fbpx
Breekbrood met knoflook en peterselie

Breekbrood met knoflook en peterselie

Breekbrood met knoflook en peterselie is waanzinnig lekker. Serveer breekbrood eens tijdens het diner of bij de borrel als je visite hebt. Succes gegarandeerd! Dit heerlijke breekbrood zit bomvol smaak, is makkelijk om te maken en bij deze ben je gewaarschuwd: je kunt niet stoppen met ervan te snoepen. Wie houdt er immers niet van een lekker broodje?

Breekbrood met knoflook en peterselie: boterzachte broodjes bomvol smaak. De vorm van het brood kun je helemaal zelf bepalen. Je kunt er voor kiezen om er losse bolletjes van te maken, de bolletjes in een rondje te leggen zoals op de foto of juist in een rijtje zodat je een langwerpig brood krijgt. De keuze is aan jou. Net wat je mooi en leuk vindt om te maken.

Weersomstandigheden

Houd bij het bakken van brood altijd rekening met het weer. Is het warm? Dan heeft het brood minder lang nodig om te rijzen en zul je misschien wat extra bloem moeten toevoegen. Is het koud? Dan kan het zijn dat je brood juist langer nodig heeft om te rijzen en dat je misschien een klein beetje extra vocht moet toevoegen. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken want dit klinkt misschien lastiger dan dat het daadwerkelijk is.

Volg gewoon het recept en als je merkt dat het deeg te droog is voeg je een heel klein beetje vocht toe. Als het te plakkerig is doet een klein beetje bloem wonderen. Zolang je beetje bij beetje iets toevoegt kan er weinig mis gaan. Voor het rijzen geldt hetzelfde. Met het rijzen van brood wil je bereiken dat het brood qua volume in hoeveelheid verdubbeld is. Druk voorzichtig met je vinger op het brood, veert het goed terug? Dan is het rijzen klaar. Zo simpel is dat. En nu hop, aan de slag 🙂 !

Breekbrood met knoflook en peterselie


Het recept Breekbrood met knoflook en peterselie:

Voorbereidingstijd: 40 minuten (+1 uur rijzen) | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 1 uur en 10 minuten (+ 1 uur rijzen)
Hoeveelheid: 1 breekbrood bestaande uit 7 broodjes

Wat heb je nodig voor breekbrood met knoflook en peterselie (ingrediënten):

  • 400 gram tarwebloem
  • 125 ml warm water
  • 125 ml halfvolle melk (op kamertemperatuur)
  • 5 eetlepel roomboter (ongezouten en op kamertemperatuur)
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel gist
  • 2 teentjes knoflook
  • zout

Hoe je breekbrood met knoflook en peterselie maakt:

  1. In een keukenmachine met deeghaak doe je het warme water, gist en suiker. Roer even door met een lepel en laat dit vervolgens een minuut of 10 staan tot het gaat schuimen. Als je geen keukenmachine met deeghaak hebt kun je dit in een grote kom doen.
  2. Zodra het mengsel is gaan schuimen doe je er 1 eetlepel roomboter bij, melk en tarwebloem. Zet de keukenmachine aan en kneed het deeg nu een minuut of 10 goed door. Als het deeg bijna klaar is voeg je er een flinke theelepel zout aan toe en kneed je het deeg nog heel even door. Als het deeg loslaat van de zijkanten van de keukenmachine ben je klaar met kneden. Als je geen keukenmachine hebt kun je het deeg met de hand kneden (houd er dan wel rekening dan je ongeveer een minuut of 20 moet kneden met de hand).
  3. Verdeel wat bloem op het aanrecht en verdeel het deeg in 7 gelijke stukken. Maak hier bolletjes van door de zijkanten naar binnen te vouwen als een bolletje en deze met de bolle kant naar boven op het aanrecht te leggen. Leg hierover je hand in de vorm van een kommetje en maak vervolgens draaiende bewegingen. Herhaal dit met alle bolletjes.
  4. Smelt nu 4 eetlepels roomboter. Zodra de boter is gesmolten voeg je hier de peterselie aan toe, de knoflook en naar smaak zout.
  5. Doop de bolletjes brood nu in dit boter/ peterselie/ knoflook mengsel en zorg ervoor dat het gehele bolletje bedekt is met dit mengsel. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat in de vorm die je wilt (bijvoorbeeld een rondje zoals op de foto). Dek af met een droge theedoek en laat dit nu ongeveer 1 uur rijzen of tot de bolletjes verdubbeld zijn in volume. Bewaar de overgebleven boter, deze hebben we straks nog nodig.
  6. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zodra de broodjes klaar met rijzen zijn doe je ze in de oven en bak je ze in ongeveer 25 á 30 minuten goudbruin af. Smeer de overgebleven boter met een kwastje op de bolletjes voor een mooie glans, zachte korst en extra smaak. Eet smakelijk!

Breekbrood met knoflook en peterselieGeïnspireerd op het recept van Rasamalaysia 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

29 reacties op “Breekbrood met knoflook en peterselie”

  1. Annemarie Jager

    Ze staan nu te rijzen, heb ze niet meteen gevormd na het kneden maar ze eerst een uur laten rijzen en peterselie en knoflook in een koffiemolen gedaan zo krijg je een egale substantie, ze staan nu weer een uurtje te rijzen met kruiden en boter erop, ik laat ff weten hoe ze geworden zijn

  2. Annemarie Jager

    Ze staan nu te rijzen, heb ze niet meteen gevormd na het kneden maar ze eerst een uur laten rijzen en peterselie en knoflook in een koffiemolen gedaan zo krijg je een egale substantie, ze staan nu weer een uurtje te rijzen met kruiden en boter erop, ik laat ff weten hoe ze geworden zijn

  3. Bij mij ging het mengsel bij stap 1 niet schuimen. Hoe kan ik er voor zorgen dat dit een volgende keer wel gebeurd?

    1. Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op kamertemperatuur zijn (liefst lauwwarm). Het gaat overigens niet “bruisend” schuimen maar er komt een schuimlaagje op het mengsel (hierdoor zie je dat het gist actief is). Succes!

  4. Bij mij ging het mengsel bij stap 1 niet schuimen. Hoe kan ik er voor zorgen dat dit een volgende keer wel gebeurd?

    1. 072design

      Zorg ervoor dat alle vloeistoffen op kamertemperatuur zijn (liefst lauwwarm). Het gaat overigens niet “bruisend” schuimen maar er komt een schuimlaagje op het mengsel (hierdoor zie je dat het gist actief is). Succes!

  5. Annemarie Jager

    Ik voeg altijd gist toe aan lauwwarm water maar wacht nooit tot het schuimt en nog nooit is mijn brood of wat dan ook mislukt, ik voeg na de lauwwarme vloeistof meteen meel toe en evt olie of boter en begin dan te kneden en als het al redelijk mooi deeg begint te worden voeg ik pas zout toe, de gist doet ook dan zijn werk wel is mijn ervaring alleen nooit gist en zout samen doen dat slaat de gist dood.

  6. Annemarie Jager

    Ik voeg altijd gist toe aan lauwwarm water maar wacht nooit tot het schuimt en nog nooit is mijn brood of wat dan ook mislukt, ik voeg na de lauwwarme vloeistof meteen meel toe en evt olie of boter en begin dan te kneden en als het al redelijk mooi deeg begint te worden voeg ik pas zout toe, de gist doet ook dan zijn werk wel is mijn ervaring alleen nooit gist en zout samen doen dat slaat de gist dood.

    1. Dat durf ik je niet te zeggen eerlijk gezegd. Ik heb onvoldoende ervaring met maïsmeel om de werking daarvan goed genoeg te kennen wat betreft het bakken van brood.

  7. Mmmmm, ziet er lekker uit, wil ik ook wel eens proberen. De tweede keer dat je ze inwrijft met boter, is dat net voor het bakken of net erna?

  8. Mmmmm, ziet er lekker uit, wil ik ook wel eens proberen. De tweede keer dat je ze inwrijft met boter, is dat net voor het bakken of net erna?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top