Koeien

Kijkje achter de schermen bij een biologisch zuivelbedrijf

Waarom zou je kiezen voor biologische zuivel in plaats van gewone zuivel? Hoe gaat het er nou écht aan toe bij een biologisch zuivelbedrijf en is alle zuivel uit Nederland niet simpelweg allemaal al biologisch? Ik kreeg een kijkje achter de schermen bij Vecozuivel, een van de grootste Nederlandse biologische zuivelbedrijven en kreeg het antwoord op al deze vragen én meer.

Een tijdje terug reed ik vanuit de kop van Noord-Holland richting de boerderij van de familie van Rouwendaal. Langs de Randstad waar de herfst duidelijk haar intrede had gedaan en het zachtjes begon te regen. Door naar de provincie Utrecht waar de zon weer voorzichtig begon te schijnen, richting het idyllische Vicariën erf van de familie. Op het erf vind je een mooie boerderij met rieten dak, een gezellige boeren dorpswinkel en vrolijke geitjes die lekker nog een beetje van het zonnetje liggen te genieten. Verderop de stallen en daarachter een bonte verzameling koeien die in de weide staan te grazen.

Vicariën erf

Familiebedrijf van familie van Rouwendaal

Dit is waar Vecozuivel ooit is begonnen. Vecozuivel is echt een familiebedrijf wat uit passie is ontstaan. Ooit begonnen als boerenbedrijf wat naast verse melk ook zelfgemaakte kaas en yoghurt verkocht en dat overigens nog steeds doet. Ruud van Rouwendaal, de eigenaar, heeft samen met zijn zoons het bedrijf gemaakt zoals deze nu is. Door hard werken, ontwikkeling, nieuwsgierigheid en respect voor mens, dier, land en zuivel. Het bedrijf is uit zijn (boeren)jasje gegroeid en tegenwoordig vind je in Zeewolde een grote fabriek van de familie maar dit is toch echt de plek waar het ooit allemaal begon.

Biologische koeien in de weide aan het grazen

Open en eerlijk

Na aankomst op de boerderij krijg ik een lekker bakje koffie en klets ik met Ruud die, net als zijn zonen, een open boek is en enthousiast kan vertellen over zijn bedrijf. Eerlijk, oprecht en op elke vraag wordt antwoord gegeven.

Na de koffie is het tijd om een rondje over de boerderij wandelen en ook Alexander, de zoon van Ruud, gaat met ons mee. Ik moet immers met eigen ogen zien wat een biologische boerderij eigenlijk allemaal inhoudt. Wat het verschil is tussen een gewone boerderij en een biologische boerderij. We wandelen over de boerderij richting de weide waar de koeien staan te grazen.

Ruud en alexander drinken een glaasje verse melk van de biologische koe

Alle vrijheid

Er is een soort afgezette route van de weide richting de stal. Alexander verteld dat is zodat de koeien zelf kunnen beslissen wanneer ze buiten willen staan en wanneer binnen. Zo kunnen ze ook zelf beslissen wanneer ze gemolken willen worden. Ja, je leest het goed. Deze koeien kunnen gewoon zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Ik was oprecht verbaasd en mijn vele vragen werden direct beantwoordt door Ruud en Alexander.

Als de koe gemolken wil worden loopt ze van de weide naar de stal en daar staat de melkmachine en dit gebeurd verder automatisch. Als de koe gemolken is krijgt ze iets lekkers en door middel van de chip van de koe weten ze precies wie er gemolken is, wanneer en hoeveel melk ze heeft gegeven.

Dit is overigens echt een typisch van het verschil tussen een biologische boerderij en een niet-biologische boerderij. Er wordt veel meer vanuit de dieren gedacht, ze hebben een beter leven en hebben echt meer vrijheid en ruimte.

Vicariën erf bordje

Alles biologisch

Alles is overigens biologisch op een biologische boerderij. Het voedsel, het gras wat ze eten, de grond waarop ze staan en ga zo maar door. Wist je dat biologische koeien ook iets kleiner zijn dan gewone koeien, iets minder melk geven maar wel langer leven? Ze blijven langer gezond en kunnen hierdoor ook langer melk geven. Dit geeft natuurlijk wel aan hoe de levenskwaliteit is en heel eerlijk, dat was ook duidelijk zichtbaar op de boerderij van Vecozuivel.

Dat zeg ik niet omdat ik dat zou “moeten” zeggen maar simpelweg omdat het zo is. De koeien staan lekker te grazen in de weide, hebben alle ruimte en vrijheid die ze zich maar kunnen wensen. Alexander vertelde bijvoorbeeld ook dat koeien eigenlijk helemaal niet van regen houden en doordat ze de vrijheid hebben om terug naar de stal te gaan wanneer ze dit willen doen ze dat ook als het gaat regenen.

Op bezoek bij de fabriek van Vecozuivel

Niet zomaar biologisch…

Vecozuivel werkt met meerdere biologische boerderijen samen om voldoende melk voor hun productie te verzamelen. Wist je trouwens dat een boerderij niet zomaar biologisch kan worden? Voor de transitie van “gewoon” naar biologisch moet je een paar jaar rekenen eer een boerderij ook daadwerkelijk biologisch genoemd mag worden. Er zijn strenge eisen waaraan voldaan moet worden welke door de EU in Nederland gecontroleerd wordt door Skal Biocontrole, de toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van biologische producten in Nederland. Dit brengt uiteraard extra kosten met zich mee maar als je ziet hoe groot het verschil in kwaliteit van leven voor de dieren is maar ook de kwaliteit van het product dan is dit niet meer dan logisch. Lees meer hierover >>

Biologische koeien in de weide

Alle verzamelde melk van de biologische boerderijen komt samen bij de fabriek van Vecozuivel in Zeewolde. Hier wordt de melk altijd eerst gecontroleerd. Daarna gaat de rauwe melk via een ingenieus buizensysteem en wordt het gepasteuriseerd. Hier wordt ook het melkvet gescheiden en komt dit er later weer bij als je volle, halfvolle of magere melk wilt. Uiteindelijk ook verpakt in de voor ons zo bekende pakken. Halfvolle melk wordt veel gedronken dus het kan zomaar zijn dat de koe vanmorgen nog gemolken is en het pak melk ’s avonds alweer in de winkel staat. Dat is snel maar ook lekker vers!

Kijkje achter de schermen

Aangenaam verrast

Ik was en ben, nog steeds, aangenaam verrast door mijn bezoek aan de boerderij en aan de fabriek van Vecozuivel. Het is een echt familiebedrijf met veel liefde, passie en expertise. Er zijn geen gesloten deuren of “geheime” dingen die je niet zou mogen zijn zoals je weleens ziet bij andere bedrijven. Zoals de Britten het zo mooi zeggen: what you see is what you get. Hoe de koeien in de weide staan, de vrijheid die ze hebben, hoe er met de dieren wordt omgegaan en hoe de eigenaren zelf vertellen over hun bedrijf: prachtig! Enthousiast kwam ik terug van mijn bezoek en ja, natuurlijk kies ik nu bewuster voor biologisch. Hoe cliché maar waar, het is eigenlijk best logisch.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Vecozuivel. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk. Hierdoor kies ik ervoor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta (eigenlijk ook heel logisch 😉 ) . Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *