Plaatpizza

Plaatpizza, wie kent het niet? Een lekkere pizza maar dan van een bakplaat. Ik moet zeggen dat ik best veel niet-zo-lekkere plaatpizza’s heb geproefd in mijn leven. Ik vond het daarom de hoogste tijd om een plaatpizza te maken die wél lekker is, die je helemaal zelf kunt maken en de perfecte verhouding heeft tussen lekker luchtig en een iets krokante korst. Ik belegde hem met salami en kaas maar je kunt natuurlijk elke topping erop doen die jij lekker vindt.

Pizza met zelfemaakte pizzasaus

Zoals ik wel vaker zeg gaat er niets boven zelfgemaakt. Naast het zelfgemaakte pizzadeeg kun je ook de saus zelf maken. Natuurlijk kun je ook zeker een kant-en-klare saus gebruiken, maar ik vind mijn zelfgemaakte pizzasaus stiekem wel het allerlekkerst.

Een poosje terug heb ik een recept gedeeld voor pizzasaus en die heb ik nu ook gebruikt voor deze plaatpizza. Mijn zelfgemaakte saus is echt fan-tas-tisch lekker, al zeg ik het zelf 😉 . Hij bevat gekarameliseerde ui en knoflook, Italiaanse kruiden en natuurlijk een flinke dosis liefde… Hier vind je een directe link naar mijn pizzasaus recept!

Plaatpizza maken

Dit recept voor plaatpizza is praktisch dummy proof en kán dus bijna niet mislukken. De bodem is heerlijk luchtig én krokant. Ook hoeft het maar 10-15 minuutjes in de oven! Je kunt hem beleggen met alles wat je lekker vindt op een pizza. Ik heb hem belegd met kaas, salami, Parmezaan en mijn zelfgemaakte pizzasaus. Probeer hem bijvoorbeeld ook eens met een Bianca basis van crème fraîche of wees creatief met gegrilde groenten.

Ik heb onlangs ook een Turkse plaatpizza variant gemaakt met gehakt, knoflooksaus en verse groenten. Klinkt ook waanzinnig lekker, of niet? Bekijk hier mijn recept voor een Turkse plaatpizza.

Plaatpizza

Zelf een plaatpizza maken is helemaal niet moeilijk. Ik vertel je precies hoe je dat kunt doen en beleggen kun je hem naar eigen keuze.
4.63 van 8 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijzen deeg: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 30 minuten
Hoeveelheid: 15 stukjes (1 plaatpizza)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg
  • 150 gram water (lauwwarm)
  • ½ eetlepel suiker
  • 3,5 gram gedroogde gist
  • 250 gram bloem (type "00" (Italiaans pizzabloem))
  • 1 eetlepel olijfolie (+ extra om de kom in te vetten)
  • 1 theelepel zout
Voor de saus
  • ½ recept pizzasaus
Voor de topping
  • 100 gram salami (in plakjes)
  • 175 gram geraspte kaas
  • 25 gram Parmezaanse kaas

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Begin met het maken van het deeg door het water, suiker en gist te mengen in een kom. Laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Doe hier vervolgens de bloem, zout en de olijfolie erbij en kneed er een soepel deeg van (bij voorkeur met de deeghaak in een keukenmachine).
  • Haal het deeg uit de kom, maak er een bol van.
  • Vet de kom in met een beetje olijfolie, doe de bol erin en draai om zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje olie.
  • Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden boven- en onderwarmte.
  • Als het deeg klaar is met rijzen vet je de bakplaat in en/of bedek je deze met bakpapier. Verdeel het deeg met je vingers totdat de hele bakplaat bedekt is.
  • Smeer in met de pizzasaus, verdeel hierover de geraspte kaas gevolgd door de plakjes salami en tot slot de Parmezaanse kaas.
  • Schuif de bakplaat de oven in en bak de pizza voor 10-15 minuten tot hij gaar, goudbruin is en de kaas borrelt.
  • Garneer met verse basilicum en snij in vierkante stukken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 138kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwitten: 7g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 3g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

2 thoughts on “Plaatpizza

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept