Volg mij:
Toetjes

Panna cotta met yoghurt en citroen

Yoghurt panna cotta met citroen

Panna cotta met yoghurt en citroen, lekker! Deze panna cotta met yoghurt is fris, romig, vol en toch ook zacht van smaak. Het gele “sausje” is echt een tegenhanger. Hij tikkelt je smaakpapillen omdat hij lekker citroen-zurig en toch ook zoet is. Een heerlijk toetje toe voor de zonnige dagen van het jaar.

Panna cotta is een Italiaans nagerecht. Dit toetje is echt een allemans vriend. Panna cotta betekent gekookte room en wordt van origine gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Eventueel met of zonder sausje. Soms geserveerd in een glaasje maar ook vaak als puddinkje ‘los’ op een bordje. Door de jaren heen zijn er vele variaties op dit recept ontstaan en vandaag deel ik mijn variatie, met yoghurt!

Yoghurt panna cotta

Yoghurt door de panna cotta doet het ontzettend goed. De combinatie van gekookte room en suiker is erg zoet en als je dat combineert met het frisse van yoghurt en citroen dan krijg je een ontzettend lekkere smaakcombinatie. Zijdezacht, fris, romig, vol en toch ook zacht van smaak. Zo lekker, dit moet je echt eens proberen!

Magere yoghurt Vecozuivel

Yoghurt voor in de panna cotta

Voor de yoghurt gebruik ik mijn favoriete zuivelmerk, Vecozuivel. Vecozuivel is een  biologisch familiebedrijf waar ze echt hart voor de zaak én voor de koeien hebben. Zo mocht ik een keer een kijkje nemen achter de schermen bij Vecozuivel in de fabriek en op de boerderij. Dat was zo leuk! Het heeft mij alleen nog maar enthousiaster gemaakt over dit mooie, eerlijke bedrijf. De magere yoghurt van Vecozuivel is echt heel erg lekker. Hij is fris, heeft een fijn zuurtje en precies de juiste dikte. Lekkere yoghurt voor ‘s morgens als ontbijt met een beetje vers fruit erdoor, in een smoothie maar helemaal lekker in deze panna cotta!

De juiste consistentie panna cotta

Koken of bakken met gelatine vind ik altijd een beetje tricky. Je wilt namelijk nooit te veel gelatine gebruiken want dan wordt je gerechtje stijf, vlak van smaak en niet lekker qua structuur. Te weinig gelatine zorgt ervoor dat je onvoldoende ‘body’ hebt en je gerechtje als een plumpudding in elkaar stort. Voor dit recept kun je 2 of 3 blaadjes gelatine gebruiken. Zelf vind ik het, het lekkerst als mijn panna cotta nog een beetje lobbig is. Niet té stevig. Daarom serveer ik hem ook in een glaasje. Dat staat leuk en je kunt hem ook iets lobbiger maken. Heel veel ‘body’ heeft hij niet nodig er zit immers een glaasje omheen. Wil je de panna cotta liever zonder glaasje serveren en dan omgekeerd, als een puddinkje op een bordje? Gebruik dan 3 blaadjes gelatine.

Panna cotta met yoghurt en citroen


Het recept voor panna cotta met yoghurt en citroen:

Voorbereiding: 5 minuten | Bereiding: 15 minuten | Totale tijd: 20 minuten (+ minimaal 2 uur opstijven in de koelkast)
Hoeveelheid: 4 toetjes/ 4 personen

Wat heb je nodig voor panna cotta met yoghurt en citroen (ingrediënten):

  • 200 gram magere yoghurt van Vecozuivel
  • 150 ml slagroom
  • 175 gram suiker
  • 75 ml citroensap
  • 2 of 3 blaadjes gelatine*
  • rasp van 1 citroen

Hoe maak je panna cotta met yoghurt en citroen :

  1. Week de blaadjes gelatine in koud water.
  2. Spoel de citroen af onder kraan en rasp de hele citroen.
  3. Verhit in een steelpannetje met dikke bodem de slagroom, 100 gram suiker en de helft van de citroenrasp.
  4. Breng aan de kook tot de suiker is opgelost, zet het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten tegen de kook aan pruttelen.
  5. Vul de gootsteen met een laagje koud water.
  6. Zet de steelpan er na de 5 minuten pruttelen direct in zodat deze snel kan koelen.
  7. Knijp het blaadje gelatine uit en meng deze samen met de yoghurt direct door de gekookte room.
    Wacht hiermee niet te lang anders wordt de room te koud/ te dik om goed te kunnen mengen.
  8. Verdeel de panna cotta over 4 glaasjes (of over 4 (ingevette) potjes (voor als je hem omgekeerd op een bordje wilt serveren)).
  9. Zet de glaasjes voor minimaal 4 uur (of een nachtje) in de koelkast om op te stijven.
  10. Maak ondertussen de saus door 75 gram suiker, 75 ml citroensap en de rest van de citroenrasp in een steelpannetje te doen.
  11. Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en kook de saus in.
  12. Laat de saus daarna volledig afkoelen en verdeel hem vlak voor het serveren over de panna cotta. Eet smakelijk!

* Zie info onder het kopje ‘de juiste consistentie’


Yoghurt panna cotta met citroen

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik heb uiteraard de vrijheid om zelf te bepalen met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

4 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Ziet er top uit Eef, vooral dat gele laagje erop, lekker!

    16 mei 2018 at 12:01
  • Beantwoorden 1jaar365recepten

    Ziet er inderdaad heel fris uit en niet zo moeilijk te maken. Ik heb nog maar 1 keer panna cotta gemaakt en dat is inmiddels al heel wat jaren geleden. Hoog tijd om het nog eens klaar te maken en dan probeer ik dit recept eens uit.

    17 mei 2018 at 13:45
    • Beantwoorden Eef

      Zeker hoog tijd 😉 Laat je het me weten als je hem gemaakt hebt?

      21 mei 2018 at 10:40

    Laat een reactie achter