Gourmetten- wat heb je nodig + (lekkere) tips

Gourmetten: wat heb je nodig + (lekkere) tips

Staat gourmetten bij jou op de planning deze kerst? Wist je dat, volgens onderzoek, maar liefst 38% (!) van de Nederlanders dit jaar met kerst gaat gourmetten? Veel hè?! Vandaag geef ik je tips en een compleet overzicht met benodigdheden voor een geslaagd avondje gourmetten.

Je bent niet in de minderheid als je na het afspreken van een avondje gourmetten bij jou thuis denkt, ‘wat heb ik allemaal nodig?’. Gourmetten is ideaal: je hoeft niet te koken, je kunt alles prima voorbereiden, er is voor ieder wat wils en, laten we eerlijk zijn, het is meestal een hele gezellige manier van tafelen. Ik ga je vandaag precies vertellen wat je nodig hebt aan ingredienten voor liefhebbers van vlees, vis en vega(n) gerechtjes. Daarnaast laat ik je weten waar je op moet letten met de aankoop van een gourmetstel of tafelgrill. Tips voor lekkere groenten voor op de gourmet of voor erbij, zalige marinades voor vlees, vis en groenten en fijne sausjes. En nog veel meer…

Tot slot nog een paar lekkere én handige tips. Veel plezier en fijne feestdagen!

Gourmetten: wat heb je nodig?

Kerstdiner - gourmetten met familie

Om te beginnen heb je natuurlijk een gourmetstel nodig. Hoewel een grillplaat/ bakplaat of een contactgrill ook veel gebruikt wordt tegenwoordig. Voor hoeveel personen deze zijn kun je vaak duidelijk zien. Heb je niet genoeg aan je eigen gourmetstel of bakplaat? Vraag dan even bij vrienden of familie na. Vaak hebben ze er nog wel één te leen voor je. Ga liever voor 2 gourmetstellen of bakplaten dan dat het net niet voldoende is voor iedereen. Onderstaande tips gelden uiteraard ook voor een avondje steengrillen of raclette (niet te verwarren met het Zwitserse gerecht 😉 ) maar dat spreekt denk ik voor zich.

Op zoek naar een nieuw gourmetstel?

Bedenk van te voren hoe vaak je gaat gourmetten. Meestal is het maar een paar keer per jaar en dan kan het zonde zijn om een volledig gourmetstel aan te schaffen als hij vervolgens op zolder beland. Je kunt namelijk ook kiezen voor een contactgrill. Zelf heb ik deze handige contactgrill van Inventum in huis. Dit is een contactgrill welke je uit kunt klappen zodat je hem helemaal platliggend als gourmetstel/ tafelgrill kunt gebruiken, maar je kunt hem ook dichtklappen en dan gebruik je hem als contactgrill. Hij heeft een handig klein opvangbakje waardoor olie niet op de grillplaat blijft liggen. Lekker om tosti’s mee te maken of vlees, vis of groenten te grillen. Zo kun je je hem het hele jaar door gebruiken en heb je langer plezier van je aankoop. Deze contactgrill heeft een groot oppervlakte waardoor je er met circa 4 tot 6 personen van kunt gourmetten. Daarbij, hij is ook nog eens ontzettend lief geprijsd. Aanrader!

Lees meer over de contactgrill van Inventum >> 

Gourmetstel, grillplaat of een contactgrill

De basis: inventarisatie

First things first. Voor je met een boodschappenlijstje of wat dan ook gaat beginnen, de eerste stap is inventarisatie. Wie komen er? Zijn er (speciale) dieetwensen? Zijn er dingen om rekening mee te houden? Wat is de samenstelling van het gezelschap (alleen volwassenen of juist veel kinderen of een mix)? Maak een lijstje met hoeveel volwassenen en hoeveel kinderen er mee gaan eten en welke dieetwensen er zijn. Meestal weet je het wel, maar het kan soms wel handig zijn om aan de nieuwe vlam van je broer/ zus/ neef/ nicht/ zwager etc. even na te vragen of je ergens rekening mee moet/ kan houden. Het zou ook zo zonde zijn als jullie als rasechte carnivoren alleen vlees in huis hebben en deze nieuwe vlam veganistisch blijkt te zijn. Kleine moeite om even te vragen, kleine moeite om even rekening mee te houden en zo maak je alle gasten aan tafel blij.

Gourmetten: het boodschappenlijstje

Gourmetten tafelgrill of gourmet pannetjes

Naast dat je natuurlijk wat lekkere drankjes (fris, bier, wijn etc.) nodig hebt voor bij het gourmetten heb ik een handige checklist voor je gemaakt. Met lekkere ideeën voor alles op de gourmet en voor erbij. Heb je zelf nog lekkere tips of aanvullingen? Laat het weten in de reacties!

Vlees

Als we het hebben over vlees bij het gourmetten is de meest gestelde vraag:

“Hoeveel vlees per persoon voor gourmetten?” 

Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote(re) eters, reken dan iets ruimer bijvoorbeeld 400-500 gram per persoon. Zijn er veel (kleine) kinderen in het gezelschap dan kun je iets meer rond de 250-300 gram per persoon gaan zitten.

Vlees voor op de gourmet:

  • Hamburgertjes | kant-en-klaar of ga voor zelfgemaakt. Dit is een een lekker hamburger recept welke je uiteraard ook in mini-formaat kunt maken.
  • Biefstuk | gebruik hiervoor eens deze heerlijke marinade: biefstuk-spiesjes BBQ met tuinkruiden. Snijd de biefstuk in stukjes en laat de stokjes en ui achterwege voor het gourmetten.
  • Kleine slavinkjes
  • Worstjes | denk hierbij ook eens aan knakworstjes voor kinderen
  • Varkenshaas
  • Ossenhaas
  • Lam
  • Kipfilet of kipdijfilet | marineer het vlees een dagje van te voren in een lekkere marinade en maak er eventueel mini kipsaté mee (ook leuk voor kinderen).
  • Wild | wat dacht je van eendenborstfilet of hertenbiefstuk

Vis

Garnalen spiesjes maken

Vis en schaal- / schelpdieren zijn ook heerlijk voor een avondje gourmetten en een fijne afwisseling.

  • Garnalen | deze heerlijke marinade voor de garnalen spiesjes is eigenlijk ook voor de BBQ , maar als je de stokjes achterwege laat kan hij ook prima tijdens het gourmetten.
  • Zalm | snijd zalm in blokjes en maak er een lekkere frisse marinade bij op basis van citroen, bieslook en olijfolie bijvoorbeeld.
  • Visspiesjes | maak zelf kleine spiesjes met verschillende soorten vis zoals een garnaal, stukje zalm en een stukje kabeljauw of stevige witvis.

Vegetarisch & veganistisch

Naast vlees en vis zijn er voldoende vegetarische en zelfs veganistisch opties voor op de gourmet. Kijk ook zeker bij het kopje “groenten” voor nog meer inspiratie.

  • Pannenkoeken (vegetarisch) | als kind vond ik dat het leukste van gourmetten, pannenkoekjes maken in die kleine pannetjes. Het recept voor zelfgemaakte pannenkoekenmix vind je op mijn blog. Pas het recept gerust aan naar hoeveel mensen er mee eten.
  • Vleesvervangers (vegetarisch & veganistisch) | tegenwoordig kun je veel verschillende vleesvervangers (zelfs vegan) ook in mini formaat kopen voor het gourmetten. Zeker rond de feestdagen. Jaarrond kun je vaak ook vega kipnuggets vinden. Maak ook eens falafel of snijd de vleesvangers in kleine(re) stukjes.
  • Omelet (vegetarisch) | mini omelet uit de kleine gourmetpannetjes, lekker met wat groenten erdoor
  • Mini groenteburgers (vegetarisch & veganistisch)

Groenten

Paprika rood en oranje

Groenten mogen wat mij betreft niet ontbreken bij een lekkere gourmet. De volgende groenten zijn lekker voor erbij (rauw) én lekker om te bakken:

  • Paprika in stukjes | ga lekker voor een kleurrijke mix
  • Courgette | snijd de courgette in plakjes en gebruik deze heerlijke marinade voor courgette van de BBQ (natuurlijk ook lekker voor op de gourmet)
  • Champignons | mijn persoonlijke favoriet, in plakjes gesneden champignons en dan bakken in een beetje kruidenboter, genieten!
  • Aubergine
  • Ui | snijd de ui in (halve) ringen
  • Rauwe groenten | plakjes komkommer, stukjes wortel, cherrytomaat of bleekselderij

Sauzen

Sauzen, geen gourmet is compleet zonder 😉 . Naast kant-en-klare sauzen is het ook leuk (en natuurlijk heel lekker) om een of meerdere sauzen zelf te maken. Een paar ideetjes:

Bijgerechten – lekker voor erbij

Zelf Kruidenboter Maken

Lekkers voor erbij. Denk hierbij aan brood(jes), salade, smeerseltjes, rauwe groenten (zie ook groenten):

  • Brood | stokbrood, maar denk ook eens aan Turks brood, (kleine) wraps (lekker om te vullen) of pitabroodjes
  • Kruidenboter | lekkere kruidenboter voor op brood of om die champignons in te bakken natuurlijk 😉
  • Salade | doe hier inspiratie op voor lekkere salade recepten
  • Smeerseltjes | lekkers voor op brood zoals zelfgemaakte eiersalade en tonijnsalade of makreelsalade bijvoorbeeld
  • Kaas | Franse kaasjes of gewoon plakjes kaas om van je mini-hamburgers, mini-cheeseburgers te maken

Dessert

Viennetta zelf maken + dessert drankje

Meestal ga ik na gourmetten voor een lekkere kop koffie, maar er zijn natuurlijk heel veel lekkere toetjes:

Gourmetten: lekkere en handige tips!

Hoe kom je van die gourmet geur in huis af?

Gourmetten is leuk, maar vaak laat het nogal wat luchtjes achter in huis. Hoe kom je daar weer vanaf? Roy Donders heeft dé tip – verwarm in een pannetje een laagje wasverzachter en binnen een minuut of 10 ben je van je vieze luchtjes af. Maar dat schijnt niet zo heel gezond te zijn…Vergeet natuurlijk ook niet het huis even lekker door te luchten – ook al is het even een paar minuutjes omdat het koud is, het helpt.

Meer handige tips kwam ik tegen via Karenz: 6 tips om gourmetlucht uit je huis te krijgen

Wat wil je drinken?

Vergeet niet voldoende drankjes in huis te halen. Wijn, bier en fris spreken voor zich, maar denk er ook aan om een lekkere karaf met water en eventueel wat schijfjes citroen of takjes munt erin op tafel te zetten. Of maak het extra feestelijk door wat cranberry’s, tijm/ rozemarijn en sinaasappel erin te doen.

Veel over na een avondje gourmetten?

Soms kan het zomaar zijn dat je toch veel over hebt. Plan daarom altijd een “restjesavond” of “tapas-avondje” (net hoe je het wilt noemen) na een avond gourmetten. Dan kun je de restjes prima opmaken. Vlees of vis wat de hele avond al op tafel heeft gestaan kun je beter niet terug in de koelkast zetten. Bak het liever direct, laat het vervolgens afkoelen en bewaar het vlees daarna in de koelkast. Mocht je niet heel veel over hebben maak er dan een lekkere kom soep bij. Je kunt ook een lekkere (maaltijd) omelet maken van de restjes.

Het voordeel van deze contactgrill van Inventum welke je dicht kunt klappen is natuurlijk ook dat je die restjes heel snel kunt opbakken. Stop ze tussen de ingeklapte contactgrill en je hoeft geen extra pannen vies te maken, handig!

Gourmetten, handige tips

Heb je vragen of handige tips voor gourmetten die je graag wilt delen? Laat het weten in de reacties!


Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Inventum. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

14 thoughts on “Gourmetten: wat heb je nodig + (lekkere) tips

  • Maria Waterloo says:

    Roy Donders gebruikte wasverzachter in een pannetje op het vuur om de reuk te verwijderen ipv schoonmaakazijn zoals jullie vermelden. Fijne feestdagen.

  • Maria Waterloo says:

    Roy Donders gebruikte wasverzachter in een pannetje op het vuur om de reuk te verwijderen ipv schoonmaakazijn zoals jullie vermelden. Fijne feestdagen.

  • Ik gebruikt zelf het liefst een steengril. Deze voorzie je eerst van wat zout op de hete steengril. Voordeel is ook dat je daaronder ook heerlijk kunt gratineren. Olie erop is absoluut niet nodig en de steen kan vele hogere temperaturen aan dan de teflon varianten. We gebruiken alleen een beetje olie in de pannetjes. Dat scheelt ook al enorm aan dat nare geurtje erna. We hebben hier meestal ook carrero’s of fricandellen of zelfs kipnuggets voor erop. Maar in de diepvries heeft mora ook kipstukken die ook heerlijk zijn op het goumet. Verder vinden onze kinderen het leuk om plakjes aardappel te snijden tot kleine frietjes en deze bakken zij dan onder de grill in olie tot frietjes en ook deze zijn heerlijk met kaas overbakken.
    Ook pesto’s zijn lekker in combinatie met vlees en kaas…heerlijk gratineren 🙂

  • Geen idee of het ondertussen ergens staat omdat het een ouder artikel is. Maar de tip van wasverzachter is zeer schadelijk. Wasverzachter is niet geschikt om te verwarmen en kunnen dan giftige stoffen vrij komen.

    • Het was meer cynisch zoals het er staat maar ik heb er even een opmerking bijgezet want heb dit ook al vaker gehoord inderdaad. Dank voor je aanvulling

  • Gonny Maalderink says:

    Zelf ben ik afgestapt van bakken op de bakplaat, heb net als bij mij onder het gourmetstel, van die pannetjes bij gekocht.
    Daar bakken we onder en boven in , gaat super, makkelijk schoon te maken, geen aangekoekte meuk, geen stank. tussen door even schoonvegen, kun je na de vis ook weer vlees bakken.
    Heerlijk makkelijk schoon te maken
    Wil niet meer anders.

  • Henk Mustert says:

    wasverzachter zachtjes een beetje opwarmen voor de geur, is niet schadelijk, zolang je dit maar niet elke dag doet. Ik doe het 3 keer per jaar. Veel dingen zijn schadelijk, maar dan kan je helemaal niks meer eten, dus het valt wel mee.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *