Batbot met gehakt. Batbot is een Marokkaans panbroodje dat je afgebakken kunt vullen met wat je lekker vindt. Of je vult het voor het bakken zoals in dit recept en dan heb je een heerlijk gevuld broodje met gehakt.
Het is eigenlijk een heel makkelijk broodrecept om te maken. Je kneed een vrij plakkerig deeg op basis van bloem en fijne griesmeel (smida) en vult het met een heerlijk kruidig gehaktmengsel. Voor fijne griesmeel kun je trouwens het beste even langs een Marokkaanse winkel gaan. Smida is een fijnere griesmeel dan dat je in de supermarkt kunt vinden.
Batbot met gehakt
Het recept voor batbot met gehakt komt uit het kookboek van Elisabeth Scholten ‘100 heerlijke hapjes’. Elisabeth is beter bekend als Ellouisa van de populaire foodblog Ellouisa Cooking. We volgen elkaar al jaren en ik kan niet anders zeggen dan dat ze echt een aanrader is om te volgen.
Ze maakt gerechten uit alle wereldstreken met een focus op de Marokkaanse keuken. Vorige week kreeg ik haar prachtige kookboek binnen. Ik bladerde er even in en opeens was het een half uur later ???? Zoveel lekkere recepten, maar toen ik het recept voor batbot zag wist ik direct wat ik wilde maken.
Marokkaanse broodjes met gehakt
Ik heb een tijdje een Marokkaanse buurvrouw gehad, Rachida. Een lieverd en ze kon fantastisch koken. Ze nodigde me regelmatig uit mee te eten en zo leerde ik meer over de Marokkaanse keuken. Zo maakte ik ook kennis met batbot. Volgens mij deed ze er ook weleens wat geraspte kaas door, dus dat heb ik ook bij een paar broodjes gedaan.
Zowel met als zonder kaas smaken ze heerlijk. Het gehakt is ontzettend lekker gekruid en de receptuur heeft Elisabeth lekker duidelijk en stap voor stap opgeschreven. Als je nog wat onzeker bent over brood bakken dan kun je gerust haar recepten uitproberen, ze neemt je echt aan de hand mee. Iets waardeer het zelf altijd heel erg wanneer een kookboek voor iedereen toegankelijk is, of je nu beginnend of gevorderd thuiskok bent.
100 heerlijke hapjes
Naast batbot vind je nog veel meer, 99 zelfs 😉 recepten in het nieuwste kookboek van Elisabeth. Een compleet kookboek voor elk moment van het jaar.
De hapjes zijn divers, zoet en hartig wisselen elkaar mooi af alsook wat uitgebreide(re) hapjes en simpele(re) recepten. Denk heerlijke koekjes, kleine cheesecakes en zoete broodjes naast zelfgemaakte loempiapakketjes, bigmac rolls, gevulde broodjes en nog heel veel meer. Originele, leuke recepten die goed uitgelegd zijn en prachtige foto’s van Simone van den Berg. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik het oprecht een aanrader vind dit boek. Voor jezelf, maar ook zeker om cadeau te doen en iemand blij mee te maken.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram bloem
- 200 gram fijne griesmeel (smida)
- 14 gram gist (gedroogd)
- 2 theelepels zout
- 200 ml melk (lauwwarm)
- 400 ml water (lauwwarm)
- 2 eetlepels olijfolie
- 250 gram gehakt
- 1 theelepel zout
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel kurkuma
- paar takjes peterselie (vers - fijngesneden)
- 1 ui (gesnipperd)
- 1 rode puntpaprika (in kleine blokjes)
- ½ groene paprika (in kleine blokjes)
- 1 wortel (in kleine blokjes)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de bloem met de griesmeel, de gist en voeg het zout toe.
- Meng dan de melk met het water en voeg beetje bij beetje toe aan de bloem.
- Je moet een samenhangend deeg krijgen dat een beetje plakkerig aanvoelt.
- Kneed het deeg 10-15 minuten met de hand of in een keukenmachine tot het zacht en soepel is.
- Laat het afgedekt op een warmte plaats 1 uur rijzen.
- Maak ondertussen de vulling door het gehakt met de kruiden in de olijfolie bruin te bakken (rul).
- Voeg de ui, paprika en wortel toe aan het gehakt. Bak dit even mee tot de groenten zachter zijn. Laat de vulling vervolgens afkoelen.
- Verdeel het deeg na het rijzen in ongeveer 20-25 gelijke bolletjes.
- Druk met je handen een bolletje plat tot een cirkel van ongeveer een half centimeter dik.
- Schep wat van de vulling in het midden van de cirkel.
- Vouw de randen naar het midden en knijp goed samen zodat het deeg zich sluit als een bolletje.
- Draai dit bolletje om en druk weer voorzichtig uit tot een cirkel van 1 centimeter dik.
- Werk zo alle bolletjes af en laat ze afgedekt nog een kwartier rusten.
- Verhit een Marokkaanse gietijzeren pan of een goede koekenpan op hoog vuur tot hij heet is.
- Zet het vuur lager en leg er een paar batbots in. Bak de ene zijde een paar minuten en draai hem om.
- Bak de andere zijde ook een paar minuten en draai weer om. Bak nog even kort tot ze goudbruine plekken hebben en van binnen mooi gaar zijn. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Inge says:
Hoe ze bij jou zo mooi zijn geworden, geen idee. Bij mij werden ze vooral dik en lomp, maar de smaak was er zeker niet minder om 🙂 Heerlijk! Samen met mijn kinderen van 1 en 3 jaar gemaakt en we hebben gesmuld met ons allen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Haha nou uiteindelijk gaat het gelukkig vooral om de smaak! Wat gezellig om het met elkaar te maken en leuk om te lezen dat jullie zo gesmuld hebben 🙂
Caythy says:
Hey voor medische redenen moet ik goed om mijn inname letten en deze zien er heerlijk uit! Ik zou het dus opprijs stellen als je mij kunt vertellen hoeveel calorieën of nog beter de voedings waarde hierin zit! Alvast bedankt :)))
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Cathy! In ieder artikel op deze site vind je een receptenkaart, met onderaan de voedingswaarden indicatie per persoon/portie. In het geval van deze batbot met gehakt is dat: Calorieën: 156kcal | Koolhydraten: 26g | Eiwitten: 6g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 1g
Martina Mols says:
Ik ga ze zeker maken! Maar kan je ze ook invriezen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Martina, dat heb ik zelf nog niet geprobeerd maar ik denk van wel ja! Laat je het ons weten?
Samantha says:
En kan je ze invriezen? Ben ontzettend benieuwd!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat hebben we zelf niet getest, maar lijkt mij dat dit prima moet kunnen!
Monique says:
Toen ik dit recept voor de eerste keer maakte was het deeg perfect. De tweede keer was het deeg heel erg plakkerig. Ik heb het deeg toen wel langer dan een uur laten rijzen.
HELP dat heb ik verkeerd gedaan.
Yvonne Smits says:
Vraagje over de bloem, gebruik je patentbloem of kristalbloem ?
Eef says:
Gewone pantentbloem (anders geven we dit altijd duidelijk aan :-))
Samantha says:
Ik wil dit recept graag maken maar ik he. Geen gietijzeren pan… Kan het ook in een wok ? Of moet het echt een koekepan zijn…?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik zou wel voor een koekenpan gaan, het liefst een beetje een dikke bodem zodat het niet aanbrandt. Al kun je het natuurlijk proberen in een wok!
Rpg says:
Kun je dit recept ook maken met vegetarisch gehakt/linzen? Zo ja, moet je dan nog aanpassingen maken in de hoeveelheid kruiden/overige ingrediënten in het recept?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi, je zou kneedbaar gehakt van BOON of Beyond Meat kunnen gebruiken? Geen droog vega rulgehakt, dan wordt de vulling te droog. Als je kneedbaar vega gehakt gebruikt hoef je denk ik de ingrediënten verder niet aan te passen, maar dat hebben wij zelf nog niet getest!