Als ik aan ragout denk, dan denk ik aan kerst! Vroeger hadden we tweede kerstdag vaak een klein buffetje met allemaal kleine lekkere hapjes (denk: kleine gehaktballetjes, stokbroodje, smeerseltjes, salade) én kipragout. Heerlijk! Vandaag deel ik mijn favoriete recept voor deze klassieker: zelfgemaakte kipragout in knapperige pasteibakjes.
Ik heb het natuurlijk niet over dat blikje wat je waarschijnlijk wel terug kunt vinden in je kerstpakket, maar over zelfgemaakte kipragout; lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Qua bereidingstijd kan ik niet op tegen dat blikje, maar qua smaak echt wel. Geloof me, eenmaal zelf kipragout met champignons gemaakt: je wilt niet anders meer! En moeilijk is het al helemaal niet, iedereen kan het maken.
Zelfgemaakte kipragout met champignons
Het is denk ik een soort van ‘tic’ van me. Als ik een gerecht of product zie denk ik meestal meteen: ‘Goh, hoe zou je dat maken’. Alledaagse dingen of simpele gerechten die je soms niet eens meer anders kent dan kant-en-klaar. Dat laatste is zonde want zelfgemaakt is simpelweg vaak veel lekkerder.
Don’t get me wrong, ik heb niets tegen een pakjes of zakje integendeel. Sommige dingen zijn makkelijker kant-en-klaar. Denk bijvoorbeeld eens aan bladerdeeg of, hoe toepasselijk, de bladerdeeg bakjes (pasteibakjes) die je op de foto van dit gerecht ziet. Die koop ik dus kant-en-klaar. De kipragout? Die maak ik natuurlijk wel zelf. De bakjes kun je ook zelf maken, zelf bladerdeeg maken kan ook, maar de hoeveel tijd die het kost versus hoeveel lekkerder is, is nihil. Je wint er eigenlijk niets mee. De ragout zelf daarentegen? Een wereld van verschil!
De basis voor kipragout met champignons
Voor ik verder ga met de ingrediënten en de bereidingswijze even een korte uitleg over ‘roux’. Roux spreek je uit als roe en dit is de basis voor elke ragout. Een roux is niets meer en niets minder dan roomboter en gewone bloem. Voor een (blanke) roux laat je roomboter zachtjes smelten zodat het vocht verdampt en dan voeg je de bloem toe. Goed roeren en als de bloem gaat schiften of zweten (scheiding van het vet en de bloem). Dan is de roux klaar en ga je verder met de bereiding van het recept. Geen zorgen, ik heb alles in de receptuur nogmaals duidelijk omschreven.
De kipragout serveer ik tijdens kerst in knapperige pasteibakjes. Je kunt deze ragout ook prima serveren met een beetje rijst als snelle maaltijd. Dat doe ik ook vaak de volgende dag als er restjes zijn. Een heerlijke, snelle maaltijd met een smaakvolle ragout. Tip!


Ingrediënten
- 6 pasteibakjes
- 500 ml kippenbouillon
- 300 gram kipfilet
- 75 gram kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
- 100 ml kookroom
- 50 gram roomboter
- 60 gram bloem
- 1 ui
- 1 stukje foelie
- 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)
- 1 tl tijm
- 1 tl citroensap
- peper, zout en een extra klontje roomboter
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Snipper het uitje. Doe een klontje roomboter in een steelpan en fruit het uitje rustig aan.
- Voeg dan de bouillon, foelie, tijm, citroensap en zwarte peper naar smaak toe en breng dit aan de kook.
- Zodra het kookt voeg je de kipfilet toe en kook je deze in ca. 15 minuten gaar.
- Haal de kip uit de bouillon.
- Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een maatbeker. Vul dit aan tot 500 ml met water.
- Laat de kip en bouillon afkoelen. Pluk de afkoelde kip in kleine stukjes.
- Verwarm de oven voor en bak daarin de pasteibakjes zoals aangegeven op de verpakking.
- Nu gaan we de roux maken. Doe 50 gram roomboter in een pan op laag vuur en laat dit smelten.
- Voeg beetje bij beetje de bloem toe en bak dit kort tot het gaat schiften/ zweten.
- Al roerend met een garde voeg je beetje bij beetje de bouillon toe tot je een gladde saus hebt. Â
- Doe de champignons, kip, peterselie en de kookroom er door. Breng op smaak met peper en zout en kook dit even in tot de champignons gaar zijn je ragout de gewenste dikte heeft.
- Daarna is het tijd om de pasteibakjes te vullen met de ragout en garneer met het dekseltje en wat extra peterselie. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Heerlijk zelfgemaakte ragout.
Een klein scheutje Maggi toevoegen, Ook heel lekker.
Dank voor je reactie en de tip!