Bobotie, een Zuid-Afrikaanse ovenschotel. Kenmerkend vanwege de combinatie van hartig en toch ook zoet. Het is anders dan een typisch Nederlandse ovenschotel, heel anders en toch is het in Nederland een van de meest bekende Zuid-Afrikaanse gerechten.
Nu hebben we die bekendheid natuurlijk een beetje te danken aan pakjes producent Knorr want ook dit gerechte maakt onderdeel uit van de wereldgerechten reeks van Knorr. En ook voor dit gerecht net als bijvoorbeeld kip tandoori, kip jambalaya en burritos heb je daar eigenlijk helemaal geen pakje of zakje voor nodig.
Zuid-Afrikaanse bobotie
Integendeel Zuid-Afrikaanse bobotie is ontzettend makkelijk om te maken. Ik had al sinds april 2015 een recept hiervoor op mijn blog staan en vond het de hoogste tijd om die eens een klein beetje op te “frissen”. Een nieuwe foto is natuurlijk leuk maar door de jaren heen heb ik het recept telkens iets aangepast. Zo zit er nu een lepeltje jam door om die combinatie, hartig en toch ook zoet, nog beter naar voren te laten komen. Verder wat kleine aanpassingen in de kruiden en nu hoef je de crème fraîche er niet meer achteraf door te doen. Sneller klaar, net even makkelijker en… ook net nog even iets lekkerder!
Bobotie ovenschotel
Bobotie serveer je vaak als ovenschotel met rijst erbij. De aardappeltjes horen er stiekem helemaal niet in thuis maar in mijn versie juist wel. Iets opgebakken aardappeltjes onderop en je hebt een complete maaltijd uit de oven. De combinatie van smaken is goed: frisse appel, zoete rozijntjes en jam, kruidige kerrie en kurkuma en lekker veel sperzieboontjes. Smullen!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 kilo aardappels
- 300 gram sperziebonen
- 300 gram gehakt
- 200 gram crème fraîche
- 50 gram rozijnen
- 4 laurierblaadjes
- 3 eieren (middel)
- 1 zure appel (Granny Smith)
- 1 ui
- 1½ eetlepel kerrie
- 1 eetlepel abrikozenjam of sinaasappeljam
- 2 theelepels kurkuma
- ½ theelepel chilivlokken
- paprikapoeder, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de aardappels en snijd deze in blokjes.
- Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook hierin de aardappels gaar, giet af als ze gaar zijn.
- Breng ondertussen nog een pan water aan de kook (ook met een snuf zout).
- Spoel de sperziebonen af onder de kraan, snijd de kontjes en kopjes er vanaf en snijd ze in stukjes van ca. 3-4 centimeter.
- Kook de sperziebonen vervolgens ook beetgaar.
- Verwarm de oven alvast voor op 190 graden boven- en onderwarmte.
- Wel de rozijnen ondertussen in warm water.
- Snipper het uitje en snijd de appel in stukjes (verwijder het klokhuis).
- Doe een beetje olie of boter in een koekenpan en fruit het uitje rustig aan tot deze glazig begint te worden.
- Voeg dan het gehakt toe en kruid dit met kerrie, kurkuma, chilivlokken en peper en zout naar smaak.
- Zodra het gehakt rul is bak je de jam even kort mee en daarna voeg je de rozijnen (zonder het water) en de appel toe.
- Tot slot schep je de sperziebonen erdoor en de helft van de crème fraîche.
- Ondertussen bak je in een andere koekenpan de blokjes aardappel en kruid je deze met peper, zout en paprikapoeder naar smaak even op.
- Meng in een kom de rest van de crème fraîche door de eieren.
- Neem een ruime ovenschaal, vet deze in en schep hierin de opgebakken aardappels.
- Op de aardappels doe je het gehakt, sperziebonen en appel mengsel.
- Hierover giet je het ei/ crème fraîche mengsel. Steek de laurierblaadjes erin en zet dit in de oven voor ongeveer 20-25 minuten tot het ei gestold is.
- Verwijder de laurierblaadjes voor het serveren en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Wij eten het meestal met rijst maar ik ga jouw versie met aardappelen zeker een keer proberen. Klinkt goed!!!
Eef says:
Zeker doen! Rijst is ook erg lekker maar met de aardappeltjes trekt die smaak er ook zo lekker in. Aanrader 🙂
Iris says:
Ik vraag me af waar je de jam voor gebruikt. Of ik lees verkeerd (goede optie) of ik zie het niet terug in de bereiding.
Eef says:
Abrikozenjam, maar je kunt ook sinaasappeljam gebruiken (staat onder de ingrediënten)
Diny Kroes says:
Kan ik de overschotel helemaal afmaken en de volgende dag weer in de oven opwarmen, of kan ik dan de laatste laag (craimfraiche met ei) er beter morgen op doen en hoe lang en op hoeveel graden zou het dan nog in de oven moeten?
Groet Diny
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt de ovenschotel helemaal afmaken en de dag erna weer even opwarmen! Verschilt per oven hoe hoog en lang, ik zou zelf 180 graden doen en na 15 minuten even kijken of het goed warm is. Mocht de bovenkant donker worden kun je er wat folie overheen doen.
Anne-Marie says:
Wij eten het meestal met rijst maar ik ga jouw versie met aardappelen zeker een keer proberen. Klinkt goed!!!
Eef says:
Zeker doen! Rijst is ook erg lekker maar met de aardappeltjes trekt die smaak er ook zo lekker in. Aanrader 🙂
Bernice says:
Gisteravond jouw recept voor bobotie gemaakt, viel in de smaak! De kinderen (2 en 4) hebben er ook van gesmuld.
Eef says:
Wat leuk om te lezen Bernice, dankjewel 🙂
Bernice says:
Gisteravond jouw recept voor bobotie gemaakt, viel in de smaak! De kinderen (2 en 4) hebben er ook van gesmuld.
Iris says:
Ik vraag me af waar je de jam voor gebruikt. Of ik lees verkeerd (goede optie) of ik zie het niet terug in de bereiding.
Marjolein says:
Dit recept vorige week gemaakt. Ik heb het zonder vlees gemaakt en niemand thuis heeft het gemerkt en ze vragen allemaal wanneer weer! Ik was eigenlijk gewoon het gehakt vergeten te halen, maar denk dat ik het recept maar standaard zonder gehakt ga maken!
Eef says:
Hahaha dat is grappig en ergens ook een heel goed idee voor een lekkere vega maaltijd 🙂
Tim says:
Heerlijk!!
Corina says:
Weer een heerlijk recept, gaan we zeker vaker maken
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Henk Out says:
Het was echt heel lekker met aardappelen een aanrader.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Jacolien says:
Zalig…!!
Irene says:
Het recept klinkt heerlijk. Alleen ben ik allergisch voer eieren. Zou je de eieren met iets kunnen vervangen? Of helemaal weglaten?
Eef says:
Het ei is echt het bindmiddel in de creme fraiche laag bovenop dus dat is lastig. Ik zou het in ieder geval zo even niet weten waarmee je het 1 op 1 zou kunnen vervangen zonder het hele recept compleet te veranderen. Sorry
Marjolein says:
Hoi Irene, het is een beetje anders maar ook lekker zonder eieren als je de crème fraiche door het gehakt/groente- mengsel doet. Maakt het lekker romig. Je krijgt alleen niet zo’n mooi laagje bovenop al op de foto bij het gerecht maar qua smaak omweg lekker. Groetjes
Ilona says:
Vandaag dit recept gemaakt. We vonden het allemaal erg lekker. Dus dit gaat echt wel vaker gemaakt worden.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Len says:
Wat voegt de jam toe aan dit gerecht..?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat is puur voor de smaak, staat ook uitgelegd in het artikel! Verrassend lekker!
Len says:
O en kan je ook zware room gebruiken ipv creme fraise?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Ik zou zelf echt voor crème fraîche kiezen!
Marjolein says:
Hoi Eef,
Weer een top recept, het smaakt heerlijk en kids zijn er dol op. Ik krijg alleen niet zo’n mooi licht laagje aan de bovenkant. Mijn ei/crème fraiche mengsel zakt meteen naar beneden. Wat moet ik anders doen?
Eef says:
Wat goed om te horen, daar word ik blij van 🙂 Oeh lastig om te zeggen misschien even de ovenschaal iets aandrukken met een eetlepel zodat het er niet doorheen zakt?
Marjolein says:
PS: met aardappelstukjes uit koelvak van supermarkt is recept een stukje sneller klaar en toch vers
Brigitte says:
Als ik dit gerecht toch met rijst ipv aardappel wil maken (schoondochter is allergisch voor aardappel) hoe kan ik dat dan het beste aanpakken?
Eef says:
Dit recept is gemaakt met aardappels dus niet iets wat je in dit geval 1 op 1 zou kunnen vervangen voor rijst helaas.