Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Knoflooksaus (Zelfgemaakte)

Knoflooksaus (zelfgemaakte)

Knoflooksaus! Vandaag ga ik een ‘geheim’ receptje met jullie delen wat na vandaag natuurlijk niet-zo-geheim meer is. Ik heb het over mijn zelfgemaakte knoflooksaus. Helemaal niet moeilijk om te maken maar…. als je het eenmaal gemaakt hebt dan wil je eigenlijk niet meer anders. Romig, een tikje zuur, lekker veel knoflook en verse kruiden dát is mijn zelfgemaakte knoflooksaus.

Zelf serveer ik ‘m vaak bij shoarma zoals bij dit overheerlijke recept voor pide met kipschoarma of “gewoon” als sausje voor bij de barbecue of tijdens het gourmetten. Super makkelijk om te maken maar zó onwijs lekker! Om meteen een vette disclaimer op dit recept te zetten; je zult hierna geen flesje meer willen kopen. Knoflooksaus maak je voortaan zelf!

Soorten knoflooksaus

Knoflooksaus komt in vele soorten. Zo ken je de wat wij hier noemen ‘gewone’ knoflooksaus vast al. Deze is vaak op basis van mayonaise, room, knoflook en eventueel andere kruiden. Alioli ken je waarschijnlijk ook. Tzatziki met griekse yogurt, knoflook, komkommer, olijfolie en kruiden zal je ook niet vreemd in de oren klinken maar ken je ‘Toum’ ook al? Deze versie komt o.a. voor in Egypte en is redelijk vergelijkbaar met alioli hoewel bij Toum ook wel eens munt wordt gedaan en dan heet het ‘Zeit en Toum’ . De Chinese versie van knoflook saus wordt Jiang Pao genoemd en in Brazilië kennen ze Molho de Alho. Kortom vrijwel overal op de wereld kennen ze een soort van knoflooksaus. Ook al maken ze ‘m wellicht anders aan het andere eind van de wereld het hoofdbestanddeel is en blijft knoflook!

Zelfgemaakte knoflooksaus

Tijd om aan de slag te gaan met mijn versie van de zelfgemaakte knoflooksaus. Oh, en voor ik het vergeet als je ‘m hebt gemaakt meteen gebruiken. Dit soort sausjes zijn niet bedoeld voor in de koelkast en als je het wel probeert verteld je neus de volgende dag wel waarom 😉
Ik gebruik overigens zelf Zaanse mayonaise omdat deze vettig en een tikje zuur is. De Zaanse mayonaise in combinatie met de rest van de ingrediënten zorgt er juist voor dat deze knoflooksaus zó lekker is maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor elke andere mayonaise die jij lekker vindt.

Knoflooksaus (zelfgemaakte)


Het recept voor zelfgemaakte knoflooksaus

Bereidingstijd: 5  | Totale bereidingstijd: 5 minuten

Wat heb je nodig om knoflooksaus te maken (ingrediënten):

  • 200 gram crème fraîche
  • 4 el Zaanse mayonaise
  • 2,3 of 4 geperste tenen knoflook (zie bereidingswijze voor meer info)
  • 1,5 tl citroensap
  • 1 flinke tl suiker
  • 2 tl verse peterselie fijngesneden
  • 2 tl verse bieslook fijngesneden
  • zout & zwarte peper

Hoe je zelf knoflooksaus maakt:

  1. Neem een ruime kom en doe hier de citroen sap en suiker in. Meng deze goed door elkaar. Voeg nu de geperste teentjes knoflook toe. Het is een sausje wat je zelf op smaak maakt en ik raad je aan te beginnen met 2 of 3 tenen knoflook. Als je meteen te veel knoflook toevoegt kan de smaak te overheersend zijn. Begin met een beetje, als de saus af is en je vind het te weinig naar knoflook smaken voeg je gewoon een teentje extra toe.
  2. Als je de geperste teentjes knoflook hebt toegevoegd doe je de mayonaise en de crème fraîche erbij. Goed doorroeren en de verse fijngesneden kruiden toevoegen. Weer roeren en op smaak brengen met peper & zout. Als je het lekker vind kun je nu een of twee extra teentjes knoflook toevoegen.
  3. Garneer eventueel met een beetje peterselie. Eet smakelijk!

Knoflooksaus (zelfgemaakte)

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

34 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Geweldig, zo maak ik ‘m ook! En idd alleen met Zaanse mayo (Zaandam rules!). Alleen noemde ik mijn saus altijd aioli 🙂

    4 maart 2015 at 07:27
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Echt?! Zo leuk haha! Zaanse mayo is the best echt heerlijk 🙂

      4 maart 2015 at 21:27
      • Beantwoorden Amanda

        Lekker hoor,, ik ga deze morgen maken samen met de zelfgekruide kipshoarma van hier 🙂 Maar hoe lang kan je dit sausje ongeveer bewaren?

