Kipragout met champignons

Kipragout met champignons zelf maken

Als ik aan ragout denk, dan denk ik aan kerst! Vroeger hadden we tweede kerstdag vaak een klein buffetje met allemaal kleine lekkere hapjes (denk: kleine gehaktballetjes, stokbroodje, smeerseltjes, salade) én kipragout. Heerlijk! Vandaag deel mijn favoriete recept voor deze klassieker: zelfgemaakte kipragout in knapperige pasteibakjes.

Ik heb het natuurlijk niet over dat blikje wat je waarschijnlijk wel terug kunt vinden in je kerstpakket, maar over zelfgemaakte kipragout; lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Qua bereidingstijd kan ik niet op  tegen dat blikje, maar qua smaak echt wel. Geloof me, eenmaal zelf kipragout met champignons gemaakt: je wilt niet anders meer! En moeilijk is het al helemaal niet, iedereen kan het maken.

Kipragout met champignons

Kipragout Pinterest Collage

 

61 reacties op “Kipragout met champignons zelf maken

  • Yvonne Janssen says:

    5 sterren
    Verrukkelijk Eef. Maar ik haal de tijden nooit die vermeld staan.
    Waarschijnlijk gaat het de volgende keer sneller.
    Maar smaak is fantastisch

  • 5 sterren
    Vanmiddag je kipragout gemaakt. Wat heerlijk zeg!
    Alleen de saus maken was wel even een dingetje, omdat de roux een wat klonterig iets werd, dus moest flink roeren om dat eruit te krijgen. Ik had een hapjespan genomen omdat die een teflon bodem heeft, anders bakt het zo aan in een kookpan leek me. Misschien was het oppervlak te groot nu.
    Ik heb de helft van het zeefsel (uitjes en tijm) nog erbij gedaan, wist niet of dat bedoeling was.
    Persoonlijk zou ik er iets minder peterselie in doen, maar jam zeg… hier kan zelfs de ragout van de slager niet tegenop (laat staat die uit een blik of pot 😉 )

    • Eef

      Wauw wat een mooi compliment! Dankjewel 😀 Bij een koekenpan wordt het oppervlakte in een keer snel verwarmd, vandaar dat ik een steelpannetje met dikke bodem gebruikt. Dan gaat het iets minder snel en kun je de klontjes er zo uitroeren als ze er zijn. Fijne jaarwisseling!

  • Tiny Romviel says:

    De ingrediëntenlijst kan door het aantal personen te wijzigen automatisch worden aangepast.
    In de bereidingslijst worden de genoemde aantallen (boter en water). Iet aangepast. Moet ik die aantallen dan ook niet op het gewijzigde aantal personen aanpassen (b.v. voor 12 personen 50 gram boter en 1000 ml water gebruiken?

    • Eef

      Klopt alleen de ingredientenlijst wordt aangepast dus die verhoudingen moet je zelf even doorberekenen voor de receptuur 🙂

    • Ja dit is geen probleem om het in te vriezen. Daarna smaakt het nog lekkerder,daar alles goed in getrokken is. ( In de magnetron ,langzaam opwarmen ) Of het s,morgens al uit de diepvries halen zodat het al ontdooid is dan kun je het ook op een laag vuurtje opwarmen.
      SMAKELIJKE KERST

  • Peter Reinders says:

    Inderdaad een typisch kerstrecept dat ik al jaren maak. Was op zoek naar iets nieuws en zie dat je foelie toevoegd, ga ik ook proberen. Overigens, het is heel eenvoudig, en lekkerder, om zelf pastiebakjes te maken. 2 plakjes bladerdeeg en met een steekring of soepkom 2 rondjes uitsteken. in 1 plakje een wat kleiner rondje uitsteken. Alles netjes op elkaar leggen en besmeren met ei. Dan in de oven en je krijgt een mooi bakje met deksel.
    Met kerst laat ik het vierkante plakje bladerdeeg heel. Uit een van de plakjes steek je weer een deksel en je legt de plakjes “haaks” op elkaar. Het heeft dan de vorm van een ster, toch leuk met kerst?.

  • 5 sterren
    Heerlijk, makkelijk én prima aan te passen aan ieders eigen smaak (ik voeg vaak nog andere kruiden toe ????). Als ik hem invries, doe ik dat zónder de room. Die voeg ik pas toe als hij al weer ontdooid is. …óf niet, want zonder room is hij ook zalig! ❤️ Wat ik wel aan je wil vragen; hoe lang denk je dat hij in de koelkast bewaard kan blijven? Met en zonder room…?

    Bedankt alvast! Fijne feestdagen en óp naar een mooier Nieuwjaar!

    Cho

  • Heerlijk eenvoudig recept. Ik heb wel nog een extra bouillonblokje toegevoegd en wat peper en nootmuskaat. Aan tafel doen sommigen er nog wat worcestersaus overheen druppelen.
    Hoe lang kun je deze ragout bewaren?

  • Ben nu bezig met klaarmaken, maar als ik het goed lees, vang ik de uitjes op in het vergiet en gebruik ik die nergens meer? Gooi ik dus weg? (Heb ik zo mijn best gedaan op mooi fijn snipperen van de uien en kan ik ze nu zo weggooien hahaha)

  • COMPLIMENTEN!! Wij hebben het recept net gemaakt en het is heerlijk! kan niet wachten deze morgen te serveren! (Maar eerst zelf een beetje eten op een geroosterde boterham!)

    * Fijne kerstdagen! *

    Liefs, Sanne en Paul

      • Raymond van Delft says:

        5 sterren
        Het is gemakkelijk gelijk een dubbele hoeveelheid te maken door alles maal twee te doen. Invriezen gaat prima als je over hebt. ( De kans is erg klein dat je overhoudt trouwens)
        Overigens gebruik ik kippendijen en maak ik daarmee de bouillon. Ik vul later dus niet aan met water maar maak gelijk de 500 ml of veelvoud ervan. Een scheut witte wijn erbij doet ook veel goed, maar hoeft niet natuurlijk. Uitstekend recept. Nooit meer een blikje! Dank!

  • Tjee.
    Wat een verschil met een pakje of blikje.
    Indrukwekkende smaak.
    Kook zelf al jaren en als je het recept volgt is het overweldigend de smaak.
    Heb zelf kip gepekeld en daarna op de BBQ..
    Daarna laten afkoelen en laten sudderen in de roux.
    Ik sudder het op een petroleumstelletje heel langzaam gaar.

  • Het was heerlijk! Echt verrukkelijk. Alle mensen voor wie ik kookte die waren erg enthousiast.
    Het enige ‘min’puntje: ik had niet genoeg haha! Ik had voor 6 personen gekookt en we waren met z’n vieren. De volgende keer nóg meer maken dus!

  • Ik heb vandaag voor het eerst zelf ragout gemaakt.
    Het was heel makkelijk te maken aan de hand van jouw recept en is goed gelukt.
    We hebben er samen met vrienden van gesmuld, het was heerlijk!
    Dit ga ik vaker maken ????

  • 5 sterren
    Super recept, ik gebruik dit als basis voor mijn runder ragout de verhouding kloppen perfect! Heb het recept al meerdere keren gemaakt.

  • Ik ben zeker van plan dit te gaan maken ivm een glutenvrij en zuivelvrij dieet. Ik ga de room dan weglaten. Gebruik je een kipbouillonblokje bij stap 2? Kan het ook met losse poeder? Hoeveel ongeveer? Alv bedankt.

    • Eef

      Ik heb het recept geschreven op basis van een bouillonblokje. Met poeder zal het ongetwijfeld kunnen, maar dan zul je even moeten proeven en de verhoudingen wellicht iets moeten aanpassen. Dit is ook per merk weer verschillend.

  • Het recept lijkt mij heerlijk en ben van plan om dit voor kerst te maken, ik heb alleen een vraag.
    Kan ik zomaar de champignons weg laten in het recept? Of evt vervangen door iets anders?

  • 5 sterren
    Vandaag gemaakt.
    Een heel makkelijk recept!

    Heb er wel mijn eigen draai aan gegeven:
    – roomboter voor de helft vervangen door Becel Original
    – meer champignons, omdat ik die toch had (350 gram)
    – flinke scheut witte wijn

    Resultaat: zooo lekker….

    Volgende keer vervang ik de roomboter door 100% Becel.
    Een smakelijk en gezond 2022 gewenst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept