker in een pannetje met een dikke bodem.
- Verwarm de inhoud op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten en de suiker opgelost is.
- Terwijl het pannetje op het vuur staat kluts je de eidooiers in een ruime kom.
- Zodra de boter is gesmolten en de suiker opgelost is giet je dit beetje bij beetje door het eimengsel. Elke keer tussendoor goed roeren. Wanneer je dit beetje bij beetje doet heb je de minste kans dat het ei gaat stollen. Doe je dit wel in één keer dan heb je roerei.
- Als je de hele inhoud van het pannetje door het eimengsel heb gedaan giet je het weer terug in de pan en voeg de citroensap toe.
- Zet het pan op laag vuur en kook de passievrucht curd vervolgens in tot een dikke pasta. Blijf erbij en roer constant want de curd kan snel aanbranden.
- Giet de passievrucht curd vervolgens in een glazen potje en laat afkoelen.
6 reacties op “Passievrucht curd”
Wat een zalig receptje ! Het is een fantastisch lekkere curd die naar mijn smaak nog veel lekkerder is dan een lemoncurd. Ik gebruik hem heel graag gemengd met mijn yoghurt, samen met een beetje vers fruit zoals mango of aardbeitjes. Maar ook in een mascarponemousse is hij heerlijk !! Die mascarponemousse heb ik dan gebruikt als een vulling tussen mijn biscuit, wat zorgt voor een lekkere balans tussen het zoete van de biscuit en het frisse van de curd. Maar ook als mousse ipv chocolademousse is hij zalig zomers !! Dankjewel Eef voor dit meer dan geslaagde receptje !
Wat ontzettend leuk om te horen! Dankjewel 😀
Zalig ook in macarons!
Klopt helemaal, staat nog op mijn wensenlijstje om eens te proberen 🙂
Hoi Eef,
Er staat een theelepel citroensap maar dit vindt ik in je recept niet weer terug….
Smaakt verder heerlijk!
Groetjes Lydia
Je hebt gelijk, ik heb het direct aangepast. Dankjewel voor je berichtje.