Pompoensoep met zoete aardappel. Een heerlijke, goedgevulde soep met de combinatie van pompoen, zoete aardappel, wortel en kruiden. Makkelijk om te maken, ontzettend lekker en gezond. Wat wil je nog meer 😉 ?!
Zodra het buiten kouder begint te worden en de herfst weer zijn intrede doet, krijg ik zin in pompoensoep. Ik weet niet, pompoensoep is typisch zo’n soepje dat ik eigenlijk alleen in de koude(re) maanden van het jaar maak en eet. Zowel met ‘gewone’ makkelijke pompoensoep, pompoensoep met appel als deze pompoensoep met zoete aardappel zet je ook weer echt een hartverwarmend kommetje soep op tafel.
Pompoensoep met zoete aardappel
De pompoen en zoete aardappel gril je in de oven samen met een uitje en wat wortel gaar in de oven. Wat bouillon erbij en dan pureren tot een gladde soep. Eventueel nog iets inkoken, maar de vulling van pompoen en zoete aardappel zorgt in principe voor voldoende binding. Dit zorgt voor een lekkere, volle en romige soep. Naar smaak kun je nog wat peper, zout, (plantaardige) kookroom toevoegen en wat garnering voor als je de soep gaat serveren.
Soep over?
Heb je wat pompoensoep met zoete aardappel over? Deze soep kun je prima invriezen! Zorg er alleen voor dat je nog geen (plantaardige) kookroom hebt toegevoegd, want dat kan schiften als je de soep na het invriezen weer gaat opwarmen. Vries de soep in porties in zodat je uit de vriezer zo een portie soep kan pakken en opwarmen voor een snelle, gezonde en makkelijke maaltijd.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram pompoen (geschild, in stukjes gesneden)
- 200 gram zoete aardappel (geschild, in stukjes gesneden)
- 500 ml groentebouillon
- 100 gram winterpeen (geschild, in stukjes gesneden)
- 1 ui (geschild, in stukjes gesneden)
- 2 theelepels komijn
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- snuf chilivlokken of cayennepeper
- olijfolie, peper en zout, kookroom, geschaafde amandel (optioneel, ter garnering)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Bedek de bakplaat met een velletje bakpapier en verdeel hier alle groenten over.
- Verdeel hierover een beetje olijfolie samen met de kruiden.
- Zet de groenten in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten gaar.
- Haal de groenten uit de oven en doe ze in een pan.
- Giet de bouillon erbij en pureer het geheel tot een gladde soep.
- Breng de soep eventueel nog even aan de kook zodat je hem iets kunt inkoken, mocht je hem dikker willen en breng verder op smaak met peper en zout.
- Serveer de soep met een beetje room, extra kruiden naar smaak en eventueel wat geschaafde amandel. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
RIKKY RIK says:
Hi Eefje,
hier in Thailand pompoenen genoeg in onze eigen tuin,
bedankt voor de tip, zal ik zeker proberen
maar dan met gewone aardappelen en appeltjes.
Vele ” verse groe(n)tjes uit onze onbespoten Thai Vlaamse tuin.
Wareetje en Eric
Ineke says:
Zelf maak ik dit ook op meerdere manier.deze week de jouwe maken thanks!!
Ineke
Eef says:
Wat leuk om te lezen, hoop dat hij in de smaak valt 🙂
Ina says:
Ik maak het zonder oven,olie in de soeppan, ui fruiten, alle groenten erbij, water met groente bouillon tablet en pureren. Scheutje kookroom op het bord. Heerlijk past in een koolhydraten arm dieet.
Dinanda says:
Kan ik de wortel ook vervangen voor iets anders? Zo los lust ik geen wortel, misschien dat het door de soep wel meevalt?
Eef says:
Je proeft hem niet echt terug in de soep hoor, maar je kunt hem ook achterwege laten en meer pompoen en zoete aardappel toevoegen.
Stefanie Boomsma says:
Dit klinkt super! Kun je het ook invriezen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Zeker kan dat!