Het recept voor zelfgemaakte Turkse pizza. Ook wel lahmacun genoemd. Met een laagje gehakt, tomaat, paprika en geserveerd met lekker veel knapperige verse groenten, sambal en knoflooksaus. Luchtig, makkelijk om te maken en verslavend lekker!
Als je aan snacken of afhalen denkt dan denk je vast weleens aan een Turkse pizza. Soms met döner gevuld en soms alleen met knapperige groenten en sla. Altijd voorzien van een heerlijke knoflooksaus en voor degene die van een beetje pittig houden ook lekker een beetje sambal. Heerlijk! Op en top comfortfood!
Zelfgemaakte Turkse pizza
Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je dan Turkse pizza zelf zou maken? Het is immers een beetje een soort van ‘streetfood’ of misschien meer ‘afhaal-food’ voor zover dat een term is… Iets wat je eigenlijk misschien niet zelf zou maken. Maar geloof mij, maak het eens zelf! Een wereld van verschil! Zoveel luchtiger, smaakvoller en lekkerder. Het is ook nog eens echt een leuk klusje om te doen, deeg maken, uitrollen en bakken in de pan. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met brood bakken en gistdeeg is dit recept ook echt een aanrader voor je. Toegankelijk, eenvoudig en het kan bijna niet mislukken. Probeer hem eens!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram bloem
- 300 gram water (lauwwarm)
- 1 zakje gist (gedroogd (7 gram))
- 2 eetlepels suiker
- snuf zout
- 300 gram gehakt
- 15 gram peterselie (vers)
- 2 tenen knoflook
- 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 ui
- 2 eetlepels olie
- peper, zout en sambal
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de gist samen met het lauwwarme water en de suiker in een glas. Laat even staan tot het licht gaat schuimen.
- Doe de bloem in de keukenmachine en giet het gistmengsel erbij. Kneed hier een soepel deeg van en voeg naar smaak tijdens het kneden een beetje zout toe.
- Maak een bol van het deeg en doe het deeg in een ruime kom, dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Ondertussen maak je het gehaktmengsel door alle ingredienten fijn te snijden. Het makkelijkste is om hiervoor een elektrisch hakmolentje te gebruiken en er een fijn gehaktmengsel van te hakken zodat het straks makkelijk kunt uitsmeren over de Turkse pizza.
- Als het deeg is gerezen, verdeel je bloem over het aanrecht en draai je van het deeg 12-14 gelijke bolletjes.
- Neem een bolletje en rol het met een deegroller uit tot een dunne lap.
- Verwarm een ruime koekenpan en bak de lap aan een kant even een paar minuten.
- Haal het uit de pan en smeer het gehaktmengsel op de net gebakken kant, leg hem met de ongebakken kant weer in de pan en dus met het gehaktmengsel naar boven.
- Doe de deksel op de pan en bak de Turkse pizza in enkele minuten gaar.
- Leg op een bord en dek direct af met een theedoek zodat de Turkse pizza lekker zacht en luchtig en warm blijft.
- Herhaal dit tot al het deeg op is.
- Serveer met (gesneden) ijsbergsla, tomaat, komkommer, ui, knoflooksaus en of sambal naar smaak. Eet smakelijk!
handig om te weten:
- Gaat het gehakt rauw bij de groenten en dus op de pizza?
Ja, dat klopt. Het gehakt in het mengsel is rauw. - Wordt het gehakt goed genoeg gaar door het zo te bakken?
Ja, dat wordt het zeker. Twijfel je of wil je er helemaal zeker van zijn dan kun je ook op het laatst de pizza nog even bakken aan de gehakt kant. Lekker doen als je je daar beter bij voelt 🙂 . Doe dit dan in een extra koekenpan met goed anti-aanbak en zonder olie (zodat de andere schoon blijft waar je het deeg in bakt). Bak het heel kort op middelhoog vuur (het is een ontzettend dunne laag gehakt en is eigenlijk dus al gaar dus niet te lang bakken, dan brand het aan). - Kan ik de Turkse pizza's invriezen?
Ook dat kan 🙂 . Even per stuk, opgerold in een stukje plastic folie doen en ze dan invriezen. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gebakken. Tip: je kunt het recept ook prima halveren als je er minder wilt maken.
Kaylee de Vos says:
Hoi!
Dit lijkt me super lekker, maar ik vind 14 stuks wel veel. Kan ik het ook invriezen? Zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken? ????
Eef says:
Yes dat kan, ik heb het bij de meest gestelde vragen onder het recept uitgelegd (kreeg deze vraag vaak de laatste tijd 🙂 ). Je kunt ook het recept eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld de helft te maken.
Mamdy says:
Eef.. dit recept is geniaal.! Heerlijk.
Heb hem al paar x gedeeld met familie en mijn zoons vragen er met regelmaat om! Ons favo weekendrecept. Tnx????
Eef says:
wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
Sjan says:
Zijn de pizza’s koud ook nog lekker? Voor bijv een picknick?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor, vind ik zelf prima kunnen 🙂
Claudia says:
Vraagje kan je lahmacun ook als vegatarische variant maken?
Eef says:
Ja hoor dat kan. Je hebt hele goede vleesvervangers. Voor een samenwerking heb ik laatst het nieuwe gehakt van BOON uitgeprobeerd en dat was waanzinnig, die zou je gewoon 1 op 1 kunnen vervangen in dit recept 🙂
Sebas says:
Net een blik kidneybonen gebruikt als vervanging voor het gehakt, even afspoelen en uitlekken vooraf. Werkt goed!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een goede tip!
milan says:
je kan het niet invriezen maar je kant het wel verminderen
Lucie says:
Hallo Eef, ik ken het concept van Turkse pizza niet, maar het lijkt me heel smakelijk en leuk om te maken. Ze zien er een beetje uit als pannenkoeken als ze opgerold zijn. Wat mij niet helemaal duidelijk is is of het gehakt waar je de saus mee maakt rauw is of al gaar. Ik dacht rauw, maar ik twijfel eraan of het wel gaar word als het enkele minuten onder een deksel bovenop de pizza wordt verwarmd. Of moet je saus eerst koken? Vast bedankt voor je antwoord. Lucie
Eef says:
wat leuk om te lezen. Het gehakt is rauw, ik heb het ook even uitgelegd bij de meest gestelde vragen onder het recept.
Danielle says:
Heerlijk recept hier favoriet. Alleen de pizza’s met gehakt blijven zo nat. Wat kan ik hieraan doen? Tips?
Eef says:
Bedoel je tijdens het bakken met de vulling erop? Dan kan het misschien liggen aan de vulling namelijk. Hoor het graag 🙂
Anneke says:
Heerlijke zondagavond maaltijd.
Helaas al op voor de foto gemaakt kon worden 😉
Heb het recept gehalveerd voor z’n tweetjes, was ruim voldoende.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
inge smets says:
Kun je ook yoghurt saus op en welke kruiden moet ik er dan bij doen???
Eef says:
Ik begrijp je vraag niet helemaal, volgens mij mist er ook een woordje in je zin?
Carol says:
Hoi Eef,
Het was erg lekker. Ik heb alleen i.p.v. sambal een verse chili peper gebruikt.
Dank voor het recept!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 😀
Martina de Groot says:
Wat een top gerecht is dit.
Ik heb wel moeite gehad met het deeg want het werd niet echt een bal en het plakte erg. Vreselijk !!!!
Ik heb er extra bloem toegevoegd maar geen idee of het zo juist was want het kleef nog steeds.
Ik heb er uiteindelijk toch pizza’s van kunnen maken.
Niet de perfecte maar de smaak smaakte naar meer !!! Heerlijk, dit is een blijvertje en dan zal het de volgende keer vast beter gaan.
Eef says:
Afhankelijk van het merk bloem wat je gebruikt kan het iets verschillen (hoeveel vocht het opneemt en hoe plakkerig het is), maar probeer even door te kneden als je het met de hand kneed. Dan komt het uiteindelijk vaak ook goed zonder dat je extra bloem moet toevoegen. Tipje voor de volgende keer. Blij dat de smaak in ieder geval goed was 😀
Stef Den Daas says:
Het gebruik van elektrisch pizza oventje met van onderen een steen die heel heet wordt en een deksel met een spiraal erin die heet wordt, is ook voor deze Turkse pizza’s erg makkelijk! Uiteraard ook voor gewone pizza’s , naambrood, pitabrood…
En t gehakt van de Turkse pizza wordt dan in ieder geval goed gaar, eventuele plakken kaas smelten goed. Een aanrader!!
Baishdudjs says:
Kan ik het in de oven bakken?
Eef says:
Ongetwijfeld 😉
patricia huiskes says:
hallo ik zelf doe het zo
voor 1 kilo deeg 500 gram gehakt
5 goene pepers – 1ui -2 knoflook tenen–halve bos maydonaz turkse peterselie–blik gepelde tomaten–ongeveer 3 eetlepels peper puree (saltja)– 2 eetlepels tomaten saltja. –zout–peper-
dit alles kun je in de turkse winkel kopen ik gebruik zelf een pizapan .hapjes pan word hij ook wel genoemd. dit is hoe mijn turkse schoonmoeder het doet alles moet heel fijn zijn kwa groentes
en als je geen zin hebt in deeg maken kun je het ook op een wrap doen en dan de oven in in voor 12 of 14 minuten
Koenes says:
Hallo eef kan je het ook een dag van tevoren maken en dan bedoel ik het deeg groetjes jsnny
Eef says:
Deels ja, je kunt bijvoorbeeld de rijs in de koelkast doen zodat je dat alvast de dag van te voren zou kunnen doen. De pizza’s zelf zou ik pas vlak van te voren bakken voor het beste resultaat
Inge says:
Wat een heerlijk recept, dankjewel! Ik had nog wel een groot deel van het gehaktmengsel over. Daar heb ik saucijzenbroodjes van gemaakt. Zoveel lekkerder dan de gewone!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
inge smets says:
Als ik er yoghurt sausje bij maak welke kruiden moet ik er bij doen???grtjs inge
Eef says:
Ah hier is nog een reactie 🙂 Welke kruiden je lekker vindt. Op mijn blog vind je ook een recept voor knoflooksaus, die kun je ook aanhouden maar dan met yoghurt.
Agnes Hovinga says:
Erg lekker, echts iets voor als je gasten aan tafel hebt. Aan het gehaktmengsel heb ik nog 1 tl harissa, 0,5 el citroensap, beetje suiker, 2 tl paprikapoeder, worcestershire en een paar eetlepels paneermeel toegevoegd. Ook een vegetarisch mengsel gemaakt met Feta ipv gehakt, ook heerlijk! Ik had een dubbele portie deeg voor 25 pizza’tjes. Ben er al met al toch wel een hele middag mee bezig geweest en de bereidingstijd van 45 minuten ook al is dat voor 12 stuks lijkt me uitzonderlijk snel. Maar iedereen heeft gesmuld! Zeer de moeite waard! Ga het zeker vaker maken! Dank voor het recept.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje en met feta lijkt me een heerlijke toevoeging
Robin says:
Hoe heeft u precies de vegetarische versie gemaakt met feta? Het lijkt me erg lekker!
jonah says:
precies
Isadora says:
Ik kwam een paar dagen geleden op je website en ik heb o.a. deze recept op het oog om te maken. Maar ik had een vraag over het gehakt. Wat voor soort gehakt heb je gebruikt en maakt het wat uit of je vette of mager gehakt gebruikt?
Ik probeerde mijn Marokkaanse slager uit te leggen dat ik vlees wilde voor de Turkse pizza/lahmacun maar hij keek me glazig aan en zei dat vlees = vlees was. Daar kom ik dus ook niet verder mee.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Isadora! Ik heb het even nagevraagd bij Eef en zei zegt: ” Ik vind zelf half rund/ half lam erg lekker hiervoor, maar rundergehakt of half varkensvlees/ half rundvlees kan eventueel ook (mocht je varkensvlees eten).”
Helen says:
hallo Eef, bedankt voor het lekkere en makkelijke recept.
Ik vroeg mij af welke sambal je gebruikt hiervoor.
Eef says:
Graag gedaan! Ik gebruik meestal een sambal die ik in huis heb of een pittige saus, net wat je lekker vindt 🙂
núr says:
maakt het type tarwe bloem nog uit? Ik heb een pak type 00 bloem of kan ik beter gewone patent bloem gebruiken? bedankt!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Núr, tarwe of gewone bloem maakt niet zo veel uit! 00 bloem heb ik zelf nooit geprobeerd dus daar kan ik helaas geen advies over geven. Kook ze!