Zelf falafel maken is ontzettend makkelijk, waanzinnig lekker en een perfecte basis voor een volledig plantaardige oftewel vegan maaltijd. Ik vertel je direct hoe je er een lekker sausje bij serveert én hoe je deze heerlijke falafel bowl zelf maakt!
Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en daar diende het, zo verteld het verhaal, als gerecht in de vastenperiode. Toevallig had ik tijdens een vakantie in Egypte ook mijn eerste kennismaking met falafel. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende smaakmakers en kruiden. Vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook gewoon (iets gezonder 😉 ) bakken in de pan zoals ik doe.
Falafel balletjes
De basis van falafel is kikkererwten. Ik gebruik, gemakshalve, kikkererwten in blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken natuurlijk. Houd er wel even rekening mee dat je die 24 uur in water moet weken, dus begin op tijd. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt kun je de bloem uit het recept trouwens laten. De structuur van de gedroogde kikkererwten is namelijk wat steviger waardoor je dat dan niet nodig hebt.
Vegan falafel balletjes
Ik vind falafel echt een ideale vleesvervanger. Het is lekker, makkelijk om te maken en zo klaar. Daarnaast zitten kikkererwten bomvol eiwitten waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt. Wist je trouwens dat je de gebakken falafel prima kunt bewaren? Koud zijn ze ook erg lekker door een salade voor de lunch of in een wrap bijvoorbeeld dus mocht je er nog een paar over hebben dan heb je mazzel (of maak er een paar extra)!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blik kikkererwten (400 gram uitgelekt)
- 75 gram bloem
- 3 tenen knoflook
- 3 stuks bosui
- 1 ui
- 10 gram peterselie (vers - fijngesneden)
- 10 gram koriander (vers - fijngesneden)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- peper en zout naar smaak
- 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
- 2 eetlepels tahini
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
- 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
- 2 tenen knoflook
- citroensap, peper en zout
- 4 pita
- 150 gram gemengde salade
- 150 gram cherrytomaten (gehalveerd)
- ½ komkommer (in plakjes gesneden)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine en mix het tot een glad mengsel.
- Zet de kom van de keukenmachine met het mengsel voor de falafel nu minimaal 1 uur in de koelkast.
- Ondertussen maak je alvast de tahini saus door alle ingrediënten te mengen.
- Verwarm de pita zoals beschreven is op de verpakking of bak ze af als je dit recept voor pita gebruikt.
- Na 1 uur haal je het falafel mengsel uit de koelkast en draai je er ongeveer 20-25 balletjes van. Als het beslag nog een beetje vochtig is voeg je een beetje extra bloem toe.
- In een ruime koekenpan verhit je een beetje olie en bak je de balletjes (eventueel in porties) rondom goudbruin.
- Schep ze daarna uit de pan en laat de falafel balletjes vervolgens uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Verdeel de salade, komkommer en cherrytomaten over 4 kommen. Snij de pita in 4 puntjes en ook deze verdeel je over de kommen samen met de falafel. Serveer naar smaak met de tahini saus. Eet smakelijk!
Conny says:
Hallo Eef,
Zou je dit ook met amandeelmeel kunnen maken?
Groetjes Conny
Eef says:
Ik zou het gewoon proberen, lijkt me geen probleem 🙂
Simone says:
Ha Eef, dit recept maken met zelf gekookte kikkererwten lijkt me ook leuk! Maar hoeveel gedroogde heb ik dan nodig om dit recept te kunnen maken?
Eef says:
Ik durf je niet te zeggen wat precies de verhouding is, maar iets minder en dan na het wellen afwegen of het recept iets aanpassen naar de hoeveelheid 🙂
Simone says:
Ik heb het toch maar even opgezocht zodat het recept gevolgd kan worden:
“ Door het weken wordt het gewicht van de kikkererwten bijna verdubbeld. Een gewicht van 350 gram droge kikkererwten levert 600 gram natte erwten op. Dus je hebt 350 gedeeld door 6 = 58,33 gram gedroogde kikkererwten nodig om 100 gram natte te verkrijgen.”
Lennart says:
Wow super nice, ze worden lekker stevig en het smaakt ook super.
Eef says:
Dankjewel 🙂
Jet says:
Hoi Eef, mag ik vragen welke keukenmachine je gebruikt? 🙂 Heerlijk recept!!
Eef says:
Hi Jet, ik heb een keukenmachine van Bosch genaamd optimum
Christel says:
Wat is eventueel een goede vervanger voor de verse koriander? Of is het ook prima om deze gewoon weg te laat?
Eef says:
Dan zou ik hem weglaten maar dan mis je wel wat van de smaak dus probeer eventueel wat extra kruiden toe te voegen.
Margriet says:
Er is ook een verschil in smaak als je een blik achterwege laat. Super verschil en veel lekkerder om verse kikkererwten te nemen voor falafel. En het is veel makkelijker te frituren omdat ze minder snel uit elkaar dreigen te vallen.
Marjolein says:
Bedoel je met 400 gram het uitlekgewicht of een blik van 400 gram met uitlekgewicht 265 gram?
Eef says:
1 blik van 400 gram en dan uitlekken.
Anja says:
Ohjee, blij dat ik de comments lees. Nu teveel blikken opengetrokken helaas. Hoeveel gram is het dan ongeveer? Lijkt me makkelijker dan hoe het er nu staat.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
400 gram uitlekgewicht!
Irene says:
Als je gedroogde kikkerwerwten gebruikt laat je ze alleen 24 uur wellen? Je kookt ze niet voor gebruik?
Eef says:
Nee ik laat ze dan zelf vaak wel een dag wellen in water (meestal doe ik dat de dag van te voren) en gebruik ze daarna (zonder te koken) om er falafel van te maken.
Annemieke says:
De smaak van de balletjes is heel erg lekker. Helaas waren de balletjes te klef om goed te bakken. De volgende keer doe ik er bij het bereiden meer bloem in. De saus vond ik persoonlijk echt niet lekker. De tahin overheerste behoorlijk. Heb daarvoor in de plaats een knoflooksaus gemaakt van yoghurt, mayonaise, bieslook, knoflook, peper en zout.
Anne says:
Super recept, dankjewel! Ik ga eens proberen of ik ze in de airfryer kan bakken, ben benieuwd!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Succes, ben ook benieuwd naar het resultaat 🙂
Laurey says:
Hoihoi,
Denk je dat ze ook in de airfryer kunnen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Laurey, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Maar, ik denk dat dat zeker wel zou moeten kunnen!
Carolien Bloem says:
Moeten de kikkererwten 400 gr uitgelekt zijn of een blikje van 400 gr, die dan nog uit moeten lekken?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Carolien, 400 gr uitgelekt!
Carolien Bloem says:
Ik lees het al, eerder gevraagd, blikje van 400 gr en dan uitlekken!!
Nicolette Beekman says:
Heerlijk! De volgende keer doe ik er chilipoeder door heen voor iets meer pit. Door de sla heb ik een beetje Apertina blokjes door gedaan. Verder vonden wij het heerlijk, en voor herhaling vatbaar.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Dat klinkt als een heerlijke variatie ook 🙂