Lemon curd cheesecake

Oh, deze lemon curd cheesecake is toch zo waanzinnig lekker! Fris, romig, lichtzoet.. alles wat je zoekt in de perfecte cheesecake. Deze cheesecake is gemaakt met citroen, lemon curd, witte chocolade en Nizza kokosbiscuits als bodem! Een fan-tas-tische combinatie en waanzinnig lekker, al zeg ik het zelf natuurlijk 😉 .

Cheesecake met lemon curd

Lemon curd is een Britse delicatesse, het is een dikke, lobbige saus op basis van citroen, ei, boter en suiker. Een perfecte balans tussen zoet en friszuur met een knalgele kleur, heerlijk bij scones! Deze lemon curd cheesecake heeft ook precies dezelfde goddelijke balans van smaken. De vulling is gemaakte van roomkaas, citroen, lemon curd en witte chocolade.. proef je het al?

Cheesecake geschiedenis

Cheesecake is wel een van mijn favoriete taarten om te maken, maar wist je dat de cheesecake een heel oud taartje is met een flinke geschiedenis? Het dateert helemaal terug naar de oude Grieken van het eiland Samos, 2000 v. Chr. Ze maakten daar traditionele taarten van tarwe, honing en kaas.

Kaastaart

De kaastaart die zij daar maakten was zó energierijk dat het aan de atleten van de Olympische Spelen werd gevoerd als extra boost voor de spelen begonnen. Cheesecake werd zelfs traditioneel geserveerd tijdens bruiloften, zo gek waren ze er op. Dus, mocht je nog een reden nodig hebben om vandaag een stukje cheesecake te eten: de oude Grieken waren er dol op.

Citroen cheesecake

Tegenwoordig kennen we hem voornamelijk uit Amerika maar hij wordt vrijwel overal ter wereld gemaakt, er zijn enorm veel variaties te vinden zoals deze citroen cheesecake! Mocht je eerst de basis willen heb ik die ook voor je: hét klassieke cheesecake recept.

Tips voor de lekkerste cheesecake met citroen:

  • Ik gebruik zelf graag een goede roomkaas zoals van het merk Philadelphia of budgettip: huismerk van de Lidl.
  • Voor het bakken zet ik een hittebesteding bakje met water al gelijk tijdens het voorverwarmen in de oven, de stoom hiervan zorgt ervoor dat je cheesecake mooi gelijkmatig bakt/gaart en niet gaat scheuren!
  • Ik bak mijn cheesecakes meestal in de avond, laat ze vervolgens in de oven staan en zet ze daarna nog een hele dag in de koelkast.
  • Niet de oven open maken! Tijdens het bakken en zeker ook niet tijdens het afkoelen om ervoor te zorgen dat je geen scheurtjes krijgt in de cheesecake.
  • Ik gebruik in dit recept graag mijn eigen gemaakte lemon curd, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare gebruiken.

Lemon Curd Cheesecake

De lekkerste Lemon Curd Cheesecake. Hij is fris en romig met kokosbiscuits, citroen en natuurlijk lemon curd!
4.84 van 6 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 50 minuten
Wachttijd: 6 uur
Totale tijd: 7 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 10 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cheesecake
  • 400 gram kokosbiscuits
  • 150 gram roomboter (ongezouten, gesmolten)
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 200 gram witte chocolade (gesmolten en iets afgekoeld)
  • 40 gram maizena
  • 2 eieren (middel)
  • 1 eidooier (middel)
  • 180 gram lemon curd
  • 1 eetlepel citroenrasp
  • 1 eetlepel citroensap
Voor de topping
  • 150 gram lemon curd
  • 250 ml slagroom (ongeklopt)
  • 2 zakjes klopfix
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 citroen (in plakjes)
  • paar blaadjes munt (vers)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 140 graden boven- en onderwarmte. Vul een bakje of ovenschaal met water en zet deze in de oven al tijdens het voorverwarmen, de stoom voorkomt dat de cheesecake scheur tijdens het bakken.
  • Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
  • Verkruimel de biscuits en doe ze in een ruime kom. Doe hierbij de gesmolten roomboter. Schep om en verdeel over de bodem.
  • Klop de roomkaas luchtig, voeg dan de suiker, vanille extract, witte chocolade en maizena 1 voor 1 toe en mix het tussendoor verder.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe, en klop het beslag kort door.
  • Schep de lemon curd, citroenrasp en citroensap voorzichtig door het beslag.
  • Giet het beslag op de bodem en bak de cheesecake gedurende 50 minuten af in de oven.
  • Daarna zet je de oven uit, laat de deur dicht (!) en laat je de cheesecake nog minimaal 1 uur of een nacht in de oven staan.
  • Laat de cheesecake gedurende 6 uur of een hele nacht opstijven in de koelkast.
  • Ondertussen klop je vlak voor serveren de slagroom stijf met klopfix en de poedersuiker.
  • Smeer voor het afwerken lemon curd over de cheesecake. Spuit toefjes slagroom op de taart en decoreer met de citroen en munt blaadjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 766kcal | Koolhydraten: 86g | Eiwitten: 11g | Vetten: 57g | Verzadigd vet: 32g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

16 thoughts on “Lemon curd cheesecake

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Sasja, daar hebben wij helaas zelf gene ervaring mee dus ik durf daar geen advies over te geven. Als je het gaat proberen, laat je dan weten hoe het is gelukt?

  • 5 sterren
    Gewoon fantastisch lekker. Wij hadden deze gemaakt met een bodem van Bastogne koeken, was ook een heerlijke combinatie. Gaat bij ons als favoriet in de baklijst.

  • Angelique says:

    Hoeveel lemon curd moet je maken voor deze taart? Bij t recept van lemonncurd staat 1 potje. Is dat dan voldoende, aangezien hier 180 en 150 gr ingaat?

  • Hii,
    Ik vroeg me af wat je doet met de schaal met water zodra de Cheese cake in de oven gaat. Laat je deze erbij in staan of mag deze er uit? Ook vroeg ik me af hoeveel water je in de oven zet het moet natuurlijk niet allemaal weg stomen

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Die laat je in de oven staan tijdens het bakken, dat is om ervoor te zorgen dat de cheesecake minder snel scheurt. Mag best een flinke laag water zijn!

  • Met 400gr biscuit en een bakvorm van 20cm bestaat de helft van de vorm uit bodem en past niet meer al m’n beslag er nog bovenop. Klopt dit qua hoeveelheid en formaat vorm?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Esther, de verhoudingen kloppen. Je zegt bakvorm, maar wij gebruiken een springvorm met een diameter van 20 cm. Dat is wel degelijk iets anders, kan het daar aan liggen?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept