Pumpkin Spice is een Amerikaans kruidenmengsel waarmee je de lekkerste pompoengerechten op smaak kunt brengen, maar ook in drankjes zoals ‘Pumpkin Spice Latte’ wordt het gebruikt. In Nederland is dit kruidenmengsel nog niet zo bekend. Maar gezien de pompoen ook steeds meer gebruikt wordt in de keuken, denk ik dat het niet lang zal duren eer dit kruidenmengseltje hier ook op de markt is.
Zelf pumpkin spice maken
Dit is nu nog niet het geval en daarom gaan we lekker zelf aan de slag. Vandaag geef ik je het recept voor deze fijne kruidenmix Pumpkin Spice of zoals we in Nederland zouden zeggen; pompoen kruidenmix.
Heerlijke kruiden
De meeste kruiden die worden gebruikt voor Pumpkin Spice zul je wel kennen. Misschien herken je in de combinatie van kruiden wel de bekende speculaas en koekkruiden mix; de twee kruidenmixen lijken namelijk erg op elkaar hoewel er wel wat kleine verschillen zijn tussen de beide kruidenmixen. Alle kruiden voor de pumpkinspice kun je trouwens gewoon bij de supermarkt om de hoek halen.
Gember of laos
Voor de kruidenmix gebruikte ik zelf gemalen laos maar je kunt ook gemalen gember kiezen (net wat je in huis hebt). Beide kruiden zijn familie van elkaar en lijken qua smaak dan ook hetzelfde. Gemalen laos is naar mijn idee alleen wat zachter van smaak dan gemalen hember.
Uit dit recept haal je 2 flinke eetlepels Pumpkin Spice wat genoeg is voor de meeste recepten, maar mocht je nu graag wat extra maken of nodig hebben dan kun je uiteraard het recept gewoon verdubbelen.


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 eetlepel kaneel (gemalen)
- 1 theelepel nootmuskaat (gemalen)
- 1 theelepel gember of laos (gemalen)
- ½ theelepel kruidnagel (gemalen)
- ½ theelepel piment (gemalen)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng alle kruiden goed door elkaar.
- Bewaar de kruidenmix in een afgesloten kruidenpotje of bakje.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Sandra says:
Hmmm lekker! Ik doe een soortgelijk mengsel vaak in mijn koffie, jum!
Eefkooktzo says:
Lekker hè. Ultiem herfst gevoel 🙂
Anne-Marie Otter says:
Leuk zo’n recept voor een kruidenmix! En de volgende keer een recept ermee?
Eefkooktzo says:
Hij is zeker handig om te hebben maar uiteraard volgt er binnenkort ook een lekker recept mee 🙂
Gezonde ontbijtreep met Pompoen | Eef Kookt Zo says:
[…] twee dingen nodig die je op dit moment nog niet snel in de supermarkt zal tegenkomen. Één is de pumpkin spice maar daarvan vind je het recept al op dit blog. Twee is pompoenpuree maar dat is eigenlijk ook […]
Zanzan says:
Suzanne zegt:Fijne mix. Ik ga deze mix zeker gebruiken! Ik zal dit doen zoals ik atiljd kook en deze mix als basis gebruiken voor een eigen mix. Met kruiden werk ik vaak intueftief, een beetje als een toverheks een beetje van dit, een beetje van dat. Vaak gaan dergelijke experimenten goed, soms gaat het mis. De combinatie cayenne peper en zwarte peper, vind ik zelf bijvoorbeeld lekker, maar het is als je niet op past net buskruit, gevaarlijk dus.Even een vraagje over jouw mix je hebt het over een tl gember- laos. Bedoel je daar in totaal een tl van beide mee of een tl van het e9e9n of een tl van het ander. Of bedoel je dat laos een andere naam is voor gember. Dit laatste is namelijk niet het geval. Gember vind je in toko’s namelijk onder de naam djahe en laos is gemalen galangal wortel. Ze lijken wel op elkaar maar zijn niet helemaal hetzelfde.Maar deze mix is wel gaaf. Het zijn volgens mij allemaal kruiden die verwarmend werken of neutraal, dus perfect nu de temperatuur buiten onder mijn vriespunt zakt (20C).Groetjes, Suzanne
Eef says:
Hi Zanzan, als een toverheks, dat klinkt leuk! Heerlijk hé zelf kruidenmixen maken, ik kan daar ook echt blij van worden. Met de theelepel laos of gemberpoeder bedoel ik één van beide. Ze zijn inderdaad niet hetzelfde maar beide kruiden passen prima in dit recept. De reden dat ik het op deze manier vermeld heb is zodat je zelf kunt kijken welke je in huis hebt en welke je lekkerder vindt. Deze kruidenmix is zeker verwarmend te noemen, heerlijk in een pumpkin spice latte bijvoorbeeld maar ook in deze ontbijtrepen of deze heerlijke granola (weliswaar met een iets andere samenstelling/ verhouding van kruiden en zonder de gember & piment). Ben eerlijk gezegd ook erg benieuwd wat jij er mee gaat maken 🙂
Sophie says:
Wat een lekkere mix heb je bedacht, ga het zeker eens proberen.
Jess says:
Hij is heerlijk! In mn pompoenpap, in de koffie met opgeschuimde melk, in mn cake baksels! Top!!
Eef says:
Blij om te horen dat deze kruidenmix bij je in de smaak valt 🙂 Leuk dat je even een reactie achterlaat! Groetjes,