Het is weer volop pompoentijd! Dus dat leek me de uitgelezen gelegenheid om deze heerlijke en makkelijke pompoen lasagne voor je op tafel te zetten. Het is een vegetarische lasagne en echt lekker romig door de mozzarella en de ricotta.
Inhoudsopgave

Tip van Eef
Wil je minder koolhydraten eten, dan kun je deze lasagne met pompoen ook maken met pompoen bladen in plaats van pasta bladen. Die kun je over het algemeen in deze tijd van het jaar kant- en klaar in de supermarkt kopen.

Pompoen lasagne recept
Ik hou ontzettend van deze tijd van het jaar, waarin de pompoenen om je oren vliegen. Heb je een moestuin – zoals ik – dan is dit de tijd van het jaar dat je niet genoeg pompoen recepten kunt hebben! Favoriet is natuurlijk mijn pompoensoep of de pompoensoep met kokosmelk.
Maar dit keer koos ik voor een makkelijke pompoen lasagne. De lasagne is gebaseerd op mijn lasagne bolognese, maar dan natuurlijk in de vorm van een groentelasagne zonder vlees.

Recept ingrediënten
- Lasagnebladen – vervang dit desgewenst door pompoenbladen
- Pompoen – je hebt ongeveer 1 flespompoen nodig of doe makkelijk en koop pompoen blokjes
- Passata – gezeefde tomaat kun je hier ook gebruiken
- Rode ui – gewone ui kun je ook nemen
- Champignons – of andere paddenstoelen
- Ricotta – ricotta maakt de lasagne met pompoen lekker romig maar kan eventueel ook vervangen worden voor een vergelijkbaar product.

Zelf pompoen lasagne maken
Wil je zelf de pompoen lasagne maken dan is het handig om te weten dat je eerst de pompoenblokjes moet roosteren. Koken kan overigens ook, maar dan wordt het geheel natter en bovendien geeft het roosteren echt extra smaak af aan de pompoen. Ik zou dat persoonlijk dus niet overslaan.
Daarnaast is het maken van de saus essentieel omdat dat de grootste smaakmaker is in deze pompoen lasagne. Schrik dan ook niet van de lijst met ingrediënten want het merendeel zijn kruiden die je door de passata heen doet. Alles voor extra smaak tenslotte!

Bouw de laagjes
Heb je de pompoen eenmaal geroosterd en is de saus klaar, dan is het meeste werk gedaan en kun je beginnen aan het opbouwen van de pompoen lasagne. Gebruik je pompoen bladen dan leg je die in de ovenschaal in plaats van de gewone lasagne bladen.
Door het gebruikte vocht in de saus garen zowel de pompoen als de pasta bladen. Je hoeft deze dus niet van tevoren te koken. Elk laagje bestaat vervolgens uit eerst een laagje saus, dan een laag met bladen (leg deze niet over elkaar maar naast elkaar!), daarop komt de geroosterde pompoen, ricotta en de saus.
Dit herhaal je net zo lang tot alle ingrediënten op zijn. Dan alleen nog even in de oven en je kunt genieten van een heerlijke vegetarische maaltijd.

Meer met pompoen
Pompoen is een van die ingredienten die je zowel zoet als hartig kunt gebruiken. Door de iets zoete smaak leent het zich perfect voor bijvoorbeeld een pompoencake of mijn favoriete pompoentaart. Ik vind dat je niet genoeg met pompoen kunt doen!
Je kunt deze lasagne met pompoen trouwens het beste serveren met een grote groene salade. Op die manier voeg je wat extra groente aan het gerecht toe plus het is beter in balans.

FAQ pompoen lasagne
Kan ik de pompoen lasagne van te voren maken?
Ja dat kan zeker. De lasagne is daar ideaal voor. Zet afgedekt in de koeling tot je het wilt gaan eten
Hoe kan ik de pompoen lasagne weer opwarmen?
Dat is het makkelijkste in de oven. Dek af met aluminium folie en zet in een voorverwarmde oven voor ongeveer een half uur. Op 150ËšC. Opwarmen in een magnetron kan natuurlijk ook.
Kan ik de pompoen lasagne invriezen en hoe lang blijft het goed in de vriezer?
Ja je kunt de pompoen lasagne goed invriezen. Het blijft dan ongeveer een maand of drie goed.
Kan ik ook pompoenbladeren gebruiken voor deze lasagne?
Dat kan zeker! Je hoeft daar niks extra voor te doen. Eenvoudigweg de pasta vervangen door de pompoenbladen.
Kan ik dit recept voor pompoen lasagne ook vegetarisch maken?
Het recept is al vegetarisch dus daar hoef je niks voor te doen!

Ingrediënten
- 1 kleine flespompoen (in blokjes)
- 1 eetlepel olijfolie
- 2 theelepels tijm
- zout & peper naar smaak
- 1 rode ui (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 1 rode paprika (in stukjes)
- 250 gram champignons (in plakjes)
- 300 gram verse spinazie
- 500 ml gezeefde tomaten (passata)
- 2 eetlepels olijfolie (extra)
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel gedroogde basilicum
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel suiker
- 250 gram ricotta
- 6 lasagnevellen (vers of gedroogd)
- 1 mozzarella bol (in plakjes)
- 150 gram geraspte parmezaanse kaas
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 200ËšC. Meng de pompoenblokjes met de helft van de olijfolie, zout, peper en 1 theelepel tijm.
- Verspreid over een bakplaat en rooster 20–25 minuten, tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Zet de oven terug naar 180˚C.
- Verhit de rest van de olijfolie in een grote pan.
- Fruit de ui en knoflook kort aan, voeg de paprika en champignons toe en bak 5–7 minuten mee.
- Doe daarna de spinazie erbij en laat die slinken.
- Voeg de passata toe aan de groenten, samen met oregano, gedroogde basilicum, paprikapoeder, suiker en zout en peper naar smaak.
- Laat dit 5–10 minuten pruttelen.
- Vet een ovenschaal licht in. Begin met een laagje saus, dan lasagnevellen (of pompoen als je die gebruikt). Voeg daarna een laag van de geroosterde pompoen toe, de ricotta en dan weer een laag van de groente-tomatensaus.
- Herhaal dit tot alles op is.
- Eindig met een laag saus, de mozzarella en strooi hier eventueel geraspte kaas overheen.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak 25 minuten.
- Verwijder de folie en bak nog 10–15 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
- Serveer met verse basilicum en een lekkere groene salade.
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Heerlijk recept!
Wordt altijd blij van jouw wekelijke inspiratie recepten.
Hoeveel gram pompoenblokjes ipv flespompoen mag in deze pompoenlasagne?
Wat fijn om te lezen! Ik zou gaan voor ongeveer 400-500 gram.
Hoi hoi,
Lijkt me heerlijk; ga ik zeker maken de komende week!
Jullie zijn alleen vergeten de mozzarella te verwerken bij bereiding in stappen ;). Ik denk dat deze bovenop de laatste laag saus bedoeld is samen met de parmezaanse kaas?!.
Hartelijke groeten,
Sandra
Aangepast! Dankjewel! 😀
Hoi hoi, hoe maak je de groene salade?
Dat is gewoon gemengde sla met cherry tomaatjes 🙂
Hij staat nu in de oven! Ik mis bij de bereidingswijze de basilicum en de mozzarella, die staan namelijk wel bij de ingrediënten…
Bedankt voor het recept!
Het is aangepast, dankjewel!