55 min.
4.39 van 108 stemmen

Beenham honing mosterd uit de oven

Beenham honing mosterd uit de oven. Een waanzinnig lekker gerecht bestaande uit maar 5 ingrediënten welke ook nog eens makkelijk is om te maken. Kijk, daar houden we van tijdens de drukke feestdagen! Bijkomend voordeel: vrijwel iedereen vindt een beenhammetje uit de oven heerlijk!

Honing, mosterd en beenham gaan perfect samen. Voeg er nog een beetje tijm aan toe en wat fijngesneden knoflook en je hebt echt een match made in heaven! Een heerlijk hoofdgerecht dat het erg goed zal doen tijdens de feestdagen, beenham honing mosterd uit de oven.

Beenham honing mosterd uit de oven

Voor de mosterd in dit recept heb ik gebruik gemaakt van grove mosterd met zaadjes erin. Ik heb mosterd van het merk Marne gebruikt en die mosterd is grof en mild. Natuurlijk kun je elke andere mosterd gebruiken die je wilt, maar deze mosterd past perfect in dit gerecht vandaar dat ik je even vertel welke mosterd ik precies heb gebruikt. Je kunt ook een Dijon mosterd gebruiken, maar deze is qua smaak toch vaak net even scherper. Juist een grove, milde mosterd maakt een mooie balans met het zoete van de honing en het kruidige van de knoflook en tijm.

Beenham uit de oven

Lekker voor erbij

Je kunt natuurlijk allerlei lekkere bijgerechten serveren bij deze beenham. Aardappeltjes, een lekkere salade maar denk ook eens aan deze lekkere bijgerechten:

Tip: dit recept voor honing-mosterdsaus is heerlijk om bij deze beenham te serveren als saus.

Beenham bereiden

Hoeveelheid

De beenham die ik voor het recept heb gebruikt is 500 gram welke voldoende is voor 2 tot 3 personen. Zeker als je de beenham voor de feestdagen maakt zou ik je bij 4 personen, 2 beenhammetjes aanraden of een grotere beenham. Liever iets te veel dan te weinig en als je wat over hebt is dat zeker niet erg. De volgende dag wat beenham op een broodje is namelijk waanzinnig lekker! Je kunt de hoeveelheid marinade bij een grotere beenham verdubbelen naar wens en voor de oventijd houd je 10 minuten aan per 100 gram beenham.

Als je zeker wilt zijn dat je beenham gaar is kun je zo’n handige kern thermometer gebruiken. Als de kerntemperatuur 65 graden is dan is de beenham gaar.

Beenham honing mosterd uit de oven

Beenham honing mosterd uit de oven recept

Beenham honing mosterd uit de oven

Een waanzinnig lekker recept voor beenham honing mosterd uit de oven welke ook nog eens makkelijk is om te maken.
4.39 van 108 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd50 minuten
Totale tijd55 minuten

Ingrediënten

1 hele beenham (voldoende voor 2-3 personen)
  • 1 beenham (ca. 500 gram)
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels honing
  • 1½ eetlepel grove mosterd
  • 2 takjes tijm

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Haal de beenham voor dat je hem gaat bereiden alvast uit de koelkast en verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Maak met een scherp mes rondom inkepingen in de beenham zodat je kleine vierkantjes krijgt.
  • Snijd 2 teentjes knoflook fijn en doe deze in een kommetje met 3 eetlepels honing, 1½ eetlepel grove mosterd en ris de blaadjes van 2 takjes tijm. Meng dit goed door elkaar en verdeel dit rondom over de beenham.
  • Doe de beenham in een ovenschaal en zet deze in de oven. Zet de oven nu op 175 graden boven- en onderwarmte. 
  • Giet elke 15 minuten het honing mosterd sausje/ marinade over de beenham en na 45 minuten haal je de beenham uit de oven. Dek de beenham af met aluminiumfolie en laat 'm nog 5 minuten na garen voor je hem gaat aansnijden.
  • Snijd de beenham in dunne plakken en eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 767kcal | Koolhydraten: 64g | Eiwitten: 94g | Vetten: 15g | Verzadigd vet: 6g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Beenham honing mosterd uit de oven recept

Beenham honing mosterd uit de oven Pinterest Collage

117 gedachten over “Beenham honing mosterd uit de oven”

  1. Hoi Eef,
    2e kerstdag ga ik deze beenham klaarmaken voor de schoonfamilie. Heb gisteren 2 beenhammen gehaald van ongeveer 1,5 kilo per stuk. Bijna 3 kilo totaal dus. Welke oventijd zou je in dit geval aanhouden? Ik heb helaas geen vleesthermometer.

    Beantwoorden
    • Hoi, je kan gewoon het recept aanhouden, wel misschien ietsjes langer in de oven! Vergeet niet de hoeveelheid porties aan te passen zodat je genoeg ingrediënten hebt. 😉

      Beantwoorden
  2. Komend weekend gaan we dit voor 10 personen maken. Eerste keer dus wel een gokje, maar we vertrouwen op alle enthousiaste reviews!
    Maar toch even een vraag. De slager vroeg of het vlees gepekeld/gekookt moest worden. Of komt alle smaak van de marinade? En hij vroeg of spek en zwoerd eraan moest blijven?

    Beantwoorden
    • Hi Stephanie, dat klopt inderdaad! Geen pekel, alle smaak komt van de marinade. Persoonlijk zou ik met spek en zwoerd kiezen, dan blijft hij lekker mals en wordt hij mooi krokant aan de buitenkant. Kook ze!

      Beantwoorden
  3. Hoi hoi,

    Dit recept ziet er verrukkelijk uit! Nu heb ik alleen even een vraag… kan ik de honing/mosterdmarinade ook gebruiken voor een varkensrollade denk je?

    Groetjes Sandra

    Beantwoorden
    • Dankjewel Sandra, dat hebben wij nog niet geprobeerd! Qua smaak lijkt het me heerlijk, maar je zal het wel zelf moeten testen. Kook ze!

      Beantwoorden
  4. Hoi hoi,

    Ik wil dit recept gaan maken en nu vroeg ik me af of de beenham ook in de airfryer kon. Zo ja. Weet je dan of de temperatuur en baktijd afwijkt?
    Liefs

    Beantwoorden
    • Hi Evy, dit hebben we zelf niet getest dus ik vind het lastig om hier een goed antwoord op te geven. Airfryer is wel een heel ander soort apparaat dan een oven natuurlijk, misschien vind je het antwoord op het internet? Laat het in ieder geval weten, ben erg benieuwd of hij lukt! Kook ze!

      Beantwoorden
  5. Hoi Eef.
    Ik woon op een eiland in Griekenkand. Daar hebben we niet een groot assortiment in groente’s, vlees, kant en klaar produkten, of kant en klaar kruiden zoals nasi, droge kruidenmix om sauzen etc te maken en zo. Dus alles zelf maken. Hierdoor ben ik anders gaan koken. Recepten zijn dus altijd welkom. Als ik naar de slager ga voor een beenham, is dat dan zo’n gerookte ham, ik lees nl rauwe ham of wat moet ik daar bij denken? Kan ik om een stuk vlees vragen van de achterbil, en kan ik zelf een beenham zouten, of is dat een techniek die alleen een slager kan doen. Ik weet nl bij voorbaat al, dat ik alleen het stuk vlees onbewerkt kan krijgen.
    Groetjes Jolanda

    Beantwoorden
    • Hi Jolanda, de beenham die wij voor dit recept hebben gebruikt is een rauw stuk beenham en niet gerookt. De beenham is inderdaad een stuk vlees van de achterbil. Ik heb zelf niet eerder een stuk beenham zelf gezouten, dus dat zou ik helaas niet weten. Succes! 🙂

      Beantwoorden
  6. Hallo,
    Ik zocht een gerecht voor een kerstbuffet met 13 volwassenen en 5 kinderen. Dit recept lijkt me prima!
    Kun je me voorzichtig helpen met de hoeveelheid beenham? En kan dat in 1 keer in de oven denk je?

    Beantwoorden
    • Hi Mirjam! In de receptenkaart kun je de hoeveelheid (van de beenham: 1 = voor 2-3 personen) aanpassen, dan veranderen de overige hoeveelheden automatisch mee 🙂

      Beantwoorden
  7. Wat een geweldig recept. Zo makkelijk en een zo waanzinnig lekker resultaat! Ik heb een heel grote ovenschaal gekocht, want ook mijn kinderen en kleinkinderen laten zich graag wekelijks verrassen met zo’n beenhammetje.

    Beantwoorden
4.39 van 108 stemmen (105 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie