Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake, omdat je er blij van wordt. Deze waanzinnig lekkere en makkelijke cheesecake om te maken, is een feestje voor op tafel. Een bodem van verkruimelde speculoos, een romige cheesecakevulling met speculoospasta en koekkruiden afgetopt met een lekkere laag speculoospasta, heerlijk!

Afgelopen dinsdag was ik het gewoon even helemaal zat. Zat van de aangekondigde maatregelen afgelopen maandag, zat van de huidige situatie door corona, ik was het gewoon even zat…

Het even helemaal zat zijn

Ik was duidelijk niet de enige en begrijp me niet verkeerd, ik zeur niet. Ik zeg ook niet of de maatregelen goed of slecht zijn (ik ben foodblogger, geen viroloog of deskundige op dat gebied). Ik mag ook niet zeuren vind ik, want ik heb geen cruciaal beroep in de zorg, ik heb geen horecazaak die weer dicht moest, een kapsalon waar ik geen mensen mag knippen. En ik zit niet eenzaam en alleen in een misschien wel afgesloten afdeling in een verzorgingstehuis omdat er net een uitbraak is geweest.

Mijn hart huilt voor al die mensen. Die mensen die écht eenzaam zijn met kerst. Die écht keihard moeten werken voor iemand anders zijn gezondheid. Die écht zorgen over hun inkomen hebben en hoe hun gezin moet rondkomen nu de zaak (weer) dicht moet. Degene die verdriet hebben om of zorgen maken over een geliefde met corona. Ik vind het heftig en wens iedereen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Want laten we eerlijk zijn, we worden allemaal op de een of andere manier geraakt door het virus.

Waar word jij blij van?

Ik vroeg jullie daarom of ik iets voor je kon betekenen via Instagram. Een recept maken waarvan je blij wordt bijvoorbeeld. Het is iets kleins, maar zelf kan ik mijn zinnen verzetten door even de keuken in de te duiken. En jullie gelukkig ook. Ik kreeg veel leuke en lekkere verzoekjes voor recepten en daar ga ik mee aan de slag of ik heb jullie inmiddels voorzien van inspiratie als iets (vergelijkbaars) al online stond. Als ik er met een lekker recept voor kan zorgen dat jij het gezellig thuis kunt maken voor jezelf, samen of met je gezin, word ik daar op mijn beurt ook weer heel blij van. Mocht je nog wensen hebben, voel je dan uiteraard vrij ze achter te laten in de reacties.

Lekker aan de bak met een cheesecake

Als ik zelf ergens blij van word is het wel bakken. Het maakt mijn hoofd leeg, ik heb er lol in, het huis gaat er (meestal) lekker van ruiken en daarna kun je lekker smikkelen 😉 . Dus omdat ik het dinsdag he-le-maal zat was besloot ik te gaan bakken. Een beetje voor mezelf en een beetje voor jullie want dit waanzinnig lekkere recept voor een speculoos cheesecake moet je proeven! Niet perse een taart om te maken voor de feestdagen misschien omdat hij niet heel erg ‘kerstig’ is, maar wel eentje waar je heel blij van wordt. Want geloof mij, zo lekker als hij in mijn hoofd was is hij ook daadwerkelijk geworden.

Ik gebruik trouwens altijd een basisrecept voor cheesecake, welke ik ooit heb geleerd tijdens een cheesecakeworkshop van Miljuschka Witzenhausen. Dit recept is aan de hand van dat basisrecept geschreven. De tips met het bakje water, het lepeltje maizena en de cheesecake in de oven laten staan leerde ik dan ook van deze dame. En geloof mij, hierdoor mislukken mijn cheesecakes dus nooit.

Speculoos cheesecake met heel veel speculoos

Ik deel dan ook vandaag het recept met je zodat jij hem kunt bakken als je het een beetje zat bent of als je gewoon megaveel zin hebt in een speculoos overdosis. En  ter volledigheid, dit is geen samenwerking met speculoos (of eigenlijk Lotus) want anders had ik dat er wel netjes bij vermeld (uiteraard, u kent mij). Het is gewoon superlekker en je weet precies wat ik bedoel als ik zeg speculoos i.p.v. koekjespasta (of hoe zou je het überhaupt anders noemen?). Enfin, genoeg gekletst! Tijd om aan de bak te gaan 😀 Sterkte allemaal en ik hoop dat jullie ondanks alles evengoed een hele fijne kerst hebben!

Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake, hier word je blij van! Met een bodem van verkruimelde speculoos, een romige cheesecakevulling en heel veel speculoos.
4.33 van 40 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Rusten oven: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 200 gram speculoos (koekjes)
  • 75 gram roomboter (ongezouten)
Cheesecake vulling
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • 50 gram speculoospasta
  • 3 eieren (middel)
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel koekkruiden
Ter decoratie
  • 100 gram speculoospasta
  • opgeklopte slagroom em verkruimelde speculoos koekjes naar smaak

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 140 graden boven- en onderwarmte en zet er alvast een kommetje met water in.
  • Vet de springvorm goed in.
  • Verkruimel de speculooskoekjes en smelt de roomboter.
  • Schep de roomboter door de verkruimelde speculooskoekjes en verdeel deze over de bodem. Druk goed aan.
  • Klop de roomkaas luchtig met de suiker.
  • Voeg de speculoospasta toe en mix goed door het beslag.
  • Voeg één voor één de eieren en eidooier toe en voeg pas een nieuw ei toe als het vorige eitje volledig is opgenomen.
  • Klop vluchtig de slagroom door het beslag, daarna de maizena, koekkruiden en tot slot het vanille-extract. Mix het beslag niet te lang.
  • Giet het beslag over de bodem en bak de cheesecake nu 2 uur in de oven en laat hem daarna minimaal 2 uur in de oven staan.
  • Laat de cheesecake volledig afkoelen.
  • Smelt vervolgens de speculoospasta ter decoratie in een pannetje of in de magnetron tot deze vloeibaar is en giet over de cheesecake.
  • Laat opstijven en afkoelen in de koelkast en garneer naar smaak eventueel nog met wat toefjes slagroom en verkruimelde speculooskoekjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 570kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 11g | Vetten: 38g | Verzadigd vet: 16g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

49 thoughts on “Speculoos cheesecake

  • Dag Eefje,

    Klinkt super lekker! Wil ik zeker maken!
    Waarom laat je hem nog 2u in de oven staan? Meestal haal je ze er gelijk uit en laat je hem volledig afkoelen en plaats je de cheesecake nadien in de koelkast. Groetjes ????

    • Zo heb ik het ooit geleerd van Miljuschka en hierdoor mislukt hij nooit en heeft hij vrijwel nooit een scheur dus ik hou me daaraan 🙂

  • Hoi Eef, ik heb heb hem vandaag gemaakt, inderdaad makkelijk te maken en ziet er ook mooi uit. Ik vind hem qua smaak nog een beetje vlak en denk erover om er de volgende keer een snuf zout in te doen of misschien grove zeezout erop. Heb jij hier ervaring mee? Of misschien tips?

    • Ja dat kan prima, zout versterkt de zoute smaak. Speculoos zelf is niet een heel ‘heftige’ smaak dus je zou ook iets van een frisse tegenligger er nog op kunnen doen zodat kersenvlaaivulling of aardbeien dat haalt het dan nog iets meer op eventueel.

  • Klop vluchtig het slagroom onder het beslag…
    Slagroom moet vooraf niet opgeklopt worden, dus vloeibaar bij het beslag toevoegen of begrijp ik dit verkeerd?

  • Marsha van den Berghe says:

    Dag Eef! Ik wil de taart graag maken maar zit nu eerst met wat vragen; waar dient het bakje water voor en op hoeveel graden C moet de cheesecake gebakken worden? Moet ik de springvorm invetten?
    Bedankt alvast!

    • Hi Marsha, vrijwel alle antwoorden vind je in het recept 😉 De springvorm altijd even invetten, de oven op 140 graden en het bakje doe je om te voorkomen dat je cheesecake gaat scheuren. Hiermee creeer je namelijk stoom 🙂

      • Hoi Eef,

        Je hebt koekkruiden in de bereidingswijze vergeten!

        Ik heb een kleine (18cm) nu in de oven waar ik de koekkruiden ben vergeten in beslag. Maar ga nog een morgen maken van 28 cm, dus daar zal ik er wel wat in doen.

        De 28 cm is wel groot, zal ik alles verdubbelen daarvoor?

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi Marlika! Yes, je leest het goed: in de oven een bakje met water terwijl je de cheesecake bakt. Dit zorgt namelijk voor extra vocht/stoom in de oven en dat helpt om scheuren te voorkomen 🙂

  • Hee!

