Volg mij:
Hoofdgerechten, Vega

Zelfgemaakte Pannenkoeken

Pannenkoeken

Een keer per jaar in maart is het ‘De Nationale Pannenkoekdag’ ! Laat dat nou nét het perfecte excuus zijn wat je nodig heb om deze ronde rakkers morgen weer eens op tafel te zetten want laten we eerlijk wezen hoe vaak eet je nou eigenlijk een pannenkoek? Lekker dat ze zijn! Zelfgemaakte pannenkoeken zijn easy peasy om te maken maar zo ontzettend lekker! Daar gaat geen shaker of pannenkoekbeslag pakje tegenop! Kijk snel even in je koelkast en/ of keukenkastje en grote kans dat je met de meeste ingrediënten al in huis hebt en  straks de lekkerste pannenkoek op tafel zet met Zelfgemaakte Pannenkoeken.

Met pannenkoeken kun je natuurlijk volop variëren en je kunt ze dan ook met van alles en nog wat bakken. Bijvoorbeeld met vers fruit zoals appel of banaan, kaas en spek. Ook met het beleg kun je helemaal los gaan met allerlei lekkere zoete of juist hartige dingen. Denk in plaats van stroop of poedersuiker eens aan appelstroop, brie, honing, suiker, roomkaas & zalm, ahornsiroop, avocado, tomaat, geitenkaas… de mogelijkheden zijn eindeloos en dat maakt ze eigenlijk ook zo leuk 😉 . Wil je ze liever hartig belegen of met iets hartig bakken dan kun je de suiker uit het recept weglaten of er maar een heel klein beetje in doen.

Het recept voor 10 tot 15 zelfgemaakte pannenkoeken:

Bereidingstijd: 20-30 minuten

  • 375 gr bloem
  • 750 (halfvolle) melk
  • 3 eieren (middel)
  • suiker
  • zout
  • roomboter (om in te bakken)

Hoe je zelfgemaakte pannenkoekenmix én natuurlijk pannenkoeken maakt:

1. Doe de bloem, melk, eieren en naar smaak suiker (denk 1 á 2 eetlepels) en een snufje zout in een grote kom. Mix dit goed door elkaar met een garde of makkelijk met een handmixer zodat je een mooi glad beslag hebt (zonder klontjes!)

2. Doe een beetje boter in een ruime pan, even de boter laten smelten en doe hier een soeplepel met beslag. Beweeg je pan zachtjes zodat het beslag de bodem van de pan bedekt. Op middelhoog vuur aanbakken en daarna je pannenkoek omdraaien (je kunt natuurlijk ook je pannenkoek flippen 😉 ) Tot de pannenkoek aan beide zijdes mooi licht goud bruin is.

3. Dit is wat ik zelf doe (niet bepaald goed voor je pan – wel goed om de meest mooie pannenkoeken te maken) als de pannenkoek klaar is doe ik de pan even onder de kraan en spoel ik ‘m snel af. Even droogmaken met een theedoek en weer op het vuur. Nieuwe boter erbij en bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is.

4. Serveer met alles wat je lekker lijkt (kijk hierboven voor wat tips)

Pannenkoeken

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

16 Reacties

  • Beantwoorden Karen

    Yum! Zelf maken is zo makkelijk! Ik maak de laatste tijd wel eens boekweitpannekoeken. Ook heel lekker!!

    26 maart 2015 at 10:23
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Ik zag ‘m bij je voorkomen de boekweitpannenkoek, leuk! Lijkt me inderdaad erg lekker, ben heel benieuwd of de smaak erg afwijkt van een ‘gewone’ pannenkoek of juist niet.

      29 maart 2015 at 15:36
  • Beantwoorden Kimberly

    Pannenkoekeeene!!! Zo lekker!!!!!

    27 maart 2015 at 07:56
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Echt he 😉 Niet iets voor elke week maar zo op z’n tijd zijn zo wel zó lekker 😀

      29 maart 2015 at 15:39
  • Beantwoorden Northflix

    Zelf maken is inderdaad makkelijk en veel lekkerder!

    27 maart 2015 at 10:19
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Zeker! Het voordeel is ook nog dat je vaak alles wel in huis heb om ze te maken.

      29 maart 2015 at 15:40
  • Beantwoorden Sarah

    Ik heb nu ik dit zie gelijk zin in pannenkoeken en ben gek genoeg ze nu te gaan bakken haha bedankt voor de herinnering!

    28 maart 2015 at 20:47
  • Beantwoorden Claudia

    Ik heb het gewoon gemist. Ik vind pannenkoeken op zijn tijd wel erg lekker.

    28 maart 2015 at 21:48
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Altijd genoeg andere redenen dan Nationale Pannenkoekdag om weer ‘s zelf pannenkoeken te maken, toch 😉 ?

      29 maart 2015 at 15:38
  • Beantwoorden Kim

    Wat is dit eigenlijk makkelijk zeg! Ik koop altijd die shakers, haha.

    29 maart 2015 at 17:40
  • Beantwoorden Lisa

    Ik heb laatst nog havermoutpannekoeken op, was heerlijk 🙂

    29 maart 2015 at 22:44
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Dat klinkt ook goed 😀 Nog nooit pannenkoeken met havermout gemaakt maar aangezien ik havermout helemaal heb ‘ontdekt’ ga ik het vast nog wel eens proberen 🙂 Thx voor de tip!

      30 maart 2015 at 23:52
  • Beantwoorden American Pancakes | Eef Kookt Zo

    […] is redelijk dik te noemen waardoor de pannenkoek niet uitloopt zoals bij ‘normaal’ pannenkoekenbeslag. Het is geen doordeweeks en ook zeker geen ontbijtje voor elke week maar zo heel af en toe kunnen […]

    24 oktober 2015 at 21:05
  • Beantwoorden Nanda

    Pannenkoeken, altijd goed! Vanavond op het menu, kids happy!

    4 juni 2017 at 17:38
  • Laat een reactie achter