Hét cheesecake basisrecept ontbrak nog tussen al mijn cheesecake recepten (en dat zijn er best veel), dus daar moest ik maar eens snel verandering in brengen. Want de heerlijke New York cheesecake is de basis, maar die is zeker niet saai, integendeel. Gewoon zo ‘au naturel’ is hij al geweldig lekker.
Klassieke cheesecake
Met klassieke cheesecake bedoel ik dus de welbekende New York cheesecake. Met uiteraard een lekkere koekjesbodem en daarbovenop een romige, luchtige vulling met een klein beetje vanille. Niet heel ingewikkeld dus, maar zo op zichzelf al heer-lijk.
Ik vind het zelf lekker om de cheesecake te decoreren met vers fruit en dat ziet er ook nog eens leuk uit (en dat rijmt 😉 ). Uiteraard kun je volop met dit basisrecept variëren. Ik heb genoeg cheesecake recepten op mijn blog staan. Deze speculoos cheesecake bijvoorbeeld is wat mij betreft écht een aanrader.
Het cheesecake basisrecept
Aangezien dit dus het cheesecake basisrecept is, gaan we even terug naar de basis. En daarvoor heb ik wat gouden tips hoe je de lekkerste cheesecake maakt, maar ook hoe je (zoveel mogelijk) een scheur in de cheesecake voorkomt:
- Mix de vulling zo kort mogelijk. Je wilt dat het luchtig wordt, maar niet té, want die lucht wil er dan ook weer uit in de oven en dan heb je dus kans op scheuren.
- Zet een bakje water in de oven. Yes, je leest het goed. In de oven een bakje met water terwijl je de cheesecake bakt. Dit zorgt namelijk voor extra vocht/stoom in de oven en ook dat helpt om scheuren te voorkomen.
- Rustig bakken. Je laat een cheesecake het liefst op een vrij lage temperatuur (150 graden) rustig bakken. Dan krijg je de lekkerste structuur en wederom de minste kans op scheuren, omdat het proces niet te snel gaat.
- Rustig afkoelen. Niet alleen rustig bakken, maar ook rustig afkoelen. Laat de cheesecake het liefst minimaal 2 uur in de oven staan nadat het bakken klaar is. Als je hem gelijk uit de oven zou halen, is het temperatuurverschil erg groot en heb je ook kans op scheuren.
- Ingrediënten op kamertemperatuur. Wederom is de temperatuur van de ingrediënten ook belangrijk, voordat je begint met bakken. Wanneer alles al op kamertemperatuur is, dan is de overgang naar de oven het minst groot.
- Nachtje in de koelkast. Nadat de cheesecake rustig is afgekoeld in de oven, zet je ‘m nog een nachtje in de koelkast zodat hij goed kan opstijven. Pas dan snij je er de mooiste punten van.
Met deze tips voorkom je zoveel mogelijk dat je cheesecake scheurt. Natuurlijk zou het nog steeds kunnen gebeuren, want soms heb je gewoon pech! Maar dan kan decoratie zoals vers fruit ideaal zijn 😉 .
De lekkerste New York cheesecake
Ik hoop dat je met mijn tips en het simpele cheesecake basisrecept lekker aan de slag gaat. En mocht je er al zin in hebben, kun je natuurlijk andere koekjes gebruiken of naar wens iets door de vulling mengen. Ps wil je liever een lactosevrije cheesecake of juist plantaardig? Bekijk dan eens mijn recept voor vegan cheesecake. Die is ook super lekker, maar dan dus helemaal plantaardig!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 275 gram bastognekoeken
- 100 gram roomboter
- 750 gram roomkaas (kamertemperatuur)
- 200 gram suiker
- 50 ml slagroom (kamertemperatuur)
- 4 eieren (middelgroot, kamertemperatuur)
- 1 eidooier (kamertemperatuur)
- 1 eetlepel maizena
- 1 theelepel vanille-extract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 150 graden en zet onderin de oven een kommetje met water (waar wel nog het ovenrooster boven past).
- Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten goed in.
- Verkruimel de bastognekoeken en smelt de roomboter.
- Schep de roomboter goed door de bastognekoeken. Verdeel dit over de bodem en iets over de zijkanten van de springvorm zodat er een kleine opstaande koekrand is zoals je op de foto kunt zien.
- Nu gaan we de vulling maken. Klop de roomkaas luchtig met de suiker.
- Voeg één voor één de eieren en de dooier toe en voeg pas een nieuw ei toe als het vorige eitje volledig is opgenomen.
- Klop vluchtig de slagroom door het beslag, daarna de maizena en tot slot het vanille extract. Mix het beslag niet te lang.
- Giet het beslag over de bodem en bak de cheesecake nu 2 uur in de oven en laat hem daarna 2 uur in de oven staan.
- Laat de cheesecake verder volledig afkoelen in de koelkast. Hij is de volgende dag het lekkerst, na een nacht (afgedekt) in de koelkast.
- Decoreer de cheesecake naar wens met vers fruit voor je hem gaat serveren. Eet smakelijk!
Jeannette says:
Eef,
De slagroom, is dat reeds kant en klare slagroom of de vloeibare vorm? En kun je ipv vanille extract ook vanillepoeder gebruiken?
Gr. Jeannette
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Jeannette! Voor dit recept is vloeibare slagroom gebruikt. Wij hebben geen ervaring met vanillepoeder, dus hier hebben we geen antwoord op, maar probeer het gerust 🙂
Inika says:
Eef
Wat moet je doen met de eidooier die bij de ingrediënten staat?
Gr Inika
Eef says:
Ik zie dat het niet helemaal duidelijk staat bij stap 6 doe je het erbij, ik heb het direct iets duidelijker omschreven.