fbpx
Satésaus

Zelf satésaus maken

Satésaus, een saus waarvan mijn collega met Indische roots van zegt dat dit echt niet over de nasi gedaan mag worden maar wat ik natuurlijk wel stiekem doe. Nou ja, stiekem… We hebben er openlijke discussies over en een groot deel van het team doet dan ook vrolijk satésaus over de nasi goreng terwijl anderen dit echt niet vinden kunnen…

Satésaus kan wat mij betreft overal bij of op. Natuurlijk bij saté (hoe kan het ook anders), nasi (lekker, probeer maar eens), gehaktballetjes, snacks, een broodje warm vlees, gourmetten of BBQ-en en het is sowieso gewoon erg lekker om een stokbroodje in te dopen.

Satésaus of pindasaus?

Nu noemt niet iedereen deze saus satésaus. Een groot deel van de Nederlandse bevolking noemt het namelijk ook pindasaus. Het is om het even eigenlijk want het gaat vrijwel gelijk op als je kijkt naar hoeveel er op satésaus en hoeveel er op pindasaus wordt gezocht in Google. Jammer genoeg maken niet veel mensen deze saus zelf terwijl het juist zó makkelijk is. Goedkoper ook nog en een heel stuk lekkerder. Wist je dat satésaus in Indonesië gewoon saus voor over de saté is en dat, dat eigenlijk niets met pindasaus te maken heeft? Je kunt immers elke saus serveren bij saté en dat dan satésaus noemen. In Nederland bedoelen we echter juist pindasaus als we het over satésaus hebben. Verwarrend eigenlijk he?!

Pindakaas

Mijn satésaus maak ik op basis van pindakaas en melk. Er is vaak discussie over welke pindakaas het lekkerst is voor pindasaus maar, heel eerlijk, ik heb geen voorkeur. Het is net welke pindakaas ik in huis heb. Een gladde pindakaas of eentje met stukjes pinda erin, beide prima. De kokosmelk kun je ook vervangen voor water (dan wordt de saus minder romig) of gewone melk. Samen met wat lekkere smaakmakers natuurlijk zoals sambal, ketjap manis (zoete ketjap) en geraspte verse gember.

Deze satésaus zet je binnen een kwartietje al op tafel en je kunt hem prima voorbereiden, wordt ‘ie alleen maar lekkerder van! Onderstaande recept kun je ca. 3 dagen afgesloten in de koelkast prima bewaren.

Satésaus

Zelf satésaus maken

Het lekkerste recept voor zelfgemaakte satésaus.
4.39 van 81 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 1 grote kom (voldoende voor 4-6 personen)

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 ml kokosmelk
  • 4 eetlepels pindakaas
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • theelepel sambal
  • 1 theelepel geraspte verse gember

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rasp de gember en deze samen met de andere ingrediënten in een steelpannetje op laag tot middelhoog vuur.
  • Kook de saus in tot je een mooie lobbige satésaus hebt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1177kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 24g | Vetten: 118g | Verzadigd vet: 82g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Satésaus

Eef

Eef

Hi! Ik ben Eef, eigenaar van Eefkooktzo.nl. Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

30 reacties op “Zelf satésaus maken”

  1. Dag Eef,
    Al heel lang ( meer dan 30 jaar) maak ik zelf satesaus. Ik gebruik dezelfde ingrediënten als jij maar gebruik ook een kneepje tomatenketchup (maakt hem iets voller qua smaak) en ook een beetje vers citroensap (geeft een frisje)
    Je hebt een hele leuke blog, dank je wel daarvoor.
    Hartelijke groet Els

    1. Dank je wel Els en wat leuk dat jouw versie vergelijkbaar is! Ik ga je tip over de tomatenketchup en de citroensap even onthouden, dat ga ik eens uitproberen. Leuk 🙂

      1. Ik heb jouw recept gemaakt voor de kippedij saté met frites we vonden de saté saus wat weeig er zat overigens geen gember in .
        Wat heb ik fout gedaan??

        1. Eef

          Bedoel je met weeig een flauwe smaak? Sowieos geeft de gember een heerlijke smaak aan de satésaus dus dat kan een deel van het probleem zijn en voeg anders eventueel nog een beetje extra ketjap manis toe. Dat is ook zoutig en geeft nog meer smaak.

  2. Ik ga die gember er ook een keer bij doenIk snipper altijd een uitje en fruit die samen met een beetje sambal in het pannetje voordat de pindakaas en melk erbij gaan, dat is ook héél lekker. En idd een klein beetje citroensap erbij

  3. Ik ga die gember er ook een keer bij doenIk snipper altijd een uitje en fruit die samen met een beetje sambal in het pannetje voordat de pindakaas en melk erbij gaan, dat is ook héél lekker. En idd een klein beetje citroensap erbij

  4. Ik gebruik voor sate de “100% naturel” Pindakaas, en is ook vrij van vetten, suikers etc. (Te verkrijgen bij iig de albert heijn.)

    Als ketjap neem ik de Ketjap Medja, als sambal badjak. (Oelek is te zout.)

    En wat Ladydi_123 zegt, uitje aanfruiten met citroen.

  5. Ik gebruik voor sate de “100% naturel” Pindakaas, en is ook vrij van vetten, suikers etc. (Te verkrijgen bij iig de albert heijn.)

    Als ketjap neem ik de Ketjap Medja, als sambal badjak. (Oelek is te zout.)

    En wat Ladydi_123 zegt, uitje aanfruiten met citroen.

  6. Wat een goed recept! Op een dag had ik geen kokosmelk in huis en gebruikte ik haverroom. Wat een heerlijke ontdekking! Ik maak het nu alleen nog maar met de haverroom 😉

  7. Wat een goed recept! Op een dag had ik geen kokosmelk in huis en gebruikte ik haverroom. Wat een heerlijke ontdekking! Ik maak het nu alleen nog maar met de haverroom 😉

  8. Leuk om te horen en te lezen hoe mensen in div.landen hun eigen draai geven aan sate/pindasaus. In Nederland gaat men aan de slag met pindakaas terwijl in vb Suriname eerst knoflook en peper eerst gebakken wordt in een laag olie. Daarna worden de pinda’s in dezelfde olie gebakken. Dit alles gaat de vijzel in met vb Kentjoerpoeder, tamarindepasta en gula jawa. Zo ontstaat er een geconcentreerde pasta. Daarna is het klaar voor gebruik. Qua structuur is wat korrelig. Surinaamse pindasaus is onbekend in Nederland maar zeker de moeite waard om het te proberen.

  9. Leuk om te horen en te lezen hoe mensen in div.landen hun eigen draai geven aan sate/pindasaus. In Nederland gaat men aan de slag met pindakaas terwijl in vb Suriname eerst knoflook en peper eerst gebakken wordt in een laag olie. Daarna worden de pinda’s in dezelfde olie gebakken. Dit alles gaat de vijzel in met vb Kentjoerpoeder, tamarindepasta en gula jawa. Zo ontstaat er een geconcentreerde pasta. Daarna is het klaar voor gebruik. Qua structuur is wat korrelig. Surinaamse pindasaus is onbekend in Nederland maar zeker de moeite waard om het te proberen.

  10. Dag. Zo maak ik ook pindasaus, maak ik doe er nog iets anders mee:
    Ik fruit eerst heel zachtjes een paar teentjes fijngesneden knoflook en een half fijngesneden rood pepertje. Dan de rest er bij. De eventueel weeiige smaak (zie vorig commentaar) is dan al weg, maar 2 eetlepels zoete chilisaus doen wonderen!

      1. Fonny Martens

        Zoals hierboven beschreven maak ik het ook
        Liefst met kippedijen die 24 uur gemarineerd zijn
        Bakken of op de Bbq
        Kippedijen met verse knoflook
        Verse gember
        Ketjap manis
        Ketjap Adinkerke
        Beetje honing als het op de Bbq gaat
        Chili saus
        Sambal

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top