Groentelasagne. Ik ben dol op een goede lasagne, en dat hoeft zeker niet altijd een versie met vlees te zijn. Een goedgevulde lasagne met groenten kan namelijk ook verrukkelijk zijn, dat bewijst deze heerlijke vegetarische groentelasagne bomvol groenten absoluut!
Vegetarische lasagne
Want een lasagne met veel groenten, dat is dit gerecht zeker geworden. Paprika, courgette, champigons en wortel zijn onderdeel van de vulling. In de saus gaan ook nog tomatenblokjes en naast laagjes lasagnebladen, maken we ook nog eens laagjes van gegrilde aubergine. Als dit geen op en top groentelasagne is, dan weet ik het ook niet meer 😉 .

Lasagne met veel groenten
Al die heerlijke groenten brengen we natuurlijk goed op smaak met onder andere Italiaanse kruiden, oregano en tijm. Voor de tomatenblokjes kun je het beste voor de variant met basilicum gaan voor de meeste smaak én met nog wat verse basilicum on top is het helemaal feest.
Daarnaast gaat er natuurlijk ook lekker veel kaas in deze lasagne. Zowel in de lasagne als bovenop. Een mix van mozzarella en Parmezaanse kaas. Oh jongens, dit is echt smullen hoor!

Vegetarische groentelasagne
Wat ik vooral zo lekker vind aan deze vegetarische groentelasagne is dat hij echt gevuld is met veel groenten. Natuurlijk kun je voor vleesvervangers kiezen, maar persoonlijk ga ik dan vaak liever voor de real deal zoals mijn lasagne bolognese. Of een andere favoriet: lasagnette.
Dit recept bewijst dat een vegetarische lasagne dus ook echt heel erg lekker kan zijn en ideaal is als je zin hebt in een gezonde maaltijd vol met groenten. Op zoek naar meer vega inspiratie? Neem dan eens een kijkje in dit lijstje met vegetarische recepten.

Lekker en écht makkelijk
Doordat je alleen de groenten hoeft te snijden, deze even aanbakt en laat sudderen met de tomatensaus en kruiden, heb je niet veel werk om deze groentelasagne te maken. Met 20 minuutjes heb je dit recept in de oven staan! Ideaal vind ik dat, want dan kun je terwijl de lasagne in de oven staat de keuken opruimen en de tafel dekken.
Deze lasagne is echt een gerecht voor het hele gezin trouwens! Hier thuis hebben de kids ervan gesmuld. Ook is het echt een gerecht geworden waarbij je niet door hebt dat er geen vlees in zit omdat het al zo smaakvol en rijkgevuld is zonder. Super toch?!

Simpele salade erbij
Zelf vind ik het altijd lekker om bij zo’n ovengerecht als deze nog wat fris erbij te serveren. Dat kan een simpele salade zijn, met wat (veld)sla, tomaat, komkommer en een frisse dressing van olijfolie en wat azijn of citroen. Zo makkelijk kan het zijn, echt!
Deze lasagne is uiteraard ook ideaal om al van te voren te maken én de restjes zijn perfect om in te vriezen of om de dag erna mee te lunchen.


Ingrediënten
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (geperst)
- 2 rode paprika’s
- 1 courgette
- 2 wortels
- 250 gram champignons
- 400 gram tomatenblokjes (met basilicum)
- 1 theelepel oregano (gedroogd)
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- ½ theelepel Italiaanse kruiden
- 1 blokje groentebouillon
- 2 aubergines
- 375 gram lasagnevellen (gedroogd – 1,5 pakje)
- 150 gram mozzarella
- 150 gram parmezaanse kaas (geraspt)
- olijfolie, zout, peper en verse basilicum
Ook handig:
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Snij de paprika, courgette en wortels in kleine stukjes en de champignons in plakjes.
- Verhit wat olie in een ruime pan. Fruit de ui en knoflook. Voeg dan de paprika, courgette, wortelen en champignons toe. Voeg de kruiden toe en verkruimel het groentebouillon blokje erover.
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 15 minuten sudderen. Proef de saus en breng eventueel extra op smaak door zout en peper toe te voegen.
- Snijd de aubergine in plakjes van 0,5 cm en smeer licht in met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en grill op een grillplaat aan beide kanten gedurende 3 minuten.
- Nu gaan we de lasagne opbouwen. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van een ovenschaal. Maak dan een laagje mozzarella, laagje groentesaus en dan lasagnebladen. Herhaal dit proces. Eindig met de groentesaus en verdeel hier de overgebleven mozzarella en Parmezaanse kaas over. Verdeel er optioneel nog wat verse basilicum in stukjes over.
- Bak de lasagne gedurende 30 minuten in de oven tot de lasagne gaar is (test door er in te prikken met een vork) en de kaas gesmolten en goudbruin. Serveer optioneel met een frisse salade erbij. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Allereerst complimenten voor de lekkere recepten! Ook dit recept lijkt me super lekker (Heb het nog niet gemaakt) Maar klopt 375 gram lasagne voor 4 personen wel? Als ik het goed lees heb je 2 lagen lasagne nodig. Volgens mij kun je dan nog geen 100 gram kwijt, zeker niet wanneer de aanbevolen ovenschaal van 15×20 cm wordt gebruikt. (Is echt een minischaaltje)
Hmm ja hie rag ik even achteraan! Het klinkt als een beetje veel inderdaad en de ovenschaal wellicht wat klein.
Zou ik de aubergine door iets anders kunnen vervangen. Ik hou daar niet van
Ja hoor dat kan zeker, je kunt het weglaten en de rest van de groenten aanvullen (bijvoorbeeld een extra courgette)
Hier ook geen aubergine fan😀alleen begin je dan met saus op de bodem, dan de mozzarella en lasagnabladen? 😀
Ja zo zou ik het dan doen inderdaad! Of eventueel extra andere groenten op de bodem, zoals extra courgette zou ook kunnen.
Hi, voorbereiding duurde langer dan 20 minuten. En uiteindelijk vond ik de ingrediënten niet in balans. Als ik het een volgende keer maak dan doe ik er zeker minder aubergine bij en de vocht van het groente ook niet helemaal erbij.
De een is uiteraard sneller dan de ander, voel je inderdaad vrij om het recept naar smaak aan te passen! Soms bevatten bepaalde groenten meer vocht dan andere keren, dat kun je helaas niet van te voren weten.
Ik ga deze lasagne binnenkort maken.
Nu vraag ik me af…je begint met de helft van de aubergine op de bodem te leggen, mozarella, groentesaus en dan de bladen.
Dan staat er herhaal dit.. maar dan heb ik toch niet genoeg aubergine omdat de helft al onderop ligt?
Ben benieuwd.
Jawel, je maakt zo twee laagjes en eindigt met de saus 🙂
Hallo, waar kan ik de kaas door vervangen?
Lastige, ligt er ook aan waarom je de kaas wilt vervangen als het om het recept plantaardig te maken kun je plantaardige kaas gebruiken of het eventueel weglaten maar dan mis je wel wat smaak en textuur hierin
Weet je toevallig hoe lang en warm ik dit in de airfryer kan maken?
Hi Noraly, de airfryer is niet altijd een waardige vervanger voor een oven. In dit geval zou ik de lasagne gewoon in de oven maken, wij hebben geen ervaring met de airfryer voor dit recept dus ik kan je er helaas sowieso geen advies over geven. Desondanks zou ik aanbevelen lasagne altijd in de oven te doen, dat is nou eenmaal het allerlekkerst. 😉
Het lijkt me erg lekker en heb er zin in om de lasagne te maken, maar bij mij mislukt het altijd. De lasagnabladen worden niet gaar en soms worden ze zelfs hard en uitgedroogd. Hoe krijg ik de bladen goed?
Genoeg saus/ vocht. Misschien eens dit recept proberen?
Hi Nynke, dat snap ik! Over het algemeen ligt het dan een óf te weinig vocht (waardoor de bladen niet goed gaar worden) of dat ze te kort of op een te lage temperatuur in de oven gaan. Dit recept is getest en al veel gemaakt, tot nu toe lukken de bladen altijd! Je zou ook kunnen kiezen voor verse lasagnebladen, die vind je bijvoorbeeld bij de AH. Die zijn sneller gaar ;-).
Ik had hier zelf ook altijd last van, mede doordat ik met glutenvrije lasagnebladen moet werken. Ik doe ze vlak voordat ik de schaal ga opmaken een kwartiertje weken in water. Daarnaast doe ik als bovenste laag groente iets meer dan de 1/3de overhouden zodat ik alle bladen helemaal kan beleggen. De lasagne laden worden zo lekker stevig maar niet hard en krokant. Hopelijk heb je er iets aan in de toekomst, succes!
Dankjewel voor je tips Paul!!
Veel snijd werk maar zeker de moeite waard, erg lekker!
Dankjewel Sverre!
Bedoel je met ‘wortels’ winterwortels of bospenen?
Met 2 middelmaat courgettes, 2 wortels, 2 paprika’s, ui en knoflook had ik een berg groente… en eigenlijk met 400 gram tomatenblokjes niet echt veel saus/tomaat.
Is 400 gram tomatenblokjes en 1 courgette, 1 paprika, 1 wortel, ui en knoflook geen betere verhouding?
Hi Laura, als je de hoeveelheden in het recept aan houdt is hij volgens ons mooi in balans. Een extra courgette toevoegen maakt hem inderdaad nóg rijker gevuld, dat merk je dus wel degelijk. Je kunt uiteindelijk natuurlijk altijd naar smaak meer of minder toevoegen. De wortels zijn bospenen!
Wat voor vervangers kun je gebruiken voor aubergines en courgette? Ben niet zo dol op deze groenten.
Je kunt de courgette weglaten en bijvoorbeeld de andere groenten wat meer doen.
Lekker, maar ik had dit niet in 20 minuten in de oven 😅
Niet iedereen kookt even snel, oefening baart kunst zeggen ze wel ;-).
Ik probeer geen tomatenblokjes uit blik meer te gebruiken. Kan ik deze vervangen door in blokjes gesneden verse tomaat zonder het nat?
Hi Romana, dat kan zeker! Het nat mag er ook zeker bij. Uit blik zijn de blokjes ook niet droog. 😉
Heerlijk!!!!!
Dankjewel!!
Vraag als je het van te voren maakt, dan ook 30 min in de oven?
Ja lasagne kun je het beste helemaal bereiden, afkoelen en daarna opwarmen
Ga vanavond maken………. Aubergine 3 min. Per kant of totaal 3 min.?
Lekker! 3 minuten per kant! 😉