Breekbrood met knoflook en peterselie

Breekbrood met knoflook en peterselie is waanzinnig lekker. Serveer breekbrood eens tijdens het diner of bij de borrel als je visite hebt. Succes gegarandeerd! Dit heerlijke breekbrood zit bomvol smaak, is makkelijk om te maken en bij deze ben je gewaarschuwd: je kunt niet stoppen met ervan te snoepen. Wie houdt er immers niet van een lekker broodje?

Breekbrood met knoflook en peterselie: boterzachte broodjes bomvol smaak. De vorm van het brood kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt er voor kiezen om er losse bolletjes van te maken, de bolletjes in een rondje te leggen zoals op de foto of juist in een rijtje zodat je een langwerpig brood krijgt. De keuze is aan jou. Net wat je mooi en leuk vindt om te maken.

Weersomstandigheden

Hou bij het bakken van brood altijd rekening met het weer. Is het warm? Dan heeft het brood minder lang nodig om te rijzen en zul je misschien wat extra bloem moeten toevoegen. Is het koud? Dan kan het zijn dat je brood juist langer nodig heeft om te rijzen en dat je misschien een klein beetje extra vocht moet toevoegen. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken, want dit klinkt misschien lastiger dan dat het daadwerkelijk is.

Volg gewoon het recept en als je merkt dat het deeg te droog is voeg je een heel klein beetje vocht toe. Als het te plakkerig is, doet een klein beetje bloem wonderen. Zolang je beetje bij beetje iets toevoegt kan er weinig mis gaan. Voor het rijzen geldt hetzelfde. Met het rijzen van brood wil je bereiken dat het brood qua volume in hoeveelheid verdubbeld is. Druk voorzichtig met je vinger op het brood, veert het goed terug? Dan is het rijzen klaar. Zo simpel is dat. En nu hop, aan de slag 🙂 !

Breekbrood met knoflook en peterselie

Breekbrood met knoflook en peterselie

Het recept voor zelfgemaakt breekbrood met knoflook en peterselie. Boterzachte bolletjes met een heerlijke hartige smaak.
4 van 1 stem
Voorbereiding: 40 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Rijzen: 1 uur
Totale tijd: 2 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 1 breekbrood bestaande uit 7 broodjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 125 ml warm water
  • 1 theelepel gist
  • 1 eetlepel suiker
  • 5 eetlepels roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 125 ml halfvolle melk (kamertemperatuur)
  • 400 gram tarwebloem
  • zout
  • 1 eetlepel peterselie (vers - fijngesneden)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • In een keukenmachine met deeghaak doe je het warme water, gist en suiker. Roer even door met een lepel en laat dit vervolgens een minuut of 10 staan tot het gaat schuimen. Als je geen keukenmachine met deeghaak hebt kun je dit in een grote kom doen.
  • Zodra het mengsel is gaan schuimen doe je er 1 eetlepel roomboter bij, de melk en de tarwebloem. Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg nu een minuut of 10 goed door.
  • Als het deeg bijna klaar is voeg je er een flinke theelepel zout aan toe en kneed je het deeg nog heel even door. Als het deeg loslaat van de zijkanten van de keukenmachine ben je klaar met kneden. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg met de hand kneden (houd er dan wel rekening dan je ongeveer een minuut of 20 moet kneden met de hand).
  • Verdeel wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in 7 gelijke stukken. Maak hier bolletjes van door de zijkanten naar binnen te vouwen als een bolletje en deze met de bolle kant naar boven op het aanrecht te leggen. Leg hierover je hand in de vorm van een kommetje en maak vervolgens draaiende bewegingen. Herhaal dit met alle bolletjes.
  • Smelt nu 4 eetlepels roomboter. Zodra de boter is gesmolten voeg je hier de peterselie aan toe, de knoflook en naar smaak zout.
  • Doop de bolletjes brood nu in dit boter mengsel en zorg ervoor dat het gehele bolletje bedekt is. Leg ze dan op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm die je wilt (bijvoorbeeld een rondje zoals op de foto). Dek af met een droge theedoek en laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen of tot de bolletjes verdubbeld zijn in volume. Bewaar de overgebleven boter, deze hebben we straks nog nodig.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte. Zodra de broodjes klaar met rijzen zijn, doe je ze in de oven en bak je ze in ongeveer 25 á 30 minuten goudbruin af. Smeer de overgebleven boter met een kwastje op de bolletjes voor een mooie glans, zachte korst en extra smaak. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 1545kcal | Koolhydraten: 314g | Eiwitten: 46g | Vetten: 8g | Verzadigd vet: 3g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Breekbrood met knoflook en peterselieGeïnspireerd op het recept van Rasamalaysia 

34 reacties op “Breekbrood met knoflook en peterselie

  • Annemarie Jager says:

    Ze staan nu te rijzen, heb ze niet meteen gevormd na het kneden maar ze eerst een uur laten rijzen en peterselie en knoflook in een koffiemolen gedaan zo krijg je een egale substantie, ze staan nu weer een uurtje te rijzen met kruiden en boter erop, ik laat ff weten hoe ze geworden zijn

  • Annemarie Jager says:

    Ze staan nu te rijzen, heb ze niet meteen gevormd na het kneden maar ze eerst een uur laten rijzen en peterselie en knoflook in een koffiemolen gedaan zo krijg je een egale substantie, ze staan nu weer een uurtje te rijzen met kruiden en boter erop, ik laat ff weten hoe ze geworden zijn

    • Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op kamertemperatuur zijn (liefst lauwwarm). Het gaat overigens niet “bruisend” schuimen maar er komt een schuimlaagje op het mengsel (hierdoor zie je dat het gist actief is). Succes!

    • Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op kamertemperatuur zijn (liefst lauwwarm). Het gaat overigens niet “bruisend” schuimen maar er komt een schuimlaagje op het mengsel (hierdoor zie je dat het gist actief is). Succes!

  • Annemarie Jager says:

    Ik voeg altijd gist toe aan lauwwarm water maar wacht nooit tot het schuimt en nog nooit is mijn brood of wat dan ook mislukt, ik voeg na de lauwwarme vloeistof meteen meel toe en evt olie of boter en begin dan te kneden en als het al redelijk mooi deeg begint te worden voeg ik pas zout toe, de gist doet ook dan zijn werk wel is mijn ervaring alleen nooit gist en zout samen doen dat slaat de gist dood.

  • Annemarie Jager says:

    Ik voeg altijd gist toe aan lauwwarm water maar wacht nooit tot het schuimt en nog nooit is mijn brood of wat dan ook mislukt, ik voeg na de lauwwarme vloeistof meteen meel toe en evt olie of boter en begin dan te kneden en als het al redelijk mooi deeg begint te worden voeg ik pas zout toe, de gist doet ook dan zijn werk wel is mijn ervaring alleen nooit gist en zout samen doen dat slaat de gist dood.

    • Dat durf ik je niet te zeggen eerlijk gezegd. Ik heb onvoldoende ervaring met maïsmeel om de werking daarvan goed genoeg te kennen wat betreft het bakken van brood.

  • Dat durf ik je niet te zeggen eerlijk gezegd. Ik heb onvoldoende ervaring met maïsmeel om de werking daarvan goed genoeg te kennen wat betreft het bakken van brood.

  • Mmmmm, ziet er lekker uit, wil ik ook wel eens proberen. De tweede keer dat je ze inwrijft met boter, is dat net voor het bakken of net erna?

  • Mmmmm, ziet er lekker uit, wil ik ook wel eens proberen. De tweede keer dat je ze inwrijft met boter, is dat net voor het bakken of net erna?

  • Ik moet voor een schoolproject een gezond avondeten maken met voorgerecht hoofdgerecht en nagerecht. Nou wilden wij voor het hoofdgerecht zelf dit breekbrood maken alleen weten wij niet hoe gezond dit is. Kan iemand ons helpen met vertellen of het wel of niet gezond is? Alvast bedankt

    • Eef

      Of iets ‘gezond’ is, is altijd lastig om zo te zeggen. Het gaat meer om voedzaam en daar zou ik deze breekbroodjes dan niet perse onder laten vallen als het gaat om een schoolproject. Ik denk dat ze dan liever volkoren tarwemeel willen terug zien bijvoorbeeld en iets minder boter 😉 Succes met je project!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept