Zelf Turkse pizza maken

Turkse pizza

Het recept voor zelfgemaakte Turkse pizza. Ook wel lahmacun genoemd. Met een laagje gehakt, tomaat, paprika en geserveerd met lekker veel knapperige verse groenten, sambal en knoflooksaus. Luchtig, makkelijk om te maken en verslavend lekker!

Als je aan snacken of afhalen denkt dan denk je vast weleens aan een Turkse pizza. Soms met döner gevuld en soms alleen met knapperige groenten en sla. Altijd voorzien van een heerlijke knoflooksaus en voor degene die van een beetje pittig houden ook lekker een beetje sambal. Heerlijk! Op en top comfortfood!

Zelfgemaakte Turkse pizza

Je zou je natuurlijk kunnen afvragen waarom je dan Turkse pizza zelf zou maken? Het is immers een beetje een soort van ‘streetfood’ of misschien meer ‘afhaal-food’ voor zover dat een term is… Iets wat je eigenlijk misschien niet zelf zou maken. Maar geloof mij, maak het eens zelf! Een wereld van verschil! Zoveel luchtiger, smaakvoller en lekkerder. Het is ook nog eens echt een leuk klusje om te doen, deeg maken, uitrollen en bakken in de pan. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met brood bakken en gistdeeg is dit recept ook echt een aanrader voor je. Toegankelijk, eenvoudig en het kan bijna niet mislukken. Probeer hem eens!

Zelfgemaakte Turkse pizza

Zelf Turkse pizza maken

Turkse pizza

Turkse pizza recept (lahmacun) met gehakt, tomaat en paprika.
4.59 van 85 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 14 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de Turkse pizza
  • 500 gram bloem
  • 300 gram water (lauwwarm)
  • 1 zakje gist (gedroogd (7 gram))
  • 2 eetlepels suiker
  • snuf zout
Voor het gehaktmengsel
  • 300 gram gehakt
  • 15 gram peterselie (vers)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 ui
  • 2 eetlepels olie
  • peper, zout en sambal
Om te serveren: bijvoorbeeld (ijsberg)sla, tomaat, komkommer, rode ui, knoflooksaus en sambal

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Meng de gist samen met het lauwwarme water en de suiker in een glas. Laat even staan tot het licht gaat schuimen.
    • Doe de bloem in de keukenmachine en giet het gistmengsel erbij. Kneed hier een soepel deeg van en voeg naar smaak tijdens het kneden een beetje zout toe.
    • Maak een bol van het deeg en doe het deeg in een ruime kom, dek af en laat ongeveer 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
    • Ondertussen maak je het gehaktmengsel door alle ingredienten fijn te snijden. Het makkelijkste is om hiervoor een elektrisch hakmolentje te gebruiken en er een fijn gehaktmengsel van te hakken zodat het straks makkelijk kunt uitsmeren over de Turkse pizza.
    • Als het deeg is gerezen, verdeel je bloem over het aanrecht en draai je van het deeg 12-14 gelijke bolletjes.
    • Neem een bolletje en rol het met een deegroller uit tot een dunne lap.
    • Verwarm een ruime koekenpan en bak de lap aan een kant even een paar minuten.
    • Haal het uit de pan en smeer het gehaktmengsel op de net gebakken kant, leg hem met de ongebakken kant weer in de pan en dus met het gehaktmengsel naar boven.
    • Doe de deksel op de pan en bak de Turkse pizza in enkele minuten gaar.
    • Leg op een bord en dek direct af met een theedoek zodat de Turkse pizza lekker zacht en luchtig en warm blijft.
    • Herhaal dit tot al het deeg op is.
    • Serveer met (gesneden) ijsbergsla, tomaat, komkommer, ui, knoflooksaus en of sambal naar smaak. Eet smakelijk!

    handig om te weten:

    Antwoord op de meest gestelde vragen over dit recept:
    • Gaat het gehakt rauw bij de groenten en dus op de pizza? 
      Ja, dat klopt. Het gehakt in het mengsel is rauw.
    • Wordt het gehakt goed genoeg gaar door het zo te bakken?
      Ja, dat wordt het zeker. Twijfel je of wil je er helemaal zeker van zijn dan kun je ook op het laatst de pizza nog even bakken aan de gehakt kant. Lekker doen als je je daar beter bij voelt 🙂 . Doe dit dan in een extra koekenpan met goed anti-aanbak en zonder olie  (zodat de andere schoon blijft waar je het deeg in bakt). Bak het heel kort op middelhoog vuur (het is een ontzettend dunne laag gehakt en is eigenlijk dus al gaar dus niet te lang bakken, dan brand het aan).
    • Kan ik de Turkse pizza's invriezen?
      Ook dat kan 🙂 . Even per stuk, opgerold in een stukje plastic folie doen en ze dan invriezen. Maar het lekkerst zijn ze natuurlijk vers gebakken. Tip: je kunt het recept ook prima halveren als je er minder wilt maken.
    Andere vragen? Laat ze gerust weten in de reacties.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 202kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 8g | Vetten: 5g | Verzadigd vet: 2g

    *Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

    Zelf Turkse pizza maken

    Zelf Turkse pizza maken Pinterest Collage

    49 thoughts on “Turkse pizza

    • Kaylee de Vos says:

      Hoi!
      Dit lijkt me super lekker, maar ik vind 14 stuks wel veel. Kan ik het ook invriezen? Zo ja, hoe kan ik dit het beste aanpakken? ????

      • Yes dat kan, ik heb het bij de meest gestelde vragen onder het recept uitgelegd (kreeg deze vraag vaak de laatste tijd 🙂 ). Je kunt ook het recept eenvoudig aanpassen door bijvoorbeeld de helft te maken.

        • Eef.. dit recept is geniaal.! Heerlijk.
          Heb hem al paar x gedeeld met familie en mijn zoons vragen er met regelmaat om! Ons favo weekendrecept. Tnx????

        • Hi Eef,

          Ik ga van de week je recept proberen te maken. Ik vind het handig om in een keer een grotere stapel te maken maar mijn vraag is wanneer vries je het precies in? Maak je de turkse pizza klaar laat jet het dan afkoelen om het vervolgens in te vriezen? Of doe je dit voor het opwarmen? Dit is mij nog niet helemaal duidelijk. Ik neem aan dat het dan ongeveer 3 maanden houdbaar zal zijn? Alvast vriendelijk bedankt!

          • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

            Hi Dan, je kunt ze het beste bakken voor je ze invriest. Onderaan het recept staan ook wat tips, waaronder hoe je ze het beste kan invriezen. Je zou ze dan als ze weer ontdooit zijn eventjes in de oven, magnetron of pan rustig kunnen opwarmen. Qua houdbaarheid zou ik zelf ongeveer een maandje zeggen, maar mocht het na een langere tijd ook nog steeds lekker zijn dan hoor ik het graag!

    • Hallo Eef, ik ken het concept van Turkse pizza niet, maar het lijkt me heel smakelijk en leuk om te maken. Ze zien er een beetje uit als pannenkoeken als ze opgerold zijn. Wat mij niet helemaal duidelijk is is of het gehakt waar je de saus mee maakt rauw is of al gaar. Ik dacht rauw, maar ik twijfel eraan of het wel gaar word als het enkele minuten onder een deksel bovenop de pizza wordt verwarmd. Of moet je saus eerst koken? Vast bedankt voor je antwoord. Lucie

    • Heerlijke zondagavond maaltijd.
      Helaas al op voor de foto gemaakt kon worden 😉
      Heb het recept gehalveerd voor z’n tweetjes, was ruim voldoende.

        • Martina de Groot says:

          Wat een top gerecht is dit.
          Ik heb wel moeite gehad met het deeg want het werd niet echt een bal en het plakte erg. Vreselijk !!!!
          Ik heb er extra bloem toegevoegd maar geen idee of het zo juist was want het kleef nog steeds.
          Ik heb er uiteindelijk toch pizza’s van kunnen maken.
          Niet de perfecte maar de smaak smaakte naar meer !!! Heerlijk, dit is een blijvertje en dan zal het de volgende keer vast beter gaan.

          • Afhankelijk van het merk bloem wat je gebruikt kan het iets verschillen (hoeveel vocht het opneemt en hoe plakkerig het is), maar probeer even door te kneden als je het met de hand kneed. Dan komt het uiteindelijk vaak ook goed zonder dat je extra bloem moet toevoegen. Tipje voor de volgende keer. Blij dat de smaak in ieder geval goed was 😀

    • Stef Den Daas says:

      Het gebruik van elektrisch pizza oventje met van onderen een steen die heel heet wordt en een deksel met een spiraal erin die heet wordt, is ook voor deze Turkse pizza’s erg makkelijk! Uiteraard ook voor gewone pizza’s , naambrood, pitabrood…
      En t gehakt van de Turkse pizza wordt dan in ieder geval goed gaar, eventuele plakken kaas smelten goed. Een aanrader!!

    • patricia huiskes says:

      hallo ik zelf doe het zo
      voor 1 kilo deeg 500 gram gehakt
      5 goene pepers – 1ui -2 knoflook tenen–halve bos maydonaz turkse peterselie–blik gepelde tomaten–ongeveer 3 eetlepels peper puree (saltja)– 2 eetlepels tomaten saltja. –zout–peper-
      dit alles kun je in de turkse winkel kopen ik gebruik zelf een pizapan .hapjes pan word hij ook wel genoemd. dit is hoe mijn turkse schoonmoeder het doet alles moet heel fijn zijn kwa groentes
      en als je geen zin hebt in deeg maken kun je het ook op een wrap doen en dan de oven in in voor 12 of 14 minuten

        • Deels ja, je kunt bijvoorbeeld de rijs in de koelkast doen zodat je dat alvast de dag van te voren zou kunnen doen. De pizza’s zelf zou ik pas vlak van te voren bakken voor het beste resultaat

    • Wat een heerlijk recept, dankjewel! Ik had nog wel een groot deel van het gehaktmengsel over. Daar heb ik saucijzenbroodjes van gemaakt. Zoveel lekkerder dan de gewone!

      • Ah hier is nog een reactie 🙂 Welke kruiden je lekker vindt. Op mijn blog vind je ook een recept voor knoflooksaus, die kun je ook aanhouden maar dan met yoghurt.

    • Agnes Hovinga says:

      Erg lekker, echts iets voor als je gasten aan tafel hebt. Aan het gehaktmengsel heb ik nog 1 tl harissa, 0,5 el citroensap, beetje suiker, 2 tl paprikapoeder, worcestershire en een paar eetlepels paneermeel toegevoegd. Ook een vegetarisch mengsel gemaakt met Feta ipv gehakt, ook heerlijk! Ik had een dubbele portie deeg voor 25 pizza’tjes. Ben er al met al toch wel een hele middag mee bezig geweest en de bereidingstijd van 45 minuten ook al is dat voor 12 stuks lijkt me uitzonderlijk snel. Maar iedereen heeft gesmuld! Zeer de moeite waard! Ga het zeker vaker maken! Dank voor het recept.

    • Ik kwam een paar dagen geleden op je website en ik heb o.a. deze recept op het oog om te maken. Maar ik had een vraag over het gehakt. Wat voor soort gehakt heb je gebruikt en maakt het wat uit of je vette of mager gehakt gebruikt?
      Ik probeerde mijn Marokkaanse slager uit te leggen dat ik vlees wilde voor de Turkse pizza/lahmacun maar hij keek me glazig aan en zei dat vlees = vlees was. Daar kom ik dus ook niet verder mee.

      • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

        Hi Isadora! Ik heb het even nagevraagd bij Eef en zei zegt: ” Ik vind zelf half rund/ half lam erg lekker hiervoor, maar rundergehakt of half varkensvlees/ half rundvlees kan eventueel ook (mocht je varkensvlees eten).”

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Núr, tarwe of gewone bloem maakt niet zo veel uit! 00 bloem heb ik zelf nooit geprobeerd dus daar kan ik helaas geen advies over geven. Kook ze!

      • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

        Hi Inge, dat hebben wij zelf nog niet geprobeerd dus daar durf ik geen advies over te geven! Als je het wel gaat testen, laat je dan weten hoe het is gelukt?

    Leave a Reply

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Beoordeel dit recept