Grapefruit curd

Grapefruit curd

Grapefruit curd. Een super lekkere, zachtzoete en toch frisse curd. Perfect om mee te bakken, ’s morgens door je yoghurt te doen en zo gevaarlijk lekker dat er vast ook wel ‘zomaar’ een lepeltje uit het potje met grapefruit curd zal verdwijnen.

Curd kun je eigenlijk overal van maken en met name citrusvruchten zijn bij uitstek geschikt. Zo maakte ik eerder het bekende lemon curd, maar ook sinaasappel curd en lime curd. Maar je kunt ook curd maken van mango, zacht zomers fruit en nog veel meer. Als je curd niet kent is het, het beste te vergelijken met een soort zoete pasta of vla (eigenlijk ergens daar tussenin) gemaakt van eieren, suiker, roomboter en in dit geval dus grapefruit. Simpel, makkelijk om te maken en zo lekker!

Grapefruit curd

Meestal maak je curd voor een bepaalde gelegenheid, omdat je iets gaat bakken bijvoorbeeld, maar curd zoals deze grapefruit curd is ook bij uitstek geschikt als bijgerecht tijdens een high tea, als beleg op scones, door de yoghurt of wat je er ook maar mee zou willen doen. Je kunt de grapefruit curd best een paar dagen bewaren in de koelkast, wil je het langer bewaren dan kun je het trouwens ook prima invriezen, ideaal.

Curd van grapefruit

Grapefruit curd

Grapefruit curd

Makkelijk recept voor zelfgemaakte grapefruit curd
5 van 1 stem
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Hoeveelheid: 1 potje

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 grapefruit
  • 175 gram suiker
  • 125 gram roomboter (ongezouten)
  • 2 eieren (middel)
  • 2 eetlepels citroensap

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Boen de grapefruit schoon en rasp de schil.
  • Pers daarna de grapefruit uit tot je 100 ml sap hebt.
  • Doe de grapefruit rasp, sap, boter en suiker in een pannetje met een dikke bodem.
  • Zet het pannetje op een laag vuur en zodat de boter kan smelten en de suiker oplost in de boter.
  • Terwijl het pannetje op het vuur staat kluts je beide eitjes in een ruime kom.
  • Zodra de boter is gesmolten en de suiker opgelost is giet je dit beetje bij beetje door het eimengsel. Elke keer tussendoor goed roeren. Wanneer je dit beetje bij beetje doet heb je de minste kans dat het ei gaat stollen. Doe je dit wel in één keer dan heb je roerei.
  • Zodra je vrijwel de hele inhoud van het hele pannetje door het eimengsel heb gedaan giet je het weer terug in de pan. Zet het pan op laag vuur en kook de grapefruit curd vervolgens in tot een dikke pasta vergelijkbaar met yoghurt of vla. Blijf erbij en roer constant want de curd kan snel aanbranden.
  • Zodra het de juiste dikte heeft giet je het door een zeefje in de glazen pot. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1762kcal | Koolhydraten: 196g | Eiwitten: 14g | Vetten: 110g | Verzadigd vet: 67g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Grapefruit curd

Grapefruit curd Pinterest Collage

3 thoughts on “Grapefruit curd

  • Hoi Eef,
    Bedankt voor je leuke recepten. Hier thuis genieten we volop van je verschillende curd recepten. Ik ben heel benieuwd hoe deze gaat smaken.
    Kijk nog even goed naar dit recept: stap 2 is wat mij betreft onduidelijk. Moet ik nu 100 ml sap bewaren/gebruiken, of moet ik die bewaren/opzij zetten en waardoor dan? Verder veranderd het recept in stap 7 in één keer naar een passievruchtcurd.
    Groetjes, Mariëlle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept