Klassieke pompoensoep

Pompoensoep

Pompoensoep. Nu de herfst in aantocht is, begin ik weer trek de krijgen in lekkere soepjes. Eén van mijn favorieten in de herfst is absoluut pompoensoep. Ik heb al een aantal pompoensoep recepten op mijn blog staan, maar ik kwam erachter dat ik nog geen ‘klassieke’ pompoensoep heb. En die mag natuurlijk echt niet ontbreken!

Ik heb meerdere lekkere pompoensoep recepten voor je op mijn blog gezet, zoals een pompoensoep met appel, pompoensoep met wortel en een pompoensoep met zoete aardappel. Alledrie heerlijk, maar een pompoensoep basisrecept, om het zo maar even te noemen, mag natuurlijk niet ontbreken! Een soep puur op basis van pompoen. Want ook zo puur is hij zalig! 

Pompoen in het seizoen

En dat rijmt 😉 . Van pompoensoep maken krijg ik gelijk al een herfstig gevoel. En dat is niet zo gek, want pompoenen zijn natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de herfst.

Al zijn pompoenen het hele jaar door wel verkrijgbaar, in september en oktober zijn ze het lekkerst. Het seizoen van de vollegrondoogst van pompoenen is namelijk in september en oktober. De pompoenen worden geoogst vanaf midden september, en begin oktober zijn ze op hun best.

Pompoenen

Soorten pompoen

Wist je dat er behoorlijk wat pompoen soorten zijn? Je hebt zeker wel 8 soorten. Daaronder vallen dan ook de decoratieve pompoenen. Die zijn niet eetbaar, maar vooral ter versiering in de herfst en natuurlijk met Halloween.

Eén van de bekendste pompoen soorten in Nederland is de flespompoen, ook wel bekend als de butternut. Deze pompoen heeft een peerachtige vorm en is populair omdat het vruchtvlees weinig draden heeft. Ideaal dus voor soep!

Verder kom je in Nederland veel de muskaatpompoen (joekels die wel over de 100 kilo kunnen wegen) en de Hokkaido pompoen tegen. De Hokkaido is klein en knaloranje, hiervan kun je de schil ook eten. Naast deze bekende soorten pompoen, heb je ook nog soorten als de jarrahdale, spaghettipompoen, baby boo, mandarin, melonette en de kabocha pompoen.

Pompoensoep recept

Pompoensoep basisrecept

Dit pompoensoep recept is een basisrecept voor pompoensoep. Je kunt hier natuurlijk weer volop op variëren mocht je dat willen. Ik heb ervoor gekozen om wat Oosterse kruiden toe te voegen zoals komijn en kurkuma. Maar ik geef je wat variatie tips, je zou namelijk bijvoorbeeld ook voor Italiaanse kruiden als oregano, tijm en salie kunnen gaan. Of hou het simpel met alleen een beetje kaneel, ook heerlijk. Voor de binding vind ik het lekker om een aardappel toe te voegen, daar wordt de soep net even wat dikker van.

De basis is ui, knoflook, bouillon en (uiteraard) pompoen. Ik vind het lekker om een scheutje kookroom toe te voegen. Wil je de soep vegan maken dan ga je natuurlijk voor plantaardige kookroom of gebruik eens wat kokosmelk, ook heerlijk!

Garneer je soep met pompoen met…

Garneer de soep met verse kruiden of bijvoorbeeld chilivlokken. Lekker met een stokbroodje erbij. Naast deze pompoensoep vind je nog meer recepten met pompoen.

Pompoensoep
Klassieke pompoensoep

Pompoensoep

Makkelijk pompoensoep basisrecept. Een heerlijk recept voor een herfstige pompoensoep. Simpel, maar ontzettend lekker!
4.07 van 29 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 25 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 flespompoen (ca. 750 gram)
  • 1 aardappel (flinke ca. 100 gram)
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 liter bouillon (kip of groenten)
  • olijfolie, peper en zout
Kookroom (evt. plantaardig) naar smaak

    HANDIG OM TE HEBBEN:

    ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

    • Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in de grove stukken.
    • Schil de aardappel en snij in grove stukken. Snipper de uien en knoflook.
    • Verhit een beetje olijfolie in de pan, fruit de ui en knoflook even aan en voeg de komijnpoeder en kurkuma toe.
    • Voeg dan de aardappel en de pompoen toe.
    • Giet de bouillon erbij en breng het aan de kook.
    • Laat nu 15-20 minuten even zachtjes koken tot alle groenten zacht zijn.
    • Zet de staafmixer erin en pureer glad. Breng op smaak met peper en zout en een scheut kookroom naar smaak.

    voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

    Calorieën: 126kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 5g | Vetten: 1g | Verzadigd vet: 1g

    *Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

    RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.
    Klassieke pompoensoep
    Pompoensoep Pinterest Collage

    6 reacties op “Pompoensoep

    • Dit is mijn variatie op bovenstaand gerecht:

      Pompoensoep van Lieke

      Pompoen in stukken snijden (schillen niet nodig), smoren in olijfolie met een gesneden ui, stukjes aardappel, knoflook, ketoembar (gemalen korianderzaad), fijn gesneden gemberwortel, gemalen komijn, zout, peper en eventueel wat cayennepeper. Als alles zacht is pureren met staafmixer. Water of bouillon toevoegen tot gewenste dikte. Afmaken met fijngehakte peterselie, gehakte hazelnoten of amandelsnippers (even roosteren in droge koekenpan) en lepel creme fraiche of lichtgeklopte slagroom. Eet smakelijk! Jouw recept en het mijne lijken erg op elkaar. Ik maak hem al 30 jaar zo.

    • 4 sterren
      Ik maak de soep ongeveer gelijk. Ik gebruik om te kruiden een zakje korma pasta, daar zit lekker veel smaak aan en ipv pepertje een flinke kneep sriracha saus naar smaak.En ik gebruik kokosmelk/room op het laatst. Een heerlijke soep die je een warm gevoel in je buik geeft.

    Laat een reactie achter

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    Beoordeel dit recept