        Dank alvast 🙂

        21 december 2018 at 16:59
        • Beantwoorden Eef

          Hi Amanda, niet heel lang (maar misschien ben je hier in de tussentijd zelf ook achter gekomen 😉 ). Knoflook trekt namelijk helemaal in en dan wordt de saus te knoflook-ig. Je kunt ook initieel minder teentjes gebruiken en hem dan bewaren dan moet het goed gaan voor max een dag of 1 a 2 maar vers is het lekkerst.

          30 december 2018 at 14:23
  • Beantwoorden Ellen

    Lekker! ik gebruik altijd yoghurt als toevoeging maar CF lijkt me eigenlijk ook wel heerlijk!

    4 maart 2015 at 07:54
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Lijkt me ook lekker yogurt! Op facebook zei iemand ook Griekse Yogurt, ga ik snel eens proberen 🙂

      4 maart 2015 at 21:27
  • Beantwoorden Kimberly

    Super leuk recept! Dat ga ik zeker eens uitproberen!!

    4 maart 2015 at 20:31
  • Beantwoorden BeautyblogLaura

    Lijk me heerlijk! Dit ga ik onthouden xx

    4 maart 2015 at 21:56
  • Beantwoorden robin

    dit ga ik proberen! thanks for sharing 🙂

    4 maart 2015 at 22:18
  • Beantwoorden Kim

    Ik ben best een ‘moeilijke eter’, maar de recepten op jouw site zien er stuk voor stuk heerlijk uit!

    5 maart 2015 at 09:59
  • Beantwoorden Karen

    Ik maak ‘m ook met yoghurt. Lekker fris!

    5 maart 2015 at 11:14
  • Beantwoorden Zelfgemaakte Tzatziki | Eef Kookt Zo!

    […] is echt een van mijn favoriete smaakmakers en al helemaal als je er een sausje mee maakt. De zelfgemaakte knoflooksaus kwam een tijdje geleden al online en vandaag deel ik mijn Zelfgemaakte Tzatziki recept. Makkelijk […]

    1 april 2015 at 06:50
  • Beantwoorden Foodblogswap: Snelle Turkse Pizza | Eef Kookt Zo

    […] er als het even kan wel de zelfgemaakte knoflook saus bij. Die is echt super lekker in combinatie met de Turkse Pizza én als je van pittig houdt dan kun […]

    29 mei 2015 at 07:07
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Falafel (Zelfgemaakte) | Eef Kookt Zo

    […] Knoflooksaus […]

    29 augustus 2016 at 12:59
  • Beantwoorden Ingrid

    Ik heb het gemaakt en nu willen me man en kinderen niet anders meer. Zij en ik vinden het overheerlijk!!! Dank je wel voor al het lekkers wat je hier post!

    9 september 2016 at 23:11
    • Beantwoorden Eef

      Wat super leuk om te lezen Ingrid! Dank je wel 😀

      11 september 2016 at 14:12
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Pide Kipshoarma | Eef Kookt Zo

    […] Knoflooksaus […]

    7 oktober 2016 at 16:44
  • Beantwoorden Melinda

    Gisteren deze saus gemaakt bij gebakken inktvis, echt te lekker, niet normaal! Voortaan maken we deze saus!

    15 maart 2017 at 19:36
    • Beantwoorden Eef

      Jeey! Super leuk om te lezen Melinda, dank voor je reactie 😀

      19 maart 2017 at 21:38
  • Beantwoorden Mireille

    Hoe lang kan je dit bewaren?

    26 maart 2017 at 17:47
    • Beantwoorden Eef

      Hi Mireille, ik zou je adviseren de saus helemaal niet te bewaren maar het maken en het daarna lekker opeten. Wanneer je een saus op basis van knoflook gaat bewaren wordt de knoflook alleen maar sterker (wordt de saus niet lekker van en de geur ook niet… 😉 )

      26 maart 2017 at 21:03
  • Beantwoorden Loes Hoff

    Wat een waanzinnige lekkere knoflooksaus. Echt de lekkerste ooit!

    27 maart 2017 at 17:44
  • Beantwoorden Jeannette

    Super lekker,thanks ..met de bbq op gepofte aardappel, groot succes ik had er nog een klein augurkje in mee gedaan ☺

    20 juni 2017 at 15:20
    • Beantwoorden Eef

      Hmm, dat klinkt heerlijk Jeanette! Lekkere combinatie 🙂

      25 juni 2017 at 11:58
  • Beantwoorden Anneke

    Samen met “ome ” Peter de knoflook saus bij de overheerlijke kipsalon de hele kom in een keer opgesmuld Absoluut een topper en zeker voor herhaling vatbaar!
    Liefs ” tante ” Anneke

    1 april 2018 at 16:15
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank je wel Tante Anneke 🙂

      3 april 2018 at 11:32

    Laat een reactie achter