Kaasstengels. Wie kent ze niet, van die lekkere knapperige stengels van bladerdeeg met kaas. Kaasstengels zijn dus echt super makkelijk om zelf te maken én ook nog eens heel erg leuk om te maken. En nog een reden: echt veel lekkerder dan de voorverpakte ietwat droge versies uit de supermarkt.
Het is heel eenvoudig om zelf kaasstengels te maken. Trouwens ook een leuk idee om samen met de kids te maken. Dat gaan ze vast heel leuk (en lekker) vinden! Voor deze kaasstengels gebruik ik vers bladerdeeg op rol uit het koelschap. Dat hoef je niet eerst te ontdooien en is zo te gebruiken. Het formaat is ook al ideaal om repen van te snijden. Je hebt ook bladerdeeg uit de vriezer in plakjes. Dat kun je ook gebruiken. Dan moet je het even laten ontdooien en de plakken aan elkaar ‘plakken’ om zo een lange(re) reep te krijgen.
Soepstengels en kaasstengels
Wat nu het verschil is tussen kaasstengels en soepstengels? Dat is een goede vraag. Beide zijn stengels, waar er bij kaasstengels dus ook nog kaas door en op zit. Kaasstengels zijn ook vaak getwist en soepstengels recht. Beide zijn lekker voor bij de soep, maar ook super lekker om gewoon los te serveren als hapje bij een borrel of op een verjaardag. Leuk ook om ze staand in een glas neer te zetten. Verder zijn kaasstengels eigenlijk altijd van bladerdeeg gemaakt, maar soepstengels kunnen ook gemaakt worden van andere deegsoorten.
Zelf kaasstengels maken
Je hebt eigenlijk maar heel weinig ingrediënten nodig om zelf kaasstengels te maken. Naast het bladerdeeg heb je verder niet veel nodig voor deze kaasstengels. Natuurlijk een lekkere (geraspte) kaas en wat geklutst eigeel met een scheutje melk om de stengels een mooie glans te geven (en te zorgen dat de kaas goed blijft zitten). Verder kun je optioneel nog wat kruiden, zout en/of sesamzaadjes gebruiken. Ik vond het leuk om zo verschillende soorten kaasstengels te maken. Dan heb je van alles wat!
Soepje erbij
Deze kaasstengels kun je absoluut serveren als hapje voor bij de borrel, maar het heet natuurlijk niet voor niks ook wel een soepstengel met kaas. Want het smaakt heerlijk bij een kopje soep. Niet per se om mee te dopen, althans mag wel hoor, maar gewoon lekker voor erbij. Ook leuk als amuse bij een klein kommetje soep bij bijvoorbeeld een diner met vrienden. Eigenlijk smaken deze kaasstengels lekker bij elke soep, maar als ik je een tip mag geven raad ik deze pompoensoep, verse tomatensoep of pastinaaksoep zeker erbij aan!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg (vers)
- 100 gram belegen kaas (geraspt)
- sesamzaadjes
- Italiaanse kruiden
- 1 eigeel
- 1 eetlepel melk
- zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Snij het bladerdeeg in de lengte in ca. 12 repen van zo'n 2 cm breed.
- Kluts het eigeel samen met de melk.
- Smeer de bladerdeegrepen in met het eimengsel, verdeel er wat kaas eroverheen, draai ze aan beide kanten tot een spiraal, verdeel er weer wat eimengsel overheen en nog wat kaas.
- Eventueel kun je ook nog wat Italiaanse kruiden in en op de kaasstengels doen, alsook wat sesamzaadjes en wat zout naar smaak.
- Verdeel de kaasstengels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak in 15-20 minuten goudbruin.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jolanda says:
Lijken mij heel lekker. Ga het zeker snel eens maken. Let er wel op dat je bladerdeeg neemt bereid met boter. Dat maakt een heel verschil.
Didi says:
Recept is heerlijk. Maar hoe krijg je je zo gedraaid?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Didi, je kunt de repen bladerdeeg een paar keer om zichzelf heen in de lengte draaien voor je ze insmeert en bestrooid met kaas!
Pieta Benjamins says:
Ze smaakte lekker, ze zagen er niet zo mooi uit, maar dit was de 1ste x
Beetje dun ook, misschien volgende x iets dikker snijden
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn dat ze zo lekker hebben gesmaakt!
Lonneke says:
Ik heb dit recept gemaakt en dit is echt bizar lekker! Ik ben met het bereiden van de stengels echt maar 5 minuten bezig geweest en heb ze daarna maar 15 minuutjes in de oven gedaan. Ze zijn heerlijk krokant en de italiaanse kruiden en het zout hebben het helemaal afgemaakt!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Hier ook favoriet 😀