fbpx
Kipragout met champignons

Kipragout met champignons zelf maken

Als ik aan ragout denk, dan denk ik aan kerst! Vroeger hadden we tweede kerstdag vaak een klein buffetje met allemaal kleine lekkere hapjes (denk: kleine gehaktballetjes, stokbroodje, smeerseltjes, salade) én kipragout. Heerlijk! Vandaag deel mijn favoriete recept voor deze klassieker: zelfgemaakte kipragout in knapperige pasteibakjes.

Ik heb het natuurlijk niet over dat blikje wat je waarschijnlijk wel terug kunt vinden in je kerstpakket, maar over zelfgemaakte kipragout; lekker en zeker niet moeilijk om te maken. Qua bereidingstijd kan ik niet op  tegen dat blikje, maar qua smaak echt wel. Geloof me, eenmaal zelf kipragout met champignons gemaakt: je wilt niet anders meer! En moeilijk is het al helemaal niet, iedereen kan het maken.

Zelfgemaakte kipragout met champignons

Het is denk ik een soort van ‘tic’ van me. Als ik een gerecht of product zie denk ik meestal meteen: ‘Goh, hoe zou je dat maken’. Alledaagse dingen of simpele gerechten die je soms niet eens meer anders kent dan kant-en-klaar. Dat laatste is zonde want zelfgemaakt is simpelweg vaak veel lekkerder.

Don’t get me wrong, ik heb niets tegen een pakjes of zakje integendeel. Sommige dingen zijn makkelijker kant-en-klaar. Denk bijvoorbeeld eens aan bladerdeeg of, hoe toepasselijk, de bladerdeeg bakjes (pasteibakjes) die je op de foto van dit gerecht ziet. Die koop ik dus kant-en-klaar. De kipragout? Die maak ik natuurlijk wel zelf. De bakjes kun je ook zelf maken, zelf bladerdeeg maken kan ook, maar de hoeveel tijd die het kost versus hoeveel lekkerder is, is nihil. Je wint er eigenlijk niets mee. De ragout zelf daarentegen? Een wereld van verschil!Ingrediënten kipragout

De basis voor kipragout met champignons

Voor ik verder ga met de ingrediënten en de bereidingswijze even een korte uitleg over ‘roux’. Roux spreek je uit als roe en dit is de basis voor elke ragout. Een roux is niets meer en niets minder dan roomboter en gewone bloem. Voor een (blanke) roux laat je roomboter zachtjes smelten zodat het vocht verdampt en dan voeg je de bloem toe. Goed roeren en als de bloem gaat schiften of zweten (scheiding van het vet en de bloem). Dan is de roux klaar en ga je verder met de bereiding van het recept. Geen zorgen, ik heb alles in de receptuur nogmaals duidelijk omschreven.

De kipragout serveer ik tijdens kerst in knapperige pasteibakjes. Je kunt deze ragout ook prima serveren met een beetje rijst als snelle maaltijd. Dat doe ik ook vaak de volgende dag als er restjes zijn. Een heerlijke, snelle maaltijd met een smaakvolle ragout. Tip!

Ragout met kip en champiognons zelf maken

Kipragout

Makkelijk recept voor heerlijke zelfgemaakte kipragout met champignons.
4.4 van 92 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 6 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 6 pasteibakjes
  • 500 ml kippenbouillon
  • 300 gram kipfilet
  • 75 gram kastanjechampignons (in plakjes gesneden)
  • 100 ml kookroom
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 1 ui
  • 1 stukje foelie
  • 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)
  • 1 tl tijm
  • 1 tl citroensap
  • peper, zout en een extra klontje roomboter

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper het uitje. Doe een klontje roomboter in een steelpan en fruit het uitje rustig aan.
  • Voeg dan de bouillon, foelie, tijm, citroensap en zwarte peper naar smaak toe en breng dit aan de kook.
  • Zodra het kookt voeg je de kipfilet toe en kook je deze in ca. 15 minuten gaar.
  • Haal de kip uit de bouillon.
  • Giet de bouillon door een vergiet en vang de bouillon op in een maatbeker. Vul dit aan tot 500 ml met water.
  • Laat de kip en bouillon afkoelen. Pluk de afkoelde kip in kleine stukjes.
  • Verwarm de oven voor en bak daarin de pasteibakjes zoals aangegeven op de verpakking.
  • Nu gaan we de roux maken. Doe 50 gram roomboter in een pan op laag vuur en laat dit smelten.
  • Voeg beetje bij beetje de bloem toe en bak dit kort tot het gaat schiften/ zweten.
  • Al roerend met een garde voeg je beetje bij beetje de bouillon toe tot je een gladde saus hebt.  
  • Doe de champignons, kip, peterselie en de kookroom er door. Breng op smaak met peper en zout en kook dit even in tot de champignons gaar zijn je ragout de gewenste dikte heeft.
  • Daarna is het tijd om de pasteibakjes te vullen met de ragout en garneer met het dekseltje en wat extra peterselie. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 395kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwitten: 19g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 14g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Kipragout met champignons

Kipragout Pinterest Collage

 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

35 reacties op “Kipragout met champignons zelf maken”

    1. Eef

      Wat fijn om te horen 🙂 De eerste keer heeft vaak iets meer tijd nodig, gewoon je rust nemen. Het hoeft niet binnen 30 minuten – het is een indicatie tijd waarin ik het zelf heb gemaakt, maar het is zeker geen must om het binnen die tijd te maken hoor. Fijne jaarwisseling.

      1. Tiny Romviel

        Een heerlijke ragout. Ik heb veel complimenten gekregen.
        Ik heb een vraag: als je ragout voor meer personen maakt, wordt de hoeveelheden van de ingrediëntenlijst automatisch aangepast. Perfect.
        In de bereidingswijze staan ook nog hoeveelheden (boter en water toevoeging). Moet ik als ik voor 12 personen ragout wil maken die hoeveelheden boter en water met 2 vermenigvuldigen, dus 100 gram en boter en bouillon tot 1000 ml aanvullen? Graag je antwoord.

    2. Beste Eef ik ga de kippenragout maken. Lijkt me heerlijk. Vraagje: kan ik het vantevoren maken en over twee dagen opwarmen?

  1. 5 sterren
    Vanmiddag je kipragout gemaakt. Wat heerlijk zeg!
    Alleen de saus maken was wel even een dingetje, omdat de roux een wat klonterig iets werd, dus moest flink roeren om dat eruit te krijgen. Ik had een hapjespan genomen omdat die een teflon bodem heeft, anders bakt het zo aan in een kookpan leek me. Misschien was het oppervlak te groot nu.
    Ik heb de helft van het zeefsel (uitjes en tijm) nog erbij gedaan, wist niet of dat bedoeling was.
    Persoonlijk zou ik er iets minder peterselie in doen, maar jam zeg… hier kan zelfs de ragout van de slager niet tegenop (laat staat die uit een blik of pot 😉 )

    1. Eef

      Wauw wat een mooi compliment! Dankjewel 😀 Bij een koekenpan wordt het oppervlakte in een keer snel verwarmd, vandaar dat ik een steelpannetje met dikke bodem gebruikt. Dan gaat het iets minder snel en kun je de klontjes er zo uitroeren als ze er zijn. Fijne jaarwisseling!

  2. Tiny Romviel

    De ingrediëntenlijst kan door het aantal personen te wijzigen automatisch worden aangepast.
    In de bereidingslijst worden de genoemde aantallen (boter en water). Iet aangepast. Moet ik die aantallen dan ook niet op het gewijzigde aantal personen aanpassen (b.v. voor 12 personen 50 gram boter en 1000 ml water gebruiken?

    1. Eef

      Klopt alleen de ingredientenlijst wordt aangepast dus die verhoudingen moet je zelf even doorberekenen voor de receptuur 🙂

  3. Voor nóg lekkerdere bouillon zet je de kip op met koud water en een bouillon-blokje en breng het dan langzaam aan de kook.

    1. Ja dit is geen probleem om het in te vriezen. Daarna smaakt het nog lekkerder,daar alles goed in getrokken is. ( In de magnetron ,langzaam opwarmen ) Of het s,morgens al uit de diepvries halen zodat het al ontdooid is dan kun je het ook op een laag vuurtje opwarmen.
      SMAKELIJKE KERST

  4. Peter Reinders

    Inderdaad een typisch kerstrecept dat ik al jaren maak. Was op zoek naar iets nieuws en zie dat je foelie toevoegd, ga ik ook proberen. Overigens, het is heel eenvoudig, en lekkerder, om zelf pastiebakjes te maken. 2 plakjes bladerdeeg en met een steekring of soepkom 2 rondjes uitsteken. in 1 plakje een wat kleiner rondje uitsteken. Alles netjes op elkaar leggen en besmeren met ei. Dan in de oven en je krijgt een mooi bakje met deksel.
    Met kerst laat ik het vierkante plakje bladerdeeg heel. Uit een van de plakjes steek je weer een deksel en je legt de plakjes “haaks” op elkaar. Het heeft dan de vorm van een ster, toch leuk met kerst?.

  5. 5 sterren
    Heerlijk, makkelijk én prima aan te passen aan ieders eigen smaak (ik voeg vaak nog andere kruiden toe 😉). Als ik hem invries, doe ik dat zónder de room. Die voeg ik pas toe als hij al weer ontdooid is. …óf niet, want zonder room is hij ook zalig! ❤️ Wat ik wel aan je wil vragen; hoe lang denk je dat hij in de koelkast bewaard kan blijven? Met en zonder room…?

    Bedankt alvast! Fijne feestdagen en óp naar een mooier Nieuwjaar!

    Cho

  6. Heerlijk eenvoudig recept. Ik heb wel nog een extra bouillonblokje toegevoegd en wat peper en nootmuskaat. Aan tafel doen sommigen er nog wat worcestersaus overheen druppelen.
    Hoe lang kun je deze ragout bewaren?

  7. Ben nu bezig met klaarmaken, maar als ik het goed lees, vang ik de uitjes op in het vergiet en gebruik ik die nergens meer? Gooi ik dus weg? (Heb ik zo mijn best gedaan op mooi fijn snipperen van de uien en kan ik ze nu zo weggooien hahaha)

    1. Eef

      Hahaha ja, gaat echt om de smaak. Maar als je ze echt, echt, echt heel mooi hebt gesneden mag je ze van mij ook toevoegen hoor 😉 Fijne dagen!

      1. Hi Eef, heb inderdaad een schepje toegevoegd op het laatst. En de smaak is heerlijk! Wordt zo met de brunch vast van gesmuld.

        Fijne kerstdagen!

  8. COMPLIMENTEN!! Wij hebben het recept net gemaakt en het is heerlijk! kan niet wachten deze morgen te serveren! (Maar eerst zelf een beetje eten op een geroosterde boterham!)

    * Fijne kerstdagen! *

    Liefs, Sanne en Paul

  9. Tjee.
    Wat een verschil met een pakje of blikje.
    Indrukwekkende smaak.
    Kook zelf al jaren en als je het recept volgt is het overweldigend de smaak.
    Heb zelf kip gepekeld en daarna op de BBQ..
    Daarna laten afkoelen en laten sudderen in de roux.
    Ik sudder het op een petroleumstelletje heel langzaam gaar.

  10. Het was heerlijk! Echt verrukkelijk. Alle mensen voor wie ik kookte die waren erg enthousiast.
    Het enige ‘min’puntje: ik had niet genoeg haha! Ik had voor 6 personen gekookt en we waren met z’n vieren. De volgende keer nóg meer maken dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top