Pompoensoep met wortel. Wát een fantastisch lekker soepje is dit. Onwijs makkelijk om te maken, maar zo vol van smaak, kruidig en romig. Precies waar ik van hou in een soep. Als je net zo dol bent op soepjes als ik, dan zou ik je zéker aanraden deze eens te maken!
Wekelijks staat hier wel een pan soep te pruttelen op het vuur. Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik namelijk gek op soep. Ik vind het heerlijk om een warm soepje te lunchen, maar ook bij het avondeten met wat lekkers erbij vind ik helemaal top. Ik varieer heel vaak in welke soepjes ik maak, het is maar net waar ik trek in heb en welke groenten ik in huis heb. Dit keer werd het dus deze pompoensoep met wortel. Stiekem ook twee van mijn favoriete groentesoorten, gecombineerd met wat heerlijke smaakmakers zoals koriander, chili en gember. Het is echt onwijs lekker geworden én heel makkelijk om te maken. Het is eigenlijk een kwestie van even aanbakken, laten koken, pureren en klaar.
Maaltijdsoep met wortel en pompoen
Ik hou ervan als een soep wat dikker is. Zeker als ik het als een maaltijd eet, dan is het voor mij gelijk meer een maaltijdsoep. Hoe dik je soep wordt is natuurlijk afhankelijk van de verhouding tussen de groenten en de vloeistoffen. Om een dikker soepje te maken, ga ik er altijd voor om de groenten nét onder de vloeistoffen te laten staan. Dan vind ik de dikte vaak perfect. Hou je meer van een wat ‘dunner’ soepje, dan kun je uiteraard wat meer vocht toevoegen tot de soep de voor jou gewenste consistentie heeft bereikt. De smaak zal dan iets minder sterk zijn, maar eventueel kun je dan tijdens het bakken iets meer kruiden toevoegen als je weet dat je de soep iets gaat verdunnen.
Heerlijk romig soepje
Wat deze soep nog extra romig maakt, is het toevoegen van wat room. Dat doe ik het liefst altijd op het einde, zodat je kunt inschatten hoeveel room je nodig hebt. In dit geval heb ik ‘gewone’ kookroom gebruikt, maar een restje (niet geklopte) slagroom is daar ook prima voor. Je kunt de room ook eventueel kunnen vervangen voor een plantaardige room, of kokosmelk. Dan is de soep gelijk volledig plantaardig en kokosmelk geeft net weer een andere, frisse smaak. Als de soep dan helemaal naar jouw smaak en wens is, kun je ‘m zo eten óf er nog iets bij serveren. Ik ging voor knoflookbroodjes erbij, en ik moet zeggen, dat was echt een supercombi. Maar wat je er ook bij serveert (of niet) lekker smaken zal deze soep zéker weten!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram pompoen
- 500 gram wortel
- 1 ui (fijngesneden)
- 2 cm gember (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
- ½ eetlepel gemalen koriander
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 blokje groentebouillon
- 750 milliliter water
- 200 millilter kookroom
- peper, zout en olijfolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Schil de pompoen en wortel en snij in stukjes.
- Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui, gember en knoflook aan.
- Voeg de gesneden groenten, koriander en chilipoeder toe en bak even mee.
- Voeg het bouillonblokje en het water toe.
- Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15-20 minuten pruttelen.
- Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Garneer naar smaak met extra room, verse peterselie en/of chilivlokken.
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Thea says:
Heerlijk herfstsoepje ! Ik vul het aan met overgebleven groente mmmmm
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn Thea! Inderdaad een heel goed recept om je restjes mee op te maken! 😉
Wendy Houben says:
Heerlijk pannetje pompoensoep voor mijn gasten vanavond
Eef says:
Geniet ervan 🙂
Wil de V. says:
Heerlijke soep! Mijn allereerste pompoensoep is dankzij dit recept erg lekker en goed gelukt!! Dank je wel
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn Wil, dankjewel!
Matthieu says:
Beste Eef,
Ik heb de pompoen met wortel gemaakt. Alleen één prei er bij gedaan. De peterselie en de flokken maakte de soep helemaal af. Heerlijk gegeten en ik kom vaker bij je langs.
Groet van Matthieu
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi matthieu! Dank je wel voor de complimenten, worden we blij van 🙂 Lekkere toevoeging ook, de prei. Tot een volgende keer 🙂
Bea says:
Knoflook 🍞 jes hoe maak je die
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat lekkere recept voor knoflookbrood kun je hier vinden —> https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbrood/
Lonneke says:
De soep ziet er heerlijk uit. Ionen nu bezig om alles te snijden. Maar die broodjes op de foto die zien er zooooo heerlijk uit. Heb je daar ook een recept van?
Groetjes Lonneke
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Lonneke! Dat zijn knoflookbroodjes (linkje naar recept staat ook in de tekst) maar hier is ‘ie nog een keer –> https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbroodjes/ Eet smakelijk alvast 🙂
Paulien E says:
Ook zonder kookroom is de soep heerlijk! Ik heb een heel klein beetje chilivlokken gebruik i.p.v. chilipoeder. Kan prima.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Goeie tips, fijn dat ‘ie heeft gesmaakt!
H.w.coehoorn says:
Mooi recept, maar wat de schillen betreft… kan je die ook mee koken..?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dankjewel! Ja hoor dat kan, het is een persoonlijke keuze of je ze wel of niet meekookt.
Martin Ivo says:
Heerlijke soep
Bedankt voor het recept,wel een en sinaasappel er in geperst zalig!
Lekker warm,krijg je het ervan 🤣🤣🤣🤣
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat goed om te horen, dankjewel Martin!