Het recept voor een heerlijke, snelle, vegetarische pastinaaksoep met een beetje groene pesto olie eroverheen gedruppeld. Ontzettend makkelijk om te maken en ontzettend lekker, aanrader voor tijdens deze koude wintermaanden!
Op de een of andere manier had ik laatst 2 flinke pastinaken thuis liggen. Uit een perspakket, ergens bij gekregen. Super leuk natuurlijk, maar ik had alle boodschappen voor het avondeten de komende dagen al in huis en het zag er niet naar uit dat ze het langer dan een paar dagen gezellig zouden hebben bij mij thuis. Dus ik moest er snel mee aan de slag, maar wat kun je daar nou van maken? Van pastinaak?
Soep van pastinaak maken
Van pastinaak kun je heel veel maken. Pastinaak is een wortelgewas en heeft een zachte smaak wat ergens wat weg heeft van anijs. Je kunt het roosteren, pureren en gebruiken in een stamppotje (in plaats van aardappel), grillen, maar je kunt er ook een heerlijke, snelle soep mee maken. Dat laatste, dat werd hem. Een heerlijk voedzaam, vegetarisch soepje. Lekker als lunch of als avondeten met een stokbroodje erbij. Het is een wat dikkere soep dus hij vult goed, maar doordat je veel groenten gebruikt is het tegelijkertijd een lekkere, slanke soep. Ideaal!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram pastinaak
- 2 (groenten)bouillonblokjes
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 1 laurierblaadje
- 1 klontje roomboter*
- 2 eetlepel groene pesto
- 2 eetlepels olijfolie
- peper, zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper het uitje en snij de knoflook fijn.
- Verhit de roomboter in een ruime pan en fruit de ui en knoflook aan tot deze glazig zijn.
- Schil ondertussen de pastinaak en snij deze in kleine stukjes.
- Voeg de pastinaak toe aan de knoflook en ui en bak even mee.
- Verkruimel de bouillonblokjes hierover en voeg samen met het blaadje laurier nu 1 liter water toe aan de pan.
- Breng het geheel aan de kook, zet het vuur lager en laat dit nu ongeveer 20-25 minuten rustig koken.
- Verwijder daarna het laurierblaadje en pureer de soep glad met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
- Meng de pesto samen met de olijfolie tot een lobbige olie en druppel dit vlak voor je de soep gaat serveren erover. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Monique says:
Yummie! Ik had al een paar weken pastinaak in de groente la en geen puf om er iets mee te doen. Uiteindelijk zonde om ze weg te gooien en in een handomdraai dit heerlijke soepje gemaakt! Bedankt voor je recept????????????
Groetjes Monique
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
John says:
Ik heb je pastinaaksoep gegeten dit weekend met vrienden, helemaal geweldig vooral het vleugje “pesto” maakt het tot een bijzondere soep. Gelukkig maak ik altijd teveel dus twee dagen genieten.
Groetjes,
John
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Bea says:
Hoi (team Eef),
Eens in de zoveel tijd maak ik groentebouillon van alle geschikte restjes groente en kruiden plus ui en knoflook. Nu ook, maar de pastinaak had ik er buiten gelaten… Daar nu deze soep van gemaakt. Lekker hoor 🙂
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Hennie Donkers says:
Wat een super lekkere soep
Mijn man wil iedere dag een kopje soep verder vindt hij alles prima.
Maar deze pstinaaksoep is werkelijk heeeeeeerlijk een dikke 10 voor het recept dank U ook namens mijn man👍👍👍😋😋
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Hennie!
Ilse says:
Deze soep al een paar keer gemaakt. Eenvoudig en snel klaar, het resultaat is super!
Een heerlijk voedzame soep!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Margret says:
Kun je die pastinaaksoep ook invriezen?
Groet, Margret
Eef says:
Nog niet geprobeerd, maar dat lijkt me geen probleem.
Annemijn says:
ja dat kan. langzaam ontdooien in de koelkast. Eef dank voor het lekkere recept.
Elena says:
Heerlijk! Een heel goed idee dit recept!
Anneke says:
Heerlijke soep vooral met de pesto olie!
Omdat ik te weinig pastinaak had dit aangevuld met 2 wortelen.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je berichtje 🙂
Ciska says:
Wat een zalige soep.
Ik had er ook nog een halve bloemkool in gedaan en selderij. Die lagen maar zielig in de groenten lade. Ook ik had te weinig pastinaak
En de pesto past er heerlijk bij.
Dank je wel voor het recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn om te horen! Bedankt voor het delen 🙂
Ron says:
Ook pastinaak soep voor het eerst gemaakt naar jouw recept maar ipv pesto wat kerrie en mespunt Indiase curry voor de extra smaak, want ik had geen pesto.
Eef says:
Klinkt lekker!
Cathy says:
Klinkt lekker en wil het dit weekend gaan maken.
1 vraagje zou je er ook iets van vlees kunnen toevoegen voor een bite?
zo ja wat zou je aanraden.
Groetjes Cathy
Eef says:
Dat kan hoor, dan zou ik zelf gaan voor iets van spekreepjes of ham. Ik denk dat dat qua smaak het lekkerste combineert.
Remco says:
Ik eet al langer pompoen en pastinaak bij elkaar soep. Als maaltijd.
Nu had ik dus pastinaaksoep gemaakt dat was anders genieten gewoon als tussendoor.
A. collet says:
Moet er ook water bij.
Eef says:
Ja zie stap 5 🙂
Zizy says:
Heerlijk recept. Is ondertussen een vast winter soep bij ons geworden!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor je berichtje 🙂
Annet says:
Een heerlijke soep. Ik zag dat je achter bouillonblokje Maggi had staan, deze zijn niet glutenvrij! Gelukkig zijn er eer genoeg andere merken wel glutenvrij.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Annet, goed om te weten! Dankjewel! En inderdaad, er zijn gelukkig heel veel andere lekkere bouillonblokjes die wel glutenvrij zijn. 🙂
Rick says:
Lekkerrr! Makkelijk te maken en goed te eten! Persoonlijk weet ik niet helemaal wat ik van de pesto erbij vond maar die zou ik dan zelf ook vervangen volgende keer want dit recept maak ik zeker meerdere keren. Thanks!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk om te horen, dankjewel Rick!
Karin says:
Deze soep is geniaal in zijn eenvoud. Een favoriet recept voor in de winter. Maak hem ook wel eens met uitgebakken spekjes i.p.v. pesto.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Dat klinkt als een heerlijke variatie!
Nikki says:
Na mijn vaste wekelijkse ronde bij het groentekraam kreeg ik er een pastinaak bij.
Even gegoogled naar recepten, bleek ik alles in huis te hebben en heb ik gelijk de soep gemaakt.
Zelfs op 5 gram na had ik de juiste hoeveelheid pastinaak :).
Heerlijke soep en makkelijk te maken!
De soep viel bij vriendlief en mijn ouders ook erg in de smaak, dus de soep houden we er in!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Nikki! Dankjewel voor je reactie!
Daniëlle says:
Heerlijk recept en eenvoudig om te maken!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Daniëlle!
Pia says:
Voor het eerst pastinaak soep gemaakt.en nooit geproefd.heerlijk heb er cocosmelk doorgedaan.wat een belevenis.om dit met mijn 83 jaar te maken.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Pia, dankjewel! Blij dat je er van hebt genoten. 🙂
diana brouns says:
Ik had nog nooit gehoord van pastinaak soep. Dus de stoute schoenen aangetrokken en ik heb het gemaakt. Een woord subliem. Heerlijk was het. Die blijft er zeker in.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk Diana, dankjewel! Ja het is een prachtige groente en een heerlijk soepje 😀 .
Tonny Roovers says:
Het is eigenlijk een wintersoep, het is nu half april (lente?!) maar smaakt nog steeds heerlijk! Hmm….
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Ja sommige soepjes smaken eigenlijk áltijd lekker! 🙂
Johanna Gronloh says:
Heerlijke soep. En zo makkelijk te maken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Jawel hè! Fijn te horen 🙂