Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Zelf Kruidenboter Maken

Zelf Kruidenboter Maken

Zelf kruidenboter maken, het stond al even in de planning om het recept te plaatsen. Op de één of andere manier kwam het er steeds niet van. Zonde aangezien dit -naar mening- echt een recept is wat niet mag ontbreken op mijn blog. Zelf kruidenboter maken is eigenlijk ontzettend makkelijk om te doen en als je het eenmaal een keer zelf hebt gemaakt wil je geen andere meer! Vandaag ga ik je precies vertellen hoe jij zelf de allerlekkerste kruidenboter kunt maken.

Lekker voor erbij
Kruidenboter is typisch zoiets wat je tijdens een avondje lekker eten op tafel zet. Het past perfect bij de barbecue in de zomer, tijdens het gourmetten, als voorafje of gewoon simpelweg bij een lekkere kom soep. Lekker met een stokbroodje maar ook o zo fijn om te gebruiken als smaakmaker als je groenten op de gourmet gaat bakken, lekker! Althans ik kan erg blij worden als ik aan het gourmetten ben en lekker wat champignonnetje heb gebakken in een klein beetje kruidenboter, hmm.

Bewaren
Zelfgemaakte kruidenboter kun je prima bewaren. Enkele dagen in de koelkast, mits goed afgesloten uiteraard en houd er rekening mee dat de knoflooksmaak iets sterker kan worden. Gebruik als je het lang(er) wilt bewaren in de koelkast bijvoorbeeld een half teentje knoflook. Invriezen kan ook prima. Het makkelijkste is het om er plakjes of porties van de snijden en deze in huishoudfolie te verpakken. Dan kun je zo een portie uit de vriezer halen, even ontdooien en smullen maar! Gebruik overigens altijd maar dan ook altijd roomboter om kruidenboter te maken. Dat is het allerlekkerste.

Variatietips
Met kruidenboter kun je eigenlijk super veel kanten op. Natuurlijk kun je het lekker op een stokbroodje smeren maar je probeer ook eens de volgende variatietips:
✓ Maak zelf je eigen afbak stokbrood met kruidenboter. Snijd het stokbrood voor in plakjes maar zorg dat je de onderkant vast laat zitten zodat het stokbrood heel blijft. Doe je wat kruidenboter tussen de plakjes en bak het stokbroodje af in de oven zoals aangegeven op de verpakking.
✓ Bak aardappels of krieltjes op in wat kruidenboter in plaats van boter en/of olie
✓ Bak garnalen of gambas in zelfgemaakte kruidenboter…heerlijk! Dit kan natuurlijk ook met vlees of groenten
✓ Boen een grote aardappel schoon, keep ‘m aan de bovenkant in en vul de aardappel naar smaak met wat kruidenboter. Pof deze vervolgens in de oven.
Er zijn nog zoveel meer lekkere variaties te bedenken, wat is jouw favoriet?

Op zoek naar meer lekkerste smeerseltjes. Bekijk dan het overzicht van alle saus, smeerseltjes, dips & dressings.

Zelf Kruidenboter Maken


Het recept voor zelfgemaakte kruidenboter

Bereidingstijd: 5 minuten | Totale bereidingstijd: 10 minuten (+ ca. 6 uur intrekken in de koelkast)
Hoeveelheid: 1 portie kruidenboter

Wat heb je nodig om zelf kruidenboter te maken(ingrediënten):

  • 100 gram zachte (ongezouten) roomboter
  • 1 teentje knoflook
  • rasp van een halve citroen
  • ½ eetlepel fijngesneden bieslook
  • ½ eetlepel fijngesneden peterselie
  • peper & zout

Hoe je kruidenboter maakt:

  1. Zorg dat je alle verse kruiden en het teentje knoflook fijngesneden hebt. Meng alle ingrediënten in een kommetje en breng op smaak met peper en zout.
  2. Zet het geheel afgedekt minimaal 6 uur in de koelkast zodat het lekker kan intrekken en haal het ongeveer een half uurtje voor je de kruidenboter wilt gebruiken uit de koelkast. Eet smakelijk!

Zelf Kruidenboter Maken

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

16 Reacties

  • Beantwoorden sunny mama

    Zelfgemaakte kruidenboter is zoooo veel lekkerder dan kant-en-klaar uit de winkel! Ik herinner me nog dat mijn vader vroeger voor speciale gelegenheden weleens kruidenboter maakte. Die was echt geweldig. Fijn om hier te lezen hoe je dat doet, nu kan ik het ook eens zelf maken.

    24 juni 2016 at 09:02
    • Beantwoorden Eef

      Dat kan ik alleen maar beamen 😉 . Als je ‘m maakt laat je weten wat je ervan vond?

      26 juni 2016 at 22:45
  • Beantwoorden Sandra

    Lekker recept Eef! Een echte basic die inderdaad zeker niet mag ontbreken op je blog 🙂 Ik eet ‘m erg graag op een biefstukje, zo lekker!

    24 juni 2016 at 20:31
  • Beantwoorden Marijke

    Wat een leuk recept! Heb nog nooit zelf kruiden boter gemaakt. En wat heb je er prachtige foto’s van gemaakt!

    26 juni 2016 at 12:43
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment dank je wel 🙂

      26 juni 2016 at 22:45
  • Beantwoorden marjolein131

    Dankjewel voor dit recept, mijn gasten waren er dol op !

    21 juli 2016 at 17:23
    • Beantwoorden Eef

      Wat fijn om te lezen Marjolein 🙂 Dank je wel voor je reactie.

      21 juli 2016 at 21:54
  • Beantwoorden Vicky van holten

    Prima recept. Ik ben niet zo’n liefhebber van peterselie. Waar zou ik dit het beste door kunnen vervangen? Groeten, Vicky

    16 september 2016 at 12:40
    • Beantwoorden Eef

      Selderij is lastig te vervangen. Als je het niet zo lekker vind zou ik het gewoon weglaten uit het recept. Voeg eventueel een klein beetje extra citroenrasp toe voor de frisse smaak.

      18 september 2016 at 22:34
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Mosselen met Bier | Eef Kookt Zo

    […] Zelf kruidenboter maken […]

    31 oktober 2016 at 06:31
  • Beantwoorden maartje

    Oh onwijs lekker zeg. onmisbaar! ik doe er zelf graag basilicum bij. en dan in een vijzel pureren. daarna boter erdoor roeren. dan komen de smaken echt super goed vrij.
    Bedankt voor je receptje!

    13 november 2016 at 18:18
    • Beantwoorden Eef

      Dat klinkt ook heerlijk Maartje, een beetje basilicum erbij. Die ga ik even onthouden, ben dol op basilicum 🙂

      13 november 2016 at 23:09
  • Beantwoorden Ineke

    wat een heerlijk recept zeg, ik wist trouwens niet dat je kruidenboter kan invriezen.

    10 december 2017 at 20:45
  • Beantwoorden Rikardo

    Vanavond eens proberen op stokbrood bij de soep dankjewel!

    10 juli 2018 at 14:23
    • Beantwoorden Eef

      Graag gedaan en eet smakelijk alvast!

      15 juli 2018 at 14:35

    Laat een reactie achter