fbpx
Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake, omdat je er blij van wordt. Deze waanzinnig lekkere en makkelijke cheesecake om te maken, is een feestje voor op tafel. Een bodem van verkruimelde speculoos, een romige cheesecakevulling met speculoospasta en koekkruiden afgetopt met een lekkere laag speculoospasta, heerlijk!

Afgelopen dinsdag was ik het gewoon even helemaal zat. Zat van de aangekondigde maatregelen afgelopen maandag, zat van de huidige situatie door corona, ik was het gewoon even zat…

Het even helemaal zat zijn

Ik was duidelijk niet de enige en begrijp me niet verkeerd, ik zeur niet. Ik zeg ook niet of de maatregelen goed of slecht zijn (ik ben foodblogger, geen viroloog of deskundige op dat gebied). Ik mag ook niet zeuren vind ik, want ik heb geen cruciaal beroep in de zorg, ik heb geen horecazaak die weer dicht moest, een kapsalon waar ik geen mensen mag knippen. En ik zit niet eenzaam en alleen in een misschien wel afgesloten afdeling in een verzorgingstehuis omdat er net een uitbraak is geweest. 

Mijn hart huilt voor al die mensen. Die mensen die écht eenzaam zijn met kerst. Die écht keihard moeten werken voor iemand anders zijn gezondheid. Die écht zorgen over hun inkomen hebben en hoe hun gezin moet rondkomen nu de zaak (weer) dicht moet. Degene die verdriet hebben om of zorgen maken over een geliefde met corona. Ik vind het heftig en wens iedereen heel veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Want laten we eerlijk zijn, we worden allemaal op de een of andere manier geraakt door het virus.

Ingredienten speculoos cheesecake

Waar word jij blij van?

Ik vroeg jullie daarom of ik iets voor je kon betekenen via Instagram. Een recept maken waarvan je blij wordt bijvoorbeeld. Het is iets kleins, maar zelf kan ik mijn zinnen verzetten door even de keuken in de te duiken. En jullie gelukkig ook. Ik kreeg veel leuke en lekkere verzoekjes voor recepten en daar ga ik mee aan de slag of ik heb jullie inmiddels voorzien van inspiratie als iets (vergelijkbaars) al online stond. Als ik er met een lekker recept voor kan zorgen dat jij het gezellig thuis kunt maken voor jezelf, samen of met je gezin, word ik daar op mijn beurt ook weer heel blij van. Mocht je nog wensen hebben, voel je dan uiteraard vrij ze achter te laten in de reacties.

Speculoos koekjes

Lekker aan de bak met een cheesecake

Als ik zelf ergens blij van word is het wel bakken. Het maakt mijn hoofd leeg, ik heb er lol in, het huis gaat er (meestal) lekker van ruiken en daarna kun je lekker smikkelen 😉 . Dus omdat ik het dinsdag he-le-maal zat was besloot ik te gaan bakken. Een beetje voor mezelf en een beetje voor jullie want dit waanzinnig lekkere recept voor een speculoos cheesecake moet je proeven! Niet perse een taart om te maken voor de feestdagen misschien omdat hij niet heel erg ‘kerstig’ is, maar wel eentje waar je heel blij van wordt. Want geloof mij, zo lekker als hij in mijn hoofd was is hij ook daadwerkelijk geworden.

Ik gebruik trouwens altijd een basisrecept voor cheesecake, welke ik ooit heb geleerd tijdens een cheesecakeworkshop van Miljuschka Witzenhausen. Dit recept is aan de hand van dat basisrecept geschreven. De tips met het bakje water, het lepeltje maizena en de cheesecake in de oven laten staan leerde ik dan ook van deze dame. En geloof mij, hierdoor mislukken mijn cheesecakes dus nooit. 

Stukje Speculoos cheesecake_

Speculoos cheesecake met heel veel speculoos

Ik deel dan ook vandaag het recept met je zodat jij hem kunt bakken als je het een beetje zat bent of als je gewoon megaveel zin hebt in een speculoos overdosis. En  ter volledigheid, dit is geen samenwerking met speculoos (of eigenlijk Lotus) want anders had ik dat er wel netjes bij vermeld (uiteraard, u kent mij). Het is gewoon superlekker en je weet precies wat ik bedoel als ik zeg speculoos i.p.v. koekjespasta (of hoe zou je het überhaupt anders noemen?). Enfin, genoeg gekletst! Tijd om aan de bak te gaan 😀 Sterkte allemaal en ik hoop dat jullie ondanks alles evengoed een hele fijne kerst hebben!

Speculoos cheesecake taart

Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake, hier word je blij van! Met een bodem van verkruimelde speculoos, een romige cheesecakevulling en heel veel speculoos.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 20 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 200 gram speculoos (koekjes)
  • 75 gram roomboter (ongezouten)
Cheesecake vulling
  • 600 gram roomkaas
  • 150 gram suiker
  • 50 gram speculoospasta
  • 3 eieren (middel)
  • 1 eidooier
  • 50 ml slagroom
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel koekkruiden
Ter decoratie
  • 100 gram speculoospasta
  • opgeklopte slagroom em verkruimelde speculoos koekjes naar smaak

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 140 graden en zet er alvast een kommetje met water in.
  • Vet de springvorm goed in.
  • Verkruimel de speculooskoekjes en smelt de roomboter.
  • Schep de roomboter door de verkruimelde speculooskoekjes en verdeel deze over de bodem. Druk goed aan.
  • Klop de roomkaas luchtig met de suiker.
  • Voeg de speculoospasta toe en mix goed door het beslag.
  • Voeg één voor één de eieren en eidooier toe en voeg pas een nieuw ei toe als het vorige eitje volledig is opgenomen.
  • Klop vluchtig de slagroom door het beslag, daarna de maizena en tot slot het vanille-extract. Mix het beslag niet te lang.
  • Giet het beslag over de bodem en bak de cheesecake nu 2 uur in de oven en laat hem daarna minimaal 2 uur in de oven staan.
  • Laat de cheesecake volledig afkoelen.
  • Smelt vervolgens de speculoospasta ter decoratie in een pannetje of in de magnetron tot deze vloeibaar is en giet over de cheesecake.
  • Laat opstijven en afkoelen in de koelkast en garneer naar smaak eventueel nog met wat toefjes slagroom en verkruimelde speculooskoekjes. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 570kcal | Koolhydraten: 47g | Eiwitten: 11g | Vetten: 38g | Verzadigd vet: 16g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake Pinterest Collage

 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Speculoos cheesecake”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top