Harira

Harira

Harira. Oftewel Marokkaanse soep met rundvlees, tomaat, peulvruchten en vooral heel veel smaak. Met dit recept maak je een grote pan en dat is maar goed ook, want deze soep is echt zo zalig!

Marokkaanse harira

Echte Marokkaanse harira, want dit is het recept van onze foodfotograaf Siham. Het is een mix van de recepten van haar moeder, schoonmoeder en schoonzussen. Eerder maakte ze al deze waanzinnige kip tajine (waar ze zich ook even voorstelt mocht je dat leuk vinden om te lezen) en nu deelt ze dus het recept voor deze verrukkelijke soep.

Marokkaanse harira soep

Wat is harira?

Mocht je harira nog niet kennen, het is een soep van Marokkaanse oorsprong en daar wordt het ook echt als een nationaal gerecht beschouwd. Het is een gebonden, rijkgevulde soep met tomaten, kikkererwten, linzen en selderij.

Een vullende soep die absoluut door kan als maaltijdsoep. Lekker met een stokbroodje erbij om op te warmen tijdens een regenachtige dag. Een op en top kommetje comfort food!

Harira ingredienten

Harira soep

Er is niet één specifiek recept voor deze Marokkaanse soep. Er zijn verschillende manieren om deze soep te maken, deze versie maak je met onder andere rundvlees, tomaat, linzen, kikkererwten en vermicelli.

Je kunt ook wat extra groenten toevoegen zoals wortel. Voor een andere versie kun je ook het vlees vervangen door kipfilet of het lekker vegetarisch houden. Als je houdt van pit kun je ook nog harissa toevoegen. Voor ieder wat wils met deze soep!

Harira soep recept

Wanneer eet je harira?

Siham vertelt: “Deze heerlijke soep wordt veel gegeten tijdens de Ramadan, maar ook tijdens de koudere winterdagen. Bij ons thuis werd er altijd een grote pan soep gemaakt zodat we er twee dagen zeker van kunnen genieten.”

Het is gebruikelijk om bij de soep nog het een ander te serveren: “De soep wordt geserveerd met dadels, chebakia (Marrokaanse honingkoek) en natuurlijk citroen. Knijp een halve citroen uit in je harira en hij is perfect. Meestal worden er verschillende hapjes, zoals bijvoorbeeld batbot broodjes, bij geserveerd of wordt het geserveerd als voorgerecht tijdens een diner.”

Een grote pan

Normaliter zijn de recepten hier op de blog voor 4 personen. Maar dit recept is voor 8-10 personen. Want zoals Siham zegt: “vanuit huis heb ik altijd meegekregen maak je harira, maak dan een volle pan.’ Nou, dat is zeker geen straf, want van deze soep kun je blijven eten. Ook heerlijk voor de lunch!

Harira soep
Harira

Harira

Harira oftewel Marokkaanse soep met rundvlees, tomaat, peulvruchten en vooral heel veel smaak. Deze maaltijdsoep is echt zo zalig!
5 van 3 stemmen
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 20 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 8 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 gram runderriblappen (in blokjes)
  • 2 uien
  • 3 stengels bleekselderij
  • bosje koriander (vers)
  • 4 tomaten
  • 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 liter runderbouillon
  • 1 liter groentenbouillon
  • 70 gram tomatenpuree
  • 3 eetlepels bloem
  • 400 gram kikkererwten (uit blik)
  • 400 gram linzen (uit blik)
  • 100 gram vermicelli
  • bosje peterselie
  • olie, peper en zout
  • optioneel stokbrood en citroen voor erbij

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit wat olie in ruime stoof- of soeppan op middelhoog vuur. Voeg het rundvlees toe en bak rondom bruin.
  • Doe de uien, selderij, koriander, verse tomaten en tomatenblokjes in een blender met 250 ml water en blend dit fijn, voeg toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Voeg de kruiden en runderbouillon toe. Laat ca. 20 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de tomatenpuree toe aan de warme groentebouillon samen met de bloem. Meng dit goed samen met een garde of in een blender en giet door een zeef zodat er geen klontjes bloem achter blijven.
  • Voeg de bouillon met bloem beetje bij beetje toe in de pan, roer en meng goed door tijdens het toevoegen.
  • Zet het vuur lager, dek de pan af en laat soep 45 minuten sudderen. Roer tussendoor in de pan.
  • Lek de kikkererwten en linzen uit, spoel om en voeg toe aan de soep.
  • Voeg de vermicelli toe. Hak de peterselie fijn en voeg dit ook toe aan de pan. Roer alles door en laat nog 15 minuten doorkoken. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 280kcal | Koolhydraten: 35g | Eiwitten: 21g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
Harira

6 thoughts on “Harira

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept