Knoflookbroodjes. Of eigenlijk zijn het knoflookknoopjes, want van het deeg maak je een knoopje. Hoe leuk?! Onze Angelsaksische buren noemen deze broodjes garlic knots en ze zijn niet alleen heel erg leuk (en makkelijk) om te maken, ze zijn ook érg leuk om op te eten.
Ik wilde ze al een tijdje maken, deze garlic knots. Op Pinterest had ik ze al een paar keer voorbij zien komen en ik moest ze echt een keer zelf maken. Het principe is heel simpel, brood waarin je een knoopje legt en dan met een knoflookbotertje besmeert. Sowieso ben ik dol op het maken van deeg en brood. Knoflookbroodjes had ik, in deze vorm, nog niet eerder gemaakt, maar wel als breekbrood, zoals in dit recept voor breekbrood met knoflook.
Knoflookbroodjes met dipsaus
Als basis voor het deeg gebruikte ik mijn eigen pizzadeeg recept. Ik voegde aan het deeg nog wat Italiaanse kruiden toe en dat was een goede zet. Hierdoor krijgen de broodjes net even wat extra smaak en zijn ze heel licht kruidig. Ik besmeerde ze met boter, knoflook, Parmezaanse kaas en peterselie. Heerlijk! Je kunt de broodjes serveren als snack met een lekkere sausje zoals deze pizzasaus erbij of je serveert ze als maaltijd bij een lekkere kom soep zoals ik deed. Als je inspiratie zoekt, vind je hier nog wat lekkere soep recepten.
Garlic knots recept
Knoflook mag in dit verhaal natuurlijk niet ontbreken, deze heerlijke luchtige broodjes heten niet voor niets knoflookbroodjes 😉 . Maar geloof mij maar, die wordt niet vergeten. De broodjes worden namelijk besmeerd met knoflookboter. Nu leek mij de combinatie met Parmezaanse kaas heerlijk, maar blijkbaar werken mijn hersentjes nog niet zo snel als voor de zwangerschap #mumbrains. Ik dacht, ik verwarm direct de Parmezaanse kaas mee als ik de boter smelt. Je raadt het vast al, dat werd een grote kaasbal. Ook lekker, maar niet handig.
Dus poging twee werd gewoon gesmolten boter, kruiden en natuurlijk knoflook. Daarmee het broodje insmeren voor het bakken én na het bakken. Daarna nog wat Parmezaanse kaas eroverheen. Dat blijft toch wel lekker plakken door dat laatste laagje boter, geen kaasbende en toch een heerlijke volle smaak!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 ml water
- ½ eetlepel suiker
- ½ zakje gist (gedroogd (ca. 3-4 gram))
- 250 gram bloem
- 10 gram olijfolie ((+ extra om de kom in te vetten))
- 5 gram zout
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
- ½ theelepel knoflookpoeder
- 50 gram roomboter (ongezouten - gesmolten)
- 2 tenen knoflook (uitgeperst)
- peper, zout
- 1 eetlepels peterselie (fijngesneden)
- ½ eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van het deeg. Meng het water samen met de suiker en de gist in een ruime kom (evt. van je keukenmachine). Laat dit een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe hier vervolgens de bloem bij samen met de olijfolie, Italiaanse kruiden en knoflookpoeder en kneed er een soepel deeg van (bij voorkeur met de deeghaak in een keukenmachine). Voeg het zout toe als het deeg een beetje gekneed is.
- Haal het deeg uit de kom, maak er een bol van.
- Vet de kom in met een beetje olijfolie, doe de bol erin en draai om zodat hij rondom bedekt is met een dun laagje olie.
- Dek de kom af en laat het deeg nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
- Verdeel daarna het deeg in ca. 8 stukjes en rol hier repen van. Knoop hier een knoopje van.
- Leg de knoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze (afgedekt met huishoudfolie en een theedoek) nog ca. 30-45 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Meng nu de gesmolten boter samen met de rest van de ingrediënten, behalve de Parmezaanse kaas, en smeer de knoopjes in met ongeveer de helft hiervan.
- Bak ze in ca. 20 minuten goudbruin en verdeel daarna de andere helft van de boter over de broodjes zodat ze een mooi glansje krijgen. Verdeel de Parmezaanse kaas daarna direct ook erover.
- Dek ze af met een theedoek om ze lekker zacht en soepel te krijgen terwijl ze afkoelen. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wendy says:
Hoi Eef,
Zojuist deeg gemaakt voor deze broodjes. Kwam ik er bij het maken van de knoflookboter achter dat de knoflookpoeder en Italiaanse kruiden in het deeg hadden gemoeten. Deze stappen staan niet in het recept vermeld…..nu maar door de boter gedaan en hopen dat het iets word.
Eef says:
Ik zie het inderdaad! Excuus, ik heb het direct aangepast in de receptuur. Fijn dat je het even laat weten 🙂
Lobke says:
Kan je het deeg ook de avond van te voren maken en de volgende ochtend afbakken?
Eef says:
Ja dan kun je eventueel de laatste rijs in de koelkast doen bedoel je? Dat kan prima.
Corine says:
Hoi Eef,
Ik zou het deeg graag als geheel, groot brood willen houden.
Kan dat en wat betekent dit voor de baktijd in de oven?
Eef says:
Lastig om zo te zeggen, hangt heel erg van de vorm af. Kwestie van uitproberen en goed in de gaten houden in de oven 🙂