    Een vraagje,
    Een tijd terug heb ik een taart gemaakt en daar vervolgens zelf geklopte (de goedkope variant van de jumbo, zo’n blauw bekertje) slagroom met suiker en klopfix op gedaan, echter begon dit meteen te smelten… zelfs met klopfix. Hoe kan ik dit voorkomen?
    Morgen ga ik namelijk deze taart maken voor mijn vriend als afscheidscadeau voor zijn stage, nu wil ik voorkomen dat de slagroom gaat smelten.

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Persoonlijk zou ik het jezelf niet te moeilijk maken en gewoon kleinere puntjes snijden 🙂 Met deze hoeveelheden en formaat springvorm, weet je zeker dat de taart lukt. In de receptenkaart (onderaan het artikel) kun je het aantal personen aanpassen (dan veranderen de hoeveelheden bij de ingrediënten automatisch), maar over het formaat springvorm durven we je niet te adviseren, omdat wij dit zelf niet geprobeerd hebben.

  • De taart staat nu in de oven, ziet er lekker uit! Klopt het dat de bovenkant van de monchou (heb monchou gebruikt) gaat karameliseren? Of komt dat door het beetje suiker en ei wat erdoorheen zit. Eerste keer dat ik deze taart bak :).

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Nathan, dat klopt inderdaad! De suikers in de monchou en toegevoegde suiker kunnen een beetje gaan karameliseren, heeft hij goed gesmaakt?

  • Hi Eef,

    Nadat vorig jaar met kerst mijn dessert volledig was mislukt, wil ik dit jaar geen risico’s nemen.
    De speculoos taart ziet er heerlijk uit en moet zeker gaan lukken. Maar toch wil ik voor de zekerheid even checken wat je bedoelt met het kloppen van de roomkaas en de slagroom. Klop je dat gewoon met een spatel, of gebruik je daar wel echt een mixer voor?

    Groetjes.
    Eva

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Eva, met kloppen bedoelen we inderdaad met een handmixer! Zodra je de slagroom erdoor hebt gedaan moet je niet al te lang doorkloppen, enkel tot de andere ingrediënten (maizena, koekkruiden en tot slot het vanille-extract) helemaal zijn opgenomen.

      Bak en kook ze en fijne feestdagen!

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hi Nathalie! Eef gebruikt een Kitchen Aid, die heb ik zelf niet, maar een handmixer met gardes kan ook prima voor cheesecakebeslag 🙂

  • Hoi! Ik heb de taart in de oven (boven- en onderwarmte) gedaan, maar na een halfuur is hij al heel bruin, nog net niet zwart. Er staat dat hij er 2 uur in moet?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat is gek, het klopt inderdaad de 2 uur. Je bakt cheesecake altijd wat langer en op lage temperatuur. Stond je oven op 140 graden?

  • Wilma Bergsma says:

    5 sterren
    Wat een top recept.
    Gewoon doen wat er staat .
    Ik heb maar weinig zo een vreselijk lekkere cheesecake gegeten.had hem gemaakt voor verjaardag iedereen was vol lof,top bedankt

  • Cheyenne Kuijkhoven says:

    Goedemorgen ik had een vraagje, kan ik de cheesecake ook op donderdagavond maken (2 uur bakken, 2 uur afkoelen in de oven) en dan dat ik hem zaterdag afmaak met het laagje gesmolten speculoos erop en dan savons met verjaardag opdienen of is hij dan niet meer goed?

    Groetjes Cheyenne

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Cheyenne, dat lijkt me opzich geen probleem hoor! Als je hem na het afkoelen in de oven maar wel eventjes in de koelkast zet tot je hem gaat afmaken. Bak ze!

  • Heb alle stapjes gevolgd en na 2 uur in de oven had ik een mooie kleur en hoogte van de cheescake. Na 2 uur afkoelen in de oven tref ik het echter helemaal ineengezakt aan. Niemand heeft in tussentijd de oven geopend.
    Wat kan hier de oorzaak van zijn?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Isabelle, wat vervelend! Het zou dan kunnen liggen aan de consistentie van je ‘beslag’. Heb je de roomkaas en slagroom goed luchtig opgeklopt?

  • Hoi Eef!

    We hebben zojuist deze taart gemaakt, we gaan hem nog proeven straks, we zijn benieuwd! In de omschrijving staat dat je in totaal 2 uur en 20 minuten ermee bezig bent, maar dat is dus ruim 4 uur in totaal. Daardoor kwamen wij even krap te zitten met de tijd. Misschien handig om dit aan te passen?

    Groetjes,
    Annelies

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept