Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Zelf satésaus maken

Satésaus

Satésaus, een saus waarvan mijn collega met Indonesische  Indische roots (ik kreeg commentaar van mijn collega 😉 ) van zegt dat dit echt niet over de nasi gedaan mag worden maar wat ik natuurlijk wel stiekem doe. Nou ja, stiekem… We hebben er openlijke discussies over en een groot deel van het team doet dan ook vrolijk satésaus over de nasi goreng terwijl anderen dit echt niet vinden kunnen…

Satésaus kan wat mij betreft overal bij of op. Natuurlijk bij saté (hoe kan het ook anders), nasi (lekker, probeer maar eens), gehaktballetjes, snacks, een broodje warm vlees, gourmetten of BBQ-en en het is sowieso gewoon erg lekker om een stokbroodje in te dopen.

Satésaus of pindasaus?

Nu noemt niet iedereen deze saus satésaus. Een groot deel van de Nederlandse bevolking noemt het namelijk ook pindasaus. Het is om het even eigenlijk want het gaat vrijwel gelijk op als je kijkt naar hoeveel er op satésaus en hoeveel er op pindasaus wordt gezocht in Google. Jammer genoeg maken niet veel mensen deze saus zelf terwijl het juist zó makkelijk is. Goedkoper ook nog en een heel stuk lekkerder. Wist je dat satésaus in Indonesië gewoon saus voor over de saté is en dat, dat eigenlijk niets met pindasaus te maken heeft? Je kunt immers elke saus serveren bij saté en dat dan satésaus noemen. In Nederland bedoelen we echter juist pindasaus als we het over satésaus hebben. Verwarrend eigenlijk he?!

Pindakaas

Mijn satésaus maak ik op basis van pindakaas en melk. Er is vaak discussie over welke pindakaas het lekkerst is voor pindasaus maar, heel eerlijk, ik heb geen voorkeur. Het is net welke pindakaas ik in huis heb. Een gladde pindakaas of eentje met stukjes pinda erin, beide prima. De kokosmelk kun je ook vervangen voor water (dan wordt de saus minder romig) of gewone melk. Samen met wat lekkere smaakmakers natuurlijk zoals sambal, ketjap manis (zoete ketjap) en geraspte verse gember.

Deze satésaus zet je binnen een kwartietje al op tafel en je kunt hem prima voorbereiden, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van! Onderstaande recept kun je ca. 3 dagen afgesloten in de koelkast prima bewaren.

Satésaus


Het recept voor satésaus:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 grote kom satésaus (voldoende voor 4 tot 6 personen)

Wat heb je nodig voor satésaus (ingrediënten):

  • 400 ml kokosmelk
  • 4 flinke eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1½ theelepel sambal
  • 1 theelepel geraspte verse gember

Hoe maak je satésaus:

  1. Rasp de gember en deze samen met de andere ingrediënten in een steelpannetje op laag tot middelhoog vuur.
  2. Kook de saus in tot je een mooie lobbige satésaus hebt. Eet smakelijk!

Satésaus

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

15 Reacties

  • Beantwoorden Els

    Dag Eef,
    Al heel lang ( meer dan 30 jaar) maak ik zelf satesaus. Ik gebruik dezelfde ingrediënten als jij maar gebruik ook een kneepje tomatenketchup (maakt hem iets voller qua smaak) en ook een beetje vers citroensap (geeft een frisje)
    Je hebt een hele leuke blog, dank je wel daarvoor.
    Hartelijke groet Els

    17 mei 2017 at 19:41
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Els en wat leuk dat jouw versie vergelijkbaar is! Ik ga je tip over de tomatenketchup en de citroensap even onthouden, dat ga ik eens uitproberen. Leuk 🙂

      18 mei 2017 at 22:26
  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm zo lekker, homemade satésaus, ook over de nasi 😉 Die gember lijkt me lekker erin, ga ik ook eens proberen!

    18 mei 2017 at 08:43
  • Beantwoorden Young Muller

    Wat een mooie reactie van “Culi” Sandra… Saté saus bij nasi… Neuhhh…

    18 mei 2017 at 10:44
  • Beantwoorden Anita

    Ik voeg vaak ook nog gebakken uitjes toe. Die smelten weg maar geven wel extra smaak.

    26 september 2018 at 08:05
    • Beantwoorden Eef

      Dat klinkt ook heerlijk, ga ik eens proberen, dankjewel!

      30 september 2018 at 12:20
  • Beantwoorden Ladydi_123

    Ik ga die gember er ook een keer bij doenIk snipper altijd een uitje en fruit die samen met een beetje sambal in het pannetje voordat de pindakaas en melk erbij gaan, dat is ook héél lekker. En idd een klein beetje citroensap erbij

    26 september 2018 at 08:12
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt ook heerlijk! Dank voor je aanvulling 🙂

      30 september 2018 at 12:19
  • Beantwoorden cas

    Ik gebruik voor sate de “100% naturel” Pindakaas, en is ook vrij van vetten, suikers etc. (Te verkrijgen bij iig de albert heijn.)

    Als ketjap neem ik de Ketjap Medja, als sambal badjak. (Oelek is te zout.)

    En wat Ladydi_123 zegt, uitje aanfruiten met citroen.

    5 november 2018 at 14:01
    • Beantwoorden Eef

      Dank voor je aanvulling Cas. Die pindakaas is inderdaad heerlijk, heb ik tegenwoordig ook vaak in huis.

      10 november 2018 at 12:11
  • Beantwoorden Eke

    Wat een goed recept! Op een dag had ik geen kokosmelk in huis en gebruikte ik haverroom. Wat een heerlijke ontdekking! Ik maak het nu alleen nog maar met de haverroom 😉

    22 november 2018 at 19:46
  • Beantwoorden Koos

    Leuk om te horen en te lezen hoe mensen in div.landen hun eigen draai geven aan sate/pindasaus. In Nederland gaat men aan de slag met pindakaas terwijl in vb Suriname eerst knoflook en peper eerst gebakken wordt in een laag olie. Daarna worden de pinda’s in dezelfde olie gebakken. Dit alles gaat de vijzel in met vb Kentjoerpoeder, tamarindepasta en gula jawa. Zo ontstaat er een geconcentreerde pasta. Daarna is het klaar voor gebruik. Qua structuur is wat korrelig. Surinaamse pindasaus is onbekend in Nederland maar zeker de moeite waard om het te proberen.

    27 juli 2019 at 14:20
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt inderdaad erg lekker! Nog niet geprobeerd, maar dan ga ik zeker eens doen 😀

      8 september 2019 at 23:02

    Laat een reactie achter