Pompoensoep met wortel. Wát een fantastisch lekker soepje is dit. Onwijs makkelijk om te maken, maar zo vol van smaak, kruidig en romig. Precies waar ik van hou in een soep. Als je net zo dol bent op soepjes als ik, dan zou ik je zéker aanraden deze eens te maken!
Wekelijks staat hier wel een pan soep te pruttelen op het vuur. Al zo lang ik mij kan herinneren ben ik namelijk gek op soep. Ik vind het heerlijk om een warm soepje te lunchen, maar ook bij het avondeten met wat lekkers erbij vind ik helemaal top. Ik varieer heel vaak in welke soepjes ik maak, het is maar net waar ik trek in heb en welke groenten ik in huis heb. Dit keer werd het dus deze pompoensoep met wortel.
Stiekem ook twee van mijn favoriete groentesoorten, gecombineerd met wat heerlijke smaakmakers zoals koriander, chili en gember. Het is echt onwijs lekker geworden én heel makkelijk om te maken. Het is eigenlijk een kwestie van even aanbakken, laten koken, pureren en klaar. Hou je ook van pompoen? Check dan zeker ook eens mijn pompoen lasagne!
Maaltijdsoep met wortel en pompoen
Ik hou ervan als een soep wat dikker is. Zeker als ik het als een maaltijd eet, dan is het voor mij gelijk meer een maaltijdsoep. Hoe dik je soep wordt is natuurlijk afhankelijk van de verhouding tussen de groenten en de vloeistoffen. Om een dikker soepje te maken, ga ik er altijd voor om de groenten nét onder de vloeistoffen te laten staan. Dan vind ik de dikte vaak perfect.
Hou je meer van een wat ‘dunner’ soepje, dan kun je uiteraard wat meer vocht toevoegen tot de soep de voor jou gewenste consistentie heeft bereikt. De smaak zal dan iets minder sterk zijn, maar eventueel kun je dan tijdens het bakken iets meer kruiden toevoegen als je weet dat je de soep iets gaat verdunnen.

Heerlijk romig soepje
Wat deze soep nog extra romig maakt, is het toevoegen van wat room. Dat doe ik het liefst altijd op het einde, zodat je kunt inschatten hoeveel room je nodig hebt. In dit geval heb ik ‘gewone’ kookroom gebruikt, maar een restje (niet geklopte) slagroom is daar ook prima voor. Je kunt de room ook eventueel kunnen vervangen voor een plantaardige room, of kokosmelk. Dan is de soep gelijk volledig plantaardig en kokosmelk geeft net weer een andere, frisse smaak. Als de soep dan helemaal naar jouw smaak en wens is, kun je ‘m zo eten óf er nog iets bij serveren. Ik ging voor knoflookbroodjes erbij, en ik moet zeggen, dat was echt een supercombi. Maar wat je er ook bij serveert (of niet) lekker smaken zal deze soep zéker weten!


Ingrediënten
- 500 gram pompoen
- 500 gram wortel
- 1 ui (fijngesneden)
- 2 cm gember (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (uitgeperst)
- ½ eetlepel gemalen koriander
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 blokje groentebouillon
- 750 milliliter water
- 200 millilter kookroom
- peper, zout en olijfolie
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Schil de pompoen en wortel en snij in stukjes.
- Verhit wat olijfolie in een ruime pan. Fruit de ui, gember en knoflook aan.
- Voeg de gesneden groenten, koriander en chilipoeder toe en bak even mee.
- Voeg het bouillonblokje en het water toe.
- Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur 15-20 minuten pruttelen.
- Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout. Garneer naar smaak met extra room, verse peterselie en/of chilivlokken.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Super lekkere, gekruid, en pittige soep. 1liter groentebouillon met 2 blokjes bouillon. Iets minder pompoen en iets meer paprika er in gedaan. Is het iets minder zoet. Slagroom geen must
Dankjewel voor het delen Marion!
Ik had voor 10 personen, 1 aardappel en 500gram wortels, wel 2 flespompoenen en 2liter water….maar na het blenderen te dun…wat te doen? Kokosmelk?
Ik begrijp je vraag niet, kun je het misschien iets meer uitleggen?
Je kunt zoete aardappel toevoegen.
Vandaag gemaakt, alle groenten op de bakplaat, olijfolie erop, kruiden naar smaak opgedaan en half uur in de oven. Ik schil pompoenen nooit. In de oven wordt alles superzacht.
Heerlijk, dankje voor het delen Alena!
Lekkere soep ! Heb er wat groene pestospread in ge’druppeld. Smaakte goed!
Dankjewel! Lekkere toevoeging ook 🙂
Hallo Eef, ik heb al meerdere recepten van jou gemaakt. Nu maar eens een reactie. Ik ben fan van jouw kookkunst. Ook deze pompoensoep weer ….echt heerlijk.
Dag Anja, dankjewel!! Wat onwijs fijn om te horen, daar doen we het voor 😀
Ben benieuwd hoe de soep gaat smaken. Had 2 fles pompoenen en heb ook de wortel erin , voorheen gebruikte ik die niet , heb er wel 2 aardappelen in gedaan voor het binden van de soep.
Wat een lekkere variatie, dankje Toos!
Hallo Eef,
Ik vind het bewerken van een pompoen heel zwaar, ik krijg er vaak geeneens het mes van boven naar beneden door. Het heeft er misschien mee te maken dat ik al wat ouder ben, nl .73 jaar, maar ik kook nog heel graag.
Ik heb ooit iets gelezen over dat je hem even
In de oven moet leggen, weet jij hoe dat werkt?
Dat kan ik me goed voorstellen! Wat ten eerste helpt is dat je een goed scherp mes hebt. Ik heb inderdaad ook gelezen over even warm maken, maar dan in de magnetron (een paar minuten en gaatjes in de pompoen prikken). Of het ook in de oven kan weet ik eigenlijk niet, maar lijkt me dat dit ook moet kunnen (wellicht dat het dan wel wat langer nodig heeft).
pompoen even in grote pan kokend water leggen..paar minuutjes…
Heerlijke soep
Bedankt voor het recept,wel een en sinaasappel er in geperst zalig!
Lekker warm,krijg je het ervan 🤣🤣🤣🤣
Wat goed om te horen, dankjewel Martin!
Mooi recept, maar wat de schillen betreft… kan je die ook mee koken..?
Dankjewel! Ja hoor dat kan, het is een persoonlijke keuze of je ze wel of niet meekookt.
Ook zonder kookroom is de soep heerlijk! Ik heb een heel klein beetje chilivlokken gebruik i.p.v. chilipoeder. Kan prima.
Goeie tips, fijn dat ‘ie heeft gesmaakt!
Ik heb de soep gemaakt, maar vind hem niet zo lekker. Voor mij is hij veel te zoet (tja, over smaakt valt niet te twisten, gelukkig).
Ik heb maar wat spekjes uitgebakken en die erdoor gedaan.
Ja dit is inderdaad een zoete soep door de groenten. Volgende keer kun je ook wat baharat of meer hartige specerijen toevoegen.
De soep ziet er heerlijk uit. Ionen nu bezig om alles te snijden. Maar die broodjes op de foto die zien er zooooo heerlijk uit. Heb je daar ook een recept van?
Groetjes Lonneke
Hi Lonneke! Dat zijn knoflookbroodjes (linkje naar recept staat ook in de tekst) maar hier is ‘ie nog een keer –> https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbroodjes/ Eet smakelijk alvast 🙂
Knoflook 🍞 jes hoe maak je die
Dat lekkere recept voor knoflookbrood kun je hier vinden —> https://www.eefkooktzo.nl/knoflookbrood/
Beste Eef,
Ik heb de pompoen met wortel gemaakt. Alleen één prei er bij gedaan. De peterselie en de flokken maakte de soep helemaal af. Heerlijk gegeten en ik kom vaker bij je langs.
Groet van Matthieu
Hi matthieu! Dank je wel voor de complimenten, worden we blij van 🙂 Lekkere toevoeging ook, de prei. Tot een volgende keer 🙂
Heerlijke soep! Mijn allereerste pompoensoep is dankzij dit recept erg lekker en goed gelukt!! Dank je wel
Wat fijn Wil, dankjewel!
Heerlijk pannetje pompoensoep voor mijn gasten vanavond
Geniet ervan 🙂
Heerlijk herfstsoepje ! Ik vul het aan met overgebleven groente mmmmm
Wat fijn Thea! Inderdaad een heel goed recept om je restjes mee op te maken! 😉
Heerlijk soepje!!
Dankjewel Ine!!
Heerlijke soep! Dankjewel
Wat fijn, merci Rudy!