15 x recepten met lemon curd. Lemon curd, ik ben er dol op! Het is fris, het is zoet, het is een tikkeltje zurig… het is fan-tas-tisch lekker. Een keer in de zoveel tijd maak ik het en natuurlijk heb ik het basisrecept voor lemon curd voor je, maar ik ga je ook vertellen wat je er nou allemaal mee kunt doen.
Zelf lemon curd maken is totaal niet moeilijk, en je hebt er slechts 4 (!) ingrediënten voor nodig. Bekijk het recept voor lemon curd maar. Hier kun je stap-voor-stap lezen hoe je het zelf kunt maken. Ik heb zelfs twee lekkere variaties ervan op mijn blog staan: lime curd en sinaasappel curd. Beide ook echt aanraders om eens te proberen en in vrijwel elk recept waarvoor je lemon curd gebruikt zou je ook één van deze variaties kunnen gebruiken.
Recepten met lemon curd
Als je dan eenmaal zo’n lekkere pot lemon curd hebt gemaakt dan komt al snel de vraag ‘wat ga ik ermee maken?’. Tenzij je lemon curd specifiek nodig had voor een recept, maar ook dan heb je meestal wel iets over. Nu is lemon curd heerlijk om zo van te snoepen, maar je kunt er allerlei kanten mee op. Een beetje door de yoghurt ‘s morgens, als saus bij ijs of lekker voor een high tea als beleg voor scones bijvoorbeeld. Of je maakt er een heerlijk ander gerechtje mee. Ook leuk voor Pasen trouwens! Ik vind Pasen of het voorjaar überhaupt namelijk altijd het beste excuus om een potje lemon curd te maken. De geur, de kleur, het frisse, het past gewoon perfect. Hier komen ze, mijn favoriete recepten met lemon curd van mij én van mijn collega-foodbloggers:
Recept 1: Lemon curd macarons
Een en al voorjaar als je ze ziet deze kleine zonnetjes. Knalgele macarons met een vulling van lemon curd. Genieten! Bekijk het recept voor lemon curd macarons >>
Recept 2: Madeleines met frambozen en lemon curd
Hier wil je toch direct je tanden in zetten? Tessa maakte deze zalige madeleines met lemon curd. Het recept vind je op haar blog met de toepasselijk naam: ‘Zoet & Verleidelijk‘.
Recept 3: Mini pavlova met lemon curd
Het zijn net kleine gebakken eitjes met het witte van het eiwit en het gele van, je raad het vast al… lemon curd! Kleine moeite, groots effect. Bekijk het recept voor mini pavlova met lemon curd >>
Recept 4: Opgerolde wentelteefjes met lemon curd en frambozen
De combinatie lemon curd en frambozen is zalig, doe daar wentelteefjes bij en je hebt een schot in de roos! Bekijk het recept op het blog van Sandra: ‘Culi Sandra‘
Recept 5: Mueslikoekjes met lemon curd
Dit lijkt mij dus een heerlijke combinatie: koekjes van muesli met een beetje lemon curd. Het recept is van Reny en je vindt het op haar blog ‘Mind your feed‘.
Recept 6: Citroen cheesecake in een glaasje
Heerlijk als toetje, maar ook leuk (eventueel in het klein) voor op tafel tijdens de (paas) brunch of met een high tea. Bekijk het recept voor citroen cheesecake in een glaasje >>
Recept 7: Cheesecake met lemon curd
Mooi geel is niet lelijk, zeker als we het hebben over lemon curd 😉 Deze zalige, knalgele taart is van Stephanie en zodra ik hem zag, kreeg ik er direct trek van! Bekijk het recept voor deze cheesecake met lemon curd op haar blog: ‘Little Spoon‘
Recept 8: Lemon bars
Heel wat jaartjes geleden heb ik ze ook eens gemaakt ‘Lemon bars’. Ik zal vast ooit mijn recept delen, maar PJ haar versie staat al online en die ziet er toch een partij lekker uit! Als je dol ben op citroen en lemon curd maak deze lemon bars dan zeker. Bekijk het recept op haar blog ‘Nombelina‘.
Recept 9: Aardbeiencake met lemon curd
De combinatie framboos en lemon curd is heerlijk, maar ook met aardbei combineert lemon curd erg goed. Deze aardbeiencake met lemon curd kun je vinden op de blog ‘Oh My Dish‘.
Recept 10: Lemon curd ijs
Mocht je een ijsmachine in huis hebben: maak.lemon.curd.ijs. Dit wil je proeven! Super lekker, romig ijs met een klein beetje een zurig frisje door de lemon curd, zalig! Bekijk het recept voor lemon curd ijs >>
Recept 11: Gin tonic taart met lemon curd en gekonfijte citroen
Dat klinkt toch gewoon fan-tas-tisch lekker, een gin tonic taart met lemon curd en gekonfijte citroen?! Het recept is van Anne-marie en je vindt het op haar blog ‘My Happy Kitchen‘.
Recept 12: Kleine citroen meringue taartjes
Vers van de pers dit heerlijke recept voor kleine citroen meringue taartjes, maar hij mocht zeker niet ontbreken aan dit lijstje met lemon curd recepten, zo lekker! Bekijk het recept voor kleine citroen meringue taartjes >>
Recept 13: Pannenkoekentaart met lemon curd
Zeg je taart? Zeg je pannenkoeken? En daarbij lemon curd? Dat klinkt goehoed! Bekijk het recept voor deze heerlijke taart op het blog van Betty ‘Betty’s Kitchen‘
Recept 14: Citroen mousse
Ik ben dol op desserts in een glaasje, zie ook mijn recept voor citroen cheesecake in een glaasje met lemon curd, maar zie ook dit heerlijke recept van Judith. Zij maakte namelijk een mousse met lemon curd erdoorheen. Ik ga dit recept snel eens proberen, dit lijkt mij zó lekker! Bekijk het recept op haar foodblog ‘My food blog‘.
Recept 15: Green velvet taart met lemon curd
We sluiten de lijst af met een prachtig pronkstuk van Louise, een green velvet taart met lemon curd. Is het geen plaatje?! Bekijk het recept op haar blog ‘Keukenatelier‘
Annemiek vK says:
Hallo Eef,
In Rotterdam verkopen ze oliebollen met een limoncellovulling. Omdat Rotterdam wat ver is leek het me een goed idee om zelf te proberen. De lemoncurd als basis gebruiken, kan dat? Of wordt dat (vanwege de boter) een kledderzooi als je dat in de oliebol in de olie doet? Weet je evt een andere manier? Bij de recepten die ik hier zie wordt de lemoncurd pas ná het bakken toegevoegd en dus niet verwarmd….Snap dat je vandaag geen antwoord meer geeft hoor, maar later in het jaar zijn oliebollen ook goed te eten..
In ieder geval rustige jaarwisseling en een fijn nieuwjaar met manlief en de kinderen.
gr Annemiek
Eef says:
Hi Annemiek, wat een leuk idee. Ik zou het inderdaad net als een soesje vullen met de lemon curd omdat het beslag anders weleens niet goed gaar zou kunnen worden. Eventueel wat citroenrasp oid door het beslag kan natuurlijk altijd om het te complimenteren is dat denk ik wel erg lekker.
Annemiek vK says:
Hallo Eef, meebakken lukt niet, de boter in de curd smelt door de hitte van het frituren en vermengt zich door de bol… (al de credits voor het goede idee gaan naar de rotterdamse oliebollenkraam, maar die verklappen vast hun recept niet…
Als je goede ideeën hebt om zoiets te maken?
gr Annemiek