35 min.
4.15 van 56 stemmen

Pompoensoep met wortel

Pompoensoep met wortel. Wát een fantastisch lekker soepje is dit. Onwijs makkelijk om te maken, maar zo vol van smaak, kruidig en romig. Precies waar ik van hou in een soep. Als je net zo dol bent op soepjes als ik, dan zou ik je zéker aanraden deze eens te maken!

Wekelijks staat hier wel een pan soep te pruttelen op het vuur. Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik namelijk gek op soep. Ik vind het heerlijk om een warm soepje te lunchen, maar ook bij het avondeten met wat lekkers erbij vind ik helemaal top. Ik varieer heel vaak in welke soepjes ik maak, het is maar net waar ik trek in heb en welke groenten ik in huis heb. Dit keer werd het dus deze pompoensoep met wortel.

Stiekem ook twee van mijn favoriete groentesoorten, gecombineerd met wat heerlijke smaakmakers zoals koriander, chili en gember. Het is echt onwijs lekker geworden én heel makkelijk om te maken. Het is eigenlijk een kwestie van even aanbakken, laten koken, pureren en klaar. Hou je ook van pompoen? Check dan zeker ook eens mijn pompoen lasagne!

Maaltijdsoep met wortel en pompoen

Ik hou ervan als een soep wat dikker is. Zeker als ik het als een maaltijd eet, dan is het voor mij gelijk meer een maaltijdsoep. Hoe dik je soep wordt is natuurlijk afhankelijk van de verhouding tussen de groenten en de vloeistoffen. Om een dikker soepje te maken, ga ik er altijd voor om de groenten nét onder de vloeistoffen te laten staan. Dan vind ik de dikte vaak perfect.

Hou je meer van een wat ‘dunner’ soepje, dan kun je uiteraard wat meer vocht toevoegen tot de soep de voor jou gewenste consistentie heeft bereikt. De smaak zal dan iets minder sterk zijn, maar eventueel kun je dan tijdens het bakken iets meer kruiden toevoegen als je weet dat je de soep iets gaat verdunnen.

Kom pompoensoep

Heerlijk romig soepje

Wat deze soep nog extra romig maakt, is het toevoegen van wat room. Dat doe ik het liefst altijd op het einde, zodat je kunt inschatten hoeveel room je nodig hebt. In dit geval heb ik ‘gewone’ kookroom gebruikt, maar een restje (niet geklopte) slagroom is daar ook prima voor. Je kunt de room ook eventueel kunnen vervangen voor een plantaardige room, of kokosmelk. Dan is de soep gelijk volledig plantaardig en kokosmelk geeft net weer een andere, frisse smaak. Als de soep dan helemaal naar jouw smaak en wens is, kun je ‘m zo eten óf er nog iets bij serveren. Ik ging voor knoflookbroodjes erbij, en ik moet zeggen, dat was echt een supercombi. Maar wat je er ook bij serveert (of niet) lekker smaken zal deze soep zéker weten!

Snelle pompoensoep met wortel

Pompoensoep met wortel

Pompoensoep met wortel

Een onwijs smaakvolle pompoensoep met wortel en lekkere kruiden. Makkelijk om te maken en een romige maaltijdsoep.
4.15 van 56 stemmen
Voorbereiding15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd35 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 500 gram pompoen
  • 500 gram wortel
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 2 cm gember (fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
  • ½ eetlepel gemalen koriander
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 blokje groentebouillon
  • 750 milliliter water
  • 200 millilter kookroom
  • peper, zout en olijfolie
Optioneel extra kookroom, verse peterselie en/of chilivlokken ter garnering

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Schil de pompoen en wortel en snij in stukjes.
  • Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui, gember en knoflook aan.
  • Voeg de gesneden groenten, koriander en chilipoeder toe en bak even mee.
  • Voeg het bouillonblokje en het water toe.
  • Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15-20 minuten pruttelen.
  • Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Garneer naar smaak met extra room, verse peterselie en/of chilivlokken.
Goed om te weten:
Tip: gebruik eventueel een plantaardige (kokos)room om er een vegan soepje van te maken.
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 278kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwitten: 4g | Vetten: 19g | Verzadigd vet: 12g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Pompoensoep met wortel

Snelle pompoensoep Pinterest Collage

40 gedachten over “Pompoensoep met wortel”

  1. Super lekkere, gekruid, en pittige soep. 1liter groentebouillon met 2 blokjes bouillon. Iets minder pompoen en iets meer paprika er in gedaan. Is het iets minder zoet. Slagroom geen must

    Beantwoorden
  2. Ik had voor 10 personen, 1 aardappel en 500gram wortels, wel 2 flespompoenen en 2liter water….maar na het blenderen te dun…wat te doen? Kokosmelk?

    Beantwoorden
  3. Vandaag gemaakt, alle groenten op de bakplaat, olijfolie erop, kruiden naar smaak opgedaan en half uur in de oven. Ik schil pompoenen nooit. In de oven wordt alles superzacht.

    Beantwoorden
  4. Hallo Eef, ik heb al meerdere recepten van jou gemaakt. Nu maar eens een reactie. Ik ben fan van jouw kookkunst. Ook deze pompoensoep weer ….echt heerlijk.

    Beantwoorden
  5. Ben benieuwd hoe de soep gaat smaken. Had 2 fles pompoenen en heb ook de wortel erin , voorheen gebruikte ik die niet , heb er wel 2 aardappelen in gedaan voor het binden van de soep.

    Beantwoorden
  6. Hallo Eef,
    Ik vind het bewerken van een pompoen heel zwaar, ik krijg er vaak geeneens het mes van boven naar beneden door. Het heeft er misschien mee te maken dat ik al wat ouder ben, nl .73 jaar, maar ik kook nog heel graag.
    Ik heb ooit iets gelezen over dat je hem even
    In de oven moet leggen, weet jij hoe dat werkt?

    Beantwoorden
    • Dat kan ik me goed voorstellen! Wat ten eerste helpt is dat je een goed scherp mes hebt. Ik heb inderdaad ook gelezen over even warm maken, maar dan in de magnetron (een paar minuten en gaatjes in de pompoen prikken). Of het ook in de oven kan weet ik eigenlijk niet, maar lijkt me dat dit ook moet kunnen (wellicht dat het dan wel wat langer nodig heeft).

      Beantwoorden
  7. De soep ziet er heerlijk uit. Ionen nu bezig om alles te snijden. Maar die broodjes op de foto die zien er zooooo heerlijk uit. Heb je daar ook een recept van?

    Groetjes Lonneke

    Beantwoorden
  8. Beste Eef,
    Ik heb de pompoen met wortel gemaakt. Alleen één prei er bij gedaan. De peterselie en de flokken maakte de soep helemaal af. Heerlijk gegeten en ik kom vaker bij je langs.
    Groet van Matthieu

    Beantwoorden
    • Hi matthieu! Dank je wel voor de complimenten, worden we blij van 🙂 Lekkere toevoeging ook, de prei. Tot een volgende keer 🙂

      Beantwoorden
4.15 van 56 stemmen (55 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie