fbpx
Zelf Turkse pizza maken

Turkse pizza

Het recept voor zelfgemaakte Turkse pizza. Ook wel lahmacun genoemd. Met een laagje gehakt, tomaat, paprika en geserveerd met lekker veel knapperige verse groenten, sambal en knoflooksaus. Luchtig, makkelijk om te maken en verslavend lekker!

Als je aan snacken of afhalen denkt dan denk je vast weleens aan een Turkse pizza. Soms met döner gevuld en soms alleen met knapperige groenten en sla. Altijd voorzien van een heerlijke knoflooksaus en voor degene die van een beetje pittig houden ook lekker een beetje sambal. Heerlijk! Op en top comfortfood!

Zelfgemaakte Turkse pizza

Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je dan Turkse pizza zelf zou maken? Het is immers een beetje een soort van ‘streetfood’ of misschien meer ‘afhaal-food’ voor zover dat een term is… Iets wat je eigenlijk misschien niet zelf zou maken. Maar geloof mij, maak het eens zelf! Een wereld van verschil! Zoveel luchtiger, smaakvoller en lekkerder. Het is ook nog eens echt een leuk klusje om te doen, deeg maken, uitrollen en bakken in de pan. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met brood bakken en gistdeeg is dit recept ook echt een aanrader voor je. Toegankelijk, eenvoudig en het kan bijna niet mislukken. Probeer hem eens!

Zelfgemaakte Turkse pizza

Turkse pizza

Turkse pizza recept (lahmacun) met gehakt, tomaat en paprika.
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 14 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de Turkse pizza

  • 500 gram bloem
  • 300 gram water (lauwwarm)
  • 1 zakje gist (gedroogd (7 gram))
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zout

Voor het gehaktmengsel

  • 300 gram gehakt
  • 15 gram peterselie (vers)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • peper, zout en sambal

Om te serveren: bijvoorbeeld (ijsberg)sla, tomaat, komkommer, rode ui, knoflooksaus en sambal

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng de gist samen met het lauwwarme water en de suiker in een glas. Laat even staan tot het licht gaat schuimen.
    • Doe de bloem in de keukenmachine en giet het gistmengsel erbij. Kneed hier een soepel deeg van en voeg naar smaak tijdens het kneden een beetje zout toe.
    • Maak een bol van het deeg en doe het deeg in een ruime kom, dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
    • Ondertussen maak je het gehaktmengsel door alle ingredienten fijn te snijden. Het makkelijkste is om hiervoor een elektrisch hakmolentje te gebruiken en er een fijn gehaktmengsel van te hakken zodat het straks makkelijk kunt uitsmeren over de Turkse pizza.
    • Als het deeg is gerezen, verdeel je bloem over het aanrecht en draai je van het deeg 12-14 gelijke bolletjes.
    • Neem een bolletje en rol het met een deegroller uit tot een dunne lap.
    • Verwarm een ruime koekenpan en bak de lap aan een kant even een paar minuten.
    • Haal het uit de pan en smeer het gehaktmengsel op de net gebakken kant, leg hem met de ongebakken kant weer in de pan en dus met het gehaktmengsel naar boven.
    • Doe de deksel op de pan en bak de Turkse pizza in enkele minuten gaar.
    • Leg op een bord en dek direct af met een theedoek zodat de Turkse pizza lekker zacht en luchtig en warm blijft.
    • Herhaal dit tot al het deeg op is.
    • Serveer met (gesneden) ijsbergsla, tomaat, komkommer, ui, knoflooksaus en of sambal naar smaak. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Antwoord op de meest gestelde vragen over dit recept:
    • Gaat het gehakt rauw bij de groenten en dus op de pizza? 
      Ja, dat klopt. Het gehakt in het mengsel is rauw.
    • Wordt het gehakt goed genoeg gaar door het zo te bakken?
      Ja, dat wordt het zeker. Twijfel je of wil je er helemaal zeker van zijn dan kun je ook op het laatst de pizza nog even bakken aan de gehakt kant. Lekker doen als je je daar beter bij voelt 🙂 . Doe dit dan in een extra koekenpan met goed anti-aanbak en zonder olie  (zodat de andere schoon blijft waar je het deeg in bakt). Bak het heel kort op middelhoog vuur (het is een ontzettend dunne laag gehakt en is eigenlijk dus al gaar dus niet te lang bakken, dan brand het aan).
    • Kan ik de Turkse pizza's invriezen?
      Ook dat kan 🙂 . Even per stuk, opgerold in een stukje plastic folie doen en ze dan invriezen. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gebakken. Tip: je kunt het recept ook prima halveren als je er minder wilt maken.
    Andere vragen? Laat ze gerust weten in de reacties.

    voedingswaarden (per persoon/ portie):

    Calorieën: 202kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 8g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 2g
    WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

    Zelf Turkse pizza maken

    Zelf Turkse pizza maken Pinterest Collage

    Eef

    Eef

    Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

    4 reacties op “Turkse pizza”

      1. Eef

        Yes dat kan, ik heb het bij de meest gestelde vragen onder het recept uitgelegd (kreeg deze vraag vaak de laatste tijd 🙂 ). Je kunt ook het recept eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld de helft te maken.

    1. Hallo Eef, ik ken het concept van Turkse pizza niet, maar het lijkt me heel smakelijk en leuk om te maken. Ze zien er een beetje uit als pannenkoeken als ze opgerold zijn. Wat mij niet helemaal duidelijk is is of het gehakt waar je de saus mee maakt rauw is of al gaar. Ik dacht rauw, maar ik twijfel eraan of het wel gaar word als het enkele minuten onder een deksel bovenop de pizza wordt verwarmd. Of moet je saus eerst koken? Vast bedankt voor je antwoord. Lucie

      1. Eef

        wat leuk om te lezen. Het gehakt is rauw, ik heb het ook even uitgelegd bij de meest gestelde vragen onder het recept.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






    Eef - Eef Kookt Zo

    Welkom!

    Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

    Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

    Liefs,
    Eef

    Social Media

    Nieuwsbrief

    Favorieten

    Op de hoogte blijven

    Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

    Scroll naar top