50 min.
4.67 van 9 stemmen

Groentelasagne (vegetarisch)

Groentelasagne. Ik ben dol op een goede lasagne, en dat hoeft zeker niet altijd een versie met vlees te zijn. Een goedgevulde lasagne met groenten kan namelijk ook verrukkelijk zijn, dat bewijst deze heerlijke vegetarische groentelasagne bomvol groenten absoluut!

Vegetarische lasagne

Want een lasagne met veel groenten, dat is dit gerecht zeker geworden. Paprika, courgette, champigons en wortel zijn onderdeel van de vulling. In de saus gaan ook nog tomatenblokjes en naast laagjes lasagnebladen, maken we ook nog eens laagjes van gegrilde aubergine. Als dit geen op en top groentelasagne is, dan weet ik het ook niet meer 😉 .

Groentelasagne recept

Lasagne met veel groenten

Al die heerlijke groenten brengen we natuurlijk goed op smaak met onder andere Italiaanse kruiden, oregano en tijm. Voor de tomatenblokjes kun je het beste voor de variant met basilicum gaan voor de meeste smaak én met nog wat verse basilicum on top is het helemaal feest.

Daarnaast gaat er natuurlijk ook lekker veel kaas in deze lasagne. Zowel in de lasagne als bovenop. Een mix van mozzarella en Parmezaanse kaas. Oh jongens, dit is echt smullen hoor!

Stukje Groentelasagne vegetarisch

Vegetarische groentelasagne

Wat ik vooral zo lekker vind aan deze vegetarische groentelasagne is dat hij echt gevuld is met veel groenten. Natuurlijk kun je voor vleesvervangers kiezen, maar persoonlijk ga ik dan vaak liever voor de real deal zoals mijn lasagne bolognese. Of een andere favoriet: lasagnette.

Dit recept bewijst dat een vegetarische lasagne dus ook echt heel erg lekker kan zijn en ideaal is als je zin hebt in een gezonde maaltijd vol met groenten. Op zoek naar meer vega inspiratie? Neem dan eens een kijkje in dit lijstje met vegetarische recepten.

Vegetarische groentelasagne

Lekker en écht makkelijk

Doordat je alleen de groenten hoeft te snijden, deze even aanbakt en laat sudderen met de tomatensaus en kruiden, heb je niet veel werk om deze groentelasagne te maken. Met 20 minuutjes heb je dit recept in de oven staan! Ideaal vind ik dat, want dan kun je terwijl de lasagne in de oven staat de keuken opruimen en de tafel dekken.

Deze lasagne is echt een gerecht voor het hele gezin trouwens! Hier thuis hebben de kids ervan gesmuld. Ook is het echt een gerecht geworden waarbij je niet door hebt dat er geen vlees in zit omdat het al zo smaakvol en rijkgevuld is zonder. Super toch?!

Ingredienten groentelasagne

Simpele salade erbij

Zelf vind ik het altijd lekker om bij zo’n ovengerecht als deze nog wat fris erbij te serveren. Dat kan een simpele salade zijn, met wat (veld)sla, tomaat, komkommer en een frisse dressing van olijfolie en wat azijn of citroen. Zo makkelijk kan het zijn, echt!

Deze lasagne is uiteraard ook ideaal om al van te voren te maken én de restjes zijn perfect om in te vriezen of om de dag erna mee te lunchen.

Zelf groentelasagne maken
groentelasagne

Groentelasagne

Groentelasagne. Een heerlijke lasagne bomvol groenten. Makkelijk om te maken en onwijs smaakvol. Favoriet bij het hele gezin!
4.67 van 9 stemmen
Voorbereiding20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Totale tijd50 minuten
Check the recipe in English

Ingrediënten

4 personen
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 2 rode paprika’s
  • 1 courgette
  • 2 wortels
  • 250 gram champignons
  • 400 gram tomatenblokjes (met basilicum)
  • 1 theelepel oregano (gedroogd)
  • 1 theelepel tijm (gedroogd)
  • ½ theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 blokje groentebouillon
  • 2 aubergines
  • 375 gram lasagnevellen (gedroogd – 1,5 pakje)
  • 150 gram mozzarella
  • 150 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • olijfolie, zout, peper en verse basilicum

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Snij de paprika, courgette en wortels in kleine stukjes en de champignons in plakjes.
  • Verhit wat olie in een ruime pan. Fruit de ui en knoflook. Voeg dan de paprika, courgette, wortelen en champignons toe. Voeg de kruiden toe en verkruimel het groentebouillon blokje erover.
  • Voeg de tomatenblokjes toe en laat het geheel 15 minuten sudderen. Proef de saus en breng eventueel extra op smaak door zout en peper toe te voegen.
  • Snijd de aubergine in plakjes van 0,5 cm en smeer licht in met olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en grill op een grillplaat aan beide kanten gedurende 3 minuten.
  • Nu gaan we de lasagne opbouwen. Verdeel de helft van de aubergine over de bodem van een ovenschaal. Maak dan een laagje mozzarella, laagje groentesaus en dan lasagnebladen. Herhaal dit proces. Eindig met de groentesaus en verdeel hier de overgebleven mozzarella en Parmezaanse kaas over. Verdeel er optioneel nog wat verse basilicum in stukjes over.
  • Bak de lasagne gedurende 30 minuten in de oven tot de lasagne gaar is (test door er in te prikken met een vork) en de kaas gesmolten en goudbruin. Serveer optioneel met een frisse salade erbij. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 775kcal | Koolhydraten: 110g | Eiwitten: 42g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 12g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Groentelasagne

35 gedachten over “Groentelasagne (vegetarisch)”

  1. Allereerst complimenten voor de lekkere recepten! Ook dit recept lijkt me super lekker (Heb het nog niet gemaakt) Maar klopt 375 gram lasagne voor 4 personen wel? Als ik het goed lees heb je 2 lagen lasagne nodig. Volgens mij kun je dan nog geen 100 gram kwijt, zeker niet wanneer de aanbevolen ovenschaal van 15×20 cm wordt gebruikt. (Is echt een minischaaltje)

    Beantwoorden
  2. Hi, voorbereiding duurde langer dan 20 minuten. En uiteindelijk vond ik de ingrediënten niet in balans. Als ik het een volgende keer maak dan doe ik er zeker minder aubergine bij en de vocht van het groente ook niet helemaal erbij.

    Beantwoorden
    • De een is uiteraard sneller dan de ander, voel je inderdaad vrij om het recept naar smaak aan te passen! Soms bevatten bepaalde groenten meer vocht dan andere keren, dat kun je helaas niet van te voren weten.

      Beantwoorden
  3. Ik ga deze lasagne binnenkort maken.
    Nu vraag ik me af…je begint met de helft van de aubergine op de bodem te leggen, mozarella, groentesaus en dan de bladen.
    Dan staat er herhaal dit.. maar dan heb ik toch niet genoeg aubergine omdat de helft al onderop ligt?
    Ben benieuwd.

    Beantwoorden
    • Lastige, ligt er ook aan waarom je de kaas wilt vervangen als het om het recept plantaardig te maken kun je plantaardige kaas gebruiken of het eventueel weglaten maar dan mis je wel wat smaak en textuur hierin

      Beantwoorden
    • Hi Noraly, de airfryer is niet altijd een waardige vervanger voor een oven. In dit geval zou ik de lasagne gewoon in de oven maken, wij hebben geen ervaring met de airfryer voor dit recept dus ik kan je er helaas sowieso geen advies over geven. Desondanks zou ik aanbevelen lasagne altijd in de oven te doen, dat is nou eenmaal het allerlekkerst. 😉

      Beantwoorden
  4. Het lijkt me erg lekker en heb er zin in om de lasagne te maken, maar bij mij mislukt het altijd. De lasagnabladen worden niet gaar en soms worden ze zelfs hard en uitgedroogd. Hoe krijg ik de bladen goed?

    Beantwoorden
    • Hi Nynke, dat snap ik! Over het algemeen ligt het dan een óf te weinig vocht (waardoor de bladen niet goed gaar worden) of dat ze te kort of op een te lage temperatuur in de oven gaan. Dit recept is getest en al veel gemaakt, tot nu toe lukken de bladen altijd! Je zou ook kunnen kiezen voor verse lasagnebladen, die vind je bijvoorbeeld bij de AH. Die zijn sneller gaar ;-).

      Beantwoorden
    • Ik had hier zelf ook altijd last van, mede doordat ik met glutenvrije lasagnebladen moet werken. Ik doe ze vlak voordat ik de schaal ga opmaken een kwartiertje weken in water. Daarnaast doe ik als bovenste laag groente iets meer dan de 1/3de overhouden zodat ik alle bladen helemaal kan beleggen. De lasagne laden worden zo lekker stevig maar niet hard en krokant. Hopelijk heb je er iets aan in de toekomst, succes!

      Beantwoorden
  5. Bedoel je met ‘wortels’ winterwortels of bospenen?

    Met 2 middelmaat courgettes, 2 wortels, 2 paprika’s, ui en knoflook had ik een berg groente… en eigenlijk met 400 gram tomatenblokjes niet echt veel saus/tomaat.

    Is 400 gram tomatenblokjes en 1 courgette, 1 paprika, 1 wortel, ui en knoflook geen betere verhouding?

    Beantwoorden
    • Hi Laura, als je de hoeveelheden in het recept aan houdt is hij volgens ons mooi in balans. Een extra courgette toevoegen maakt hem inderdaad nóg rijker gevuld, dat merk je dus wel degelijk. Je kunt uiteindelijk natuurlijk altijd naar smaak meer of minder toevoegen. De wortels zijn bospenen!

      Beantwoorden
4.67 van 9 stemmen (8 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie