Vegan cheesecake

Vegan cheesecake

Vegan cheesecake. Deze cheesecake is volledig vegan, je hoeft hem niet te bakken in de oven, hij kan niet mislukken én is waanzinnig romig en superlekker. Yes, ik ben mega enthousiast en ik ben blij dat ik vandaag dit heerlijke recept met je mag delen.

Want zeg nou zelf, als je deze cheesecake ziet dan denk je zeer waarschijnlijk niet dat hij volledig plantaardig is. Maar dat is hij dus wel! De knapperige bodem bestaat uit biscuitjes en boter. De vulling bestaat uit slagroom, opgeklopte kokosmelk, roomkaas, suiker en verse vanille. Een op en top traktatie waar geen dierlijk product aan te pas is gekomen.

De lekkerste vegan roomkaas

De basis voor deze no bake vegan cheesecake is Violife Creamy Original. Als je (vaker) plantaardig eet dan heb je dit merk vast weleens gezien in de schappen bij o.a. Albert Heijn, Jumbo of Delhaize (BE). En misschien heb je het ook al geprobeerd. Dan weet je precies waar ik het nu over heb. Die waanzinnige romige smaak van de plantaardige roomkaas van Violife is namelijk écht goed. Geen gekke bijsmaakjes die je weleens hebt met andere plantaardige vervangers, een luchtige structuur, romig en 100% vegan.

Stukje vegan cheesecake

Makkelijke vegan cheesecake

Ik wilde een toegankelijk, makkelijk, maar waanzinnig lekker recept maken voor een vegan cheesecake, en dat is gelukt! Eerlijk is eerlijk, dat lukte me niet in één keer. De eerste keer had ik namelijk geen agar agar gebruikt en teveel slagroom waardoor de cheesecake na het opstijven iets te slap van structuur was. De smaak was wel top dus poging twee met een beetje agar agar en opgeklopt vet van kokosmelk erdoor (wat tevens zorgt voor een lekkere frisse smaak) was een succes!

Ingredienten vegan cheesecake

Het geheim van deze romige vegan cheesecake

Het geheim van deze waanzinnig lekkere en uber-romige cheesecake is Violife Creamy Original zoals het voluit heet. Wist je dat het afkomstig is uit Griekenland waar ze tijdens de vastenperiode o.a. geen kaas of zuivelproducten eten? De Grieken zijn natuurlijk dol op lekker eten en zo ontstond jaren geleden Violife. Daarbij is Violife ook nog eens vrij van conserveermiddelen en GGO’s. Alle producten van Violife bevatten geen soja, noten, gluten en lactose. Ze gebruiken namelijk kokosolie. Hierdoor is Violife voor iedereen geschikt.

Cheesecake met roomkaas

Vegan cheesecake

Vegan cheesecake

Vegan cheesecake die je niet hoeft te bakken in de oven, hij kan niet mislukken én hij is waanzinnig romig en superlekker, aanrader!
4.61 van 23 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Opstijven koelkast: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 30 minuten
Hoeveelheid: 10 puntjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de bodem:
  • 400 gram biscuits
  • 175 gram boter (plantaardig - bijvoorbeeld Flora Plant ongezouten)
Voor de vulling
  • 200 ml slagroom (plantaardig )
  • 1 zakje klopfix
  • 1 blik kokosmelk (400 gram - vol vet - 1 nacht in de koelkast laten staan)
  • 3 eetlepels suiker
  • 400 gram Violife Creamy Original
  • 50 gram poedersuiker
  • 1 vanillestokje
  • 5 gram agar agar (+ 3 eetlepels water)
  • rood fruit en verse munt (ter garnering (optioneel))

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Vet de springvorm in en/of bedek de bodem met een vel bakpapier.
  • Verkruimel de biscuits (bijvoorbeeld met een deegroller of in een hakmolen) en smelt de boter.
  • Giet de gesmolten boter bij de verkruimelde biscuits en meng goed door elkaar.
  • Stort dit nu in de springvorm, verdeel over de bodem en de zijkanten en druk goed aan.
  • Klop de slagroom luchtig met het zakje klopfix.
  • Schep de romige, witte laag van de kokosmelk af en klop dit in een andere kom stijf met de suiker.*
  • In weer een andere kom klop je de Violife creamy original los met de poedersuiker.
  • Schraap het vanillestokje leeg en klop het merg door de roomkaas.
  • Schep alles nu voorzichtig door elkaar met een spatel zodat het mengsel zo luchtig mogelijk is.
  • Bereid de agar agar**. Neem daarvoor 2-3 eetlepels water. Week hier de agar agar even in en breng het daarna aan de kook in een klein pannetje. Als het kookt, laat je het even iets afkoelen (niet teveel laten afkoelen natuurlijk want dan stolt de agar agar) en dan voeg je het toe aan de cheesecakevulling.
  • Giet de vulling in de springvorm en laat de cheesecake nu een nacht opstijven in de koelkast.
  • Garneer eventueel met rood fruit en muntblaadjes. Snij in puntjes en eet smakelijk!

handig om te weten:

* Let op: je gebruikt echt alleen het witte vet van de kokosmelk. Daarvoor zet je de kokosmelk ook een nacht in de koelkast, zodat dit hard wordt en je het er makkelijk uit kunt halen. Dit deel van de kokosmelk kun je stijf kloppen. Met de rest van de kokosmelk (dus de melk zonder het vet) doe je in dit recept niets, maar dat kun je natuurlijk bewaren voor een ander recept. Doe het bijvoorbeeld door de curry of door je (ontbijt)smoothie.
** Controleer altijd even de verpakking van jouw agar agar wat de instructies zijn. Het kan namelijk nog weleens per merk/soort verschillen. 

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 469kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwitten: 4g | Vetten: 40g | Verzadigd vet: 28g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Vegan cheesecake

VioLife recept

Vegan cheesecake Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Violife. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

20 thoughts on “Vegan cheesecake

  • Henk Kosters says:

    Wat is eigenlijk de bedoeling met die agar agar? Die moet bereid worden met 900cc kokend water en 120 gram suiker. Moet dit in zijn geheel door de vulling?

    • Dan heb je denk ik geen agar agar, maar jelly pudding. Althans dat lijkt me de bereidingswijze als ik het zo lees 😉 Heb je het wellicht uit de toko?

  • Het is mij ook niet helemaal duidelijk hoe het zit met de agar agar. Die moet idd opgelost worden in 900ml water. Kan me niet voorstellen dat ik dat dan nog aan de cheesecake moet toevoegen?!
    Is er al iemand die dat geprobeerd heeft?

    • Moet de agar agar die jij hebt opgelost worden in 900 ml water of kan het 900 ml water aan/ maw de massa? Want je moet inderdaad geen 900 ml water toevoegen het dan nog eens door de cheescake moet doen. De merken die ik heb gebruikt was er een minimaal verschil tussen het aantal eetlepels

    • Ja ik heb hem meerdere keren gemaakt en ik gebruik helemaal geen agar agar. Of een bindmiddel. En evenwel is hij stevig en lekker. Dus ik zou zeggen niet moeilijk doen.

  • Cornelis says:

    “Bereid de agar agar zoals aangegeven op de verpakking en meng deze als laatste door de cheesecakevulling.” Agar agar komt eigenlijk altijd in poedervorm, en je bereid het door het te mengen met een vloeistof, en dit enkele minuten door te laten koken. Dit doorkoken is essentieel voor de werking. Er is hierbij geen verhouding die je ‘moet’ gebruiken. simpelweg hoe meer agar, hoe steviger het wordt. In je recept heb je echter niets wat hoeft te koken. In dat geval kunt je een kleine hoeveelheid water nemen, zeg 50 ml, dat koken, en daar de hoeveelheid agar agar in oplossen. dit dan af laten koelen tot kamer temp. Daarna kun je familie maken. dwz eerst een beetje van het mengsel mengen met de agar, daarna pas dit gedeelte door het mengsel. hierdoor zul je overigens wel wat luchtigheid verliezen.

  • 3 sterren
    Ik had beter eerst de agar tip hierboven kunnen lezen. Te dun en niet goed opgestijfd. Had ook 900 ml op mijn pakje staan. Ook eigenwijs gedaan door pak kokosmelk te kopen i.p.v. blik. Niet handig met afromen. Verder goede smaken en lekkere taart. Vanille alleen vervangen door citroen rasp voor meer frisheid.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Fijn dat het gesmaakt heeft! Agar agar luistert inderdaad nauw qua bereiding. En kokosmelk uit blik is ook essentieel voor dit recept. Klinkt lekker om er citroenrasp aan toe te voegen. Bedankt voor het delen 🙂

    • Ik durf het je eerlijk gezegd niet te zeggen. Ik heb dat met deze cake niet uitgeprobeerd dus durf er ook niets over te zeggen 😉

  • Cheesecake mislukt doordat je in het recept 3 eetlepels bij de agar agar hebt staan. Tip: haal dit gewoon helemaal weg en zet er alleen ‘bereid volgens verpakking’ in. Het helpt niet om het ergens onderaan te vermelden. Ik kan m’n hele cake in de prullenbak gooien, echt heel gefrustreerd door je recept. Daar gaat m’n kersttoetje..

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept