Zet mij in een willekeurig Grieks restaurant neer en het allereerste wat ik bestel is Tzatziki en iets om het op te smeren. Eerlijk is eerlijk doe ergens flink veel knoflook in en Eef vindt het lekker. Goed, dat is dan wel weer heel kort door de bocht maar knoflook is echt een van mijn favoriete smaakmakers en al helemaal als je er een sausje mee maakt. De zelfgemaakte knoflooksaus kwam een tijdje geleden al online en vandaag deel ik mijn Zelfgemaakte Tzatziki recept. Makkelijk om te maken, fris en o zo lekker. Ideaal bij lekker gekruid vlees of vis maar ook op een stokbroodje of een stukje van een pita broodje. Dit schrijvende en kijkend naar de grote pot Tzatziki op de foto krijg ik er nu alweer trek in en dat terwijl ik het gister nog gegeten heb. Hmm het is en blijft toch een heerlijke saus.
Tzatziki maak je zo ver ik weet officieel met dille maar laat ik nou net niet zo’n dille fan zijn. Het is niet dat ik het vies vind maar ik vind dille soms té overheersend. De volle smaak van de Griekse yoghurt, het zuurtje van de citroen, het frisse van de komkommer, de kruiden en de knoflook zijn al perfect zo als je het mij vraagt. Ben je wel een groot fan van dille dan voeg je dat natuurlijk toe aan deze Tzatziki maar ik laat ‘m weg omdat ‘ie zo al meer dan waanzinnig lekker genoeg is. De lekkerste Tzatziki maak je trouwens een dag van te voren. De smaken trekken dan goed in en de yoghurt kan weer een beetje opstijven zodat je een fijne lobbige saus krijgt.
Wat heb je nodig voor een flinke kom Zelfgemaakte Tzatziki:
Bereidingstijd: 15 minuten (+ 1 nachtje intrekken)
- 500 ml volle Griekse yoghurt
- 1 el citroensap
- 1 komkommer
- 2 of 3 teentjes knoflook
- olijfolie
- zout & zwarte peper
Hoe je Tzatziki zelf maakt:
1. Was de komkommer en snij doormidden. Haal de zaadlijsten er met een lepel uit. Snij dunne plakjes van de komkommer met een dunschiller of een mandoline. Doe de plakjes in een vergiet en laat ze even uitlekken.
2. Doe de Griekse yoghurt in een ruime kom. Knijp de plakjes komkommer goed uit zodat zo goed als al het vocht eruit is en doe dit bij de yoghurt.
3. Voeg de citroensap, een paar druppels olijfolie, 2 teentjes knoflook, een klein snufje zout en flink wat zwarte peper toe. Meng alles goed door elkaar en zet dit in een afgesloten bak een nachtje in de koelkast.
4. De volgende dag voor je het gaat serveren even doorroeren en proeven. Als je het lekker vind nog 1 teentje knoflook erbij en naar smaak wat peper en zout. Serveer bij Griekse gerechten, vlees, vis, als smeerseltje bij een broodje of als lekkere dip.
Eet smakelijk!
28 reacties op “Zelfgemaakte Tzatziki”
Ik kan Tzatziki nooit zo goed uitspreken, haha. Tzahahzhahaskiki. Zoiets klinkt het bij mij. wel super lekker!
Hahaha ik blijf er ook vaak in ‘hangen’ het woord Tzatziki (soms is het fijn blogger te zijn en lekker te kunnen typen 😉 )
Lekker, lekker, lekker! Ik deel je passie voor knoflook! Mijn omgeving wellicht iets minder….
Hahaha ach als het maar lekker is toch 😉 Knoflook hmm…. 😀
Heerlijk recept. Ik maak het nu wekelijks!
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Jammie! Ik ga hem opslaan 🙂
Leuk, leuk, leuk 😀 Als je ‘m gaat maken hoor ik het natuurlijk graag 😉
Pingback: Easy Peasy Friday: Pita Kipburger met Tzatziki | Eef Kookt Zo!
ik heb de burgers gemaakt volgens jou recept en ze waren heerlijk. De tzatziki met Griekse cream yoghurt van Lidl en een beetje bieslook echt lekker.
Wat leuk om te lezen Henk! Klinkt goed een beetje bieslook erbij, lekker 🙂
Pingback: Eef Kookt Zo - Knoflooksaus (Zelfgemaakte) | Eef Kookt Zo
Ik maak deze vanavond! Hoelang kun je dit bewaren?
Niet al te lang Aike. Maximaal een dagje in de koelkast i.v.m. knoflook. Eet smakelijk!
Ik maak deze vanavond! Hoelang kun je dit bewaren?
Niet al te lang Aike. Maximaal een dagje in de koelkast i.v.m. knoflook. Eet smakelijk!
Hij is heerlijk. Maar hij heeft geen knopje om het op te slaan!
Klopt, het is een ouder recept, daar wordt achter de schermen druk aan gewerkt om die ook van bewaarknop te voorzien, komt eraan 🙂
Hoi!
Dit ziet er lekker uit! Welk merk yoghurt gebruik je hiervoor?
Groetjes
Je kunt elk soort Griekse yoghurt gebruiken 🙂
Hoi!
Dit ziet er lekker uit! Welk merk yoghurt gebruik je hiervoor?
Groetjes
Tip om niet te stinken naar knoflook uit je mond/poriën, haal de harde kern uit het midden en niemand die ruikt dat je knoflook gegeten hebt. Ik doe dit al jaren en eet elke dag wel knoflook. Dit heeft geen invloed op de smaak van je gerechten. Wat ik wel doe is als er 1 knoflook staat dan gebruik ik anderhalf knoflook tot 2 ligt eraan hoe groot en dik ze zijn
Wat een goede tip! Die ga ik eens uitproberen 🙂
Tip om niet te stinken naar knoflook uit je mond/poriën, haal de harde kern uit het midden en niemand die ruikt dat je knoflook gegeten hebt. Ik doe dit al jaren en eet elke dag wel knoflook. Dit heeft geen invloed op de smaak van je gerechten. Wat ik wel doe is als er 1 knoflook staat dan gebruik ik anderhalf knoflook tot 2 ligt eraan hoe groot en dik ze zijn
Wat een goede tip! Die ga ik eens uitproberen 🙂
Jaa lekker! Je kofte kebab recept en dan in pitabroodjes met de tzatziki, yumm!
Lekker he! Eet smakelijk 🙂