Aardappel anders recept, maar dan anders 😉 . Want vandaag gebruiken we geen potje aardappel anders, we maken het helemaal zelf. We gaan voor de smaak bacon en ui, want die was wel het lekkerste, althans in mijn herinneringen. Maar dan wel een 2.0 versie en dus helemaal zelfgemaakt.
Deze maand deed ik weer mee aan de foodblogswap. De foodblogswap wordt georganiseerd in een Facebook-groep voor foodbloggers. Je kunt je hiervoor opgeven en dan krijg je willekeurig een blog toegewezen waarvan je een recept gaat maken. Dat recept geef je dan een eigen twist. Bekijk ook dit overzicht met al mijn ‘foodblogswap-recepten’ voor meer inspiratie.
Aardappel anders naar recept van Elisabeth
Deze maand mocht ik aan de slag met de blog van Elisabeth, genaamd Elisabethsmagazine. Ik kende haar blog nog niet, dus dat was sowieso erg leuk. Eén van de leuke dingen aan de foodblogswap is het ‘ontdekken’ van nieuwe foodblogs. Ik moest even wennen aan de indeling, ik hou zelf enorm van ‘bladeren’ op een blog om hem te leren kennen, maar Elisabeth had een andere visie voor haar blog en maakte een georganiseerde receptenpagina met recepten op alfabetische volgorde. Bij de ‘A’ van aardappel kwam ik dit recept tegen voor aardappel anders met kaas. Wat een ontzettend leuk idee om dat zelf te maken. Ik wist direct wat mijn recept voor deze foodblogswap werd!
Het leuke is dat Elisabeth ook wat achtergrondinformatie vertelt bij haar recepten en in dit geval kwam ik er achter dat aardappel anders in 1996 op de markt kwam. Het herkenbare potje in de smaken tuinkruiden-knoflook, ham-kaas en bacon-ui. Het idee is natuurlijk simpel. Aardappelschijfjes en daaroverheen doe je de saus uit de pot. Voeg eventueel nog wat groenten toe, schuif de ovenschaal in de oven en klaar is je maaltijd.
Ovenschotel aardappel anders – bacon en ui
Het is voor mij echt jaren geleden dat ik aardappel anders at, maar ik weet nog wel dat de smaak bacon en ui het lekkerste was. Bij de foodblogswap geef je altijd een eigen twist aan het recept en dat was direct een mooie twist om te maken n.a.v. het basisrecept met kaas van Elisabeth (die volgens mij ook erg smakelijk is).
Ik besloot er wel een 2.0 versie van te maken en ging voor gekarameliseerde uien (dat kost even wat tijd, maar dat is zo waanzinnig lekker) en in plaats van bacon gebruikte ik pancetta. Plakjes pancetta die ik krokant bakte. Net even zachter van smaak dan bacon, maar het geeft voldoende oemph aan deze ovenschotel met aardappels. Echt een aanrader dit recept om eens te proberen!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 uien (in ringen)
- 150 gram pancetta
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 250 ml groentebouillon
- 200 ml kookroom
- 750 gram aardappelschijfjes (voorgekookt)
- boter, olijfolie, nootmuskaat, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Verwarm een beetje boter en olijfolie in een pannetje en voeg de uienringen toe om te karameliseren. Laat op laag vuur zacht worden. Neem hier echt even de tijd voor. Des te langzamer je ze gaart des te lekkerder het eindresultaat.
- Snij de plakken pancetta in blokjes en bak uit in een droge koekenpan tot ze krokant zijn.
- Als de ui gekaramliseerd is en de pancetta uitgebakken, hou je die even apart en gaan we de roux (saus) maken.
- Neem een steelpan en smelt hierin de 50 gram roomboter. Voeg dan de bloem toe en bak even kort mee.
- Giet de bouillon samen met de kookroom erbij en roer er met een garde een gladde saus van.
- Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Vet de ovenschaal in, verdeel hierover de helft van de aardappels. Daarover de helft van de pancetta en de helft van de gekarameliseerde uien.
- Daaroverheen doe je nog zo'n laag en giet hier de saus overheen.
- Zet de aardappels anders schotel nu in de oven voor ca. 30-45 minuten tot de aardappels gaar zijn. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wil says:
Lijkt me lekker zou er alleen wel graag samen met groente maken dan is het complete. Vr. Gr. Wil
Eef says:
Dat kan, ik serveer er persoonlijk liever een losse frisse salade of wat gestoomde groenten zoals broccoli of worteltjes erbij omdat de schotel zelf al vrij rijk en romig is. Dat maakt de maaltijd lekkerder vind ik
Pernell says:
Weer een goddelijke recept van Eef. De hele familie heeft de borden weer helemaal schoon gegeten ook onze twee kinderen.. Dankjewel Eef voor weer zo een top recept.
Eef says:
Wat een mooi compliment! Dankjewel 😀
A.J. KLOMPERS says:
Vandaag gemaakt, smaakt uitstekend.
Eef, ga door met recepten verzinnen en lenen van medebloggers
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Dorien says:
Vandaag gemaakt en het is echt een super recept. Vele malen lekkerder dan uit een pot.
Heerlijk met een frisse salade erbij.
Wij zijn fan. Dank je wel Eef
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Ada says:
Kun je dit maken voor de volgende dag? K ben benieuwd! Het recept klinkt heerlijk!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja hoor dat kan prima!
Debbie says:
Ook lekker als je een laagje spitskool fijn snijd en er tussen doet. Ik wok dat wel eerst even
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Oh lekker, spitskool! Goede variatietip, dank je wel 🙂
Jacqueline van Trigt says:
Bedankt voor de tip! Hier zijn de kinderen geen salade eters, maar verstopte groenten doen het altijd wel goed 🤭
Het recept voor aardappel anders is echt heerlijk! Al meerdere keren gemaakt!
Wij eten trouwens meerdere malen per week “van Eef”, makkelijk, snel en (meestal) gezond. Duidelijke recepten met gangbare producten. Wij, gezin met 4 (pre)pubers, zijn fan!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat super leuk, dankje Jacqueline!
erik says:
met je eens
Rachida says:
Wat zou lekker kunnen zijn om hierbij te serveren aan een vlees of visgerecht? Ons gezin bestaat uit een aantal carnivoren:-)
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dan zou je bijvoorbeeld gehakt toe kunnen voegen aan de ovenschotel. Het is wel echt een gerecht op zich vind ik, dus iets erbij zou ik zelf minder snel voor gaan. Alhoewel je natuurlijk altijd een stukje vlees zoals een biefstukje er bij zou kunnen bakken bijvoorbeeld.
erik says:
Haha eef bijna blogger,waarom wil je beter zijn dan.??
je recepten zijn goed.
zoals je weet pas ik aan naar wat ik heb of krijg van de voedselbank van andere.
je recepten zijn inspratie
Mascha Kwakkel says:
Waarom noem je dit gecaramelliseerde uien? Om te caramelliseren heb je een component met suiker nodig en die gebruik jij niet in dit recept. En ik neem aan dat je je bedoelt de pancetta in reepjes snijden ipv blokjes, of gebruik je 1 dikke plak pancetta?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nee hoor, dat hoeft niet. Zie ook dit recept: https://www.eefkooktzo.nl/gekarameliseerde-ui/. Bij de pancetta bedoelen we dat je het in kleine stukjes snijdt. Dat is wellicht een betere bewoording. Bedankt voor je feedback!
Kim Arwen Wolters says:
Hé Eef,
Net je recept gemaakt wel met bacon..
iedereen vond het heerlijk!! Deze komt vaker op tafel echt heerlijk 😃
Groetjes Kim
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Lekker Kim, super. Dankjewel!
Desiree says:
Net je recept gemaakt, superlekker, zelfs 2 lastige eters van 4 en 8 vonden het lekker, zeker voor herhaling vatbaar
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