Een keer per jaar in maart is het ‘De Nationale Pannenkoekdag’ ! Laat dat nou nét het perfecte excuus zijn wat je nodig heb om deze ronde rakkers morgen weer eens op tafel te zetten want laten we eerlijk wezen hoe vaak eet je nou eigenlijk een pannenkoek? Lekker dat ze zijn! Zelfgemaakte pannenkoeken zijn easy peasy om te maken maar zo ontzettend lekker! Daar gaat geen shaker of pannenkoekbeslag pakje tegenop! Kijk snel even in je koelkast en/ of keukenkastje en grote kans dat je met de meeste ingrediënten al in huis hebt en straks de lekkerste pannenkoek op tafel zet met Zelfgemaakte Pannenkoeken.
Met pannenkoeken kun je natuurlijk volop variëren en je kunt ze dan ook met van alles en nog wat bakken. Bijvoorbeeld met vers fruit zoals appel of banaan, kaas en spek. Ook met het beleg kun je helemaal los gaan met allerlei lekkere zoete of juist hartige dingen. Denk in plaats van stroop of poedersuiker eens aan appelstroop, brie, honing, suiker, roomkaas & zalm, ahornsiroop, avocado, tomaat, geitenkaas… de mogelijkheden zijn eindeloos en dat maakt ze eigenlijk ook zo leuk 😉 . Wil je ze liever hartig belegen of met iets hartig bakken dan kun je de suiker uit het recept weglaten of er maar een heel klein beetje in doen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 750 ml melk
- 375 gram bloem
- 3 eieren (middel)
- suiker, zout, roomboter
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de bloem, melk, eieren en naar smaak suiker (denk 1 á 2 eetlepels) en een snufje zout in een grote kom.
- Mix dit goed door elkaar met een garde of makkelijk met een handmixer zodat je een mooi glad beslag hebt (zonder klontjes!)
- Doe een beetje boter in een koekenpan, even de boter laten smelten en doe hier een soeplepel met beslag. Beweeg je pan zachtjes zodat het beslag de bodem van de pan bedekt.
- Op middelhoog vuur aanbakken en daarna je pannenkoek omdraaien (je kunt natuurlijk ook je pannenkoek flippen 😉 ) Tot de pannenkoek aan beide zijdes mooi licht goud bruin is.
- Dit is wat ik zelf doe (niet bepaald goed voor je pan - wel goed om de meest mooie pannenkoeken te maken) als de pannenkoek klaar is doe ik de pan even onder de kraan en spoel ik 'm snel af. Even droogmaken met een theedoek en weer op het vuur. Nieuwe boter erbij en bak zo alle pannenkoeken tot het beslag op is.
- Serveer met alles wat je lekker lijkt (kijk hierboven voor wat tips)
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Karen says:
Yum! Zelf maken is zo makkelijk! Ik maak de laatste tijd wel eens boekweitpannekoeken. Ook heel lekker!!
Eefkooktzo says:
Ik zag ‘m bij je voorkomen de boekweitpannenkoek, leuk! Lijkt me inderdaad erg lekker, ben heel benieuwd of de smaak erg afwijkt van een ‘gewone’ pannenkoek of juist niet.
Kimberly says:
Pannenkoekeeene!!! Zo lekker!!!!!
Eefkooktzo says:
Echt he 😉 Niet iets voor elke week maar zo op z’n tijd zijn zo wel zó lekker 😀
Northflix says:
Zelf maken is inderdaad makkelijk en veel lekkerder!
Eefkooktzo says:
Zeker! Het voordeel is ook nog dat je vaak alles wel in huis heb om ze te maken.
Lia says:
Ik heb ooit eens een tip van een Belgische oud tante van me gekregen om door het beslag een scheut koolzuur houdende drank (met of zonder smaakje) door het beslag te doen en vervolgens een half uurtje afgedekt laten staan in koelkast voor een luchtere pannenkoek,
Werkt inderdaad wel!
Eef says:
Wat een leuke tip! Dankjewel 🙂
Sarah says:
Ik heb nu ik dit zie gelijk zin in pannenkoeken en ben gek genoeg ze nu te gaan bakken haha bedankt voor de herinnering!
Eefkooktzo says:
Kijk dat is leuk om te horen 🙂 & graag gedaan 😉 !
Claudia says:
Ik heb het gewoon gemist. Ik vind pannenkoeken op zijn tijd wel erg lekker.
Eefkooktzo says:
Altijd genoeg andere redenen dan Nationale Pannenkoekdag om weer ‘s zelf pannenkoeken te maken, toch 😉 ?
Kim says:
Wat is dit eigenlijk makkelijk zeg! Ik koop altijd die shakers, haha.
Lisa says:
Ik heb laatst nog havermoutpannekoeken op, was heerlijk 🙂
Eefkooktzo says:
Dat klinkt ook goed 😀 Nog nooit pannenkoeken met havermout gemaakt maar aangezien ik havermout helemaal heb ‘ontdekt’ ga ik het vast nog wel eens proberen 🙂 Thx voor de tip!
American Pancakes | Eef Kookt Zo says:
[…] is redelijk dik te noemen waardoor de pannenkoek niet uitloopt zoals bij ‘normaal’ pannenkoekenbeslag. Het is geen doordeweeks en ook zeker geen ontbijtje voor elke week maar zo heel af en toe kunnen […]
Nanda says:
Pannenkoeken, altijd goed! Vanavond op het menu, kids happy!
Eef says:
Lekkerrrr 😀
Joas Verweij says:
mmm… lekker!
ik ga zo met fam. gourmetten en dan willen we graag pannenkoekjes bakken. 😀
Eef says:
Wat lekker! Geniet ervan 🙂
eef says:
hele lekkere pannenkoeken zelfgemaakt heerlijk goed recept zelf heet ik ook eef
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankje Eef! 😀