Turkse plaatpizza. Een mix van Turkse pizza meets pizza. Als je gek bent op (Turkse) pizza zou ik je dit recept absoluut aanraden. Heerlijk met vers pizzadeeg of ga voor gemak en kies kant en klaar (vers) pizzadeeg uit de koeling. Aan jou de keus!
Het idee voor deze Turkse plaatpizza zat al een tijdje in mijn hoofd. Ik vind Turkse pizza van de Turkse bakker namelijk heerlijk op zijn tijd, maar ik maak Turkse pizza oftewel lahmacun ook graag zelf. Nu is zelf Turkse pizza maken best een werkje omdat je de dunne Turkse pizza’s moet uitrollen en per stuk bakken. Het leek me leuk dat idee eens te verwerken in een plaattaart of plaatpizza zodat het net even iets minder werk is, maar je wel die heerlijke smaak hebt.
Turkse plaatpizza zelf maken
Nu zijn plaatpizza’s sowieso ideaal voor drukke doordeweekse dagen met het gezin, want ze zijn vaak in een handomdraai gemaakt. En zo ook met dit recept. Je kunt kiezen voor zelfgemaakt pizzadeeg, voor in het weekend of als je ietsje meer tijd hebt (zoveel werk is het nou ook weer niet). Je kunt zelfs het pizzadeeg de avond van tevoren eventueel al voorbereiden, in de koelkast laten rijzen en die dag erna alleen nog maar afbakken. Eigengemaakt pizzadeeg vind ik zelf toch echt het allerlekkerst. Maar in de winkel heb je tegenwoordig ook goede alternatieven. In het koelschap vind je bij de meeste supermarkten vers pizzadeeg, maar je zou ook bladerdeeg kunnen gebruiken voor dit recept trouwens. Ook lekker! (Pas dan wel even de oven tijden aan o.b.v. de verpakking van het kant-en-klare deeg wat je kiest.
Testen, testen, testen
Voordat een recept hier op de blog komt, wordt het eerst uitvoerig getest. Meestal is een recept in één of twee keer wel zoals ik het in mijn hoofd had, maar soms heb ik weleens meerdere pogingen nodig. En dat was het geval met deze Turkse plaatpizza. Ik wilde namelijk eerst, net zoals bij gewone Turkse pizza, het gehaktmengsel direct op het pizzadeeg meebakken. Dat bleek alleen toch niet zo’n succes omdat de bodem daar te nat van werd en het mengsel ook een beetje losliet van de het deeg. De smaak was top, dus helemaal niet erg dat ik de pizza nog een keer moest maken hoor, maar deze ging dus even in de herkansing.
De lekkerste Turkse pizza
De tweede poging koos ik ervoor om het gehaktmengsel eerst in de pan te bakken, vervolgens over het deeg te verdelen en mee te bakken. En dat bleek een gouden zet! Zelfde smaak, maar veel betere structuur. Zo gaat dat dus hier in de kookstudio van Kookt Zo 😉 . Trial and error, net zolang tot ik het allerbeste recept heb gevonden en met jou deel. Ik durf nu wel te zeggen dat dit de allerlekkerste Turkse plaatpizza is geworden! Serveer hem met knoflooksaus, sambal naar smaak en wat groenten zoals knapperige sla, tomaten, rode ui en plakjes komkommer.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- ½ recept pizzadeeg (of kant en klaar vers pizzadeeg)
- 250 gram gehakt
- 7 gram peterselie (vers)
- 1 teen knoflook
- ½ blikje tomatenpuree (35 gram)
- 1 paprika
- ½ ui
- 1 eetlepel olie
- peper, zout
- halve krop ijsbergsla
- 100 gram geraspte kaas
- 1 tomaat
- 1 komkommer
- 1 rode ui
- sambal
- knoflooksaus
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak het deeg klaar zoals omschreven in het recept of ga voor kant en klaar vers deeg uit het koelvak.
- Verwarm de oven voor op 185 graden boven- en onderwarmte.
- Maak het gehaktmengsel door alle ingrediënten fijn te snijden en te mixen. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit de olie in een koekenpan en bak het gehaktmengsel gaar, laat iets afkoelen.
- Verdeel het deeg over een bakplaat bedekt met bakpapier. Verdeel hierover het gehaktmengsel en geraspte kaas. Bak de Turkse plaatpizza in ca. 20-30 minuten goudbruin en gaar.
- Vlak voor het serveren verdeel je er de gesneden (ijsberg)sla, tomaat, komkommer, rode ui, knoflooksaus en sambal naar smaak over. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wendy says:
Hoi Eef, dit recept klinkt heerlijk en ik ga het ook zeker proberen!
Misschien het recept aanpassen wat betreft de kaas? Nu lijkt het alsof dat wordt meegebakken met het gehakt ?
Eef says:
Ah, ik zie het inderdaad haha. Ik heb het direct aangepast, dank voor je berichtje, altijd fijn!
Irene says:
Dank je wel Eef voor dit heerlijke recept. Een favoriet hier!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Jacqueline says:
Je schrijft in de inleiding dit: Nu is zelf Turkse pizza maken best een werkje omdat je de dunne Turkse pizza’s moet uitrollen en per stuk bakken. Het leek me leuk dat idee eens te verwerken in een plaattaart of plaatpizza zodat het net even iets meer werk is, maar je wel die heerlijke smaak hebt. bedoel je echt iets meer werk, of iets minder?
Eef says:
Klopt, dat is een typo 😉 Meteen aangepast