Pompoensoep met appel

Pompoensoep met appel

Op en top herfst. Als je het woord “herfst” zou zoeken in het woordenboek dan zou deze foto erbij moeten staan. Pompoensoep maar dan wel pompoensoep met appel én gember. Lekker, makkelijk en gezond. Helemaal Eef Kookt Zo en helemaal de moeite waard om te maken!

Het is ongeveer standaard, elke herfst duik ik de keuken in om aan de slag te gaan voor lekkere recepten met pompoen. Elk jaar denk ik weer, ‘ ik heb helemaal niet zoveel pompoen recepten op mijn blog staan’, om vervolgens tot de conclusie te komen dat, dat eigenlijk wel meevalt. Inmiddels staat de teller namelijk alweer op 9 recepten, inclusief deze en ik denk zo dat dit niet de laatste van het seizoen is…

Pompoensoep met appel

Deze soep was een uitprobeersel. Iets wat ik in mijn hoofd had en graag eens wilde uitproberen. Nu is het altijd even afwachten of het dan een succes wordt… Maar waarschijnlijk raad je het al… dit experiment is geslaagd! Anders zou je nu natuurlijk niet het recept lezen 😉 . Voor mij een voordeel: vriendlief houd namelijk niet van pompoen. Extra veel voor mij dus! Ik heb een deel in de vriezer gedaan voor een lekkere lunch maar heel veel van deze heerlijke soep was er niet over… Vriendlief kreeg trouwens de bekende kippensoep dus hij was ook blij 😉 .

Pompoensoep met appel van bovenaf

Het idee voor pompoensoep met appel

Het idee voor deze heerlijke pompoensoep met appel ontstond trouwens toen ik de herfstbox van Verse Oogst bomvol verse groenten en fruit uit het seizoen kreeg. Een grote zak met Elstar appels en een prachtige biologische pompoen vond ik in de doos naast nog veel meer lekkers. Meteen ging mijn bovenkamer lekkere combinaties bedenken en zie hier het resultaat! Soms is een ietwat drukke bovenkamer best fijn 😉 . Naast pompoen deed ik er nog een beetje verse gember door, dat is namelijk een heerlijke combinatie met de pompoen en appel.

Waar komt het vandaan?

Zoals jullie misschien wel hebben gelezen verdiep ik me steeds meer in biologische producten en waar producten vandaan komen. Het leuke van Verse Oogst vind ik altijd dat je een kijkje achter de schermen krijgt en precies weet van wie je producten komen. Zo komt de biologische pompoen van Dennis van der Weerd uit Lelystad. Hij teelt al sinds 1984 volledig biologisch en naast pompoen ook aardappelen, uien, wortelen en schorseneren. De appels komen van Henk Rozendaal die samen met zijn broer appels en peren teelt. Leuk om te weten toch?!

Pompoensoep met appel


Het recept voor pompoensoep met appel:

Voorbereiding: 10 minuten | Bereiding: 20 minuten | Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 4 kommen

Wat heb je nodig voor pompoensoep met appel (ingrediënten):

 • 500 gram pompoen
 • 250 ml melk
 • 100 gram appel
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 ui
 • 1 blokje kippenbouillon (voldoende voor 1 liter soep)
 • 2-3 theelepels geraspte verse gember
 • ½ theelepel nootmuskaat
 • (olijf)olie
 • peper & zout

Hoe maak je pompoensoep met appel :

 1. Snijd de pompoen in blokjes en verwijder het vruchtvlees/ de pitjes (schil de pompoen indien gewenst).
 2. Was de appels, snijd deze ook in blokjes en verwijder het klokhuis.
 3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.
 4. Verhit een beetje olie in een pan en fruit de ui, knoflook, gember en nootmuskaat even aan. Voeg dan de blokjes pompoen toe, verkruimel het blokje kippenbouillon erover en laat dit even kort stoven. Voeg tot slot de appel toe en stoof deze ook mee. Schep af en toe om.
 5. Giet dan 750 ml water erbij en 250 ml melk. Zet het vuur laag en laat de soep nu een klein half uurtje rustig even pruttelen.
 6. Pureer de soep met een staafmixer en breng op smaak met peper en zout.
 7. Kook de soep (indien nodig) nog even in om hem iets dikker te maken en serveer met bijvoorbeeld een beetje room, wat pompoenpitten of verse kruiden naar smaak. Eet smakelijk!

Pompoensoep met appel

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

10 reacties op “Pompoensoep met appel”

 1. Hallo Eefje,ik zou graag weten of ik aan de pompoensoep ook Lactosevrije melk mag toevoegen vermits deze toch iets zoeter smaakt,en zo ja mag de rest hetzelfde blijven en mag ik ze dan ook nog invriezen met die andere melk? Ik krijg nml gasten met kerstdag die amper lactose verdragen.
  Kan je mij tijdig iets laten weten aub?
  Thanks, groeten Sabine.

  1. Ja dat kan prima, je kunt ook een lactosevrije melk gebruiken om dit recept te maken. Wat betreft het invriezen durf ik je niet te zeggen of het mogelijk gaat schiften. Ik denk van niet maar dat is gevoelsmatig. In principe kun je de hoeveelheden gelijk houden, je hebt nu ook ongezoete melk vervangers trouwens 🙂 Fijne feestdagen!

 2. Hallo Eefje,ik zou graag weten of ik aan de pompoensoep ook Lactosevrije melk mag toevoegen vermits deze toch iets zoeter smaakt,en zo ja mag de rest hetzelfde blijven en mag ik ze dan ook nog invriezen met die andere melk? Ik krijg nml gasten met kerstdag die amper lactose verdragen.
  Kan je mij tijdig iets laten weten aub?
  Thanks, groeten Sabine.

 3. Hallo Eef,
  Wij komen zelf uit de Flevopolder en vinden het leuk om te lezen dat je biologische producten gebruikt. Wij telen biologisch fruit in de polder, jammer dat je voor de pompoensoep geen biologische appels hebt gekozen. Wij vinden het wel erg leuk dat je het onderwerp: waar komt het vandaan, hebt opgenomen bij je recepten. Je recepten zien er ook lekker uit en ik ga er zeker een aantal uitproberen. Veel succes met je site.

 4. Hallo Eef,
  Wij komen zelf uit de Flevopolder en vinden het leuk om te lezen dat je biologische producten gebruikt. Wij telen biologisch fruit in de polder, jammer dat je voor de pompoensoep geen biologische appels hebt gekozen. Wij vinden het wel erg leuk dat je het onderwerp: waar komt het vandaan, hebt opgenomen bij je recepten. Je recepten zien er ook lekker uit en ik ga er zeker een aantal uitproberen. Veel succes met je site.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top