Gekarameliseerde ui

Gekarameliseerde ui

Zelf gekarameliseerde ui maken. Och, dit is toch zo lekker én niet moeilijk om te maken. Je hebt wel even wat tijd, liefde en aandacht nodig. Maar geloof mij maar, dat is het absoluut waard. Want boterzachte, zoete gekarameliseerde ui is waanzinnig!

Ui karameliseren, waarom zou je dat doen? Nou, dat zal ik je vertellen. Omdat het fantastisch is, punt. Gekarameliseerde ui is onwijs rijk van smaak, heel zacht en heerlijk zoet. Je kunt het bij heel veel gerechten serveren en je maakt er gelijk een feestje van. Bij een stukje vlees, op de hamburger of wat ik ook graag doe, maak er quiche met champignons of Franse uiensoep mee. Hier ga je ongetwijfeld heel blij van worden.

De lekkerste gekarameliseerde ui

Het is helemaal niet moeilijk om gekarameliseerde ui te maken, maar je hebt er wel even wat tijd voor nodig. Hoe langer je de uien bakt, hoe bruiner ze worden en ook hoe zoeter ze worden. Zelf ga ik graag ‘tot het randje’ en bak ze flink bruin. Pas wel op dat je niet te hard bakt, want je wilt de ui karameliseren en niet bakken. Het verschil zit ‘m in de temperatuur en de tijd. Bakken doe je op hoger vuur en snel, karameliseren doe je op laag vuur en langzaam.

Uien

Hoe uien karameliseren

Als je uien gaat karalemiseren, snij je de uien allereerst in dunne ringen. Met een mandoline gaat dat makkelijk en zijn alle ringen dezelfde grootte. Vervolgens ga je de uien voor langere tijd bakken. Doordat je de ui op een lage temperatuur voor langere tijd verwarmt, 45 minuten duurt het zeker wel, gaat de ui karameliseren. Wat er precies gebeurt is dat er na verloop van tijd suikers vrij komen vanuit de ui en die zetten zich om in karamel. Oftewel het karameliseert dus. Ook worden de uien boterzacht, mits je maar af en toe de uien om blijft scheppen. Uiteindelijk is de scherpte van rauwe ui er helemaal vanaf.

hoe uien karameliseren

Ui karameliseren snel

Snel ui karameliseren? Spoiler alert, dat gaat niet. Althans, niet als je echt die lekkere zachte structuur en rijke, zoete smaak wil bereiken. Daarvoor heb je nu eenmaal echt tijd nodig. Het duurt namelijk even voordat het karameliseren in gang wordt gezet. Uiteraard kun je de ui vervolgens zo lang laten karameliseren als je zelf het lekkerste vindt. Hoe langer je ze bakt, hoe zoeter ze worden. Blijf er ook zeker bij, want als het te hard gaat dan verbrand het snel en krijg je harde ui in plaats van heerlijk zachte, zoete ui.

ui karameliseren

Gekarameliseerde ui

Gekarameliseerde ui

Zelf gekarameliseerde ui maken is helemaal niet moeilijk en zo lekker! Je hebt er alleen een beetje tijd, aandacht en liefde voor nodig.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 4 porties*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 5 uien (middelgroot)
  • 50 gram roomboter (ongezouten)
  • 1 eetlepel olijfolie

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snij de ui in dunne ringen. Gebruik hiervoor eventueel een mandoline.
  • Verhit de roomboter en olijfolie in een pan.
  • Voeg de uienringen toe, bak even mee en zet het vuur laag.
  • Laat het vervolgens heel rustig karameliseren terwijl je het af en toe omschept. Blijf erbij in de buurt, het duurt even (ca. 45-60 minuten) maar als het te hard gaat kan het verbranden. Blijf er dus echt even bij. Geniet ervan!

handig om te weten:

* Met dit recept maak je een ruime portie/ klein bakje vol. Je kunt hier bijvoorbeeld 4 hamburgers mee toppen om een idee te geven over de hoeveelheid.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 147kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwitten: 2g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 7g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Gekarameliseerde ui

3 reacties op “Gekarameliseerde ui

    • Eef

      Ik bewaar het zelf altijd in een bakje, dek af met huishoudfolie zodat het niet uitdroogt en dan kun je het een paar dagen bewaren in de koelkast.

  • Mevrouw Niekje says:

    Hoi Eef, ik maak meestal veel meer, gebruik zo’n 20 uien, en dan in kleine bakjes (de Sligro heeft goede kleine wegwerpbakjes – niet heel duurzaam, maar wel heel handig!) in de vriezer. Gaat heel goed en je hebt ze dan meteen bij de hand als je snel iets lekkers wilt maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept