Yoghurt panna cotta met citroen

Panna cotta met yoghurt en citroen

Panna cotta met yoghurt en citroen, lekker! Deze panna cotta met yoghurt is fris, romig, vol en toch ook zacht van smaak. Het gele “sausje” is echt een tegenhanger. Hij tikkelt je smaakpapillen omdat hij lekker citroen-zurig en toch ook zoet is. Een heerlijk toetje toe voor de zonnige dagen van het jaar.

Panna cotta is een Italiaans nagerecht. Dit toetje is echt een allemans vriend. Panna cotta betekent gekookte room en wordt van origine gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Eventueel met of zonder sausje. Soms geserveerd in een glaasje maar ook vaak als puddinkje ‘los’ op een bordje. Door de jaren heen zijn er vele variaties op dit recept ontstaan en vandaag deel ik mijn variatie, met yoghurt!

Yoghurt panna cotta

Yoghurt door de panna cotta doet het ontzettend goed. De combinatie van gekookte room en suiker is erg zoet en als je dat combineert met het frisse van yoghurt en citroen dan krijg je een ontzettend lekkere smaakcombinatie. Zijdezacht, fris, romig, vol en toch ook zacht van smaak. Zo lekker, dit moet je echt eens proberen!

Magere yoghurt Vecozuivel

Yoghurt voor in de panna cotta

Voor de yoghurt gebruik ik mijn favoriete zuivelmerk, Vecozuivel. Vecozuivel is een  biologisch familiebedrijf waar ze echt hart voor de zaak én voor de koeien hebben. Zo mocht ik een keer een kijkje nemen achter de schermen bij Vecozuivel in de fabriek en op de boerderij. Dat was zo leuk! Het heeft mij alleen nog maar enthousiaster gemaakt over dit mooie, eerlijke bedrijf. De magere yoghurt van Vecozuivel is echt heel erg lekker. Hij is fris, heeft een fijn zuurtje en precies de juiste dikte. Lekkere yoghurt voor ‘s morgens als ontbijt met een beetje vers fruit erdoor, in een smoothie maar helemaal lekker in deze panna cotta!

De juiste consistentie panna cotta

Koken of bakken met gelatine vind ik altijd een beetje tricky. Je wilt namelijk nooit te veel gelatine gebruiken want dan wordt je gerechtje stijf, vlak van smaak en niet lekker qua structuur. Te weinig gelatine zorgt ervoor dat je onvoldoende ‘body’ hebt en je gerechtje als een plumpudding in elkaar stort. Voor dit recept kun je 2 of 3 blaadjes gelatine gebruiken. Zelf vind ik het, het lekkerst als mijn panna cotta nog een beetje lobbig is. Niet té stevig. Daarom serveer ik hem ook in een glaasje. Dat staat leuk en je kunt hem ook iets lobbiger maken. Heel veel ‘body’ heeft hij niet nodig er zit immers een glaasje omheen. Wil je de panna cotta liever zonder glaasje serveren en dan omgekeerd, als een puddinkje op een bordje? Gebruik dan 3 blaadjes gelatine.

Panna cotta met yoghurt en citroen

Panna cotta met yoghurt en citroen

Makkelijk recept voor een heerlijke friszure panna cotta met yoghurt en citroen
0 van 0 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 200 gram magere yoghurt van Vecozuivel
  • 150 ml slagroom
  • 175 gram suiker
  • 75 ml citroensap
  • 2 of 3 blaadjes gelatine*
  • rasp van 1 citroen

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Week de blaadjes gelatine in koud water.
  • Spoel de citroen af onder kraan en rasp de hele citroen.
  • Verhit in een steelpannetje met dikke bodem de slagroom, 100 gram suiker en de helft van de citroenrasp.
  • Breng aan de kook tot de suiker is opgelost, zet het vuur laag en laat het ongeveer 5 minuten tegen de kook aan pruttelen.
  • Vul de gootsteen met een laagje koud water.
  • Zet de steelpan er na de 5 minuten pruttelen direct in zodat deze snel kan koelen.
  • Knijp het blaadje gelatine uit en meng deze samen met de yoghurt direct door de gekookte room.
    Wacht hiermee niet te lang anders wordt de room te koud/ te dik om goed te kunnen mengen.
  • Verdeel de panna cotta over 4 glaasjes (of over 4 (ingevette) potjes (voor als je hem omgekeerd op een bordje wilt serveren)).
  • Zet de glaasjes voor minimaal 4 uur (of een nachtje) in de koelkast om op te stijven.
  • Maak ondertussen de saus door 75 gram suiker, 75 ml citroensap en de rest van de citroenrasp in een steelpannetje te doen.
  • Breng dit aan de kook, zet het vuur laag en kook de saus in.
  • Laat de saus daarna volledig afkoelen en verdeel hem vlak voor het serveren over de panna cotta. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Zie info onder het kopje 'de juiste consistentie'

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 325kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwitten: 4g | Vetten: 14g | Verzadigd vet: 9g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Yoghurt panna cotta met citroen

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik heb uiteraard de vrijheid om zelf te bepalen met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

22 reacties op “Panna cotta met yoghurt en citroen”

  1. Ziet er inderdaad heel fris uit en niet zo moeilijk te maken. Ik heb nog maar 1 keer panna cotta gemaakt en dat is inmiddels al heel wat jaren geleden. Hoog tijd om het nog eens klaar te maken en dan probeer ik dit recept eens uit.

  2. Ziet er inderdaad heel fris uit en niet zo moeilijk te maken. Ik heb nog maar 1 keer panna cotta gemaakt en dat is inmiddels al heel wat jaren geleden. Hoog tijd om het nog eens klaar te maken en dan probeer ik dit recept eens uit.

    1. Natuurlijk! Deel alles door 4 en dan maal 5, ga voor 2½ blaadjes gelatine als je hem in een glaasje doet en anders voor 3 blaadjes. Succes 🙂

  3. Gebruikt u de gelatine blaadjes van de supermarkt of die van de groothandel? Hier zit namelijk wat verschil in qua grootte.

    Ziet er lekker uit! Groetjess

  4. Gebruikt u de gelatine blaadjes van de supermarkt of die van de groothandel? Hier zit namelijk wat verschil in qua grootte.

    Ziet er lekker uit! Groetjess

  5. Hoi Eef
    Vraagje over de Citroen in combi met de yoghurt.
    Ze zeggen namelijk dat yoghurt en Citroen een gerecht bitter kan maken. En dat dat niet alleen geldt voor het witte van de schil maar ook voor de sap en de vliezen?! Zou je me hier meer informatie over kunnen geven ?!

    Mvg

    1. Eef

      Hi Melanie,

      in deze combinatie is het zeker niet bitter. Ik heb die ervaring ook eigenlijk niet en ik combineer vaak citroen met zuivel zoals in dit recept of in mijn recept voor citroenijs (karnemelk met citroen).

      Groetjes,

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top