Makreelsalade

Makreelsalade, een van mijn favorieten salades met vis. Een heerlijke salade voor op brood maar ook lekker bij de borrel op een toastje. Bij de visboer is het een prijzige salade maar zelfgemaakt is hij een stuk voordeliger en minstens zo lekker!

Makreel is een heerlijke vette vis en zoals je waarschijnlijk wel weet is vette vis op zijn tijd best gezond. Een gerookte makreel is heerlijk om zo op te peuzelen maar ook waanzinnig lekker in een salade. Je kunt deze makreelsalade prima een dag van te voren maken en ‘m afgesloten bewaren in de koelkast. Daar wordt deze salade namelijk alleen maar lekkerder van! Met maar 5 ingrediënten is dit recept voor makreelsalade niet alleen voordelig, het is ook nog eens ontzettend makkelijk om te maken. Bovendien kun je er volop mee variëren.

Variatie

Met makreelsalade kun je eindeloos variëren. In plaats van fijngesneden augurk kun je er ook wat kleine blokjes appel doorheen  doen of juist wat geraspte wortel. Fijngesneden bleekselderij, bieslook of bosui gaat er ook prima door. Voeg eventueel een paar druppeltjes citroensap toe voor een frisse toon of juist wat geraspte citroen, ook erg lekker. Zelf vind ik ‘m het allerlekkerst zoals in onderstaand recept. Eenvoudig qua ingrediënten en simpel om te maken.

Makreelsalade

Makreelsalade met slechts 5 (!) ingrediënten, lekker bij de borrel of voor de lunch op brood.
4.37 van 165 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 5 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 bakje makreelsalade

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 gram makreelfilet op zonnebloemolie
  • 2 augurkjes
  • 1 rode ui (kleine)
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper, zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje fijn en snijd de augurkjes in kleine blokjes.
  • Open het blikje makreelfilet en laat deze uitlekken zodat het meeste olie weg is. Doe dit vervolgens in een kommetje. Voeg hier het versnipperde uitje en de augurkjes in blokjes aan toe. Meng goed door elkaar en voeg 1 eetlepel Griekse yoghurt en 1 eetlepel mayonaise toe.
  • Breng het geheel vervolgens op smaak met peper & zout. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 521kcal | Koolhydraten: 17g | Eiwitten: 28g | Vetten: 39g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

40 thoughts on “Makreelsalade

  • Demi | DE KOOKFABRIEK says:

    Ik houd erg van vis. Ik maak regelmatig zelf tonijnsalade, maar deze makreelsalade lijkt me heel lekker voor de verandering! Ook lekker met Griekse yoghurt. Lekker fris!

    • Renske dijkstra says:

      5 sterren
      Ik maak heel regelmatig makreel salade van een hele gerookte makreel. Het meeste werk is het gratenvrij maken. En ik laat altijd die bruine reep er uit. Die maakt dat de makreel moeilijk te verteren is en dat je vaak vieze boeren moet laten. Dat bruine is voor de hond. En verder natuurlijk een beetje ragfijn gesnipperde ui en bieslook en een lik halvonaise. Ik heb er nog nooit een appeltje door heen gedaan. Ik ga gewoob een halve appel van de kanarie gebruiken. Blijft voor hem een halve appel over. Dat is genoeg voor 5 dagen.
      En het recept voor makreelsalade heb ik 55 jaar geleden van mijn opoe geleerd. Zonder bieslook, dat was er toen niet, maar wel met ui en echte dikke mayonaise. Ik vind het nog steeds een hele tractatie, en wat ik over heb gaat in kleine bakjes hupsa de vriezer in.

    • Natuurlijk. Je kunt het weglaten (dan zal de salade iets minder romig zijn) of een vervanging proberen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lepeltje crème fraîche of zure room bijvoorbeeld. Bij de zure room zou ik alleen wel de Griekse yoghurt achterwege laten. Je kunt ook iets meer Griekse yoghurt gebruiken natuurlijk 🙂

  • eigenlijk is het spijtig dat deze recepten worden weergegeven met makreel uit blik of gerookte makreel, waarom niet zo een recept meegeven waar het gaat om verse vis en die dan bewerken om in het gegeven recept te verwerken.

