Citroen cheesecake in een glaasje. Als je mij al een tijdje volgt weet je het: ik ben dol op desserts in glaasjes. Het ziet er leuk uit, je kunt het makkelijk voorbereiden en je hebt precies genoeg voor iedereen. Ik kon het dan ook niet laten om met één van mijn favorieten smaakmakers, citroen, een lekker toetje te maken.
Citroen cheesecake in een glaasje is het resultaat. Een fris zoet toetje waarvan le boyfriend direct zei: deze moet je vaker maken! Kijk dat horen we graag en daarom deel ik vandaag het recept met je voor deze heerlijke citroen cheesecake in een glaasje. Zo kun jij ook dit heerlijke toetje maken!
Voorbereiden
Eigenlijk is het helemaal geen moeilijk toetje om te maken deze citroen cheesecake in een glaasje. Je hebt alleen wat voorbereidingen nodig omdat hij toch echt wel een nachtje moet opstijven in de koelkast en omdat we lemon curd gebruiken in dit recept. Het recept voor zelfgemaakte lemon curd kun je ook vinden op mijn blog en aan dat recept heb je meer dan genoeg voor dit toetje. Je hebt zelfs nog een klein beetje over om de volgende dag in je yoghurt te doen bijvoorbeeld. Tenzij je er al eerder niet vanaf kunt blijven en al te veel hebt opgesnoept natuurlijk 😉 . Voor het maken van lemon curd heb je een minuutje of 20 nodig en daarna moet de curd nog even afkoelen maar veel meer tijd dan dat ben je niet kwijt.
Een “lukt-altijd-recept”
Verder gebruik ik in dit recept bastognekoeken. Je kunt ook gewone biscuitjes gebruiken maar bastognekoeken zijn lekker kruidig wat echt waanzinnig lekker combineert met de lemon curd en de Griekse yoghurt. Voor deze cheesecake hoef je geen slagroom of eiwit op te kloppen omdat we een combinatie van Griekse yoghurt en MonChou gebruiken voor de cheesecake. Lekker makkelijk en weinig kans op mislukken. Daarop doe je de lemon curd en klaar is je citroen cheesecake in een glaasje. Eventueel nog een beetje citroenrasp erover ter decoratie en smullen maar!
Ben jij, net als ik, dol op cheesecake in een glaasje? Bekijk dan ook het recept voor aardbeien cheesecake in een glaasje en de sinterklaas versie (die stiekem ook heerlijk is met bastognekoeken i.p.v. pepernoten, tip!): pepernoten cheesecake in een glaasje.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 350 gram Griekse yoghurt
- 175 gram recept lemon curd
- 150 gram MonChou
- 100 gram Bastognekoeken
- 40 gram roomboter (ongezouten)
- 5 eetlepels witte basterdsuiker
- 1 theelepel citroensap
- 1 theelepel vanille extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe 100 gram Bastognekoeken in een keukenmachine en maal ze fijn. Dit kan ook met de hand door ze fijn te hakken met een groot mes of ze in een zip lock bag te doen en hier met een deegroller op te slaan. Doe de verkruimelde Bastognekoeken in een kom.
- Smelt de boter en schep deze door de verkruimelde bastognekoeken. Verdeel dit vervolgens over de glaasjes.
- Doe nu de Griekse yoghurt, MonChou, citroensap, vanille extract en de witte basterdsuiker in de keukenmachine of een ruime kom en mix dit goed door elkaar tot een gladde substantie. Verdeel dit vervolgens ook over de glaasjes. Zet de glaasjes (afgedekt) in de koelkast voor minimaal 1 nacht om op te stijven.
- Voor je de cheesecake gaat serveren verdeel je de lemon curd over de glaasje en garneer je ze met wat citroenrasp. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmmm dit klinkt heerlijk Eef! Lekker fris met die citroen en dan de smaak van bastogne erbij… Jum!
Eef says:
Dank je wel! Ja, die combi maakt het nou net zo lekker.
Lianne says:
Ziet er prachtig uit Eef! Heb pas ook zoiets gemaakt, maar dan met marscarponeslagroom ertussen, was ook erg smakelijk. 🙂
Eef says:
Oh dat klinkt ook heerlijk Lianne!
A bite of cravings says:
Ik ben gek op toetjes zoals dit! Zuivel en zoet. In die glaasjes is het inderdaad ook heel leuk. X
Celine says:
Oeh heel leuk! Hoe groot zijn deze glaasjes?
Eef says:
Ik heb even voor je gekeken en er gaat 250 ml in deze glaasjes. Je kunt uiteraard ook iets grotere of iets kleinere glaasjes gebruiken. Dat maakt voor het recept niet uit. Succes 🙂
Celine says:
Oeh heel leuk! Hoe groot zijn deze glaasjes?
Eef says:
Ik heb even voor je gekeken en er gaat 250 ml in deze glaasjes. Je kunt uiteraard ook iets grotere of iets kleinere glaasjes gebruiken. Dat maakt voor het recept niet uit. Succes 🙂
Petra says:
Heerlijk nagerecht, ik stamp de bastognekoeken fijn in de vijzel, werkt ook prima ????
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Lian says:
Hé Eef, bij mij is het niet goed stijf geworden na 24 uur 🙁
Hoe zou dat kunnen komen?
Naar mijn weten heb ik precies het recept gevolgt….
Eef says:
Wat vervelend om te lezen! Het is ook niet echt iets wat perse heel erg stijf wordt. Je gebruikt Griekse yoghurt en Monchou – geen gelatine of iets dergelijks. Het mag lobbig en romig zijn. Als het slap is dan heb je, denk ik, een Griekse 0% vet gebruikt of niet een Griekse yoghurt. Zou dat kunnen?
Ineke ten Brinke says:
Hallo Eef,
Ik heb het toetje al meerdere keren gemaakt en wij vinden het allemaal heerlijk!
Maar ik wil het graag in een ‘magere variant’. Heb jij tips?
Alvast hartelijk dank. Groetjes Ineke
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Ineke, wat fijn om te horen! Je zou de yoghurt kunnen vervangen met eentje met een laag vetpercentage of magere kwark. Ik zou de monchou liever niet vervangen (vanwege de romigheid en smaak) maar je zou het eventueel kunnen maken met een stevige, light naturel roomkaas. Ik hoor graag of het is gelukt!
Henny says:
Hoi, welke griekse yoghurt moet je gebruiken? Roer of stand?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Iedere Griekse yoghurt is geschikt, ik zou zelf voor een volvette kiezen in dit geval.
M. van Zanten says:
hoe lang kun je cheesecake bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
2-3 dagen in de koelkast zou ik adviseren.
M. van Zanten says:
hallo Eef, heb vandaag cheescake in glaasje gemaakt voor zaterdag. Kan dit wel zo lang tevoren? Fijne avond en groetjes, Mario
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, dat moet lukken (kan zijn dat de bodem dan wat zachter is geworden, maar het kan wel).
FREDDY says:
om dat ik heerlijk van bakken houd
vond ik een heerlijk dessert om bij de brunch of bij de koffieklets te geven
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Tom says:
Ik maak dit geregeld en iedereen die blijft eten vindt het heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat ontzettend leuk, dankje Tom!