Vegan cheesecake. Deze cheesecake is volledig vegan, je hoeft hem niet te bakken in de oven, hij kan niet mislukken én is waanzinnig romig en superlekker. Yes, ik ben mega enthousiast en ik ben blij dat ik vandaag dit heerlijke recept met je mag delen.
Want zeg nou zelf, als je deze cheesecake ziet dan denk je zeer waarschijnlijk niet dat hij volledig plantaardig is. Maar dat is hij dus wel! De knapperige bodem bestaat uit biscuitjes en boter. De vulling bestaat uit slagroom, opgeklopte kokosmelk, roomkaas, suiker en verse vanille. Een op en top traktatie waar geen dierlijk product aan te pas is gekomen.
De lekkerste vegan roomkaas
De basis voor deze no bake vegan cheesecake is Violife Creamy Original. Als je (vaker) plantaardig eet dan heb je dit merk vast weleens gezien in de schappen bij o.a. Albert Heijn, Jumbo of Delhaize (BE). En misschien heb je het ook al geprobeerd. Dan weet je precies waar ik het nu over heb. Die waanzinnige romige smaak van de plantaardige roomkaas van Violife is namelijk écht goed. Geen gekke bijsmaakjes die je weleens hebt met andere plantaardige vervangers, een luchtige structuur, romig en 100% vegan.
Makkelijke vegan cheesecake
Ik wilde een toegankelijk, makkelijk, maar waanzinnig lekker recept maken voor een vegan cheesecake, en dat is gelukt! Eerlijk is eerlijk, dat lukte me niet in één keer. De eerste keer had ik namelijk geen agar agar gebruikt en teveel slagroom waardoor de cheesecake na het opstijven iets te slap van structuur was. De smaak was wel top dus poging twee met een beetje agar agar en opgeklopt vet van kokosmelk erdoor (wat tevens zorgt voor een lekkere frisse smaak) was een succes!
Het geheim van deze romige vegan cheesecake
Het geheim van deze waanzinnig lekkere en uber-romige cheesecake is Violife Creamy Original zoals het voluit heet. Wist je dat het afkomstig is uit Griekenland waar ze tijdens de vastenperiode o.a. geen kaas of zuivelproducten eten? De Grieken zijn natuurlijk dol op lekker eten en zo ontstond jaren geleden Violife. Daarbij is Violife ook nog eens vrij van conserveermiddelen en GGO’s. Alle producten van Violife bevatten geen soja, noten, gluten en lactose. Ze gebruiken namelijk kokosolie. Hierdoor is Violife voor iedereen geschikt.

Vegan cheesecake
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram biscuits
- 175 gram boter (plantaardig - bijvoorbeeld Flora Plant ongezouten)
- 200 ml slagroom (plantaardig )
- 1 zakje klopfix
- 1 blik kokosmelk (400 gram - vol vet - 1 nacht in de koelkast laten staan)
- 3 eetlepels suiker
- 400 gram Violife Creamy Original
- 50 gram poedersuiker
- 1 vanillestokje
- 1 zakje agar agar (7 gram)
- rood fruit en verse munt (ter garnering (optioneel))
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Vet de springvorm in en/of bedek de bodem met een vel bakpapier.
- Verkruimel de biscuits (bijvoorbeeld met een deegroller of in een hakmolen) en smelt de boter.
- Giet de gesmolten boter bij de verkruimelde biscuits en meng goed door elkaar.
- Stort dit nu in de springvorm, verdeel over de bodem en de zijkanten en druk goed aan.
- Klop de slagroom luchtig met het zakje klopfix.
- Schep de romige, witte laag van de kokosmelk af en klop dit in een andere kom stijf met de suiker.*
- In weer een andere kom klop je de Violife creamy original los met de poedersuiker.
- Schraap het vanillestokje leeg en klop het merg door de roomkaas.
- Schep alles nu voorzichtig door elkaar met een spatel zodat het mengsel zo luchtig mogelijk is.
- Bereid de agar agar zoals aangegeven op de verpakking en meng deze als laatste door de cheesecakevulling.
- Giet de vulling in de springvorm en laat de cheesecake nu een nacht opstijven in de koelkast.
- Garneer eventueel met rood fruit en muntblaadjes. Snij in puntjes en eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden (per persoon/ portie):
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Violife. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.