Gebakken aardappels

Gebakken aardappels

Gebakken aardappels, een klassieker MAAR nog niet eentje die ik op mijn blog had en dat had zo zijn redenen. Ik wilde namelijk hét perfecte recept voor de allerlekkerste gebakken aardappels maken…

Perfect gebakken aardappels

En daar gaat tijd in zitten, veel tijd en 3 pogingen verder is het gelukt. Ik presenteer je: de lekkerste gebakken aardappels!

Mijn vader maakte vroeger altijd de lekkerste opgebakken aardappels, een ideaal recept om aardappels op te maken en echt mijn lievelings manier om aardappel te eten. De overgebleven aardappels van de dag ervoor (hij kookte er altijd expres wat extra, is mijn vermoeden…) werden op gebakken met wat olie, boter en kruiden. Zalig!

Op zoek naar meer recepten met aardappels? Hier vind je al mijn aardappel recepten op een rij!

Krokant gebakken aardappels

Krokant gebakken aardappels maken doe je zo:

Het ‘geheim’ van die krokant gebakken aardappels zit hem in een aantal dingen. Zo krijg je perfect krokant gebakken aardappels uit de oven:

  • Laat de aardappels na het schillen weken in koud water. Zetmeel wordt dan uit de aardappel getrokken voor een nóg krokanter gebakken aardappeltje.
  • In tegenstelling tot alles wat je geleerd hebt: breng eerst het water aan de kook en dan voeg je de aardappels toe. Zo blijft de binnenkant lekker zacht na het bakken en krijg je geen droog gebakken aardappel.
  • Gebruik pas zout ná het bakken. Zout onttrekt vocht waardoor er meer vocht vrij komt in de oven wat voor ‘stoom’ zorgt en wat, zoals je zelf denk ik ook wel kunt bedenken, niet perse bijdraagt aan een krokanter aardappeltje.
  • Gebruik een beetje geweld. In de oven schep je ze af en toe om: doe dat gerust met een beetje geweld 😉 en druk ze af en toe een beetje plat: zo krijg je extra veel krokante randjes en kleine stukjes (hét aller-allerlekkerst).
  • Maizena, waar dat al niet goed voor is. Ik weet het; eerst haal je het zetmeel eruit dan voeg je het weer toe? Maar schep gerust een lepeltje erdoor, dat zorg voor een nóg krokanter jasje en dat is precies wat we willen.
  • Geen bakpapier, bak de aardappels direct op de hete bakplaat. Tipje van Eef, ik heb deze set van bakplaten. Die zijn super sterk en bakken niet aan – ideaal voor dit soort gerechten.
Gebakken aardappels recept

Gebakken aardappels

Als je mij al langer volgt weet je dat ik dol ben op aardappels. Helemaal op aardappels uit de oven (waarbij ik normaliter ik krieltjes gebruik) dus dit recept voor de perfect gebakken aardappels mocht niet ontbreken. En dit keer met de gewone Hollandse pieper. 😉

Gebakken aardappels: kruimige of vastkokende aardappels?

Ik ga voor vastkokende aardappels. Die houden beter hun vorm voor dit gerecht en het resultaat is krokanter. Tuurlijk, heb je wat kruimige aardappels over en wil je die opbakken dan kan je die gewoon gebruiker – dan is er ook geen man over boord. Wil je er nog een lekker dipsausje bij? Ik maakte dit recept voor mijn eigen knoflooksaus voor erbij, aanrader!

Gebakken aardappels kruiden
Gebakken aardappels

Gebakken aardappels

Hét recept voor de allerlekkerste krokant gebakken aardappels. Een ontzettend makkelijk recept om te maken voor perfect gebakken aardappeltjes.
5 van 16 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Weken aardappels: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1,5 kilo aardappelen (vastkokend)
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel peper
  • 1 eetlepel Maizena
  • roomboter, olijfolie, zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Schil de aardappels en snij ze in grove blokjes.
  • Doe ze in een kom met koud water en laat de aardappels een half uurtje weken, giet het troebele water af.
  • Verwarm de oven voor op 225 graden boven- en onderwarmte.
  • Breng ondertussen een pan water met ruim zout aan de kook. Kook hierin de aardappels beetgaar (niet té gaar) in ca. 10-15 minuten.
  • Giet af, kook even droog zodat het overtollige vocht verdampt en verdeel daarna over een bakplaat met de knoflook, maizena, kruiden (geen zout!) en een lekkere scheut olijfolie. Schep om en zet in de oven voor 45 minuten.
  • Schep (een beetje gewelddadig) om na een kwartier en voeg een paar blokjes roomboter* toe na een half uur.
  • Haal ze uit de oven en kruid na met zout. Eet smakelijk!

handig om te weten:

*Tip: vervang de roomboter voor een plantaardige variant en maak deze heerlijke aardappeltjes vegan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 330kcal | Koolhydraten: 76g | Eiwitten: 7g | Vetten: 0.3g | Verzadigd vet: 0.01g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Gebakken aardappels

36 thoughts on “Gebakken aardappels

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept