Beenham honing mosterd uit de oven. Een waanzinnig lekker gerecht bestaande uit maar 5 ingrediënten welke ook nog eens makkelijk is om te maken. Kijk, daar houden we van tijdens de drukke feestdagen! Bijkomend voordeel: vrijwel iedereen vindt een beenhammetje uit de oven heerlijk!
Honing, mosterd en beenham gaan perfect samen. Voeg er nog een beetje tijm aan toe en wat fijngesneden knoflook en je hebt echt een match made in heaven! Een heerlijk hoofdgerecht dat het erg goed zal doen tijdens de feestdagen, beenham honing mosterd uit de oven.
Beenham honing mosterd uit de oven
Voor de mosterd in dit recept heb ik gebruik gemaakt van grove mosterd met zaadjes erin. Ik heb mosterd van het merk Marne gebruikt en die mosterd is grof en mild. Natuurlijk kun je elke andere mosterd gebruiken die je wilt, maar deze mosterd past perfect in dit gerecht vandaar dat ik je even vertel welke mosterd ik precies heb gebruikt. Je kunt ook een Dijon mosterd gebruiken, maar deze is qua smaak toch vaak net even scherper. Juist een grove, milde mosterd maakt een mooie balans met het zoete van de honing en het kruidige van de knoflook en tijm.
Lekker voor erbij
Je kunt natuurlijk allerlei lekkere bijgerechten serveren bij deze beenham. Aardappeltjes, een lekkere salade maar denk ook eens aan deze lekkere bijgerechten:
- Pomme duchesse
- Stoofpeertjes zonder alcohol
- Haricots verts in spek gerold
- Witlof gratin
- Zelfgemaakte aardappel anders met bacon en ui
Tip: dit recept voor honing-mosterdsaus is heerlijk om bij deze beenham te serveren als saus.
Hoeveelheid
De beenham die ik voor het recept heb gebruikt is 500 gram welke voldoende is voor 2 tot 3 personen. Zeker als je de beenham voor de feestdagen maakt zou ik je bij 4 personen, 2 beenhammetjes aanraden of een grotere beenham. Liever iets te veel dan te weinig en als je wat over hebt is dat zeker niet erg. De volgende dag wat beenham op een broodje is namelijk waanzinnig lekker! Je kunt de hoeveelheid marinade bij een grotere beenham verdubbelen naar wens en voor de oventijd houd je 10 minuten aan per 100 gram beenham.
Als je zeker wilt zijn dat je beenham gaar is kun je zo’n handige kern thermometer gebruiken. Als de kerntemperatuur 65 graden is dan is de beenham gaar.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 beenham (ca. 500 gram)
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels honing
- 1½ eetlepel grove mosterd
- 2 takjes tijm
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Haal de beenham voor dat je hem gaat bereiden alvast uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Maak met een scherp mes rondom inkepingen in de beenham zodat je kleine vierkantjes krijgt.
- Snijd 2 teentjes knoflook fijn en doe deze in een kommetje met 3 eetlepels honing, 1½ eetlepel grove mosterd en ris de blaadjes van 2 takjes tijm. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit rondom over de beenham.
- Doe de beenham in een ovenschaal en zet deze in de oven. Zet de oven nu op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Giet elke 15 minuten het honing mosterd sausje/ marinade over de beenham en na 45 minuten haal je de beenham uit de oven. Dek de beenham af met aluminiumfolie en laat 'm nog 5 minuten na garen voor je hem gaat aansnijden.
- Snijd de beenham in dunne plakken en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmm een van mijn favoriete stukken vlees uit de oven, zo lekker! En inderdaad zeker iets teveel maken want een broodje beenham de volgende dag is niet te versmaden 🙂 Heerlijk recept weer!
Eef says:
Echt hé! Hij staat op het menu deze kerst dus ik hoop dat we wat over hebben 😉
edwin van zoen says:
heerlijk recept gaan we zeker vaker maken
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank voor reactie Edwin 🙂
Gerald says:
Al heel vaak gemaakt is zo lekker, en niet alleen op speciale dagen.
Vandaag gaan we weer genieten.
Brenda says:
Heeerlijk recept, smaakte verrukkelijk! We gaan hem snel weer een keer maken.
Zou dit ook in de airfryer kunnen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed om te horen! We hebben het zelf niet in de airfryer getest, maar vermoed dat het wel kan. Zou het vooral proberen! 🙂
Demi | StudioKOOK says:
Mmm! Een kanshebber voor het kerstdiner!
Thaisa says:
Ik ga deze beenham klaarmaken met oud op nieuw. Nu vraag ik me af, heb je een sausje van het vlees of kan je hier nog een lekker sausje bijmaken?
Jaap says:
Ik doe er zelfgemaakte grandberrysaus met rode Port bij
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh dat klinkt heerlijk!
Monique says:
Goed idee! Helemaal klaar met dit menu
Eef says:
Kijk dat horen we graag 🙂
Margriet M says:
Ik heb deze beenham geprobeerd en vond hem verrukkelijk( terwijl ik geen liefhebber ben van beenham). Ik braad hem nu voor een broodje beenham voor de familie bijeenkomst, allemaal beenham liefhebbers! Ze zijn er vast dol op. Dank voor recept.
Eef says:
Wat een mooi compliment, dankjewel 🙂
Tanja says:
Wij wilden dit gaan maken. Het recept is dus perfect.
Eef says:
Super!
Daphne says:
Een goed recept voor een huisgemaakte marinade! Deze ga ik zeker nog een keer maken.
Helen | HandmadeHelen says:
Ik schuif hem net voor de 2e keer deze kerst in de oven. Heerlijk recept!
Eef says:
Kijk dat lees ik graag! Hoop dat je een fijne kerst hebt gehad Helen 🙂
Eva says:
Op oudjaar klaargemaakt voor 6 personen: gesmuld en goedgekeurd! topgerecht! Bedankt Eef!
Eef says:
Wauw! Dank je wel voor je compliment en leuke reactie 🙂 Hier word ik echt blij van.
Ron W. says:
Ik ga hem morgen proberen. Lijkt me erg lekker.
Alvast bedankt Eef.
Eef says:
Eet smakelijk alvast Ron 🙂
Sylvia says:
Ik heb het deze week gemaakt en het was perfect.
Zo lekker.
Helaas niks over
Eef says:
Dat is een heel mooi compliment, dank je wel!
Bianca says:
Goedenavond,
Kan de beenham zo de oven in, zonder eerst even te bakken?
Ga u recept ook gebruiken voor kerst.
Groetjes bianca
Kimberley says:
Hallo,
Is er na het bakken nog genoeg saus dan? Ik zal het maken met kroketjes en geglazuurde babywortels.
Of maak ik best extra saus?
Met vriendelijke groeten,
Kim
Eef says:
Als je nog saus erbij wilt serveren dan zou ik zeker extra maken. Dit is puur de marinade voor de beenham. Deze is erg lekker voor erbij: https://www.eefkooktzo.nl/honing-mosterdsaus/
Sylvia says:
Ik heb het deze week gemaakt en het was perfect.
Zo lekker.
Helaas niks over
Yionna says:
Ik ga deze morgen maken voor de kerst. Ziet er lekker uit.
Ga de beenham alleen even van te voren alvast insmeren met de honing mosterd dressing, zodat het goed kan intrekken 🙂
Eef says:
Extra lekker! Doe je goed 🙂
Yionna says:
Ik ga deze morgen maken voor de kerst. Ziet er lekker uit.
Ga de beenham alleen even van te voren alvast insmeren met de honing mosterd dressing, zodat het goed kan intrekken 🙂
Eef says:
Dat is een heel mooi compliment, dank je wel!
Tamara says:
Hoi. Vraagje, is er ook vervanger voor de tijm?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je zou eventueel oregano of een beetje rozemarijn kunnen gebruiken, dan is de smaak echter niet helemaal hetzelfde!
Anneke says:
Wil dit recept gaan maken, maar vraag mij af of er geen bak- of braadprodukt moet worden gebruikt. Kan iemand mij hierover informeren?
Eef says:
Nee, dat is niet nodig 🙂
Anneke says:
Wil dit recept gaan maken, maar vraag mij af of er geen bak- of braadprodukt moet worden gebruikt. Kan iemand mij hierover informeren?
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dank voor reactie Edwin 🙂
Liesbeth says:
Is de beenham die je gebruikt al gekookt of gerookt?
Eef says:
Gewoon een hele rauwe beenham gebruiken 🙂
Liesbeth says:
Is de beenham die je gebruikt al gekookt of gerookt?
Julia says:
(sorry ik spreek niet zo goed nederlands)
ik wil deze ham maken voor kerst maar ik heb een hete lucht oven, kan dit wel? en op 175 grad?
that was probably awful… I’m really just wondering if the temperatures are for a hot air oven (I only have one of the oven/microwave combis) and do you happen to know what inner temperature this ham has to be in the end? thank you! It looks delicious!
Eef says:
That wasn’t awful, thank you for your comment. I always use normal temp. When using a hot air oven I will always explicitly mentions this, so in this case I didn’t 🙂 Hope this helps. Cheers,
Jetje says:
Sorry Eef, maar hoe wordt ‘beenham’ in België genoemd?
Het ziet er heel lekker uit en wil het eens proberen voor nieuwjaar!
Eef says:
Hi Jetje, als mijn bronnen correct zijn noemen ze het in België, ham of hesp of sjónk/ sjink. Heb je hier wat aan?
hilde warlop says:
hallo ,
ben bezig dit recept te maken ,maar kun je me eventueel zeggen welke wijn hierbij best past
alvast bedankt
Eef says:
Omdat er honing door de saus gaat zou ik gaan voor een zoete witte wijn of een lichte, frisse rode wijn.
hilde warlop says:
dit recept zal ik met kerstavond met plezier maken ,zeer lekkere smaken
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Glennv says:
Ik ga dit maken met kerst,ik zoek nog enkele lekkere bijgerechten erbij? Wat hebben jullie erbij gedaan?
Eef says:
In de tekst heb ik een paar lekkere tips gezet voor erbij 🙂
Rita says:
Wil dit graag voor de kerst maken. Kan dit al van te voren?
Eef says:
Het lekkerste is op de dag zelf anders wordt de ham wat droger. Je kunt het alvast alles klaarmaken en de beenham marineren, dan hoef je hem alleen nog in de oven de schuiven 🙂
Floortje Lindeboom says:
Heerlijk,
Ga ik zo bereiden!
Bedankt voor het recept
Eef says:
Wat leuk! Eet smakelijk 🙂
Rita says:
Ik wil dit recept met Kerst maken. Kan ik dit al een dag van te voren maken?
Eef says:
Het lekkerste is op de dag zelf anders wordt de ham wat droger. Je kunt het alvast alles klaarmaken en de beenham marineren, dan hoef je hem alleen nog in de oven de schuiven ????
Willemijn says:
Hoi Eef,
Kunnen 2 beenhammen van 500 gram tegelijk in de oven? ik heb er nu al zin in deze kerst!
Eef says:
Ja dat kan zeker, laat ze dan alleen ietsje langer in de oven 🙂
Marleen says:
En als je 2 beenhammen van 450 gram in dezelfde ovenschaal in de oven zet, reken je dan dubbele oven tijd? Dus normaal beenham 450 gram zo’n 40 a 50 minuten en 2x 450 dan 90 minuten of is dat te lang?
Dank je wel alvast voor je reactie. Ziet er heerlijk uit.
Eef says:
Nee dat is te lang denk ik. Ik zou het iets verlengen met een minuut of 10-15 en dan even kijken. Als je een kerntemperatuurmeter hebt kun je die natuurlijk ook gebruiken als deze 65 graden is dan is de beenham gaar.
Lauretta Ritchie says:
Ik heb deze gister gemaakt en wat was het lekker zeg. Mijn mannen (man en zoon ;o)) hebben gesmikkelt!! Dank voor het delen. xxx
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Jetje says:
Welke saus en groenten kun je hierbij serveren?
Alvast bedankt!
Eef says:
Je kunt extra honing mosterdsaus erbij serveren en groenten of salade naar smaak. Sperziebonen, spruitjes of worteltjes zijn bijvoorbeeld erg lekker hierbij 🙂
Mireille says:
Hoi Eef,
Het ziet er heerlijk uit. Denk je ook dat ik het recept s’middags helemaal klaar kan maken en het s’avonds als we eters hebben op kan warmen in de magnetron?
Eef says:
Zou ik je niet willen aanraden, de magnetron zal hem niet lekkerder maken. Waarom marineer je hem niet ’s middags en zet je hem in de oven terwijl de gasten er zijn en ruim voor je gaat eten. Je hebt er niet heel veel omkijken naar.
Taat says:
Ik heb m vandaag gemaakt (ja, recept blijft relevant hoor 😉 ook na zo lange tijd. Hij was heerlijk. Haricots verts met spek omwikkeld erbij gegeten en zoete aardappelquiche. Boontjes met spek in de pan gebakken en daarna in diezelfde koekenpan de overgebleven saus vd beenham tot een jus gemaakt: idioot lekker echt!! De beenham was Ook echt perfect!! Lekkerste die ik ooit gemaakt heb. Dank dus voor het recept.
Eef says:
Ja ik zag dat hij weer druk bezocht werd rondom de Paasdagen, leuk!
Annie Senders says:
Carona pandemie is een vervelende tijd maar dat geeft wel de tijd om lekker te koken ,dus vanavond lekkere beenham uit de oven met gebakken zoete aardappel en witlof uit de oven.
Eef says:
Wat lekker! Maak het thuis inderdaad gezellig en kook lekker 😀
Ellen says:
Moet de schaal worden ingevet of heb ik de oven te hoog gezet?
Mijn schaal is nl helemaal zwart aangekoekte!
De ham was overigens heerlijk! Voor herhaling vatbaar!
Eef says:
Ah nee dat is zonde! Ik vet mijn ovenschaal eigenlijk nooit in bij een beenham (of een vergelijkbaar stuk vlees zoals rollade) zou het kunnen dat je mogelijke hetelucht hebt gebruikt i.p.v. boven en onderwarmte?
Jela says:
Hoi Eef,
dit vanavond gemaakt als proef-kerst-eten. Het was echt onnoemelijk lekker! Maar de schaal droogde bij mij volledig uit. Ik heb nog honing met mosterd gemengd toegevoegd, maar dat was niet voldoende. Ik heb er maar een beetje bouillon bijgedaan.
Heb je een suggestie om er daarna een lekkere saus van te maken?
Eef says:
Wat leuk dat je aan het koken bent voor kerst! Deze staat zeer waarschijnlijk bij ons ook op tafel dit jaar weer 😉 Het is meer een ‘glaze’ en niet zo zeer echt een saus die je bij de beenham serveert. Hier krijg de beenham heel veel smaken heb inderdaad geen sausje voor erbij. Vind je mijn favoriete recept voor honing mosterdsaus: https://www.eefkooktzo.nl/broodje-beenham-met-honing-mosterdsaus/. Die zou je er nog los bij kunnen maken dan heb je extra veel saus om erbij te serveren, eet smakelijk!
Leonie says:
Is dit ook lekker om koud te serveren met kerst? Wij hebben veel gerechtjes en kunnen niet alles in de oven klaarmaken (past simpelweg niet).
Eef says:
Ja maar niet zo lekker als warm 🙂
Juryan says:
Hey Eef,
Ben erg enthousiast geworden van dit recept en de positieve reacties!
Ik wil 2e kerstdag een beenham klaar maken van ongeveer 1kilo moet deze dan echt 100 minuten in de oven op 175°??
En gebruik ik hier voor een rauwe of een gekookte beenham??
Eef says:
Ik gebruik een rauwe, dit recept is voor 500 gram. Heb je een grotere dan zul je hem natuurlijk wel iets langer in de oven moeten doen 🙂
Piet says:
Ik heb een beenham van een kilo voor de kerstdagen, hoe lang moet het in de oven en moet ik de saus verdubbelen?
Eef says:
Je rekent ongeveer 10 minuten per 100 gram rauwe ham dus dan kom je op ongeveer 1,5 uur. Zeker de saus verdubbelen, dat is alleen maar lekker 🙂
Jenny says:
Hoi Eef, geen reactie op het recept (is altijd goed), maar bin deze will ik jou en je familie
Gezegende kerstdagen toewensen en een gezond en inspiratievol 2022!
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Monique says:
We hadden gisteren een heerlijk kerstdiner met vooraf de gevulde champignons en als hoofdgerecht de beenham. We hebben genoten. En vandaag weer met de beenham op een broodje.
Met oudjaar doen we hapjes. Dan staan zeker de gevulde champignons weer op tafel.
Bedankt voor deze heerlijke recepten.
Eef says:
Wat lief! Dankjewel, blij dat de recepten zo in de smaak vallen bij
Ida Louise Kurstjens says:
Ik wil dit graag maken voor de visite van mijn zoons verjaardag volgende week. Maar gebruik je een gepekelde beenham of niet?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Leuk! Voor dit recept gebruiken we naturel beenham. Soms zijn die licht gepekeld van zichzelf.
Jacqueline says:
Wat een geweldig recept. Zo makkelijk en een zo waanzinnig lekker resultaat! Ik heb een heel grote ovenschaal gekocht, want ook mijn kinderen en kleinkinderen laten zich graag wekelijks verrassen met zo’n beenhammetje.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Cindy says:
Hallo
Wat bedoel je precies met puntje 2, de vierkantjes? Ik begrijp niet zo goed hoe dat er dan uitziet.
Alvast bedankt!
Groetjes
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Cindy, als je met een scherp mes een ruitjespatroon maakt, dus eerst diagonaal lijnen van links naar rechts en vervolgens van rechts naar links eroverheen, krijg je dus een soort blokjes!
Mirjam says:
Hallo,
Ik zocht een gerecht voor een kerstbuffet met 13 volwassenen en 5 kinderen. Dit recept lijkt me prima!
Kun je me voorzichtig helpen met de hoeveelheid beenham? En kan dat in 1 keer in de oven denk je?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Mirjam! In de receptenkaart kun je de hoeveelheid (van de beenham: 1 = voor 2-3 personen) aanpassen, dan veranderen de overige hoeveelheden automatisch mee 🙂
Jolanda Schuller says:
Hoi Eef.
Ik woon op een eiland in Griekenkand. Daar hebben we niet een groot assortiment in groente’s, vlees, kant en klaar produkten, of kant en klaar kruiden zoals nasi, droge kruidenmix om sauzen etc te maken en zo. Dus alles zelf maken. Hierdoor ben ik anders gaan koken. Recepten zijn dus altijd welkom. Als ik naar de slager ga voor een beenham, is dat dan zo’n gerookte ham, ik lees nl rauwe ham of wat moet ik daar bij denken? Kan ik om een stuk vlees vragen van de achterbil, en kan ik zelf een beenham zouten, of is dat een techniek die alleen een slager kan doen. Ik weet nl bij voorbaat al, dat ik alleen het stuk vlees onbewerkt kan krijgen.
Groetjes Jolanda
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Jolanda, de beenham die wij voor dit recept hebben gebruikt is een rauw stuk beenham en niet gerookt. De beenham is inderdaad een stuk vlees van de achterbil. Ik heb zelf niet eerder een stuk beenham zelf gezouten, dus dat zou ik helaas niet weten. Succes! 🙂
Boor says:
Echt een top recept, eenvoud! Mega lekker….
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel, wat fijn!!
Evy says:
Hoi hoi,
Ik wil dit recept gaan maken en nu vroeg ik me af of de beenham ook in de airfryer kon. Zo ja. Weet je dan of de temperatuur en baktijd afwijkt?
Liefs
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Evy, dit hebben we zelf niet getest dus ik vind het lastig om hier een goed antwoord op te geven. Airfryer is wel een heel ander soort apparaat dan een oven natuurlijk, misschien vind je het antwoord op het internet? Laat het in ieder geval weten, ben erg benieuwd of hij lukt! Kook ze!
Leo Ros says:
Gisteren deze beenham op met Patata Bravas en broccoli en wij vonden het zeer geslaagd
Sandra Erven-Vonken says:
Hoi hoi,
Dit recept ziet er verrukkelijk uit! Nu heb ik alleen even een vraag… kan ik de honing/mosterdmarinade ook gebruiken voor een varkensrollade denk je?
Groetjes Sandra
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Sandra, dat hebben wij nog niet geprobeerd! Qua smaak lijkt het me heerlijk, maar je zal het wel zelf moeten testen. Kook ze!
Stephanie says:
Komend weekend gaan we dit voor 10 personen maken. Eerste keer dus wel een gokje, maar we vertrouwen op alle enthousiaste reviews!
Maar toch even een vraag. De slager vroeg of het vlees gepekeld/gekookt moest worden. Of komt alle smaak van de marinade? En hij vroeg of spek en zwoerd eraan moest blijven?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Stephanie, dat klopt inderdaad! Geen pekel, alle smaak komt van de marinade. Persoonlijk zou ik met spek en zwoerd kiezen, dan blijft hij lekker mals en wordt hij mooi krokant aan de buitenkant. Kook ze!
Lioness92 says:
Hoi Eef,
2e kerstdag ga ik deze beenham klaarmaken voor de schoonfamilie. Heb gisteren 2 beenhammen gehaald van ongeveer 1,5 kilo per stuk. Bijna 3 kilo totaal dus. Welke oventijd zou je in dit geval aanhouden? Ik heb helaas geen vleesthermometer.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hoi, je kan gewoon het recept aanhouden, wel misschien ietsjes langer in de oven! Vergeet niet de hoeveelheid porties aan te passen zodat je genoeg ingrediënten hebt. 😉