fbpx
Zelf falafel maken

Zelf falafel maken (vegan)

Zelf falafel maken is ontzettend makkelijk, waanzinnig lekker en een perfecte basis voor een volledig plantaardige oftewel vegan maaltijd. Ik vertel je direct hoe je er een lekker sausje bij serveert én hoe je deze heerlijke falafel bowl zelf maakt!

Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en daar diende het, zo verteld het verhaal, als gerecht in de vastenperiode. Toevallig had ik tijdens een vakantie in Egypte ook mijn eerste kennismaking met falafel. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende smaakmakers en kruiden. Vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook gewoon (iets gezonder 😉 ) bakken in de pan zoals ik doe.

Falafel balletjes

De basis van falafel is kikkererwten. Ik gebruik, gemakshalve, kikkererwten in blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken natuurlijk. Houd er wel even rekening mee dat je die 24 uur in water moet weken, dus begin op tijd. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt kun je de bloem uit het recept trouwens laten. De structuur van de gedroogde kikkererwten is namelijk wat steviger waardoor je dat dan niet nodig hebt.

Falafel bowl

Vegan falafel balletjes

Ik vind falafel echt een ideale vleesvervanger. Het is lekker, makkelijk om te maken en zo klaar. Daarnaast zitten kikkererwten bomvol eiwitten waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt. Wist je trouwens dat je de gebakken falafel prima kunt bewaren? Koud zijn ze ook erg lekker door een salade voor de lunch of in een wrap bijvoorbeeld dus mocht je er nog een paar over hebben dan heb je mazzel (of maak er een paar extra)!

Falafel met tahini saus

Zelf falafel maken

Makkelijk recept om zelf de lekkerste falafel te maken
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de falafel

  • 1 blik kikkererwten (400 gram uitgelekt)
  • 75 gram bloem
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stuks bosui
  • 1 ui
  • 10 gram peterselie (vers - fijngesneden)
  • 10 gram koriander (vers - fijngesneden)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • peper en zout naar smaak

Voor de tahini saus:

  • 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
  • 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook
  • citroensap, peper en zout

Verder voor de bowl:

  • 4 pita
  • 150 gram gemengde salade
  • 150 gram cherrytomaten (gehalveerd)
  • ½ komkommer (in plakjes gesneden)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine en mix het tot een glad mengsel.
  • Zet de kom van de keukenmachine met het mengsel voor de falafel nu minimaal 1 uur in de koelkast.
  • Ondertussen maak je alvast de tahini saus door alle ingrediënten te mengen.
  • Verwarm de pita zoals beschreven is op de verpakking of bak ze af als je dit recept voor pita gebruikt.
  • Na 1 uur haal je het falafel mengsel uit de koelkast en draai je er ongeveer 20-25 balletjes van. Als het beslag nog een beetje vochtig is voeg je een beetje extra bloem toe.
  • In een ruime koekenpan verhit je een beetje olie en bak je de balletjes (eventueel in porties) rondom goudbruin.
  • Schep ze daarna uit de pan en laat de falafel balletjes vervolgens uitlekken op een velletje keukenpapier.
  • Verdeel de salade, komkommer en cherrytomaten over 4 kommen. Snij de pita in 4 puntjes en ook deze verdeel je over de kommen samen met de falafel. Serveer naar smaak met de tahini saus. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 385kcal | Koolhydraten: 63g | Eiwitten: 14g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zelf falafel maken

Zelf falafel maken Pinterest collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

2 reacties op “Zelf falafel maken (vegan)”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top