Pompoencake, deze is zó lekker! Smeuïg van binnen, licht kruidig door de pumpkin spice kruiden en met een krokante kruimellaag bovenop. Dit is gewoonweg herfst in een cake 😉 .
Pompoencake met pumpkin spice
Deze kruidige pompoencake stond al een poosje op mijn verlanglijstje en met het pompoen-seizoen in volle gang, werd het dan toch echt tijd om hem te maken! Bij herfst denk ik, en met mij vele anderen, direct aan pumpkin spice! Of niet? Heerlijk kruidig, warm en zoet.. en het is zo makkelijk om zelf te maken! Je kunt dit specerijenmengsel in bakrecepten gebruiken of er je koffie mee omtoveren tot een heerlijk herfstdrankje.
Smeuïge cake met pompoen
Deze kruidige pompoencake is heerlijk luchtig en smeuïg dankzij de pompoenpuree. Deze kun je overigens kant en klaar kopen maar ook heel erg gemakkelijk zelf maken! Het is onvoorstelbaar dat deze heerlijke cake maar 20 minuutjes voorbereidingstijd kost. I-de-aal!
Het beslag voor de cake is heel makkelijk en snel gemaakt en je topt hem af met een heerlijke kruimellaag die krokant bakt in de oven. De cake moet in totaal een uurtje in de oven en daarna mag je optimaal genieten van deze herfst-lekkernij!
Cake met pompoen
Ieder jaar word ik weer zo blij als de pompoenen in de winkels en op de markten liggen, wat een mooie groente. Er zijn zo veel soorten met ieder een andere structuur en smaak en ze zijn gewoonweg prachtig om te zien! Zoals je misschien al doorhebt, ik ben gek op pompoen!
Het is dan ook niet gek dat ik naast deze cake met pompoen al veel verschillende recepten met pompoen heb gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld een gevulde pompoen gemaakt die perfect is als vegetarisch hoofdgerecht tijdens de feestdagen. Ik heb natuurlijk ook een paar klassiekers op mijn blog staan zoals pompoen taart (“pumpkin pie”) en een hartverwarmende pompoensoep.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 50 gram roomboter (koud – in kleine stukjes)
- 75 gram bloem
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1/2 theelepel pumpkin spice
- 400 gram pompoenpuree
- 200 gram suiker
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 eieren (middelgroot)
- 1/2 theelepel vanille extract
- 100 ml melk
- 250 gram bloem
- 1 theelepel bakingsoda
- 2 theelepels pumpkin spice
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemom
- Snuf zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
- Keukenmachine of handmixer
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 gram boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor de kruimellaag door elkaar tot een kruimelig deeg en zet in de vriezer terwijl je de rest van de cake gaat maken.
- Doe de pompoenpuree, suiker, basterdsuiker en olie in een kom. Mix dit in de keukenmachine of met een handmixer door elkaar.
- Ondertussen voeg je één voor één de eieren en de melk toe, terwijl je ondertussen blijft mixen.
- Tot slot beetje bij beetje de overige ingrediënten voor de cake erbij tot je een mooi deeg hebt.
- Giet het beslag in een ingevette cakevorm. Haal de kruimels uit de vriezer en verdeel deze eroverheen.
- Zet de pompoencake in de oven, verlaag de temperatuur naar 160 graden en bak de cake 1 uur in de oven tot hij gaar is. Laat volledig afkoelen. Eet smakelijk!
Marina says:
Hallo, ik wil die graag maken maar kan ik suiker vervangen met erythrinol en volkoren meel gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Daar heb ik geen ervaring mee dus durf ik je niet te zeggen. Je kunt het uiteraard proberen! We horen graag of het gelukt is 🙂
Cecilia says:
Hoi, welke maat bakvorm gebruik je voor dit recept?
Eef says:
Een Cakevorm van 24-26 cm, meteen ook even in het recept vermeld 🙂