Makreelsalade, een van mijn favorieten salades met vis. Een heerlijke salade voor op brood maar ook lekker bij de borrel op een toastje. Bij de visboer is het een prijzige salade maar zelfgemaakt is hij een stuk voordeliger en minstens zo lekker!
Makreel is een heerlijke vette vis en zoals je waarschijnlijk wel weet is vette vis op zijn tijd best gezond. Een gerookte makreel is heerlijk om zo op te peuzelen maar ook waanzinnig lekker in een salade. Je kunt deze makreelsalade prima een dag van te voren maken en ‘m afgesloten bewaren in de koelkast. Daar wordt deze salade namelijk alleen maar lekkerder van! Met maar 5 ingrediënten is dit recept voor makreelsalade niet alleen voordelig, het is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken. Bovendien kun je er volop mee variëren.
Variatie
Met makreelsalade kun je eindeloos variëren. In plaats van fijngesneden augurk kun je er ook wat kleine blokjes appel doorheen doen of juist wat geraspte wortel. Fijngesneden bleekselderij, bieslook of bosui gaat er ook prima door. Voeg eventueel een paar druppeltjes citroensap toe voor een frisse toon of juist wat geraspte citroen, ook erg lekker. Zelf vind ik ‘m het allerlekkerst zoals in onderstaand recept. Eenvoudig qua ingrediënten en simpel om te maken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 125 gram makreelfilet op zonnebloemolie
- 2 augurkjes
- 1 rode ui (kleine)
- 1 eetlepel Griekse yoghurt
- 1 eetlepel mayonaise
- peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper het uitje fijn en snijd de augurkjes in kleine blokjes.
- Open het blikje makreelfilet en laat deze uitlekken zodat het meeste olie weg is. Doe dit vervolgens in een kommetje. Voeg hier het versnipperde uitje en de augurkjes in blokjes aan toe. Meng goed door elkaar en voeg 1 eetlepel Griekse yoghurt en 1 eetlepel mayonaise toe.
- Breng het geheel vervolgens op smaak met peper & zout. Eet smakelijk!
Demi | DE KOOKFABRIEK says:
Ik houd erg van vis. Ik maak regelmatig zelf tonijnsalade, maar deze makreelsalade lijkt me heel lekker voor de verandering! Ook lekker met Griekse yoghurt. Lekker fris!
Sandra says:
Jummie! Lijkt me erg lekker 🙂 Ben gek op tonijnsalade maar deze moet ook heerlijk zijn!
Renske dijkstra says:
Ik maak heel regelmatig makreel salade van een hele gerookte makreel. Het meeste werk is het gratenvrij maken. En ik laat altijd die bruine reep er uit. Die maakt dat de makreel moeilijk te verteren is en dat je vaak vieze boeren moet laten. Dat bruine is voor de hond. En verder natuurlijk een beetje ragfijn gesnipperde ui en bieslook en een lik halvonaise. Ik heb er nog nooit een appeltje door heen gedaan. Ik ga gewoob een halve appel van de kanarie gebruiken. Blijft voor hem een halve appel over. Dat is genoeg voor 5 dagen.
En het recept voor makreelsalade heb ik 55 jaar geleden van mijn opoe geleerd. Zonder bieslook, dat was er toen niet, maar wel met ui en echte dikke mayonaise. Ik vind het nog steeds een hele tractatie, en wat ik over heb gaat in kleine bakjes hupsa de vriezer in.
Claudia says:
Kun je m ook maken zonder mayonaise? Dat vind ik namelijk niet lekker
Eef says:
Natuurlijk. Je kunt het weglaten (dan zal de salade iets minder romig zijn) of een vervanging proberen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lepeltje crème fraîche of zure room bijvoorbeeld. Bij de zure room zou ik alleen wel de Griekse yoghurt achterwege laten. Je kunt ook iets meer Griekse yoghurt gebruiken natuurlijk 🙂
johny says:
eigenlijk is het spijtig dat deze recepten worden weergegeven met makreel uit blik of gerookte makreel, waarom niet zo een recept meegeven waar het gaat om verse vis en die dan bewerken om in het gegeven recept te verwerken.
Eef says:
Johny bedankt voor je reactie en ik snap je punt. Ik kies er alleen voor om mijn recepten laagdrempelig en toegankelijk te maken voor elke thuiskok (beginnend tot gevorderd). Een makreel roken is vaak een stap te ver en laat ik eerlijk zijn, niet iets wat ik zelf zou doen. Dat laat ik liever aan degene over die daar verstand van hebben. Maar mocht jij daar lekkere, handige tips voor hebben die je graag wilt delen laat ze dan gerust achter in de reacties. Alleen maar leuk voor mensen die dat graag ook zelf willen doen 🙂
Mark says:
Hoi Eef, de gulden middenweg is een gerookte hele makreel te gebruiken en deze zelf fileren. Is nog een stuk vetter en voller van smaak. Heb hem net gemaakt volgens jouw recept en het is echt erg lekker! Dank voor je recept!
Grt, Mark
Eef says:
Dat kan uiteraard ook prima en is makkelijker verkrijgbaar. Leuk dat je deze aanvulling doet Mark, dank 🙂
johny says:
eigenlijk is het spijtig dat deze recepten worden weergegeven met makreel uit blik of gerookte makreel, waarom niet zo een recept meegeven waar het gaat om verse vis en die dan bewerken om in het gegeven recept te verwerken.
Eef says:
Johny bedankt voor je reactie en ik snap je punt. Ik kies er alleen voor om mijn recepten laagdrempelig en toegankelijk te maken voor elke thuiskok (beginnend tot gevorderd). Een makreel roken is vaak een stap te ver en laat ik eerlijk zijn, niet iets wat ik zelf zou doen. Dat laat ik liever aan degene over die daar verstand van hebben. Maar mocht jij daar lekkere, handige tips voor hebben die je graag wilt delen laat ze dan gerust achter in de reacties. Alleen maar leuk voor mensen die dat graag ook zelf willen doen 🙂
Mark says:
Hoi Eef, de gulden middenweg is een gerookte hele makreel te gebruiken en deze zelf fileren. Is nog een stuk vetter en voller van smaak. Heb hem net gemaakt volgens jouw recept en het is echt erg lekker! Dank voor je recept!
Grt, Mark
Eef says:
Dat kan uiteraard ook prima en is makkelijker verkrijgbaar. Leuk dat je deze aanvulling doet Mark, dank 🙂
Carla says:
Heerlijke makreelsalade!!! Verse gerokte makreelen heb een volle Griekse yoghurt gebruikt en de mayonaise achterwege gelaten. Appeltje in kleine stukjes erdoor!
Schoon op gegaan,ze konden er niet van af blijven!! Top!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie Carla 🙂
Carla says:
Heerlijke makreelsalade!!! Verse gerokte makreelen heb een volle Griekse yoghurt gebruikt en de mayonaise achterwege gelaten. Appeltje in kleine stukjes erdoor!
Schoon op gegaan,ze konden er niet van af blijven!! Top!!
Monique says:
Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als hd mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 2 smartpoints.
Monique says:
Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als hd mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 2 smartpoints.
Monique says:
Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als je mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 1 smartpoint. Ik zou er volgende keer nog een hardgekookt eitje in doen.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel Monique, en een hardgekookt eitje erdoor is helemaal lekker.
Monique says:
Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als je mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 1 smartpoint. Ik zou er volgende keer nog een hardgekookt eitje in doen.
Gertie says:
Ik heb het gemaakt met verse makreelfilet, heerlijk!
Gertie says:
Ik heb het gemaakt met verse makreelfilet, heerlijk!
Hans says:
Ik ga je recept zo meteen maken, bedankt alvast. Ik wil reageren op een eerder bericht van je m.b.t. verse makreel. Verse makreel in een stoomover klaarmaken is prima te doen, dan met tomaten en ui. Super makkelijk en je likt je vingers er bij af!
Patricia Schimmel says:
Vanmiddag gemaakt, alleen met verse makreelfilet (zonder graten van de AH) en sjalotje in plaats van rode ui (had deze niet in huis), Had ook mayonaise zonder suiker (is in tegenwoordig en ik doe graag mee) gebruikt. Het was superlekker op mijn boterhammen. Ik denk dat ik het bij de eerstvolgende verjaardag op tafel zet met een toastje erbij. Zeer geslaagd recept, heerlijk.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje Patricia 🙂