Zelf Kruidenboter Maken

Zelf Kruidenboter Maken

Zelf kruidenboter maken, het stond al even in de planning om het recept te plaatsen. Op de één of andere manier kwam het er steeds niet van. Zonde aangezien dit -naar mening- echt een recept is wat niet mag ontbreken op mijn blog. Zelf kruidenboter maken is eigenlijk ontzettend makkelijk om te doen en als je het eenmaal een keer zelf hebt gemaakt wil je geen andere meer! Vandaag ga ik je precies vertellen hoe jij zelf de allerlekkerste kruidenboter kunt maken.

Lekker voor erbij
Kruidenboter is typisch zoiets wat je tijdens een avondje lekker eten op tafel zet. Het past perfect bij de barbecue in de zomer, tijdens het gourmetten, als voorafje of gewoon simpelweg bij een lekkere kom soep. Lekker met een stokbroodje maar ook o zo fijn om te gebruiken als smaakmaker als je groenten op de gourmet gaat bakken, lekker! Althans ik kan erg blij worden als ik aan het gourmetten ben en lekker wat champignonnetje heb gebakken in een klein beetje kruidenboter, hmm.

Bewaren
Zelfgemaakte kruidenboter kun je prima bewaren. Enkele dagen in de koelkast, mits goed afgesloten uiteraard en houd er rekening mee dat de knoflooksmaak iets sterker kan worden. Gebruik als je het lang(er) wilt bewaren in de koelkast bijvoorbeeld een half teentje knoflook. Invriezen kan ook prima. Het makkelijkste is het om er plakjes of porties van de snijden en deze in huishoudfolie te verpakken. Dan kun je zo een portie uit de vriezer halen, even ontdooien en smullen maar! Gebruik overigens altijd maar dan ook altijd roomboter om kruidenboter te maken. Dat is het allerlekkerste.

Variatietips
Met kruidenboter kun je eigenlijk super veel kanten op. Natuurlijk kun je het lekker op een stokbroodje smeren maar je probeer ook eens de volgende variatietips:
✓ Maak zelf je eigen afbak stokbrood met kruidenboter. Snijd het stokbrood voor in plakjes maar zorg dat je de onderkant vast laat zitten zodat het stokbrood heel blijft. Doe je wat kruidenboter tussen de plakjes en bak het stokbroodje af in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
✓ Bak aardappels of krieltjes op in wat kruidenboter in plaats van boter en/of olie
✓ Bak garnalen of gambas in zelfgemaakte kruidenboter…heerlijk! Dit kan natuurlijk ook met vlees of groenten
✓ Boen een grote aardappel schoon, keep ‘m aan de bovenkant in en vul de aardappel naar smaak met wat kruidenboter. Pof deze vervolgens in de oven.
Er zijn nog zoveel meer lekkere variaties te bedenken, wat is jouw favoriet?

Op zoek naar meer lekkerste smeerseltjes. Bekijk dan het overzicht van alle saus, smeerseltjes, dips & dressings.

Zelf Kruidenboter Maken


Het recept voor zelfgemaakte kruidenboter

Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 10 minuten (+ ca. 6 uur intrekken in de koelkast)
Hoeveelheid: 1 portie kruidenboter

Wat heb je nodig om zelf kruidenboter te maken(ingrediënten):

  • 100 gram zachte (ongezouten) roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • rasp van een halve citroen
  • ½ eetlepel fijngesneden bieslook
  • ½ eetlepel fijngesneden peterselie
  • peper & zout

Hoe je kruidenboter maakt:

  1. Zorg dat je alle verse kruiden en het teentje knoflook fijngesneden hebt. Meng alle ingrediënten in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
  2. Zet het geheel afgedekt minimaal 6 uur in de koelkast zodat het lekker kan intrekken en haal het ongeveer een half uurtje voor je de kruidenboter wilt gebruiken uit de koelkast. Eet smakelijk!

Zelf Kruidenboter Maken

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

19 gedachtes op “Zelf Kruidenboter Maken”

  1. Zelfgemaakte kruidenboter is zoooo veel lekkerder dan kant-en-klaar uit de winkel! Ik herinner me nog dat mijn vader vroeger voor speciale gelegenheden weleens kruidenboter maakte. Die was echt geweldig. Fijn om hier te lezen hoe je dat doet, nu kan ik het ook eens zelf maken.

  2. Lekker recept Eef! Een echte basic die inderdaad zeker niet mag ontbreken op je blog 🙂 Ik eet ‘m erg graag op een biefstukje, zo lekker!

  3. Prima recept. Ik ben niet zo’n liefhebber van peterselie. Waar zou ik dit het beste door kunnen vervangen? Groeten, Vicky

    1. Selderij is lastig te vervangen. Als je het niet zo lekker vind zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Voeg eventueel een klein beetje extra citroenrasp toe voor de frisse smaak.

  4. Pingback: Eef Kookt Zo - Mosselen met Bier | Eef Kookt Zo

  5. Oh onwijs lekker zeg. onmisbaar! ik doe er zelf graag basilicum bij. en dan in een vijzel pureren. daarna boter erdoor roeren. dan komen de smaken echt super goed vrij.
    Bedankt voor je receptje!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top