Zelf falafel maken is ontzettend makkelijk, waanzinnig lekker en een perfecte basis voor een volledig plantaardige oftewel vegan maaltijd. Ik vertel je direct hoe je er een lekker sausje bij serveert én hoe je deze heerlijke falafel bowl zelf maakt!
Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte en daar diende het, zo verteld het verhaal, als gerecht in de vastenperiode. Toevallig had ik tijdens een vakantie in Egypte ook mijn eerste kennismaking met falafel. Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en verschillende smaakmakers en kruiden. Vaak gefrituurd, maar je kunt ze ook gewoon (iets gezonder 😉 ) bakken in de pan zoals ik doe.
Falafel balletjes
De basis van falafel is kikkererwten. Ik gebruik, gemakshalve, kikkererwten in blik, maar je kunt ook gedroogde kikkererwten gebruiken natuurlijk. Houd er wel even rekening mee dat je die 24 uur in water moet weken, dus begin op tijd. Als je gedroogde kikkererwten gebruikt kun je de bloem uit het recept trouwens laten. De structuur van de gedroogde kikkererwten is namelijk wat steviger waardoor je dat dan niet nodig hebt.

Vegan falafel balletjes
Ik vind falafel echt een ideale vleesvervanger. Het is lekker, makkelijk om te maken en zo klaar. Daarnaast zitten kikkererwten bomvol eiwitten waardoor je lang een verzadigd gevoel hebt. Wist je trouwens dat je de gebakken falafel prima kunt bewaren? Koud zijn ze ook erg lekker door een salade voor de lunch of in een wrap bijvoorbeeld dus mocht je er nog een paar over hebben dan heb je mazzel (of maak er een paar extra)!


Ingrediënten
- 1 blik kikkererwten (400 gram uitgelekt)
- 75 gram bloem
- 3 tenen knoflook
- 3 stuks bosui
- 1 ui
- 10 gram peterselie (vers - fijngesneden)
- 10 gram koriander (vers - fijngesneden)
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 1 theelepel korianderpoeder
- peper en zout naar smaak
- 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
- 2 eetlepels tahini
- 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
- 1 eetlepel bieslook (vers - fijngesneden)
- 2 tenen knoflook
- citroensap, peper en zout
- 4 pita
- 150 gram gemengde salade
- 150 gram cherrytomaten (gehalveerd)
- ½ komkommer (in plakjes gesneden)
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Doe alle ingrediënten voor de falafel in een keukenmachine en mix het tot een glad mengsel.
- Zet de kom van de keukenmachine met het mengsel voor de falafel nu minimaal 1 uur in de koelkast.
- Ondertussen maak je alvast de tahini saus door alle ingrediënten te mengen.
- Verwarm de pita zoals beschreven is op de verpakking of bak ze af als je dit recept voor pita gebruikt.
- Na 1 uur haal je het falafel mengsel uit de koelkast en draai je er ongeveer 20-25 balletjes van. Als het beslag nog een beetje vochtig is voeg je een beetje extra bloem toe.
- In een ruime koekenpan verhit je een beetje olie en bak je de balletjes (eventueel in porties) rondom goudbruin.
- Schep ze daarna uit de pan en laat de falafel balletjes vervolgens uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Verdeel de salade, komkommer en cherrytomaten over 4 kommen. Snij de pita in 4 puntjes en ook deze verdeel je over de kommen samen met de falafel. Serveer naar smaak met de tahini saus. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Hoe lang is het deeg houdbaar? Zou ik er meerdere dagen verse balletjes van kunnen bakken?
Ja je kunt het wel even bewaren. Maar dan zou ik er zelf voor kiezen om alles af te bakken en ze dan in de koelkast/vriezer te bewaren.
Wat een fantastisch recept. Heerlijk. Ik heb de ene lading in de airfryer gedaan (200 graden en 15 min) en de andere in de frituur.
Die uit de frituur werden mooi bruin, supergroen van binnen; heerlijk.
Die uit de airfryer bleven wat groenig en waren eerlijk gezegd minder lekker.
Dankjewel voor het delen! 😀
Denk je, dat je de falafel kunt invriezen?
Ik heb het zelf niet getest, maar lijkt me van wel!
Heerlijk! Lekker in een tortilla met de saus, sla en sambal.
Heerlijk! Dankjewel, Anna
Heerlijk! De volgende keer doe ik er chilipoeder door heen voor iets meer pit. Door de sla heb ik een beetje Apertina blokjes door gedaan. Verder vonden wij het heerlijk, en voor herhaling vatbaar.
Wat fijn om te horen! Dat klinkt als een heerlijke variatie ook 🙂
Ik lees het al, eerder gevraagd, blikje van 400 gr en dan uitlekken!!
Moeten de kikkererwten 400 gr uitgelekt zijn of een blikje van 400 gr, die dan nog uit moeten lekken?
Hi Carolien, 400 gr uitgelekt!
Hoihoi,
Denk je dat ze ook in de airfryer kunnen?
Hi Laurey, ik heb dat zelf nog niet geprobeerd. Maar, ik denk dat dat zeker wel zou moeten kunnen!
Super recept, dankjewel! Ik ga eens proberen of ik ze in de airfryer kan bakken, ben benieuwd!
Fijn om te horen! Succes, ben ook benieuwd naar het resultaat 🙂
De smaak van de balletjes is heel erg lekker. Helaas waren de balletjes te klef om goed te bakken. De volgende keer doe ik er bij het bereiden meer bloem in. De saus vond ik persoonlijk echt niet lekker. De tahin overheerste behoorlijk. Heb daarvoor in de plaats een knoflooksaus gemaakt van yoghurt, mayonaise, bieslook, knoflook, peper en zout.
Als je gedroogde kikkerwerwten gebruikt laat je ze alleen 24 uur wellen? Je kookt ze niet voor gebruik?
Nee ik laat ze dan zelf vaak wel een dag wellen in water (meestal doe ik dat de dag van te voren) en gebruik ze daarna (zonder te koken) om er falafel van te maken.
Bedoel je met 400 gram het uitlekgewicht of een blik van 400 gram met uitlekgewicht 265 gram?
1 blik van 400 gram en dan uitlekken.
Ohjee, blij dat ik de comments lees. Nu teveel blikken opengetrokken helaas. Hoeveel gram is het dan ongeveer? Lijkt me makkelijker dan hoe het er nu staat.
400 gram uitlekgewicht!
Er is ook een verschil in smaak als je een blik achterwege laat. Super verschil en veel lekkerder om verse kikkererwten te nemen voor falafel. En het is veel makkelijker te frituren omdat ze minder snel uit elkaar dreigen te vallen.
Wat is eventueel een goede vervanger voor de verse koriander? Of is het ook prima om deze gewoon weg te laat?
Dan zou ik hem weglaten maar dan mis je wel wat van de smaak dus probeer eventueel wat extra kruiden toe te voegen.
Hoi Eef, mag ik vragen welke keukenmachine je gebruikt? 🙂 Heerlijk recept!!
Hi Jet, ik heb een keukenmachine van Bosch genaamd optimum
Wow super nice, ze worden lekker stevig en het smaakt ook super.
Dankjewel 🙂
Ik heb het toch maar even opgezocht zodat het recept gevolgd kan worden:
“ Door het weken wordt het gewicht van de kikkererwten bijna verdubbeld. Een gewicht van 350 gram droge kikkererwten levert 600 gram natte erwten op. Dus je hebt 350 gedeeld door 6 = 58,33 gram gedroogde kikkererwten nodig om 100 gram natte te verkrijgen.”
Ha Eef, dit recept maken met zelf gekookte kikkererwten lijkt me ook leuk! Maar hoeveel gedroogde heb ik dan nodig om dit recept te kunnen maken?
Ik durf je niet te zeggen wat precies de verhouding is, maar iets minder en dan na het wellen afwegen of het recept iets aanpassen naar de hoeveelheid 🙂
Hallo Eef,
Zou je dit ook met amandeelmeel kunnen maken?
Groetjes Conny
Ik zou het gewoon proberen, lijkt me geen probleem 🙂