Oh, deze lemon curd cheesecake is toch zo waanzinnig lekker! Fris, romig, lichtzoet.. alles wat je zoekt in de perfecte cheesecake. Deze cheesecake is gemaakt met citroen, lemon curd, witte chocolade en Nizza kokosbiscuits als bodem! Een fan-tas-tische combinatie en waanzinnig lekker, al zeg ik het zelf natuurlijk 😉 .
Cheesecake met lemon curd
Lemon curd is een Britse delicatesse, het is een dikke, lobbige saus op basis van citroen, ei, boter en suiker. Een perfecte balans tussen zoet en friszuur met een knalgele kleur, heerlijk bij scones! Deze lemon curd cheesecake heeft ook precies dezelfde goddelijke balans van smaken. De vulling is gemaakte van roomkaas, citroen, lemon curd en witte chocolade.. proef je het al?
Cheesecake geschiedenis
Cheesecake is wel een van mijn favoriete taarten om te maken, maar wist je dat de cheesecake een heel oud taartje is met een flinke geschiedenis? Het dateert helemaal terug naar de oude Grieken van het eiland Samos, 2000 v. Chr. Ze maakten daar traditionele taarten van tarwe, honing en kaas.
Kaastaart
De kaastaart die zij daar maakten was zó energierijk dat het aan de atleten van de Olympische Spelen werd gevoerd als extra boost voor de spelen begonnen. Cheesecake werd zelfs traditioneel geserveerd tijdens bruiloften, zo gek waren ze er op. Dus, mocht je nog een reden nodig hebben om vandaag een stukje cheesecake te eten: de oude Grieken waren er dol op.
Citroen cheesecake
Tegenwoordig kennen we hem voornamelijk uit Amerika maar hij wordt vrijwel overal ter wereld gemaakt, er zijn enorm veel variaties te vinden zoals deze citroen cheesecake! Mocht je eerst de basis willen heb ik die ook voor je: hét klassieke cheesecake recept.
Tips voor de lekkerste cheesecake met citroen:
- Ik gebruik zelf graag een goede roomkaas zoals van het merk Philadelphia of budgettip: huismerk van de Lidl.
- Voor het bakken zet ik een hittebesteding bakje met water al gelijk tijdens het voorverwarmen in de oven, de stoom hiervan zorgt ervoor dat je cheesecake mooi gelijkmatig bakt/gaart en niet gaat scheuren!
- Ik bak mijn cheesecakes meestal in de avond, laat ze vervolgens in de oven staan en zet ze daarna nog een hele dag in de koelkast.
- Niet de oven open maken! Tijdens het bakken en zeker ook niet tijdens het afkoelen om ervoor te zorgen dat je geen scheurtjes krijgt in de cheesecake.
- Ik gebruik in dit recept graag mijn eigen gemaakte lemon curd, maar je kunt natuurlijk ook kant-en-klare gebruiken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram kokosbiscuits
- 150 gram roomboter (ongezouten, gesmolten)
- 600 gram roomkaas
- 150 gram suiker
- 1 theelepel vanille extract
- 200 gram witte chocolade (gesmolten en iets afgekoeld)
- 40 gram maizena
- 2 eieren (middel)
- 1 eidooier (middel)
- 180 gram lemon curd
- 1 eetlepel citroenrasp
- 1 eetlepel citroensap
- 150 gram lemon curd
- 250 ml slagroom (ongeklopt)
- 2 zakjes klopfix
- 150 gram poedersuiker
- 1 citroen (in plakjes)
- paar blaadjes munt (vers)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 140 graden boven- en onderwarmte. Vul een bakje of ovenschaal met water en zet deze in de oven al tijdens het voorverwarmen, de stoom voorkomt dat de cheesecake scheur tijdens het bakken.
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in.
- Verkruimel de biscuits en doe ze in een ruime kom. Doe hierbij de gesmolten roomboter. Schep om en verdeel over de bodem.
- Klop de roomkaas luchtig, voeg dan de suiker, vanille extract, witte chocolade en maizena 1 voor 1 toe en mix het tussendoor verder.
- Voeg 1 voor 1 de eieren toe, en klop het beslag kort door.
- Schep de lemon curd, citroenrasp en citroensap voorzichtig door het beslag.
- Giet het beslag op de bodem en bak de cheesecake gedurende 50 minuten af in de oven.
- Daarna zet je de oven uit, laat de deur dicht (!) en laat je de cheesecake nog minimaal 1 uur of een nacht in de oven staan.
- Laat de cheesecake gedurende 6 uur of een hele nacht opstijven in de koelkast.
- Ondertussen klop je vlak voor serveren de slagroom stijf met klopfix en de poedersuiker.
- Smeer voor het afwerken lemon curd over de cheesecake. Spuit toefjes slagroom op de taart en decoreer met de citroen en munt blaadjes. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sasja says:
Hoi Eef, ik heb een stoomoven die behalve stomen ook kan bakken met stoom (gering, gemiddeld & sterk). Optie voor de taart?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Sasja, daar hebben wij helaas zelf gene ervaring mee dus ik durf daar geen advies over te geven. Als je het gaat proberen, laat je dan weten hoe het is gelukt?
Anne says:
Hoi Eef,
Hoeveel suiker moet er bij de roomkaas? Dat staat niet tussen de ingrediënten als ik goed gekeken heb.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Scherp! 150 gram, ik heb het gelijk even toegevoegd.
yvonne bohm says:
de maat van de springvorm wordt niet genoemd, dus mag ik dat even weten? dank je wel
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Yvonne, onder de ingrediënten staan de gebruikte materialen gelinkt, waaronder de springvorm van 20 cm. Kook ze!
Hanneke Hoogenkamp says:
Hoi,
Vraagje, kun je voor de bodem ook iets anders gebruiken dan kokos biscuits?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja zeker! Andere koekjes zoals gewone biscuits of Bastogne bijvoorbeeld. Kan wel zijn dat de verhouding wat anders dan is met de boter.
Sandra says:
Gewoon fantastisch lekker. Wij hadden deze gemaakt met een bodem van Bastogne koeken, was ook een heerlijke combinatie. Gaat bij ons als favoriet in de baklijst.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat is een leuke variatie! Fijn om te horen, dankje Sandra
Angelique says:
Hoeveel lemon curd moet je maken voor deze taart? Bij t recept van lemonncurd staat 1 potje. Is dat dan voldoende, aangezien hier 180 en 150 gr ingaat?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Angelique, ik denk dat je net te kort komt met 1 recept. Ik zou voor de zekerheid het dubbele maken!
Wendy says:
Hii,
Ik vroeg me af wat je doet met de schaal met water zodra de Cheese cake in de oven gaat. Laat je deze erbij in staan of mag deze er uit? Ook vroeg ik me af hoeveel water je in de oven zet het moet natuurlijk niet allemaal weg stomen
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Die laat je in de oven staan tijdens het bakken, dat is om ervoor te zorgen dat de cheesecake minder snel scheurt. Mag best een flinke laag water zijn!
Esther says:
Met 400gr biscuit en een bakvorm van 20cm bestaat de helft van de vorm uit bodem en past niet meer al m’n beslag er nog bovenop. Klopt dit qua hoeveelheid en formaat vorm?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Esther, de verhoudingen kloppen. Je zegt bakvorm, maar wij gebruiken een springvorm met een diameter van 20 cm. Dat is wel degelijk iets anders, kan het daar aan liggen?
Mirte says:
Hoi!
Kan je de witte chocolade ook weglaten? Ik ben bang dat ie te zoet wordt anders.
🙂
Eef says:
Je zou het kunnen uitproberen, ik heb het zelf niet gedaan dus ik durf je de uitkomst er helaas niet van te voorspellen 😉