    • Johny bedankt voor je reactie en ik snap je punt. Ik kies er alleen voor om mijn recepten laagdrempelig en toegankelijk te maken voor elke thuiskok (beginnend tot gevorderd). Een makreel roken is vaak een stap te ver en laat ik eerlijk zijn, niet iets wat ik zelf zou doen. Dat laat ik liever aan degene over die daar verstand van hebben. Maar mocht jij daar lekkere, handige tips voor hebben die je graag wilt delen laat ze dan gerust achter in de reacties. Alleen maar leuk voor mensen die dat graag ook zelf willen doen 🙂

      • Hoi Eef, de gulden middenweg is een gerookte hele makreel te gebruiken en deze zelf fileren. Is nog een stuk vetter en voller van smaak. Heb hem net gemaakt volgens jouw recept en het is echt erg lekker! Dank voor je recept!
        Grt, Mark

  • eigenlijk is het spijtig dat deze recepten worden weergegeven met makreel uit blik of gerookte makreel, waarom niet zo een recept meegeven waar het gaat om verse vis en die dan bewerken om in het gegeven recept te verwerken.

  • Johny bedankt voor je reactie en ik snap je punt. Ik kies er alleen voor om mijn recepten laagdrempelig en toegankelijk te maken voor elke thuiskok (beginnend tot gevorderd). Een makreel roken is vaak een stap te ver en laat ik eerlijk zijn, niet iets wat ik zelf zou doen. Dat laat ik liever aan degene over die daar verstand van hebben. Maar mocht jij daar lekkere, handige tips voor hebben die je graag wilt delen laat ze dan gerust achter in de reacties. Alleen maar leuk voor mensen die dat graag ook zelf willen doen 🙂

  • Hoi Eef, de gulden middenweg is een gerookte hele makreel te gebruiken en deze zelf fileren. Is nog een stuk vetter en voller van smaak. Heb hem net gemaakt volgens jouw recept en het is echt erg lekker! Dank voor je recept!
    Grt, Mark

  • Heerlijke makreelsalade!!! Verse gerokte makreelen heb een volle Griekse yoghurt gebruikt en de mayonaise achterwege gelaten. Appeltje in kleine stukjes erdoor!
    Schoon op gegaan,ze konden er niet van af blijven!! Top!!

  • Heerlijke makreelsalade!!! Verse gerokte makreelen heb een volle Griekse yoghurt gebruikt en de mayonaise achterwege gelaten. Appeltje in kleine stukjes erdoor!
    Schoon op gegaan,ze konden er niet van af blijven!! Top!!

  • Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als je mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 1 smartpoint. Ik zou er volgende keer nog een hardgekookt eitje in doen.

  • Heerlijke salade. Past perfect in mijn Weightwatchers dieet. Als je mayonaise light gebruikt is de hele salade maar 1 smartpoint. Ik zou er volgende keer nog een hardgekookt eitje in doen.

  • Ik ga je recept zo meteen maken, bedankt alvast. Ik wil reageren op een eerder bericht van je m.b.t. verse makreel. Verse makreel in een stoomover klaarmaken is prima te doen, dan met tomaten en ui. Super makkelijk en je likt je vingers er bij af!

  • Patricia Schimmel says:

    5 sterren
    Vanmiddag gemaakt, alleen met verse makreelfilet (zonder graten van de AH) en sjalotje in plaats van rode ui (had deze niet in huis), Had ook mayonaise zonder suiker (is in tegenwoordig en ik doe graag mee) gebruikt. Het was superlekker op mijn boterhammen. Ik denk dat ik het bij de eerstvolgende verjaardag op tafel zet met een toastje erbij. Zeer geslaagd recept, heerlijk.

  • Willem Hoekstra says:

    Makreelsalade is ook lekker als maaltijdsalade.
    Ik doe er dan gekookte aardappel doorheen en
    neem dan papermakreel filets uit de koeling.
    Wat sweet chilisaus of whisky saus erdoor, augurk, zilverui en cherry tomaatjes.
    De aardappels nemen de saus lekker op en geven ook vulling aan de salade.
    Met warm weer heerlijk.

  • Martin Ruis says:

    Dankjewel voor het recept. We gaan het met een gerookte makreel maken. Een tip: met zonnebloemolie (bomvol omega 6 linozuur) is het positieve effect van de omega 3 van de vis weg. Vervang dit door water of olijfolie en dan is het ook uit blik een stuk beter.

  • Chiel Mense says:

    Ik wil een gerookte makreelsalade maken voor op brood ,voor de lunch voor 10 personen;
    nu is mijn vraag: hoeveel makreel e.d. heb ik dan nodig?

    b.v.d. >>Chiel.

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Chiel, dit recept is voor 1 bakje dus ongeveer 3/4 porties. Je kunt in de ingrediëntenlijst rechtsboven het aantal porties aanpassen en dan rekent hij automatisch de hoeveelheden door, ik zou het in dit geval keer 3 doen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept